• Menu
  • Menu
Brescia header

De leukste bezienswaardigheden, activiteiten, tips en meer in Brescia!

Brescia ligt vlakbij het Gardameer in de regio Lombardije. En dat ligt in het noorden van Italië. Vanuit de stad ben je met 35 kilometer rijden bij het Gardameer. De stad, die ongeveer 200 duizend inwoners kent, is een belangrijk punt voor handel en industrie.

Brescia is dus een moderne stad met veel handel en industrie, maar je ziet ook overal de middeleeuwen en de renaissance doorschijnen. Aan de gebouwen en tradities van de stad zie je dat de stad een modern uiterlijk, maar oud innerlijk heeft. 

Vakantie Brescia in regio Lombardije
Mooi uitzicht over Brescia in Lombardije
Mooi uitzicht over de stad Brescia

Bezienswaardigheden, activiteiten en plekken in Brescia die je niet mag missen! 

Wij geven onze tips voor de beste bezienswaardigheden in Brescia. Er is namelijk erg veel te bekijken en te leren over de stad, en zijn ligging vlakbij het Gardameer. Als je houdt van een dag vol bezienswaardigheden bezoeken, dan is dit artikel voor jou. 

Archeologische vondsten gedaan in Brescia

Nog een van de redenen waaraan je ziet dat er in Brescia veel geschiedenis vooraf is gegaan aan waar het nu is, zijn de vondsten van archeologen. Deze vondsten komen grotendeels uit de Romeinse stad, wat bewijst dat Brescia al langere tijd bestaat. 

In Brescia bezoek je het archeologische complex. Deze is het grootste van Lombardije en hier zie je resten van een romeins forum. Als je in de voetstappen van de romeinen wilt lopen, dan moet je naar de straat Via dei Musei. Deze straat volgt ongeveer de oude hoofdstad van Brixia. 

Tempio Capitolino aan Via dei Musei
Tempio Capitolino aan de straat Via dei Musei

Brixia was de romeinse naam voor Brescia. Waar nu de Via Musei te vinden is, liep vroeger de Decumanus Maximus. Dit was een erg belangrijke straat in het toenmalige Brixia. Als je een stukje over deze straat loopt zie je ook het Piazza del Foro. Hier lag vroeger het forum dat nu in het archeologisch complex ligt. 

San Zeno al Foro aan Piazza del Foro
San Zeno al Foro kerk aan het Piazza del Foro plein

Een andere interessante Romeinse vondst is die van de Tempio Capitolino. Dit was de tempel die in de stad stond en waar romeinen kwamen om hun goden en godinnen te aanbidden. Hier zie je nog restanten van, namelijk de zuilen. 

De Tempio Capitolino tempel
Tempio Capitolino
Ruïnes van Tempio Capitolino in Brescia
De ruïnes van Tempio Capitolino
Overblijfselen van Tempio Capitolino
Tempio Capitolino
Zuilen van de tempel Tempio Capitolino
Zuilen van Tempio Capitolino

Naast de tempel is ook een oud romeins theater (Teatro Romano) gevonden. Hier zie je nog steeds de bijzondere ruïnes van. Het was een groot theater, waar namelijk ongeveer 15000 toeschouwers in pasten.

Ruïnes van het Teatro Romano
Ruïnes van het Teatro Romano
Het Romeinse theater
Het Romeinse theater
De trappen bij het Romeinse theater
Trappen bij het Romeinse theater
Pilaren in Teatro Romano
Pilaren in Teatro Romano

De romeinse cultuur en geschiedenis van de stad zie je dus nog overal. Er zijn enorm veel ontdekkingen en archeologische vondsten gedaan die ons meer vertellen over het Brescia uit de Romeinse tijd. Het interessantst vinden wij zelf de oude hoofdstraat en de tempel. Hier zie je namelijk de meeste geschiedenis terug.

Ruïnes en archeologische vondsten
Bezichtiging van ruïnes en archeologische vondsten

Het kasteel van Brescia (de Visconti Burcht)

Wie houdt er nu niet van kastelen? Ook in Brescia bezoek je een prachtig kasteel. Hier staat namelijk een kasteel op de heuvel Cidneo. Als je op deze heuvel komt, zie je meteen de Visconti Burcht boven alles uitsteken. Ook de Torre Mirabella valt meteen op. 

