• Menu
  • Menu
Lago Maggiore header

Bezoek het Lago Maggiore, het prachtige meer in Piemonte

Lago Maggiore is een van de grootste meren in Italië en strekt zich helemaal uit tot aan Zwitserland. Naast het Gardameer is dit een van de bekendste meren van het land. Het meer bevindt zich deels in de regio Piemonte.

Het meer ligt tussen de Alpen en wordt omringd door bergen en heuvels. Daardoor zijn de oevers smal en vlak. Het landschap is prachtig en het meer is dus een leuke plek om vakantie aan te vieren. 

Lago Maggiore meer
Lago Maggiore

Het Lago Maggiore meer is ongeveer 370 meter diep. Het meer werd tijdens de ijstijd uitgesneden door gletsjers en bestaat sindsdien nog steeds. Veel rivieren uit Italië en Zwitserland monden uit in dit meer. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Ticino, Maggio, Toce en Tresa. 

Vanuit deze rivieren komt veel bergwater en dit zorgt voor grote hoeveelheden water in het meer. Later wordt dit water ook uitgemond in de Po. Het is een rustig meer waar je een heerlijke wandeling langs kan maken of in een bootje kan dobberen. 

De leukste tips en alles wat je moet weten over het Lago Maggiore meer

Aan het meer bevinden zich veel leuke stadjes en je kunt er heerlijk eten en drinken. In dit artikel hebben we de leukste tips verzameld die je kunt doen bij en rondom het Lago Maggiore.

De Borromeïsche Eilanden

Aan het meer liggen de Borromeïsche Eilanden. Deze eilanden zijn absoluut de moeite waard om en liggen vlakbij het meer. In de 16e eeuw is dit eiland gekocht door de familie Borromeo. Tot op heden is het nog steeds in bezit van deze familie. 

Borromeïsche eilanden in Lago Maggiore
De Borromeïsche eilanden

Het bestaat uit een paar eilanden. De grotere eilanden, de Isola Madre en Isola Bella zijn prachtig om over rond de wandelen en even uit te waaien. Ook kun je hier kamers van de twee paleizen van de Borromeo familie zien. 

Het Isola bella eiland van de Borromeïsche eilanden
Isola bella
Isola bella van de Borromeïsche eilanden
Isola bella van de Borromeïsche eilanden
Isola Bella van boven
Isola Bella van bovenaf

Verder bezoek je hier de tuinen die bij de paleizen horen. Niet alleen zie je hier prachtige bloemen en planten, maar vanaf hier is het uitzicht op het meer ook prachtig! 

Borromeo Palace met tuinen op Isola Madre
Borromeo Palace met tuinen op Isola Madre
Tuinen op Isola Madre
De tuinen op het eiland Isola Madre

Tot slot raden we ook het eiland Isola dei Pescatori aan. Deze ligt naast het eiland Isola Bella en is ook goed te bereiken. Alle eilanden liggen voor de kust van Stresa en zijn zeer geschikt om een heerlijke wandeling over te maken. 

Isola dei Pescatori van de Borromeïsche eilanden
Isola dei Pescatori
De Borromeïsche eilanden in het meer Lago Maggiore
De Borromeïsche eilanden

Dit zijn de leukste stadjes en dorpjes aan Lago Maggiore!

Nu we het hebben gehad over reizen, overnachten en eten en drinken geven we je graag nog de leukste stadjes en dorpjes langs Lago Maggiore.

Verbania

Verbania is de grootste stad langs Lago Maggiore en ook de meest populaire stad. Toch is de stad niet enorm toeristisch en blijft het dus lekker rustig en toegankelijk. Verbania ligt aan de westelijke zijde van Lago Maggiore in de regio Piemonte. 

Verbania bij het meer Lago Maggiore
Verbania aan het meer Lago Maggiore

Op Verbania kun je een mooie wandeling maken langs de met kunst versierde boulevard en je kunt er bij veel leuke restaurantjes aanschuiven. Daarnaast is er veel te zien. Zo is de kerk van Verbania erg prachtig om te zien en de villa’s zijn het ook waard om te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld Villa Taranto voor een prachtige tuin en uitzicht over het meer. 

