• Menu
  • Menu
Ventimiglia header

Waan je in Romeinse sferen in kuststadje Ventimiglia

Ventimiglia, in de regio van Ligurië van Italië en ook wel XXmiglia genoemd, is een oud kuststadje dat al bestaat sinds de romeinse tijd. En met oud bedoelen we echt oud, want dit stadje bestaat al sinds de Romeinse tijd. Ventimiglia ligt vlak bij Frankrijk en ligt ook aan de monding van de Roya.

Omdat er vanuit wordt gegaan dat Ventimiglia al sinds de Romeinse tijd bestaat heeft het de bijnaam XXmiglia gekregen. Het kan zijn dat deze stad nog eerder als de Romeinse tijd heeft bestaan. Deze oude stad staat dus vol met geschiedenis!

Het bewijs dat Ventimiglia een stad in de romeinse tijd is geweest ligt in de opgravingen van thermale baden en een romeins theater. Hierdoor wordt het verleden van deze stad al meteen gelinkt aan de romeinse tijd. 

Huizen in Ventimiglia
Ventimiglia in de regio Ligurië in Italië
Uitkijk over Ventimiglia in Ligurië
Afbeelding van Ventimiglia in de regio Ligurië in Italië

Wat te doen in Ventimiglia? – Bezienswaardigheden, eten/drinken en veel meer! 

Er is veel te doen in Ventimiglia en wij geven je alle nodige tips. Omdat de stad zoveel geschiedenis heeft, zijn het vooral historische en kunstzinnige bezienswaardigheden, met aanvullend nog erg leuke activiteiten, zoals goed eten en leuke musea. 

De prachtige botanische tuinen en een cactus zo groot als je hoofd

Als allereerste willen we meteen de prachtige botanische tuinen noemen in Ventimiglia. De Giardini Botanici Hanbury zijn prachtige tuinen. De tuin zijn aangelegd door de familie Hanbury, die hiermee begonnen zijn in 1867.

De botanische tuinen: Giardini Botanici Hanbury
De botanische tuinen ‘Giardini Botanici Hanbury’
Bloemen in de botanische tuinen van Giardini Botanici Hanbury
Bloemen en planten in de botanische tuinen van Giardini Botanici Hanbury

In deze tuinen loop je rustig rond en kom je lekker tot rust. Of je gaat echt op zoek naar bepaalde botanische bloemen die je alleen in dit soort tuinen vindt. Als je van natuur en bloemen houdt, dan zit je hier goed! In de tuinen vind je ook de prachtige Villa Hanbury.

Villa Hanbury
Villa Hanbury
Uitzicht vanaf Giardini Botanici Hanbury tuinen
Uitzicht over de Giardini Botanici Hanbury tuinen

Geïnteresseerd in cactussen? Dan is het Cactusmania Di Manera Bruno iets voor jou. Hier vind je allerlei cactussen, in verschillende soorten, vormen en maten. Er zijn zelfs cactussen die net zo groot zijn als je hoofd of zelfs net zo groot zijn als jijzelf. Neem je camera mee en maak de grappigste foto’s met levensgrote cactussen.

Reuze cactus in Ventimiglia
Bijzondere cactus in Ventimiglia

Weekmarkt op de boulevard

Gedroogd fruit op de markt van Ventimiglia

Elke vrijdag is er een weekmarkt aan de boulevard. De markten in Italië zijn altijd levendig en bruisend. Hier staan veel mensen met kraampjes vol met lekker eten of de leukste souvenirs. De verkopers helpen je graag. 

Zoek je bijvoorbeeld nog ingrediënten om iets lekkers te koken vanavond? Die kun je die op deze weekmarkt zeker vinden. Hier koop je de verste groenten, fruit en pasta. Ook lekkere kazen of vleeswaren voor bij een borrel vind je hier.

Handgemaakte Tagliolini op de markt van Ventimiglia
Handgemaakte Tagliolini op de markt

Nog meer lekker eten

Op zoek naar nog meer lekkere ingrediënten om zelf mee te koken? Bezoek dan de Pasta Fresca Morena. Zoals de naam al doet vermoeden haal je hier heerlijke verse pasta. Er is hier keuze uit vrijwel alle pastasoorten. 

Je koopt hier ook andere broodproducten. Denk aan heerlijke verse broodjes, croissantjes en focaccia ’s. Dit is heerlijk als tussendoortje of als je nog iets zoekt voor de lunch. Het lieve personeel helpt je graag. 

Focaccia en pizza snacks in Ventimiglia
Focaccia en pizza snacks in Ventimiglia

Krijg inspiratie op het strand van Balzi Rossi

Balzi Rossi is een plek die je moet bezoeken in Ventimiglia. Dit is een strand aan de waterkant waar je heerlijk kunt relaxen. Neem een handdoek mee en blijf de hele dag zonnen en zwemmen. Je bent niemand iets verplicht. Het ligt wel op een kleine 10 kilometer van Ventimiglia, maar deze plek is het absoluut waard. 