In de Visconti burcht hebben veel bekende inwoners gewoond. Het is vernoemd naar de Visconti familie uit Milaan, maar Napoleon heeft er ook gewoond. Daarnaast hebben er een paar adellijke families uit Oostenrijk en Venetië gewoond. 

De weg naar de Visconti burcht
Het pad omhoog naar de Visconti burcht
Het kasteel van Brescia
Kasteel van Brescia

Bij het kasteel zie je duidelijk waarom de burcht gebouwd is, namelijk als militaire vesting. Deze vesting is in de middeleeuwen geplaatst. Je kunt het plein van het kasteel binnenkomen via de ophaalbrug. 

Muren van de Visconti Burcht
Muren van de Visconti Burcht
Kasteel van Brescia met de valbrug
Valbrug bij het kasteel van Brescia
Toegangspoort kasteel van Brescia
Toegangspoort van het kasteel van Brescia

Hierna kun je een rondje door en op het kasteel lopen langs torens, valbruggen, slottorens en bastions. Dit zijn allemaal typische middeleeuwse uitvindingen. Ook kun je in ondergrondse tunnels en langs de ringmuren lopen. 

Wandelpad rondom het kasteel van Brescia
Wandelroute rondom het kasteel van Brescia

Het is interessant om hier terug in de tijd te gaan en daarom staat deze bezienswaardigheid ook op onze lijst. Het is namelijk erg lang bewaard gebleven en dat is interessant. Bij het kasteel zit ook een park en een olijfboomgaard waar je doorheen wandelt en geniet van de natuur. 

Kasteel van Brescia met park
Het kasteel van Brescia met park eromheen

Dit is niet alles. Het kasteel huist ook nog eens twee musea. Waar heel lang geleden het graan lag, in het graanmagazijn, bezoek je nu het Museo Del Risorgimento. Hier leer je meer over Brescia en hoe de stad in de 18e en 19e eeuw was. 

Het andere museum heet Museo delle Armi Luigi Marzoli. Het museum is vernoemd naar Luigi Marzoli omdat hij zijn hele wapencollectie geschonken heeft aan het museum. In het museum kun je zijn collectie van meer dan 1000 wapens inzien. 

Het bekendste plein ‘Piazza delle Loggia’

De meeste bezienswaardigheden van Brescia bevinden zich op twee pleinen. Deze pleinen staan beide in het oude gedeelte van het centrum. Piazza delle Loggia wordt door velen beschouwd als het mooiste plein van Brescia.

Terrasjes op het plein in het centrum van Brescia
Gezellige terrasjes op het plein in het centrum van Brescia

De overheersers die uit Venetië kwamen hebben hier hun indruk achtergelaten en dat kun je overal aan zien op Piazza delle Loggia. Soms is het niet onredelijk om het plein te vergelijken met Piazza San Marco in Venetië, want daar lijkt dit plein ook zeker op. Je kunt dus echt de Venetiaanse invloeden terugzien die tijdens de overheersing zijn overgekomen. 

Het meest in het oog springende gebouw is het Palazzo della Loggia (Palazzo della Loggia), dat nu het gemeentehuis is, met zijn dak in de vorm van een omgekeerde kiel. Op de eerste verdieping is een open loggia met krachtige bogen. Aan de linkerkant zie je de kleine Venetiaanse loggia van Monte di Pietà Vecchio.

Gemeentehuis Palazzo della Loggia
Het gemeentehuis Palazzo della Loggia
Palazzo della Loggia aan het plein
Palazzo della Loggia
Palazzo della loggia aan het plein Piazza delle Loggia
Het plein Piazza delle Loggia met Palazzo della loggia

Op dit plein staat ook Torre dell’Orologio, een klokkentoren met een prachtige astronomische klok. Vlakbij is het Museo Diocesano d’Arte Sacra Museum. In dit museum zitten twee kruisgangen en hier kun je leren over heilige objecten. 

Torre dell Orologio met de astronomische klok op het plein Piazza delle Loggia
Torre dell’Orologio met de astronomische klok op het plein Piazza delle Loggia
Astronomische klok van Torre dell Orologio
Astronomische klok van Torre dell’Orologio
Torre dell Orologio aan het plein Piazza delle Loggia
Torre dell’Orologio aan het plein Piazza delle Loggia

Het plein Piazza del Duomo in Brescia

Het andere plein is de Piazza del Duomo. Hier vind je ook veel prachtige gebouwen. Hier kun je bijvoorbeeld een paleis uit 1230 bekijken genaamd de Broletto. Deze Palazzo laat weer eens de oude geschiedenis van Brescia zien.

