• Menu
  • Menu
Cagliari header

Onze tips voor de leukste uitjes in Cagliari, Sardinië

Cagliari is de hoofdstad van Sardinië en wordt ook echt gezien als de meest Italiaanse stad van Sardinië. Cagliari is een stad waar veel verhalen over verteld kunnen worden. De stad kent een lange geschiedenis.

Wat te doen in Cagliari? De leukste bezienswaardigheden, informatie & meer tips!

Er is veel te doen en zien in Cagliari en om je te helpen de leukste dingen te kiezen, hebben wij de beste tips voor je verzameld. Hier zit van alles tussen. De beste bezienswaardigheden tot de mooiste wandelingen en de beste stranden.

Op vakantie naar Cagliari op Sardinië in Italië
uitzicht over Cagliari op Sardinië
Mooi uitzicht over Cagliari
Blik op de kathedraal van Cagliari met uitzicht over de stad
Blik op de kathedraal van Cagliari met uitzicht over de stad
Blik vanaf zee op Cagliari met de jachthaven
De jachthaven van Cagliari

Uitje 1: ontdek de oude geschiedenis van Cagliari in het amfitheater

De stad Cagliari bestaat al lange tijd en kent veel geschiedenis. Dit kun je onder andere zien aan allerlei Romeinse architectuur die nog is overgebleven in de stad. Een van deze dingen is het Romeinse Amfitheater dat je in het oude centrum kan bezoeken. 

Romeinse Amfitheater in Cagliari
Romeinse Amfitheater

Het Anfiteatro Romano di Cagliari is een van de oudste overblijfselen in Cagliari. Het amfitheater is gebouwd tussen de 1e en 2e eeuw na Christus en is dus nog steeds te bekijken in het oude centrum. 

Anfiteatro Romano di Cagliari
Anfiteatro Romano di Cagliari

De helft van de banken werd uitgehouwen uit de Buoncammino en de andere helft werd gemaakt met lokaal kalksteen. De gevel is meer dan 20 meter hoog en er kwamen duizenden toeschouwers op af toen het net was gebouwd. 

Op dit moment wordt het amfitheater soms nog gebruikt voor muziekshows. Het theater is namelijk sinds de 5e eeuw al niet meer gebruikt voor theater. Dat het theater er nog staat, is natuurlijk prachtig om te zien na zoveel eeuwen. Het is daarom ook de eerste tip op onze lijst. 

Het Romeinse amfitheater
Tribunes van het Romeinse amfitheater

Uitje 2: Het Bastione di Saint Remy 

Een andere bezienswaardigheid die zeker het bezoeken waard is, is de Bastione di Saint Remy. Dit is een van de bekendste trekpleisters in Cagliari en daarom ook zeker leuk om te bezoeken. Het is een triomfboog uit de 19e eeuw.

De triomfboog werd gebouwd in de 19e eeuw om de middeleeuwse districten van Castello en de wijken van Marina en Villanova te verbinden met elkaar. Het is een erg imposant bouwwerk om te zien en het stevent meteen boven de stad uit. 

De triomfboog Bastione di Saint Remy
Bastione di Saint Remy
triomfboog Bastione di Saint Remy bezoeken in Cagliari
De triomfboog Bastione di Saint Remy

De boog is gemaakt in een klassieke stijl en dat zie je vooral in de zuilen terug. Naar het Bastione toe loopt een trap die je naar een overdekte promenade leidt die er in de 20e eeuw bij is gebouwd. Vanaf hier is het uitzicht op de stad prachtig en kun je de triomfboog van nog dichterbij bekijken. Je hebt ook een mooi uitzicht vanaf de Bastione di Saint Remy.

Trappen van de Triomfboog Bastione di Saint Remy
De trappen van de Triomfboog Bastione di Saint Remy
Blik vanaf de Bastione di Saint Remy
Uitzicht vanaf de Bastione di Saint Remy bij zonsondergang
Bastione di Saint Remy in de avond
Bastione di Saint Remy in de avond

Uitje 3: een wandeling maken door de Botanische tuin van Cagliari

Vakantie is er ook om uit te rusten en voor sommige betekent dat lekker uitrusten door te gaan wandelen in de prachtige natuur. Deze kun je ook zeker vinden in Cagliari. De botanische tuinen, ook wel Orto Botanico genoemd, zijn prachtig om te zien en in te wandelen. 

De Orto Botanico in Cagliari is een van de bekendste botanische tuinen in Italië. De tuinen nemen ongeveer 5 hectare aan grond op en je kunt er wel 2000 verschillende planten en bloemen vinden. Voor natuurliefhebbers dus zeker een must. 

