• Menu
  • Menu
Dalyan header

Dalyan

Bezoek de authentieke stad Kaunos met uitgehouwen grafmonumenten uit rotsen, de modderbaden, het prachtige İztuzu-strand en spot de Caretta Caretta schildpadden. Dat en nog veel meer kan allemaal wanneer je een bezoek brengt aan Dalyan in Turkije.

Je vakantie naar Dalyan voordelig boeken bij:
Dalyan vakanties via TUI

Tui beschikt over een groot aanbod vakanties naar Dalyan Turkije voor ieder type toerist.

Canaria vakanties via Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen naar Turkije Dalyan boek je bij Sunweb.

Dalyan vakanties D-Reizen

Bekijk het grote en voordelige aanbod vakanties naar Dalyan via D-reizen.

Dalyan vakanties Kras

Uitgebreid en voordelig aanbod Dalyan vakanties bij Kras

Dalyan ligt in het zuidwesten van Turkije in het district Octara en aan de Dalyan-rivier. Van oorsprong het een vissersplaatsje, maar tegenwoordig een grote trekpleister voor toeristen. Dat komt door de natuurschoonheden en de bezienswaardigheden. Dalyan is gelegen is een beschermd natuurgebied. Er worden veel excursies vanuit Marmaris (maar ook vanuit andere badplaatsen) aangeboden om deze bijzondere natuur, en meer, te ontdekken.

Excursie over Dalyan rivier
Excursie over Dalyan rivier

Wat is er te doen in Dalyan Turkije?

De naam Dalyan van de plaats en van de rivier komt vanwege de succesvolle visserij die hier plaatsvond. In de oudheid werd de Dalyan rivier met de aangrenzende meren afgezet met netten. Zo konden vissen niet terugzwemmen naar open wateren en werd er veel vis gevangen. Dalyan betekent letterlijk ‘visnet‘.

Uitzicht over de Dalyan rivier
Uitzicht over de Dalyan rivier

Dalyan Turkije ligt op van 25 kilometer van de luchthaven Dalaman vandaan, waar je tijdens je vakantie naartoe vliegt. Dalyan is een vredig stadje om te bezoeken. Iedere ochtend zie je hier boten vol toeristen.

Naast dat er veel toeristen, vanuit Marmaris of Icmeler komen, is het ook mogelijk om in Dalyan zelf te verblijven. Er zijn verschillende hotels, appartementen en andere accommodaties. Langs het water vind je veel restaurants.

Restaurant langs het water in Dalyan

Een verblijf in Dalyan is voornamelijk bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar rust, natuur en ontspanning. Er zijn enkele bars en buiten het centrum vind je een aantal discotheken, maar voor een echt uitgaansleven kan je beter op vakantie naar Marmaris.

Tips en hoogtepunten van Dalyan

De hoogtepunten van Dalyan Turkije zijn het schitterende Iztuzu strand, de Caretta Caretta schildpadden, de modderbaden en de koningsgraven in de rotsen.

Het goudgele Iztuzu strand

Een bijzondere strand, en een hoogtepunt van Dalyan, is het Iztuzu strand. Het Iztuzu strand heeft een lengte van 4,5 kilometer en ligt tussen de Middellandse Zee en de Dalyan rivier. Onder het toerisme wordt dit strand voornamelijk aangeduid als Turtle beach. Dat komt doordat dit de broedplaats is van de bedreigde Caretta Caretta, een bijzondere schildpaddensoort. Sinds 1988 is dit strand dan ook onderdeel van een beschermd natuurgebied.

Caretta beach - Iztuzu beach
Caretta beach / Turtle beach / Iztuzu beach

Het is al een ervaring op zich om het strand te bezoeken. Deze bereik je per boot. Om er te komen vaar je door een heel netwerk aan rivieren en meren. Deze riviertjes liggen tussen hoge rietbedden van circa 3 meter hoogte.

Ook is het mogelijk om het Iztuzu strand met een busje te bereiken. Hiervoor rijd je via door veel kronkelende wegen. Hoewel dit ook goed mogelijk is, is onze mening dat de boottocht (tussen het riet door) de meest unieke en leukste manier is om er te komen.

Iztuzu beach in Dalyan
Iztuzu beach

De Caretta Caretta schildpadden

Het zien van de Caretta Caretta schildpadden is ook een hoogtepunt van Dalyan. Deze bedreigde diersoort hebben grote hoofden en een roodbruine schild. De Caretta Caretta schildpadden kunnen erg groot worden en maar liefst een grootte bereiken van circa drie meter met een gewicht van maar liefst 130 kilogram. Gedurende de zomer komen de schildpadden naar het Iztuzu strand om daar te nestelen.

Caretta Caretta schildpadden in Dalyan
Caretta Caretta schildpad

Het Dalyan meer is de plek waar de schildpadden samenkomen om te paren. Soms zijn de geluiden van de paring te horen. De schildpadden keren later weer terug naar het Iztuzu strand om daar eieren te leggen. Gemiddeld legt een vrouwtje om de paar jaar eieren. Omdat het Iztuzu strand beschermd wordt voor de eieren van de schildpadden is het niet mogelijk om hier parasols of andere voorzieningen te gebruiken. Ook mag het strand alleen op bepaalde tijden worden betreden.

Caretta Caretta schildpad in het water
Caretta Caretta schildpad in het water

De modderbaden en thermale bronnen

Gedurende de zomermaanden zijn de modderbaden wellicht de populairste attractie voor toeristen. De thermale bronnen en modderbaden liggen aan het meer van Köycegiz. Deze worden gezien als bronnen met een therapeutische werking. Het bronwater bevat zwavel en radio actieve elementen. De positieve effecten hiervan is dat het helpt tegen huidproblemen, reuma, maag- en leverklachten.

Dalyan modderbaden
Modderbaden in Dalyan

Verder schijnt het te helpen tegen problemen met de stoelgang. De modderbaden zijn ook ontzettend goed voor de huid. In de modderbaden kun je dit bij elkaar op de huid smeren om het vervolgens buiten de baden op te laten drogen. De modder heeft een reinigende werking voor de huid.

Er zijn douches aanwezig om het er later weer af te spoelen. Vanwege de reinigende werking zeggen veel mensen dat je er na een bezoek aan deze modderbaden weer 10 jaar jonger uitziet!

De meest bekende van de warmwaterbronnen is het Sultaniye thermaalbad. Dit thermaalbad is bekend als kuuroord in heel Turkije. Sinds de Hellenistische tijd werd dit water al gebruikt als een natuurlijk kuuroord.

De rotstombes / koningsgraven

Tijdens vrijwel alle excursies die langs de bezienswaardigheden van Dalyan komen zal je ook een bezoek brengen aan de rotstombes, oftewel de koningsgraven. Deze tombes dienen als rustplaatsen waar de koningen van Caunos ooit zijn begraven.

Dalyan boot tour langs graftombes
Excursie langs de graftombes

De rotstombes zijn te bezichtigen vanaf het water en je zult er dus per boot langsheen komen. Tijdens een van de excursies zal de gids meer informatie geven.

De graven zijn compleet gemaakt in de lycische stijl. Hoewel er langs de lycische kust nog veel meer tombes in de rotsen zijn te bezichtigen, wordt er vaak gezegd dat de tombes in Dalyan de meest bijzondere zijn.

Ruïnes van graftombes in Dalyan
Ruïnes van graftombes in rotsen