• Menu
  • Menu
Positano header

Positano – Een van de mooiste plaatsen in heel Italië

Positano behoort tot een van de mooiste dorpen van heel Italië. Het dorp is op een unieke en prachtige manier stijl tegen de kliffen opgebouwd. De kleurrijke huizen maken het complete plaatje af. Tijdens een tour langs de Amalfikust mag deze niet ontbreken, maar ook als gewone vakantie wordt Positano aangeraden.

Positano is zeer bekend op social media. Er gaan veel afbeeldingen de ronde van deze prachtige plaats en het staat bij velen op de bucketlist. Wanneer je met de veerboot aankomt heb je het beste uitzicht om zelf mooie foto’s te maken. 

Om ervoor te zorgen dat jij de leukste dingen in Positano doet, geven wij onderstaand meer informatie over alles wat je niet mag missen. 

Op vakantie in Positano
Positano in Campania Italië
Aanzicht op Positano met terrassen aan het water
Aanzicht op Positano

Wat is er te doen in Positano? De mooiste stranden, bezienswaardigheden en activiteiten

Tijdens je vakantie in Positano Italië zul je ongetwijfeld veel genieten van het mooie aanzicht op het dorp. Positano heeft diverse bezienswaardigheden om te bezoeken, er zijn een aantal mooie stranden die in de zomer vol liggen met toeristen en het is een heerlijke plaats om te shoppen.

1) Slenter door de straten van Positano & geniet van lokale gerechten

Doordat Positano compleet tegen de kliffen op is gebouwd zal je veel omhoog moet klimmen bij het bezoeken van deze plaats. Maar het zorgt tegelijkertijd voor een unieke ervaring. 

Een groot deel van Positano is autovrij, waardoor je een stuk aannemelijker rondloopt. Door het hele centrum loopt een lange straat ‘Viale Pasitea’. Wandel rustig door deze straat en geniet van de cultuur in het plaatsje. 

Café in het oude gedeelte van Positano
Café in het oude gedeelte van Positano

Langs deze straten zijn mooie terrasjes en het is dé plek om wat lokale delicatessen en gerechten uit te proberen. Een aantal aanraders zijn:

  • Een snack genaamd Nocciola di Giffoni: gedroogde en geroosterde hazelnoten die worden gebruikt voor hartige gerechten, maar voornamelijk als snack worden verkocht, waarbij ze in chocola, noga of honing zijn omhuld.
  • Spaghetti alle vongole: een traditioneel Napolitaans gerecht dat relatief snel en gemakkelijk klaar is te maken, maar bijzonder smaakvol. De basisingrediënten zijn pasta, mosselen en meer secundaire gerechten. 
  • Heerlijke toetje Delizia al limone: het komt oorspronkelijk uit Sorrentino, maar in Positano geniet je er ook op diverse plekken van. Het is een koepelvormig traditioneel dessert dat bovenop is besprenkeld met de regionaal bekende limoncello.
Het gerecht spaghetti alle vongole eten in Positano
Spaghetti alle vongole

2) De kerk Santa Maria Assunta

Het mooiste en meest bekende gebouw van Positano is de kerk Santa Maria Assunta. Zowel van de buitenkant als aan de binnenkant is het een bezoek waard. Maar de kerk is bekend vanwege de Byzantijnse zwarte Madonna. Na een storm werd deze gevonden op het strand waar vervolgens de kerk werd gebouwd. Voor de lokale bevolking heeft dit beeld erg veel waarde. 

Volgens de legende was het echter zo dat de zwarte Madonna door piraten uit Byzantium was geroofd, maar dat de piraten door een storm geen andere keuze hadden dan aan land te komen bij Positano. Toen ze het beeld moesten afgeven aan de lokale bevolking ging de storm weer liggen. 

De Santa Maria Assunta kerk in Positano
De Santa Maria Assunta kerk
Santa Maria Assunta kerk aan zee in Positano
Santa Maria Assunta kerk met zeezicht
Santa Maria Assunta kerk in Positano
De Santa Maria Assunta kerk

3) Dit zijn de mooiste stranden van Positano

Positano is een heerlijke plaats om te genieten van de stranden. Je hebt de keuze uit een aantal stranden:

  • Spiaggia Grande (het grote strand)
  • Fornillo Beach

Spiaggia Grande, oftewel het ‘grote strand’ is het meest bekende strand in Positano. Hier is dan ook het meeste te doen en dit is het meest levendige gebied. Er zijn strandtenten (L’Incanto is een aanrader) en je kan hier een strandstoel huren. Er zit een prijskaartje aan het huren van een strandstoel op Spiaggia Grande, maar je geniet er wel van een schitterend uitzicht. Er is ook een stuk waar je vrij bent om op je eigen handdoek te liggen. 

Het strand Spiaggia Grande in Positano
Het strand Spiaggia Grande
Kustlijn en strand van Positano
Kustlijn en strand van Positano

Het andere strand Fornillo Beach ligt ook direct aan Positano. Deze ligt een paar minuten lopen richting het westen van Spiaggia Grande. Fornillo Beach is het rustigere strand. Ook hier kan je strandstoelen huren, maar je hebt ook voldoende vrij ruimte om je eigen handdoekje neer te leggen. 

