• Menu
  • Menu
Iztuzu beach Dalyan

Dalyan

Dalyan is gelegen in het zuidwesten van Turkije. Het is gelegen in het district Octara en het telt in totaal circa 4700 inwoners. De plaats is gelegen aan de Dalyan-rivier. Van oorsprong is Dalyan een vissersplaatsje, maar tegenwoordig is het een grote trekpleister voor toeristen. Dat komt door de natuurschoonheden en de bezienswaardigheden die dit gebied te bieden heeft. Dalyan is gelegen is een beschermd natuurgebied. Er worden tegenwoordig veel excursies vanuit Marmaris aangeboden om deze bijzondere natuur te ontdekken.

Je vakantie naar Dalyan voordelig boeken bij:
Dalyan vakanties via TUI

Tui beschikt over een groot aanbod vakanties naar Dalyan Turkije voor ieder type toerist.

Canaria vakanties via Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen naar Turkije Dalyan boek je bij Sunweb.

Dalyan vakanties D-Reizen

Bekijk het grote en voordelige aanbod vakanties naar Dalyan via D-reizen.

Dalyan vakanties Kras

Uitgebreid en voordelig aanbod Dalyan vakanties bij Kras

Algemene informatie Dalyan Turkije

De naam Dalyan van de plaats en van de rivier komt vanwege de succesvolle visserij die hier plaatsvond. In de oudheid werd de Dalyan rivier en aangrenzende meren namelijk afgezet met netten. Dit zorgde ervoor dat het vis niet terug kon zwemmen naar open wateren, waardoor er veel vis werd gevangen. Dalyan betekent in het Turks namelijk ook het gebruik van netten om vis te vangen.

Dalyan Turkije zelf is gelegen op een afstand van 25 kilometer van de luchthaven Dalaman. Tijdens je vakantie zal je dus naar Dalaman vliegen. De vlucht zelf duurt circa 3,5 uur. Dalyan is een vredig stadje om te bezoeken. Iedere ochtend kom je hier boten vol met toeristen tegen die er voor de grote trekpleisters komen. Naast dat er veel toeristen vanuit Marmaris of Icmeler komen om dit natuurgebied te bewonderen is het ook mogelijk om in Dalyan zelf te verblijven. Er zijn verschillende hotels, appartementen en andere accommodaties te vinden. Langs het water zijn veel restaurants gelegen.

Een verblijf in Dalyan is voornamelijk bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar rust, natuur en ontspanning. Wie tijdens zijn vakantie op zoek is naar discotheken en clubs kan hier beter niet verblijven. Er zijn daarentegen wel een aantal bars te vinden. Buiten het centrum zijn een aantal discotheken, maar voor een echt uitgaansleven kan men beter verblijven in Marmaris.

De hoogtepunten van Dalyan Turkije zijn het schitterende Iztuzu strand, de Caretta Caretta schildpadden, de modderbaden en de koningsgraven in de rotsen. Hieronder geven we meer informatie over deze hoogtepunten.

Het goudgele Iztuzu strand

Een bijzondere strand en een hoogtepunt van dit gebied is het Iztuzu strand. Dit strand heeft een lengte van 4,5 kilometer en is gelegen tussen de Middellandse Zee en de Dalyan rivier. Onder het toerisme wordt dit strand voornamelijk aangeduid als Turtle beach. Dat komt doordat dit de broedplaats is van de bedreigde Caretta Caretta. Dit is een bijzondere soort schildpadden. Sinds 1988 is dit strand dan ook onderdeel van een beschermd natuurgebied.

Het is al een ervaring op zich om het strand te bereiken. Per boot kun je het strand bezoeken. Je vaart hier door een heel netwerk aan rivieren en meren. Deze riviertjes liggen tussen hoge rietbedden van circa 3 meter hoogte. Daarnaast is het mogelijk om het strand met een busje te bereiken. Hiervoor rijd je via vele kronkelende wegen om er uiteindelijk te komen. Dit is dus ook goed mogelijk, maar onze mening is dat de boottocht tussen het riet door de meest unieke manier is om er te komen.

De Caretta Caretta schildpadden

Het zien van de Caretta Caretta schildpadden is ook een hoogtepunt aan je bezoek aan Dalyan. Deze bedreigde diersoort hebben grote hoofden en een schild van een roodbruine kleur. Deze schildpadden kunnen erg groot worden en kunnen zelfs een grootte bereiken van circa 3 meter. De schildpadden kunnen een gewicht halen van maar liefst 130 kilogram. Gedurende de zomer komen de schildpadden naar het bovengenoemde strand om daar te nestelen.

Het Dalyan meer is de plek waar de schildpadden samenkomen voor de paring. Het is mogelijk om de geluiden te horen van de paring. De schildpadden keren later weer terug naar het Iztuzu strand om daar de eieren te leggen. Gemiddeld legt een vrouwtje om de paar jaar eieren. Omdat het Iztuzu strand beschermd wordt voor de eieren van de schildpadden is het niet mogelijk om parasols of andere voorzieningen te gebruiken op het strand. Ook mag het strand alleen op bepaalde tijden worden betreden.

De modderbaden en thermale bronnen

Gedurende de zomermaanden zijn de modderbaden wellicht de populairste attractie voor de meeste toeristen. De thermale bronnen en modderbaden zijn gelegen aan het meer van Köycegiz. Deze worden gezien als bronnen met een therapeutische werking. Het bronwater bevat namelijk zwavel en radio actieve elementen. De positieve effecten hiervan zijn dat het helpt tegen huidproblemen, reuma, maag- en leverklachten. Verder schijnt het te helpen tegen problemen met de stoelgang. De modderbaden zijn ook ontzettend goed voor de huid. In de modderbaden kun je dit bij elkaar op de huid smeren om het vervolgens buiten de baden op te laten drogen. De modder heeft een reinigende werking voor de huid. Er zijn douches aanwezig om het er later weer af te spoelen. Vanwege de reinigende werking zeggen veel mensen dat je na een bezoek aan deze modderbaden er weer 10 jaar jonger uitziet!

De meest bekende van de warmwaterbronnen is het Sultaniye thermaalbad. Dit thermaalbad is bekend als kuuroord in heel Turkije. Sinds de Hellenistische tijd werd dit water al gebruikt als een natuurlijk kuuroord.

De rotstombes / koningsgraven

Tijdens vrijwel alle excursies door de bezienswaardigheden van Dalyan zal je ook een bezoek brengen aan de rotstombes, oftewel de koningsgraven. Dit zijn de tombes die dienen als rustplaatsen. In deze rotstombes liggen de koningen van Caunos. De rotstombes zijn te bezichtigen vanaf het water en je zult er dus per boot langsheen komen. Tijdens een van de excursies zal de gids meer informatie geven over deze tombes.

De graven zijn compleet gemaakt in de lycische stijl. Hoewel er langs de lycische kust nog veel meer tombes in de rotsen zijn te bezichtigen wordt er vaak gezegd dat de tombes in Dalyan de meest bijzondere zijn.

Rotstombes Dalyan