Ook kun je de Duomo, waar dit plein naar vernoemd is, zien op dit plein. De Dom is een flink 82 meter hoog bij het hoogste puntje in de koepel. De andere Duomo, de Duomo Vecchio oftewel oude Dom staat ook op dit plein. Deze kerk en zijn koepel liggen lager dan het plein en dat geeft een gek beeld. 

Piazza del Duomo met de Dom van Brescia
Dom van Brescia op Piazza del Duomo
De Duomo Vecchio in Brescia
Duomo Vecchio
Uitzicht over Brescia en de Duomo Vecchio
Uitzicht over Brescia met Duomo Vecchio

Meerdere mooie kerken in Brescia

Als je vaker in Italië op vakantie bent geweest, dan weet je vast dat ze in elke stad en elk dorpje prachtige kerken hebben en zeker wel meer dan 1. Ook in Brescia is dat het geval. Hier bezoek je meerdere mooie kerken. 

Een aanrader vanuit ons is de Santa Maria della Carita. Deze kerk is erg mooi. De buitenkant is gemaakt van prachtig marmer en de binnenkant is versierd door barokke kunst. Binnen is het dan ook erg leuk om die kunst te bewonderen. 

De kerk Santa Maria della Carita
Facade van de kerk Santa Maria della Carita
Het interieur van Santa Maria della Carita
Het interieur met kunst van Santa Maria della Carita

San Faustino in Riposo is ook erg leuk om te bezoeken. Dit is namelijk de kleinste kerk in de stad en dus kan het geen kwaad om dit ook bij je tour toe te voegen. Deze kerk heeft een koepel in de vorm van een kegel en is dus ook erg uniek. 

San Faustino in Riposo kerk
Voorkant van de San Faustino in Riposo kerk
De kerk San Faustino in Riposo
San Faustino in Riposo

Niet zozeer een kerk, maar meer een kloostercomplex is het Monastero di Santa Giulia. Dit is een complex waar drie kerken en twee musea zijn te vinden. Ook het klooster San Salvatore Santa Giulia vind je hier.

Het klooster San Salvatore Santa Giulia bij het kloostercomplex
Het kloostercomplex met San Salvatore Santa Giulia klooster

Dit complex staat sinds een aantal jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is namelijk een oud gebouw met veel geschiedenis. Waar vroeger het benedictijner klooster voor nonnen was, bevindt zich nu het Museo della Città oftewel het museum over de stad

In dit museum leer je veel over de geschiedenis, cultuur en religie van de stad. Ze gaan zo ver terug als de prehistorie en betrekken belangrijke tijdsperiodes zoals de Venetiaanse periode. Hier leer je dus veel over de geschiedenis van Brescia en geloof ons, dat wil je want de geschiedenis van de stad Brescia is erg interessant. 

Geen zin in al die historische bezienswaardigheden? Meer tips en activiteiten in Brescia:

Niet iedereen is er van om de hele dag langs Romeinse ruïnes en kerken te lopen en daarom hebben we hier nog een paar kleine tips wat je dan in Brescia kunt doen:

  • Elke zaterdagochtend kun je op de markt verse groenten en etenswaren halen. Dit is allemaal heerlijk eten. Hier kun je groenten, fruit, kaas, olijfolie en nog veel meer halen. Hier kun je ook ingrediënten om je eigen maaltijd klaar te maken. Maar los daarvan is het bezoeken van de markt in Brescia als een leuke activiteit op zich. 
  • Voor een antiekmarkt vol met oude schilderijen, servies en nog veel meer tweedehands waardevol spul kun je op elke tweede zondag van de maand terecht op Piazza della Vittoria
  • Je kunt ook geweldig winkelen in de winkelstraten van Brescia. Aanraders zijn de winkelstraten Corso Zanardelli en de Via delle X Giornate.

Wil je een keertje goed uitgaan en lekker iets gaan drinken, eten en misschien wel dansen? Ga dan naar de wijk Il Carmine, de uitgaansbuurt van Brescia.