Stresa

Een ander gezellig dorpje aan het meer is Stresa. Deze stad ligt ook aan het westen van het meer en er wonen maar een paar duizend inwoners. Hier vind je de prachtige art-nouveau hotels waar we het eerder over hadden.

Stresa aan Lago Maggiore
Stresa aan het meer Lago Maggiore

Het historische centrum van deze stad is heel interessant om eens te bezoeken. Hier vind je onder andere de kerk van Sant’Ambrogio vol met prachtige kunst en beelden. Ook de Villa Ducale hiernaast is mooi om eens te zien. De neoklassieke stijl uit de 18e eeuw is hier nog goed te zien. 

Ook Villa Pallavicino is een trekpleister in Stresa. Deze villa heeft prachtige tuinen waar je mooie inheemse en exotische bloemen en zelfs dieren kunt zien. 

Cannobio

Voor de beste stranden moet je zijn in Cannobio. Dit dorpje ligt ook aan het meer in het gebied Piemonte. De stranden van dit dorp zijn al meermaals bekroond tot de mooiste stranden van Europa. Hier kun je heerlijk zonnen of genieten van een goede maaltijd bij een van de tentjes aan het strand.

Cannobio aan het meer Lago Maggiore
Cannobio

Reizen naar Lago Maggiore

De meeste reizigers gaan met de auto naar het meer, maar je kunt er ook makkelijk komen met de trein of met het vliegtuig. Het voordeel aan een auto is dat je daar dan ook een auto hebt. Dan kun je langs het meer rijden en verschillende leuke plekken bezoeken. Over het meer zelf kun je de watertaxi of veerboot nemen of zelf een bootje huren.

Als je Verbania, een stadje langs het meer, kiest als eindpunt, dan is het ongeveer 10 uur rijden vanaf het midden van Nederland. Je reist dan door Zwitserland en hebt dan ook een Vignet nodig. Ook rij je een deel door Frankrijk. 

Om het meer loopt een tweebaansweg waarop je makkelijk kan rijden met je auto. Via deze weg kun je op veel plekken komen. Je hebt vanaf daar ook een prachtig uitzicht op het meer. Met de auto naar Lago Maggiore gaan is het handigste. Je kunt bijna overal tegen betaling parkeren, en in bepaalde delen buiten het centrum zelfs gratis.

De weg langs het meer Lago Maggiore
Route langs Lago Maggiore

Voor wie vliegt die kan het beste rechtstreek vanuit Nederland naar Milaan vliegen. Ook kun je kiezen om te landen in Linate. De andere optie is landen in Lugano, maar hier zit een overstap bij. Vanuit Milaan of Linate kun je makkelijk een auto huren en verder rijden naar het meer. 

Als je met de trein wilt gaan, is dit ook mogelijk met een paar overstappen. Met de trein kun je van Nederland naar Milaan reizen. Vanuit Milaan reis je naar Stresa reizen en dan ben je al bij het Lago Maggiore. Hier kun je dan een bus pakken of auto huren.

Met de bus naar Lago Maggiore is overigens ook een optie. Er gaan zelfs bussen naar het meer vanuit Nederland. Meestal zitten hier dan wel enkele tussenstops bij andere meren bij. 

Op het meer kun je gebruik maken van veel veerdiensten. De meeste veerboten varen tussen de verschillende dorpjes en stadjes. Ook zijn er veerboten die op en neer gaan van land naar de eilanden in het meer. Met de veerboot kun je dus makkelijk op veel plekken komen als je eenmaal bij het meer bent. 

Langs het meer kun je ook kiezen om met de watertaxi te gaan. Dit is vaak ietsje duurder als de veerboot, maar brengt je wel overal naartoe waar je heen wilt. Fietsen is geen aanrader, je moet soms op de openbare weg fietsen en dit kan gevaarlijk zijn. 

