• Menu
  • Menu
Imperia header

Plan een leuke vakantie in Imperia met deze tips

De Bloemenriviera is een plek in Italië, in de regio Ligurië, die zich bevindt langs de kust van Toscane tot aan de grens van Frankrijk. Langs deze Rivièra bevinden zich de leukste dorpjes en steden, waaronder Imperia. Dit is een havenstad vlakbij de grens van Frankrijk. Neem onze tips mee op je vakantie naar Imperia.

Imperia ligt in het noorden van Italië en het is een pittoresk stadje, bomvol geschiedenis en cultuur. De lokale bewoners zijn warm en helpen je altijd graag. Je kunt er ook heerlijk eten en veel zien.

Mooi uitzicht van Imperia tijdens de vakantie in de regio Ligurië
Centrum in Imperia
Centrum van Imperia

Imperia is de hoofdstad van Imperia, de provincie. Het is daarom ook echt het bruisende centrum van de provincie. In dit artikel geven we je tips voor jouw vakantie of dagtripje naar Imperia, de stad. 

Twee stadsdelen van Imperia

Imperia is ontstaan toen twee steden na een ruzie bij elkaar zijn gevoegd. Zo heb je aan de ene kant Oneglia en aan de andere kant Porto Maurizio. Beiden steden hebben een eigen haven, centrum en zelfs een eigen treinstation. Reizen tussen beiden gaat dus eenvoudig.

Ook hebben beide steden nog steeds een hoorbaar verschillend dialect en ondanks dat ze sinds 1923 al samen Imperia zijn, kun je dat niet echt merken als je de stad bezoekt. Heeft ook weer zijn voordeel natuurlijk: zo bezoek je meteen twee dorpen in een keer. 

Oneglia

Oneglia ligt aan de rechterkant van Imperia en dit deel van de stad staat bekend als het financiële centrum van Imperia. Hier vind je minder schattige straatjes en meer drukke straten gevuld met druk verkeer en mensen. 

Haven van Oneglia
Haven van Oneglia
De straat Calata Cuneo in Oneglia
Huizen en terrasjes aan de straat Calata Cuneo in Oneglia
Het zakelijke centrum Oneglia
Zakelijke centrum Oneglia
Oneglia 's avonds in Imperia
Kustlijn van Oneglia in de avond
Haven van Oneglia in Imperia
Haven van Oneglia

Er is veel in dit deel van de stad te zien. Hier kun je het olijfoliemuseum bezoeken of langsgaan bij Villa Grock. Bij Villa Grock zit ook een mooi park park om lekker tot rust te komen. Daar is vakantie namelijk voor. 

Porto Maurizio

Tegenover Oneglia en aan de linkerkant van Imperia bevindt zich Porto Maurizio. Dit deel van de stad staat voornamelijk bekend als het historische deel van Imperia. Dit deel van de stad bevindt zich op de berg Paraiso. Hier vind je veel geschiedenis, schattige straatjes en kerken uit de middeleeuwen. Een van de kerken om te bezoeken in Porto Maurizio is de Chiesa Ave Maris Stella.

Chiesa Ave Maris Stella in Porto Maurizio
Chiesa Ave Maris Stella in Porto Maurizio
Porto Maurizio op de berg Paraiso
Porto Maurizio op de berg Paraiso
Historische huizen in Porto Maurizio in Imperia
Historische huizen in Porto Maurizio

In Porto Maurizio is het minder druk met verkeer en loop je dus even rustig rond. Vanuit dit deel heb je ook mooi zicht over het water. Hier vind je ook veel gelegenheden als je een hapje wilt eten. 

Als je een wandeling langs alle bezienswaardigheden wilt lopen, dan volg je de bordjes die overal in Porto Maurizio staan. Volg deze borden en je loopt een prachtige wandelroute door heel dit deel van Imperia.