De Orto Botanico botanische tuinen
De botanische tuinen Orto Botanico
Fontein met trappen in Orto Botanico
Fontein met trappen in Orto Botanico
Plantensoorten in de botanische tuinen van Cagliari
Plantensoorten in de botanische tuinen
Unieke planten bij Orto Botanico
Orto Botanico met unieke plantensoorten

Ook voor geschiedenisliefhebbers is er iets te doen. Je kunt namelijk in de tuinen ook archeologische vondsten bekijken. Zo staat er een Romeinse groeve, een Punisch waterreservoir en een aquaduct.

Romeinse Groeve in Orto Botanico
Romeinse Groeve in Orto Botanico

Uitje 4: Het Museo Archeologico Nazionale

Sowieso fan van geschiedenis? Dan is het Museo Archeologico Nazionale iets voor jou. In dit museum worden allerlei vondsten tentoongesteld die in Sardinië gevonden en opgegraven zijn. Ook kun je er van alles lezen over deze streek en zijn geschiedenis

Daarnaast liggen er veel vondsten uit de Pre-Nuraghische en Nuraghische periode. Het museum is een van de beste in de stad Cagliari en geeft een interessante visie op de geschiedenis en de periodes waar het over vertelt. Zo kun je ook leren over Sardinië in de Byzantijnse periode. 

Bronzen beeldjes uit de Nuraghische tijd
Bronzen beelden uit de Nuraghische tijd

Zo kun je er Byzantijnse juwelen zien, maar ook Romeins keramiek. Carthaags goud, een Fenicische nederzetting en de Nora Steen. Dit zijn ook echt hoogtepunten van de geschiedenis van deze streek en hoogtepunten van de collectie. 

Museo Archeologico Nazionale met beelden van hoofden in Cagliari
Collectie met beelden van hoofden in Museo Archeologico Nazionale
Handen bij Museo Archeologico Nazionale
Vondsten van handen Museo Archeologico Nazionale

Wil je meer zien over de Nuraghische geschiedenis? Dan kun je ook het Nuraghe su Nuraxi bezoeken. In Barumini kun je deze interessante megalithische bouwwerken vinden uit de Nuraghische periode. Het is een mooi stuk met 50 hutten en complex doolhof. Echt iets voor de geschiedenisliefhebber. 

Uitje 5: Lekker luieren op het strand

Vakantie draait om uitrusten en na een paar daagjes bezienswaardigheden bezoeken heb je misschien wel zin om even op het strand te liggen. Dat kun je erg goed in de buurt van Cagliari. Op ongeveer 15 minuten van het centrum ligt namelijk het Poetto zandstrand

Het Poetto zandstrand van Cagliari
Het mooie Poetto zandstrand
Toeristen op vakantie aan het strand Poetto
Toeristen op het strand Poetto

Dit zandstrand is ongeveer 6 kilometer lang en er is dus genoeg ruimte voor iedereen om lekker te zonnen en een duik in het water te nemen. Je kunt op het Poetto strand ligbedden en parasols huren of gewoon je eigen handdoek meenemen.

Het Poetto zandstrand
Het Poetto zandstrand
Het Poetto zandstrand met de zee
Het zandstrand Poetto

Ook kun je bij het strand Poetto watersporten doen of leuke activiteiten zoals een jetski huren. Daarnaast zijn er langs het strand overal barretjes en restaurantjes om een hapje te eten of lekker iets te drinken. In de avond is het hier dan ook zeker erg gezellig.

Uitzicht op het strand Poetto van Cagliari
Uitzicht op het Poetto zandstrand

Uitje 6: Lekker eten in Cagliari

Lekker eten hoort natuurlijk ook bij vakantie. Dat kun je daarom ook zeker goed in Cagliari. Als je op zoek bent naar een lekker lokaal gerecht, probeer dan eens de Pizzetta Sfoglia voor ontbijt of lunch. 

Deze pizzetta is een stuk filodeeg gevuld met tomatensaus, tomaat, kappertjes en ansjovis. Een heerlijke en typische lokale snack die je hier geprobeerd moet hebben. Veel koffiezaakjes verkopen deze heerlijke snack, omdat het vaak ook als ontbijt wordt gegeten. Als je zelf aan de slag wilt, dan kun je op veel plekken kooklessen volgen. 

Uitje 7: Kathedraal Santa Maria

Als je in Cagliari bent, dan raden we zeker aan om de Santa Maria kathedraal te bezoeken. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad en zeker de moeite waard om een keer langs te gaan. 

