• Menu
  • Menu
Bergamo header

Ontdek hier alles voor een onvergetelijke vakantie in de stad Bergamo

Bergamo is een stad in de regio Lombardije, in het noorden van Italië. Het is een prachtige stad met zelfs zijn eigen vliegveld. Het is een groot vliegveld, maar de meeste mensen gaan door naar Milaan of Como.

Jammer, want Bergamo is namelijk een prachtige stad die iedereen eens moet bezoeken. Dus of je daar op vakantie gaat of er een paar dagen verblijft voordat je doorgaat naar Milaan, deze tips zijn voor jou.

Vakantie naar Bergamo Lombardije Italië

De leukste uitjes in Bergamo!

In Bergamo is veel te beleven. Van heerlijk eten tot leuk uitgaan en interessante bezienswaardigheden bezoeken. We hebben in dit artikel dé tips verzameld voor een leuke tijd in Bergamo!

Maak een ritje met de stadstrein

Ben je net in de stad aangekomen en wil je de stad verkennen, maar liever niet te voet? Dan hebben wij een leuke tip voor je: reis door de stad met de Funicolare. Deze kleine trein brengt je door de hele historische binnenstad van Bergamo

Het Funicolare treintje
Instappen bij het Funicolare treintje
Uitzicht op Bergamo vanuit de Funicolare trein
Mooi uitzicht op Bergamo vanuit de Funicolare trein
Uitzicht op Bergamo vanuit de Funicolare trein
Uitzicht vanuit de Funicolare trein

In deze trein rijd je vanaf de Città Bassa de heuvel naar Città Alta op. Niet alleen zie je dan leuke delen van de stad, het uitzicht vanaf de heuvel is ook nog eens prachtig. Het ritje duurt niet lang en daarom is het de ideale manier om eenvoudig de stad te ontdekken. 

Huizen in Città Alta vanuit de Funicolare trein
Huizen in Città Alta vanuit de Funicolare trein
Tunnel Funicolare
Tunnel Funicolare

Avondje theater

Opera en theater zijn erg leuk en interessant om te zien in een land waar je op vakantie bent. In Bergamo zit ook een prachtig theater waar nog steeds toneelstukken en opera’s worden opgevoerd. 

Het Teatro Donizetti (Teatro Gaetano Donizetti) is een prachtig theater waar toneelstukken en opera’s worden gehouden. Het is een prachtige locatie voor een avondje uit. Bekijk op de website wat het programma is en misschien staat er wel iets leuks voor je tussen. 

Teatro Gaetano Donizetti
Teatro Donizetti
Teatro Gaetano Donizetti
Teatro Gaetano Donizetti
Teatro Gaetano Donizetti verlicht in de avond
Teatro Gaetano Donizetti verlicht in de avond

Musea bezoeken in Bergamo

Als je van kunst en musea houdt, dan zit je in Bergamo goed. Het is namelijk een ontzettend artistieke stad waar veel kunstenaars komen voor inspiratie. In het lagere deel van Bergamo, genaamd Città Bassa, vind je veel musea

Hier bevinden zich namelijk drie goede musea. De eerste is een Galleria d’arte Moderna e Contemporanea (GAMeC) en hier bekijk je moderne kunst. Het is een galerij en dus is er ook de mogelijkheid om de werken te kopen. 

Galleria d'arte Moderna e Contemporanea di Bergamo
Galleria d’arte Moderna e Contemporanea di Bergamo (GAMeC)
GAMeC
Voordeur van GAMeC

In het Bernareggi museum bewonder je prachtige religieuze kunst. Hier hangen schilderijen met taferelen uit de bijbel en je bewondert er beelden van belangrijke religieuze figuren. 

In het Accademia Carrara museum vind je werken van de grootste namen. Van deze drie musea is dit onze favoriet. Hier leer je namelijk veel over de kunstgeschiedenis van Italië. Je ziet er werken van Botticelli, Raphael, Canaletto en Pisanello.

Accademia Carrara museum in Bergamo
Accademia Carrara museum
Accademia Carrara museum
Accademia Carrara museum
Het museum Accademia Carrara
Het museum Accademia Carrara

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Bergamo

Er zijn veel prachtige gebouwen te bewonderen in Bergamo. Overal waar je kijkt zie je de prachtige oude muren die nog uit de Venetiaanse tijd komen en zijn gebouwd in de 16e eeuw. Het diende toen als bescherming. 