Eten en drinken bij het meer 

Opties voor eten en drinken zijn er genoeg langs het meer. Je kunt zelfs kiezen tussen de Italiaanse kant en de Zwitserse kant van het meer. Wij vinden zelf de Italiaanse kant van het meer een stuk lekkerder.

Langs het meer bevinden zich veel dorpjes en stadjes en hier heb je ruime keuze tussen aan restaurants. Hier geniet je van het uitzicht over het meer en lokale gerechten. Je vindt er veel pasta, pizza, ijs en truffels.

Buitenrestaurant aan het meer
Buitenrestaurant aan het meer

Ook kun je heerlijk wijn drinken langs Lago Maggiore. Een stadje langs het meer genaamd Asti staat bekend om zijn goede wijnen. De Barolo, Barbaresco en Moscato wijnen uit dit stadje zijn de beste wijnen uit de regio.

Op veel plekken rondom het meer kun je een hapje eten. Kies een restaurant uit in Asti of Verbania en je ziet sowieso goed. Hier worden heerlijke lokale gerechten geserveerd en zijn de inwoners en restauranteigenaars erg vriendelijk.

Mooi uitzicht bij restaurant aan Lago Maggiore
Tafel met mooi uitzicht bij restaurant aan Lago Maggiore

De verschillende manieren van overnachten aan Lago Maggiore 

Als je wilt overnachten bij het meer of een accommodatie voor meerdere dagen zoekt, dan heb je keuze genoeg langs het meer in het Italiaanse gedeelte. Je kunt kiezen tussen hotels, campings, Bed and Breakfasts en Agriturismo. 

Zoek je een prachtig en luxe hotel? Dan moet je in Stresa zijn. Hier staan aan de boulevard vele vier- of zelfs vijfsterrenhotels. Deze hotels zijn vaak in de prachtige art-nouveau stijl en dan waan je je helemaal in ouderwetse en luxe sferen. 

In Zwitserland, in Locarno, kun je ook verblijven in veel luxe hotels met vijf sterren. In Italië vind je ook veel vijfsterrenhotels aan het meer. Ietsje verder weg van het meer hebben de hotels meestal twee of drie sterren. 

Als je op zoek bent naar een camping, dan is er ook keuze genoeg bij het Lago Maggiore. Veel campings rondom het meer hebben hun eigen strand.

Daarnaast kun je op de meeste campings ook terecht voor heerlijke verse broodjes of een goede kop koffie of espresso.  Daarnaast hebben we gemerkt dat op veel campings langs het meer ook mini supermarkten zijn te vinden waar je eigenlijk vrijwel alle benodigdheden kan halen.

Camping aan het meer
Kamperen aan het meer

Grotere campings hebben meestal zelfs een eigen zwembad of restaurant. Voor gezinnen met kinderen zijn er ook veel campings met animatie teams te vinden. Als je dus een goede camping uitzoekt, kun je je er hele dagen vermaken. 

Zoek je gewoon een simpele overnachting voor één nacht? Dan heb je ook genoeg keuze tussen verschillende Bed and Breakfasts. Aan het meer bevinden zich een paar Bed and Breakfasts. Deze zijn meestal kleinschalig en knus en perfect voor een nachtje. 

Let erop dat er maar weinig Bed and Breakfasts aan het meer liggen. Als je dus echt aan het meer wilt zitten kun je beter een hotelovernachting of nachtje op de camping in je tent kiezen. 

Naast bovenstaande drie opties is er ook nog Agriturismo. Dit is een vorm van overnachting die alleen in Italië voorkomt en steeds meer aan het groeien is. Agriturismo is dat boerenbedrijfjes kamers aanbieden voor gasten. Soms zijn dat zelfs hele huisjes bij de boerderij.

Niet alleen is dit een voordelig inkomen voor de eigenaar, het is voor jou ook een unieke en knusse manier om ergens te overnachten. Er zijn zelfs agriturismo huisjes die erg luxe zijn en waar je van alles kunt doen, zoals zwemmen en dineren met producten van de boerderij.