De Santa Maria kathedraal
Santa Maria kathedraal

De volledige naam van deze kathedraal is Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia en het is gebouwd in de 13e eeuw. Sindsdien zijn er zeker wel wat aanpassingen en wijzigingen aan het gebouw gedaan, maar een groot deel van de kerk van toen kun je nog steeds zien. 

Voorkant van de kathedraal Santa Maria
Kathedraal Santa Maria (Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia)

De kathedraal is lang een gebedshuis geweest, maar ook een tijdje waar politiek ook samenkwam. De kathedraal is prachtig om te zien door de romaanse en gotische stijlen waarin het gebouwd is. De koepel van de kathedraal is een van de bekendste herkenningspunten in Cagliari. 

Façade van de Santa Maria kathedraal
Façade van de Santa Maria kathedraal
De façade van de Santa Maria kathedraal
De façade van de Santa Maria kathedraal

De kathedraal is van binnen ook prachtig. Je kunt er kunstwerken zien zoals een drieluik over Paus Clement de 7e en een mausoleum van Martin de eerste. Kortom: deze kathedraal is een aanrader als je in Cagliari bent. 

Uitje 8: wijnproeverij in de buurt

Deze tip gaat niet per se over Cagliari, maar wel over iets heel leuks: namelijk wijn drinken. Wijn hoort er natuurlijk bij als je in Italië bent. Als je een echte wijnliefhebber bent, dan is een wijnproeverij een must op Sardinië

In de buurt van Cagliari kun je twee leuke stadjes vinden, namelijk Serdiana en Dolianova. Deze stadjes zijn bekend om hun vele wijnhuizen en stukken platteland met wijngaarden erop. Het is ongeveer 20 minuutjes met de auto vanaf Cagliari en het zijn de perfecte plekken om een wijnproeverij of wijntour te doen. 

Sardinië wijnproeven
Wijnproeven op Sardinië

Uitjes 9: Parade van Sant’Efisio in Cagliari

Op 1 mei is het een feestdag in Cagliari. Dan wordt namelijk de heilige Efisio geëerd tijdens een prachtige parade. Als je in mei in Cagliari bent, dan is het zeker waard om een kijkje te gaan nemen bij deze parade. 

Het is een viering van de heilige Efisio en daar komen mensen vanuit alle hoeken van het land op af. Mensen komen dan in traditionele klederdracht en er wordt een prachtige parade gelopen naar de kerk van Sant’Efisio

Parade van Sant'Efisio
Parade van Sant’Efisio
Ossen met versieringen tijdens de parade
Ossen met versieringen tijdens de parade
Culturele optocht tijdens de parade van Sant'Efisio
Optocht tijdens de parade van Sant’Efisio

Bij deze kerk wordt het standbeeld van de gelijknamige heilige begeleid en gedragen op een versierde koets die voortgetrokken wordt door stieren. Het is een kleurrijke parade door de prachtige klederdracht en alle bloemblaadjes die gegooid worden. 

Vrouw in traditionele kleding bij de Sant'Efisio parade
Vrouw in traditionele kleding bij de Sant’Efisio parade
Rozetten voor kostuums tijdens parade
Rozetten voor versiering van kostuums tijdens de parade

Uitje 10: genieten van prachtig uitzicht over Cagliari

Wil je Cagliari eens goed bekijken van boven? Dat kan natuurlijk het beste als je goed uitzicht hebt over de stad. Wij hebben een paar plekjes voor je van waaruit je geniet van het mooiste uitzicht. 

Zo heb je bijvoorbeeld de Torre di San Pancrazio en de Torre dell’Elefante die allebei bereikbaar zijn via de stadspoort. De torens zijn gebouwd in de 14e eeuw en werden toen gebruikt als uitkijktoren. Nu kun je er nog steeds naar boven en dus ook genieten van het uitzicht. Spot jij ook het olifantje op de olifanten toren?

De torens Torre di San Pancrazio in Cagliari
Torre di San Pancrazio
Torre di San Pancrazio in Cagliari
Achterkant van Torre di San Pancrazio
Trappen van de toren Torre di San Pancrazio
Trappen van de toren Torre di San Pancrazio

Vanuit de Santu Juanni heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Dit is een prachtige Bastione die eerst in het Joodse district lag, maar later werd veranderd in een katholieke basiliek. Nu kun je er vooral genieten van een panorama uitzicht op de stad. Je kan echt alles zien vanuit dit gebouw. Je kunt over het water kijken en vrijwel de hele stad zien vanaf dit gebouw. Voor een mooie panoramafoto moet je dus hier zijn.