De oude Venetiaanse muur
De oude Venetiaanse muur

De kerk Basilica Maria Maggiore

Deze kerk werd gebouwd op de resten van een oudere kerk. Van buitenaf lijkt het een romaanse stijl kerk, maar van binnen waan je je in de barokke sferen. In deze basiliek zie je onder andere een monument voor de componist Gaetano Donizetti en je ziet ook panelen geschilderd door Lorenzo Lotto

Deze basiliek is echt een aanrader als je de verschillende stijlen interessant vindt. Daarnaast zijn Lotto en Donizetti een groot deel van de geschiedenis van Bergamo en is het interessant hierover te leren. 

Basilica Maria Maggiore
Basilica Maria Maggiore
De kerk Basilica Maria Maggiore
De kerk Basilica Maria Maggiore
Het interieur van Basilica Maria Maggiore
Interieur van Basilica Maria Maggiore
Basilica Maria Maggiore met uitzicht Bergamo
Basilica Maria Maggiore met mooi uitzicht over Bergamo
Facade van Basilica Maria Maggiore
Facade van Basilica Maria Maggiore

Het bekende plein Piazza Vecchia

Een van de bekendste pleinen in Bergamo is de Piazza Vecchia. Dit is volgens veel inwoners ook het mooiste plein in de stad. De Piazza Vecchia is een bekende plek en er komen veel mensen samen. Het is echt het centrum van de stad. 

Piazza Vecchia in het centrum van Bergamo
Piazza Vecchia in het centrum van Bergamo

Dit plein ligt in het hoger gelegen deel van Bergamo en ligt dus in het oude centrum. Rondom dit plein zie je veel prachtige en oude gebouwen. Op dit plein zie je vooral de invloeden van de heerschappij van Venetië in de 15e eeuw terug.

Een mooi deel van het plein is ook de fontein Fontana Contarini. Deze prachtige fontein is gemaakt van wit marmer en is echt een prachtig middelpunt van Piazza Vecchia. Het is ook perfect voor een leuk fotomoment of een rustmomentje. 

De fontein Fontana Contarini op Piazza Vecchia
De fontein Fontana Contarini op het plein Piazza Vecchia
Fontana Contarini
De fontein Fontana Contarini
Beeld van de Fontana Contarini fontein in Bergamo
Beeld van de Fontana Contarini fontein

Op Piazza Vecchia vind je ook de Palazzo della Ragione. Samen met de toren is het een indrukwekkend gebouw die in de 12e eeuw gebouwd is. Je kunt de toren in en vanuit daar heb je een prachtig uitzicht op de stad en de andere gebouwen. 

Palazzo della Ragione
Palazzo della Ragione aan Piazza Vecchia
Palazzo della Ragione in Bergamo
Palazzo della Ragione

De toren heeft als bijnaam de Campanone. Dit komt doordat elke avond om 10 uur de klokken luiden. Ze luiden dan niet zomaar een paar keer, maar wel 180 keer. Erg mooi om een keer mee te maken. Het is namelijk echt een traditie van de stad.

De Campanone toren
De Campanone toren
Piazza Vecchia met Fontana Contarini fontein Palazzo della Ragione en de Campanone toren
Piazza Vecchia met Fontana Contarini fontein Palazzo della Ragione en de Campanone toren

Het plein Piazza del Duomo

Als laatste willen we als tip ook nog de Piazza del Duomo noemen. Dit plein is niet zo mooi als de Piazza Vecchia, maar nog steeds erg mooi om te zien. De Piazza del Duomo zit naast de Piazza Vecchia. 

Op dit plein staat ook een prachtige Duomo, zoals de naam van het plein al doet vermoeden. Oftewel hier vind je de kathedraal van Bergamo. De Duomo is gebouwd op de overblijfselen van een paar oudere kerken en is een prachtig gebouw om te zien. De buitenkant is al erg indrukwekkend door zijn vele versieringen en de binnenkant is ook zeker de moeite waard. 

Piazza duomo
Piazza Duomo
Kathedraal van Bergamo
Facade van de kathedraal van Bergamo

Lekker eten en drinken  

Lekker eten en drinken kun je goed in Bergamo. Bergamo heeft daarnaast ook heerlijke lokale producten die je hier echt moet proeven. 

Bij Ristorante Baretto zit je goed. Hier eet je niet alleen op een prachtige plek, maar je kunt ook lekkere streekgerechten proeven. In dit restaurant kun je unieke pasta bestellen, bijvoorbeeld met pompoen. Ook serveren ze natuurlijk polenta en zelfs de speciale polenta Bergamasca. 