Dit Balzi Rossi strand is ook populair onder kunstenaars en beroemdheden. Hier krijgen veel kunstenaars en artiesten inspiratie of komen ze om even uit te rusten van hun werken, dat meestal ook weer leidt tot meer inspiratie. Spot hier dus beroemdheden of kom hier zelf voor een potje gratis inspiratie. 

Het strand van Balzi Rossi
Het strand van Balzi Rossi
De baai van Balzi Rossi
De baai van Balzi Rossi

Bezoek de opgravingen van het Romeins theater

Toch meer van de geschiedenis? Zoals we al verklapten, zit je hier dan sowieso goed. Overal in de stad zie je geschiedenis terug die voornamelijk met de romeinen te maken hebben. 

Zo kun je gaan kijken bij een oud romeins theater dat is opgegraven in de stad. Hier zie je de ruïnes van waar mensen vroeger naar theater keken. Dit romeinse theater heeft de naam Albintimilium. Ook zijn er thermale baden in Ventimiglia opgegraven

Het Romeinse amfitheater Albintimilium Ventimiglia
Het Romeinse amfitheater Albintimilium

Neem een kijkje in de prehistorische grotten

Nog verder teruggaan in de tijd? Er wordt namelijk gedacht dat de grotten vlakbij het Balzi Rossi strand teruggaan tot naar de prehistorie. Deze grotten bekijk je vlakbij Balzi Rossi. Deze grotten kun je inwandelen. 

Grotten van Balzi Rossi
Grotten van Balzi Rossi
Ingang van de Balzi Rossi grotten
Ingang voor de grotten van Balzi Rossi

Hier vlakbij zit ook een museum over de rijke geschiedenis van Ventimiglia, over de ontdekkingen van de grotten, het theater en de baden. Hier leer je dus veel over de geschiedenis van Ventimiglia. Een echte aanrader voor geschiedenisliefhebbers!

De wandeling naar deze plek toe is ook niet verkeerd. Op trappen loop je naar boven en richting de grotten. Vanuit daar heb je een mooi uitzicht op de stad en het water. Het is dus ook een prachtige plek om een korte wandeling te maken en actief bezig te zijn.

Treinverbinding met tunnel tussen Ventimiglia en Balzi Rossi
Treinverbinding met tunnel tussen Ventimiglia en Balzi Rossi

Bekijk de kunst van Monet op de brug bij Castello dei Doria 

Ooit kunst van Claude Monet gezien? Deze kunstenaar maakte de mooiste impressionistische kunst en toevallig kun je de inspiratie hiervan ook bekijken in Ventimiglia. Zo zie je de oude brug die Monet geschilderd heeft

Deze brug vind je bij Castello dei Doria. Monet heeft hier dus zoveel jaren terug gezeten en de brug geschilderd op een prachtige en impressionistische manier. Ook het kasteel is een bezoekje waard. Deze vind je bij Dolceacqua, een paar kilometer van Ventimiglia af. 

Dolceacqua brug
Dolceacqua brug (impressionistisch geschilderd door Claude Monet)
De brug Dolceacqua
De brug Dolceacqua die door Claude Monet impressionistisch is geschilderd
Schilderij van Claude Monet zicht op baai van Ventimiglia
Schilderij van Claude Monet zicht op baai van Ventimiglia

Voor nog meer kunst en archeologie kun je terecht bij het Museo Civico Archeologico Girolamo Rossi. Hier vind je niet alleen moderne kunst, maar ook oude beelden en veel archeologische vondsten uit de stad.

Zoals je ondertussen weet is Ventimiglia een interessante stad waar veel geschiedenis is opgegraven. In dit museum vind je hier dan ook veel van terug. Er is ook een fijne afwisseling met moderne kunst en vanuit het museum heb je een prachtig uitzicht over de stad en het water!

Bezoek prachtige kerken

De kathedraal Santa Maria Assunta in Ventimiglia
De Santa Maria Assunta kathedraal
Santa Maria Assunta kathedraal in Ventimiglia
Santa Maria Assunta in Ventimiglia
Klokkentoren van de kathedraal Santa Maria Assunta in Ventimiglia
De klokkentoren van de kathedraal Santa Maria Assunta

Als je een liefhebber van kerken bent, zit je in deze stad goed. Je vindt er namelijk een paar prachtige kerken en andere gebouwen. Bezoek bijvoorbeeld de kathedraal Santa Maria Assunta. Deze komt uit de 11e eeuw en is daarmee een waardige opvolger als je geschiedenis wilt zien die wat minder ver teruggaat dan het Romeins theater. Zoek je toch nog iets daar tussen in? Bezoek dan de Chiesa di San Michele Arcangelo. Dit is een romaanse kerk die is gebouwd in de 10e eeuw. In deze kerk zie je de prachtige romaanse stijl terugkomen.