De haven van Porto Maurizio
De haven van Porto Maurizio
Porto Maurizio in Imperia
Porto Maurizio in Imperia

Leukste uitjes in Imperia

Nu we hebben uitgelegd hoe het precies zit met de twee delen van Imperia, gaan we over op de leukste uitjes om hier te doen. Deze uitjes bevinden zich verdeelt over beide gebieden en onze aanrader is daarom ook om gewoon heel de stad mee te pakken. 

Het museum voor olijfolie en olijfolie proeven

In Oneglia bevindt zich het olijfoliemuseum. Olijfolie is echt iets dat verbonden wordt met Imperia. In dit museum leer je dan ook hoe het proces van olijfolie maken precies in zijn werk gaat en wat hier allemaal voor nodig is. 

Je kunt hier de beste olijfolie kopen om zelf mee te koken. Of je brengt een bezoekje aan de olijfboomgaarden een stukje buiten het centrum. Vanuit Imperia hoef je maar een stukje te rijden en je komt al bij de olijfboomgaarden. 

Olijven in Ligurië
Verse olijven in Ligurië

Hier staan bomen van honderden jaren oud die worden ondersteunt door de terrassen en de bergwanden. Olijfolie uit Imperia en Ligurië wordt door veel Italianen als een van de beste olijfolies verkozen en is daarom erg beroemd. De olijfolie heeft zo’n goede kwaliteit door de omgeving en het klimaat in Italië.

Als je langs de olijfboomgaarden rijdt, kom je tientallen olijfboeren tegen. Bij sommige van deze boeren kun je stoppen voor een rondleiding door de boomgaard en zelfs olijfolie kopen, vers van het veld. Vaak kun je ook olijfolies proeven. Dan weet je meteen dat je een lekkere olijfolie van goede kwaliteit koopt.

Olijfboomgaarden in Ligurië
Olijfboomgaarden in Ligurië

Luieren op de stranden van Imperia

Vakantie staat gelijk aan relaxen en als jij het daarmee eens bent, dan ben je in Imperia op de juiste plek. Overal in de omgeving van Imperia vind je de beste stranden. Hier vind je grote en kleine stranden, kiezelstranden, zandstranden, stranden in een baai of helemaal open. 

Direct in het gedeelte Porto Maurizio vind je een stadsstrand Spiaggia d’Oro. Het strand is niet extreem groot en direct aan het centrum dus het kan er wat drukker zijn.

Het strand Spiaggia d'Oro in Porto Maurizio
Het strand Spiaggia d’Oro in Porto Maurizio

Een van de beste stranden in de buurt is toch wel het strand San Bartolomeo in San Bartolomeo al Mare. Dit is een groot en lang strand dat bestaat uit kiezels. Hier komen gezinnen graag zonnen en zwemmen. Je vindt hier ook de nodig faciliteiten met douches, wc’s of je haalt eten bij een van de strandrestaurants.

Het San Bartolomeo strand
Het San Bartolomeo strand

Ook het Papeete strand is een aanrader. Dit is maar een paar minuten rijden of iets langer lopen van Oneglia af. Hier zet je gratis je auto neer. Neem je handdoek mee en een boek en dan vermaak jij je de hele dag. 

Het beste eten in Imperia

Bij vakantie hoort ook lekker eten. De Ligurische keuken is heerlijk en die vind je overal in Imperia. Als je houdt van Pasta pesto. De zoete panettone of het heerlijke kruidige brood focaccia, dan eet jij je buik vol in Imperia. Ook vis wordt er veel geserveerd, omdat het natuurlijk aan de kust ligt. 

Bij Trattoria del Duomo, in het centrum van Porto Maurizio, kun je heerlijk eten. Hier bestel je bovengenoemde specialiteiten van Ligurië, maar ook een lekkere borrel of espresso drinken. Een plek voor alle gangen van de dag dus. 

In Imperia is ook een markt. In Oneglia is elke woensdagmorgen en zaterdagochtend een markt en in Porto Maurizio kun je elke donderdagochtend naar de markt. Hier kun je verse ingrediënten halen voor het avondeten of een lekkere lunch afhalen.