Een andere tip is een polenta e osei. Dit is namelijk een echt streekgerecht en leuk om te proeven. Polenta e osei is polenta met vogeltjes, maar gelukkig zijn dit niet meer echte trekvogeltjes zoals vroeger. 

Tegenwoordig als je polenta e osei bestelt, krijg je een zoet gerecht waarop de vogeltjes gemaakt van marsepein en chocola zijn gezet. Er wordt ook gele suiker toegevoegd en het is een heerlijke zoete lekkernij. Dit kun je eigenlijk bij vrijwel elke bakker kopen in de stad.

Polenta e osei cake met marsepein en chocola
Polenta e osei cake met marsepein en chocola
Traditioneel toetje Polenta in Bergamo
Traditioneel toetje ‘Polenta’

Een ander heerlijk streekgerecht eet je bij La Limentari. Hier kun je Casoncelli bestellen. Dit is gevulde ravioli. Hier zit vlees, kaas en broodkruimels in. Boven op de Ravioli wordt een saus gegoten van boter, salie en spekjes. 

Casoncelli
Het Casoncelli gerecht

Voor een lekker ijsje raden wij aan langs te gaan bij La Marianne. Hier kun je heerlijke stracciatella ijs halen. Ze denken namelijk dat dit soort ijs is uitgevonden in Bergamo en zelfs bij de tent La Marianne. Ga hier dus naartoe voor een heerlijk toetje en een stukje geschiedenis. 

Reizen in de omgeving van Bergamo

Bergamo zit in de buurt van veel leuke dorpjes en stadjes waar je naartoe kunt reizen. Natuurlijk is het leuk om in Bergamo te verblijven. Toch is een dagtripje naar een plekje in de buurt geen slecht idee. Dan zie je nog meer van Italië.

In de buurt van Bergamo zitten meerdere dorpen en stadjes. Natuurlijk zit Milaan in de buurt van Bergamo. In Milaan kun je geweldig shoppen en genieten van een modernere stad. Als je dus al een tijdje een designertas of nieuwe shirt zoekt, dan is een dagtripje naar Milaan niet verkeerd.

Is het een erg warme dag en heb je geen zin om veel te bewegen en langs allerlei gebouwen te lopen? Dan kun je een dagtripje plannen naar het Comomeer. Het Comomeer is erg groot dus zoek van tevoren een aantal leuke plekken op om te bezoeken. 

Je kunt daar heerlijk in de zon liggen met een boekje of afkoelen in het koude water. Op sommige plekken mag je zwemmen. Er zijn ook veel terrasjes en restaurantjes aan het meer, dus over eten hoef je je geen zorgen te maken. 

Zin in meer geschiedenis en oude stadjes? Dan ligt Cornello erg dicht bij Bergamo. Dit is een oud stadje waarin het lijkt alsof je in de middeleeuwen bent gestapt. Hier vind je nog veel oude gebouwen en bijvoorbeeld arcadebogen, die doen denken aan de middeleeuwen. 

Clusone is ook zo’n dorp. Dit middeleeuwse dorpje vind je in de Seriana Valei. Hier zie je onder andere de Basilica di Santa Maria. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht. In het Oratorio dei Disciplini vind je een paar mooie en misschien ook wel enge fresco’s.

Hier hangen namelijk de Fresco van Danza Macabra, oftewel de dans van de dood, en de Triomfo della Morto, oftewel de triomf van de dood. Ook mooi om te bekijken in Clusone is de planetaire klok uit de 16e eeuw die je kunt spotten op het plein Piazza Raddrizzato. 

Nog veel meer leuks te doen in Bergamo

Dat waren onze tips, maar eigenlijk waren we nog lang niet uitgepraat. Bergamo is een prachtige stad die vaak vergeten wordt door vakantiegangers die naar Milaan of Como gaan. Wij raden wel echt een dagtripje naar Bergamo aan, want er is genoeg te doen. 

Je kunt er ijs eten bij de, misschien wel, uitvinder van het stracciatella ijs. Ook kun je naar een toneelstuk of opera in een prachtig theater of de minitrein nemen door het historische deel van de stad. Er is voor iedereen, jong en oud, wel iets leuks te doen. 

Historische oude gedeelte van Bergamo
Historische oude gedeelte van Bergamo

Het fijne aan Bergamo is dat je erg dichtbij Milaan en Como zit, maar het er niet wemelt van toeristen. Hier kun je een rustige vakantie vieren en dan een tripje naar Milaan of Como maken.