• Menu
  • Menu
Friuli-Venezia Giulia header

Dé leukste bestemmingen in de regio Friuli Venezia Giulia

In het noordoosten van Italië ligt het iets minder bekende Friuli Venezia Giulia. In deze regio vind je veel leuke stadjes en dorpjes. Er is veel te beleven, lekker eten en je kunt er lekker relaxen. Friuli Venezia Giulia is een ideale plek voor je vakantie of een rondreis te maken.

Friuli Venezia Giulia kent diverse leuke plaatsen en wij hebben een selectie gemaakt voor de leukste bestemmingen in de regio. 

De naam van de regio is een mond vol, maar lijkt een stuk logischer na onze uitleg. Friuli staat namelijk voor markt of plein van Julius, de persoon die stad gesticht heeft. Venezia staat voor Venetië en Giulia staat voor Julia of de Julische Alpen die in het noorden van Italië liggen. De regio wordt ook wel Friuli of FVG genoemd. Lees snel verder voor de leukste bestemmingen in deze regio: 

Trieste 

Trieste, ook wel Triest genoemd is een van de bekendere steden in Friuli Venezia Giulia. Het is ook de hoofdstad van deze regio. Deze stad heeft een prachtige uitstraling door zijn grote gebouwen, vele historische bezienswaardigheden, ligging aan de zee, een oud amfitheater in het centrum en veel mooie plekken om van het uitzicht te genieten

Grand Canal in Trieste in Friuli-Venezia Giulia
Grand Canal in Trieste

In deze stad kun je heerlijk eten of bijvoorbeeld het Kasteel van Miramare bezoeken. Of ga lekker zonnen op het strand en maak een wandeling door het centrum. Als je in Friuli Venezia Giulia bent, dan is Trieste echt het bezoeken waard. Niet alleen is het de hoofdstad, maar er is ook veel leuks te beleven.

Udine

Naast Trieste is Udine een erg bekende stad in Friuli Venezia Giulia. Udine is de stad voor de studenten. Dit is een mooi contrast met de middeleeuwse gebouwen en straatjes in de stad. In Udine vind je de universiteit en waan je je overal in Venetiaanse sferen. 

Het centrum van Udine in Friuli-Venezia Giulia
Het centrum van Udine

Je kunt in deze stad ook goed winkelen in de straat Via Rialto en daarnaast kun je daar ook een lekker bakje koffie drinken om even uit te rusten. Ook in Udine kun je een kasteel bezoeken, namelijk het Castello di Udine, die gebouwd is in 1517. Bij dit kasteel kun je ook uitkijken over de stad en de Julische Alpen die dichtbij Udine liggen. 

Grado

Vlakbij Trieste vind je Grado. Dit is een prachtig stadje om te bezoeken en daarnaast ook een fijne badplaats om even helemaal tot rust te komen. Grado is een eiland en wordt ook door inwoners wel Eiland van de Zon genoemd. Dat zegt al genoeg toch? 

Boten in de haven van Grado in Friuli-Venezia Giulia
Boten in de haven van Grado

Verder vind je hier schattige straatjes en knusse huisjes en kun je je ook lang vertoeven langs de haven. Loop een wandeling langs de zee en rust even uit op je handdoekje met een boekje in de zon. Lekker eten kun je hier ook. Omdat Grado een kustplaats is, kun je er de beste visgerechten eten

Kom tot rust in de natuur van Claut 

Liever een rustige vakantie midden in de natuur? Dit kan in Friuli Venezia Giulia ook zeker. Bezoek bijvoorbeeld Claut. Dit is een klein plaatsje in Friuli Venezia Giulia dat midden in het natuurreservaat Parco Naturale Delle Dolomiti Friulane ligt. 

In dit prachtige dorp bevind je je tussen de rivieren Cellina en Settimana en kun je de pootafdrukken van dinosauriërs zien in de kreek Ciol di Ciasavent. Kies voor een vakantie in dit dorpje als je helemaal tot rust wilt komen en lekker wil gaan wandelen langs de prachtige rivieren en rotsblokken. 

Ga terug in de tijd in Venzone

Als je fan bent van de middeleeuwen, dan is het stadje Venzone echt iets voor jou. Deze stad is door een aardbeving in 1976 helemaal verwoest, maar daarna weer opgebouwd zoals het was in de middeleeuwen. Hier waan je je dus helemaal in de middeleeuwen en het is volgens velen ook een van de mooiste stadjes in Italië. Het is daarom ook een plek die terugkomt in veel films. Hier kun je zelfs ook mummies bekijken. Deze vind je in een kerk tegenover de Dom. Het zijn opgravingen uit de 17e eeuw.