• Menu
  • Menu
Abruzzo header

Ontdek de prachtige regio Abruzzo (Abruzzen) met schitterende natuurgebieden en veel meer

Op vakantie naar Italië is altijd prachtig, maar ieder deel van Italië heeft weer iets anders te bieden. Abruzzo/Abruzzen is een van de 20 regio’s in Italië en is ligt ten in het zuiden van de regio Le Marche, ten oosten van de stad Rome en ten westen van de Adriatische kust.

Prachtig ongerepte natuur en schitterende natuurparken

Een van de voornaamste redenen waarom mensen deze regio bezoeken is vanwege de natuur. Abruzzo kent namelijk een zeer ongerepte natuur en er zijn veel natuurparken. Er woont ook slechts een relatief klein deel (3%) van de hele Italiaanse bevolking, in vergelijking met het oppervlakte van de regio (10.763 km²). 

De prachtige natuurparken van Abruzzo in italië ontdekken

Bezoek jij de regio Abruzzen vanwege de indrukwekkende natuurparken en de mooie flora en fauna? Dan lichten wij je graag in over waar je moet zijn. In de regio vind je 4 natuurparken en dit zijn de volgende: 

  • Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga
  • Nationaal Park Abruzzo
  • Majella National Park
  • Sirente Velino Regional Park
Wandeling maken door het Nationaal park Abruzzo
Wandeling maken door het Nationaal Park Abruzzo

1) Parco Nazionale d’Abruzzo (Nationaal Park Abruzzo)

Met maar liefst 30% beschermd natuurgebied in het park is Nationaal Park Abruzzo een van de mooiste plekken om te bezoeken. Je vindt er prachtige locaties en zeer unieke flora en fauna. Je komt er mooie riviertjes tegen, hoge bergen en mooie meertjes. Een van de mooie meren is het meer van Barrea

Het Barrea meer in Abbruzo
Het Barrea meer

Bovendien kom je in dit park misschien ook wel sporen van de marsicano, oftewel de bruine beer. De marsicano is een Italiaans ras van de beer en dit park is de laatste plek waar deze nog voorkomt.

Marsicano beer in Nationaal park Abruzzo
De Marsicano beer in Nationaal park Abruzzo

Tot slot raden we ook aan om een bezoek te brengen aan het dorpje Scanno in Abruzzo. Het dropje is prachtig tussen de bergen gebouwd op een heuvel, wat zorgt voor een zeer mooi plaatje. 

Het dorpje Scanno in Nationaal Park Abruzzo
Het dorpje Scanno in Nationaal Park Abruzzo

2) Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga

Het nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga, ook wel Gran Sasso genoemd, is volgens velen het mooiste park van de 4. De letterlijke vertaling van Gran Sasso is ‘Grote steen’. 

Een van de redenen waarom dit gebied zo indrukwekkend is, is vanwege de berg Corno Grande, wat de hoogste berg van het gebergte de Apennijnen is, met een hoogte van maar liefst 2.476 meter. Dit gebied zorgt dan ook voor de mogelijkheden voor prachtige wandeltochten. Er zijn diverse routes die je door het gebied af kan leggen. Het voorjaar wordt over het algemeen aangeraden om een van de wandelroutes te kiezen, omdat het park er dan prachtig uitziet met de mooie bloemen vlaktes. 

De berg Corno Grande in Gran Sasso
De berg Corno Grande in Gran Sasso

Je vindt daarnaast ook een aantal bezienswaardigheden in het natuurpark Gran Sasso. Zo vind je hier Castel del Monte en Rocca Calascio. Castel del Monte is een prachtig authentiek dorpje gelegen tussen de bergen en op een berg.

De plaats Castel del Monte in Gran Sasso
Castel del Monte in Gran Sasso
Rocca Calascio in Gran Sasso
Rocca Calascio in Gran Sasso

Bovendien is dit park in de winter een gebied waar je kunt skiën. Ga daarvoor in de winter naar Abruzzo en bezoek de hoogvlakte Campo Imperatore in dit natuurpark. 

Campo Imperatore in Gran Sasso in de winter
Campo Imperatore in Gran Sasso in de winter

3) Majella National Park

Ben je nog niet uitgewandeld? Dan kun je ook een bezoek brengen aan Majella National Park in Abruzzo. Hier vindt je namelijk meer dan 700 km aan wandelpaden. Je komt hier prachtige bergen en mooie gebieden tegen. Je kunt het gebied overigens ook verkennen met de fiets of met de auto. 

De hoogste top van het gebied heeft een hoogte van maar liefst 2.793 meter. Dit hoogste punt is te vinden op de berg Monte Amaro en vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht. Over deze berg zijn dan ook diverse wandelroutes. 

Uitzicht vanaf Monte Amaro in Majella national park
Uitzicht vanaf Monte Amaro in Majella national park

4) Sirente Velino Regional Park

Tot slot kun je ook een bezoek brengen aan het park Sirente Velino Regional Park. Ook hier heb je mooie wandelgebieden, maar dit park is minder geschikt dan andere parken om zelfstandig te bewandelen in Abruzzo. De paden zijn er namelijk minder goed uitgestippeld en daarom wordt het aangeraden om gebruik te maken van een gids. 

Wie wel wil gaan wandelen in dit gebied die kan een wandeling maken over de berg Monte Velino. Deze berg behoort ook tot een van de hoogste plekken van het Apennijnen gebergte en heeft een hoogte van 2.487 meter.

De berg Monte Velino in Sirente-Velino Regional park
De berg Monte Velino in Sirente-Velino Regional park

Waarom je een bezoek moet brengen aan Pescara in Abruzzo

We kunnen het verder aanraden om de stad Pescara in Abruzzo te boeken. Pescara is direct gelegen aan de Adriatische Zee en beschikt over een mooie, maar ook actieve haven. Deze stad is ook een goede locatie om hier vandaan andere plekken in de regio Abruzzo te bezoeken. Zo kun je vanaf hier naar veel plekken in het Apennijnen gebergte. In Pescara zijn dan ook veel excursies te boeken die je naar andere plekken in de regio brengen. 

Op vakantie in Pescara Abruzzo
Pescara Abruzzo

Bovendien vind je in deze stad het vliegveld Aeroporto d’Abruzzo. Om een vakantie of reis te boeken naar de provincie Abruzzo vlieg dus gemakkelijk naar dit vliegveld. 

In Pescara zelf vind je verder nog diverse mooie pleinen, zoals Piazza della Rinascita (het bekendste plein), Palazzo Testa of Palazzo Arlecchino. Ook vind je er een mooie kathedraal St. Cetteus, zijn er verschillende musea en een prima uitgaansleven. Wil jij meer ontdekken over deze mooie havenstad? Bekijk dan onze pagina die specifiek over Pescara gaat.