Het strand Fornillo beach in Positano
Fornillo beach
Het strand Fornillo beach
Het strand Fornillo beach

4) Shoppen in Positano? Dit zijn de beste locaties

Positano is een hele leuke plaats om even lekker te gaan shoppen. Wij raden aan om de plaats gewoon lekker door te wandelen, want je komt vanzelf allerlei leuke winkeltjes tegen. Het beste wandel je over de kronkelende straat ‘Viale Pasitea’ die door heel Positano loopt. Hier kom je veel winkels tegen, maar er zijn ook veel gezellige en mooie zijstraatjes vol winkeltjes. 

Tijdens je wandeling over Viale Pasitea is het een aanrader om een stop te maken voor een heerlijke koffie en een Italiaanse zoete snack bij ‘Casa e Bottega’.

Een groot deel van Positano is autovrij. Hoewel het alsnog druk kan zijn met toeristen, zijn er ook genoeg plekken waar je in alle rust rond kunt wandelen. Piazza dei Mulini is een smalle, autovrije straat direct in het centrum van Positano waar je veel winkels, restaurants en barretjes tegenkomt. Leuke plek dus om te bezoeken!

Een leuke shopping tip is om een van de winkels te bekijken waar ze handgemaakte sandalen verkopen. Handgemaakte sandalen zijn populair aan de gehele Amalfikust, maar in Positano worden de mooiste gemaakt. Naast leren sandalen zijn er nog veel meer mooie handgemaakte spullen te vinden. 

Een andere shopping tip is een mooi keramiek voorwerp van een van de winkels van Ceramica Assunta. Je vindt de winkel van Ceramica Assunta direct bij het grote strand en het is zeker een bezoekje waard. Een keramieke tegel of bord is een van de leukste souvenirs om mee naar huis te nemen!

Keramieke borden en schalen bij Ceramica Assunta in Positano
Keramieke borden en schalen bij Ceramica Assunta

Ben je met de auto en moet je deze ergens kwijt? Er is een grote parkeergarage Parking Centrale di Gennaro (adres: Via Pasitea 1).

5) Maak een wandeling omhoog naar Montepertuso

Wie nog geen genoeg heeft van het wandelen in Positano moet eens een wandeling maken naar Montepertuso. Dit plaatjes ligt direct naast Positano, maar is hoger gelegen. Tot enkele decennia terug was er geen gewone weg naar Montepertuso en kon je er alleen komen door de 1500 traptreden te bewandelen. 

Vandaag de dag is het wel bereikbaar per auto of bus, maar het leukste is natuurlijk om er te komen via het oude wandelpad. Vanwege de hogere ligging heb je vanuit Montepertuso een prachtig uitzicht over Positano en de hele kustlijn. 

Prachtig uitzicht vanaf de plaats Montepertuso
Montepertuso
Het plaatsje Montepertuso dat vlak boten Positano ligt
Het plaatsje Montepertuso, dat vlak boten Positano ligt

6) De grotten Grotta di Smeraldo

Op circa een half uur rijden met de auto vanaf Positano over de hoofdweg van de Amalfikust kom je bij de grotten Grotta di Smeraldo. De binnenkant van deze grotten zijn helderblauwe en absoluut het bezoeken waard. Ze doen denken aan de Grotta Azzurra op Capri. Het voordeel van Grotta di Smeraldo t.o.v. Grotta Azzurra is dat ze een stuk rustiger zijn. 

7) De Saracen torens in Positano

De Saracen towers zijn torens die vroeger op veel plekken ter bescherming langs de Amalfikust zijn gebouwd. In Positano vind je drie van deze torens. Dit zijn de torens Torre Trasita, Torre di Sponda en Torre di Fornillo

8) Path of Gods – Van Nocelle naar Bomerano

Kaart van de Path of Gods route van Nocelle naar Bomerano
Path of Gods route van Nocelle naar Bomerano
De Path of Gods wandelroute bij Positano
De Path of Gods wandelroute
Wandelpad langs de Path of Gods
Wandelpad langs de Path of Gods
Het stuk van Nocelle naar Bomerano via de route van de Path of Gods
Het stuk van Nocelle naar Bomerano via de route van de Path of Gods
Het wandelpad langs de Path of Gods wandelroute
Wandelpad langs de Path of Gods wandelroute

Een echt avontuur heb je wanneer je de route van de zogeheten ‘Path of Gods’ bewandelt. Je kunt beginnen vanuit Positano, maar je kunt ook beginnen in de plaats Nocelle. Deze plaats ligt boven zeeniveau, waardoor je niet eerst de klim hoef te maken van Positano naar Nocelle. Vanaf Nocelle leg je zes kilometer af naar Bomerano en dit is de Path of Gods. Tijdens deze wandeling loop je over klif toppen en leg je een prachtige route af met mooie uitzichten over de kustlijn.