• Menu
  • Menu
Urbino header

Bezoek Urbino, de geboortestad van bekende schilder Rafaël

Urbino ligt in het noorden van Le Marche. Le Marche is een gebied in Italië met veel leuke en gezellige stadjes, waarvan Urbino een van de populairdere is. Je bezoekt deze stad voor veel geschiedenis en kunst.

Urbino staat vooral bekend omdat het de geboortestad is van Rafaël. Rafaël is een zeer bekende schilder die voornamelijk bekend staat om zijn werk Madonna met Kind. In de hele stad zie je dan ook veel terug van deze man. 

Blik van boven op Urbino
Bovenaanzicht Urbino
Historische straat in Urbino
Historische straat in het centrum

Wij geven we je tips voor wat je zoal kunt doen in het bruisende Urbino. Het is namelijk een universiteitsstad en dat merk je aan alle studenten en de gezellige kroegjes. 

Tussen onze adviezen vind je van alles, van bezienswaardigheden tot goed eten. De stad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Of het nu voor een dagtripje of meerdere dagen is, je zult een leuke tijd hebben in deze stad.

Vakantie in Urbine in de regio Le Marche

Een klein stukje geschiedenis over Urbino

Urbino heeft al een lange geschiedenis achter zich. In de 15e eeuw werd de stad door de huidige hertog helemaal omgetoverd van middeleeuws stadje naar een stad vol met renaissance kunst en architectuur.

Ook de universiteit speelt een belangrijk deel in de geschiedenis en deze is zeker de moeite waard om te bezoeken. De universiteit is een van de oudste universiteiten in Europa. In het begin van de 16e eeuw ontstond deze universiteit en is sindsdien een belangrijke plek. Het is opgericht door de zoon van de huidige hertog in 1506. 

De universiteitsstad Urbino
De universiteitsstad Urbino

Urbino is zo’n prachtige stad dat het sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hiermee is dat de enige stad in Le Marche die op deze lijst staat. De Renaissancestijl in Urbino is een van de redenen dat de stad op de lijst is gekomen. 

Renaissance sferen in Urbino
De renaissance bouwstijlen van Urbino

Deze stijl is voornamelijk teweeg gekomen door een persoon, namelijk de hertog Federico da Montefeltro. Deze hertog wilde de stad de ideale stad maken en riep veel renaissancekunstenaars op om de stad te herbouwen en prachtig te maken. 

De muren werden bijvoorbeeld opnieuw gebouwd naar een ontwerp van Leonardo Da Vinci. Het paleis voor de hertog, Palazzo Ducale, werd ontworpen door twee andere bekende renaissancekunstenaars genaamd Luciano Laurana en Francesco di Giorgio Martini. 

Palazzo Ducale met torens en muur
Torens en muur van Palazzo Ducale

De Rafaël bezienswaardigheden

Rafaël is de trots van de stad. Deze bekende schilder is geboren Urbino. Je kunt nog steeds zijn geboortehuis bezoeken, aan de Via Raffaello Sanzio 57. In zijn kamer vind je het fresco Madonna met Kind. 

Op het Piazzale Roma staat ook een monument voor Rafaël. Hier staan Rafaël met een palet en penseel in zijn hand. Het lijkt dus net alsof hij de stad aan het bekijken en schilderen is. Het monument is erg groot en bewonderend om te zien. Je merkt echt dat Rafaël de trots van de stad is. 

Monument van Rafaël in Urbino
Monument van Rafaël
Monument van de schilder Rafaël
Monument van Rafaël

Deze bezienswaardigheden in Urbino mag je ook niet missen:

Er zijn nog veel meer interessante bezienswaardigheden. Zo kun je ook het eerder genoemde Palazzo Ducale bezoeken. Dit paleis werd toentertijd ontworpen en gebouwd voor de nieuwe hertog, compleet in renaissancestijl. 

Je kunt het Palazzo Ducale paleis nog steeds bezoeken. Zo kun je aan de voorgevel drie loggia’s zien waar aan beide kanten torens zijn gebouwd. Het paleis is helemaal geïntegreerd in de middeleeuwse gebouwen van de stad, precies zoals de hertog dat wilde. 

Palazzo Ducale in Urbino
Palazzo Ducale midden in de stad
Renaissance-paleis Palazzo Ducale
Het renaissance-paleis Palazzo Ducale

In het paleis kun je onder andere de prachtige binnentuin bewonderen waar veel zuilengalerijen omheen staan. Ook was er vroeger een van de belangrijkste bibliotheken uit Italië in het Palazzo Ducale paleis. Hier lag een collectie aan belangrijke oude manuscripten, die nu bewaard worden in de Biblioteca Apostolica Vaticana. 

In het paleis kun je ook kunst bekijken. In het Galleria Nazionale delle Marche vind je veel prachtige kunstwerken. Hier kun je ook veel kunstwerken over de stad zelf zien. De stijl van renaissance is hier in overvloed.

Renaissance architectuur op het binnenhof van het Palazzo Ducale
Binnenhof van het Palazzo Ducale
Palazzo Ducale in Urbino
Palazzo Ducale
Het Palazzo Ducale paleis
Het Palazzo Ducale paleis

Dit zijn de mooiste kerken in Urbino

Elke stad heeft zo zijn eigen collectie aan kerken. Ook in Urbino vind je veel prachtige kerken. Vlak bij het Palazzo Ducale bezoek je de kathedraal van Urbino. Deze kathedraal is in de 10e eeuw gebouwd en in de 15e eeuw herbouwd naar ontwerp van Fransesco di Giorgio Martini, een architect die werkte met de renaissancestijl. 

Ook weer in de 18e eeuw werd de kathedraal herbouwd door een andere architect, dit keer in opdracht van de huidige paus van toen. De kerk is veel herbouwd en dit zie je duidelijk terug. Alle stijlen die samenkomen maken een interessant geheel. 

Kathedraal van Urbino
Zicht op de kathedraal van Urbino
Kathedraal van Urbino
Kathedraal van Urbino
De façade van de kathedraal van Urbino
Façade van de kathedraal van Urbino

Het Oratorio di San Giovanni Battista is ook erg prachtig om te bezoeken. Deze kerk komt uit de 14e eeuw en je bekijkt er nog steeds veel prachtige fresco’s van Luca Signorelli. 

Fresco's in het interieur van de kerk Oratorio di San Giovanni Battista
Fresco’s in de kerk Oratorio di San Giovanni Battista

Ook de Chiesa di San Domenico is de moeite waard om van binnen te bekijken. Het portaal in de Chiesa di San Domenico is toegevoegd in de renaissance door Luca della Robbia. Dit portaal is een aftekening tegen de verder 13e -eeuwse stijl van het gebouw. 

De kerk Chiesa di San Domenico in Urbino
De kerk Chiesa di San Domenico

Tot slot raden we het klooster Il Monastero di Santa Charia aan. Deze is ook gebouwd in opdracht van Federico en dus prachtig om te zien. 

Het klooster Monastero di Santa Charia
Het Monastero di Santa Charia klooster

Lekker eten en drinken in Urbino?

In Urbino kun je goed eten en drinken. Bij het Caffé Pasticceria Cartolari bestel je een heerlijke koffie met zoetigheid erbij. Zo begin je je dag meteen goed. Onze aanrader is de cappuccino met een brioche. 

Als je ergens heerlijk wilt lunchen, dan raden we de Antica Osteria Da La Stella aan. Hier kun je heerlijke lokale pasta en andere lekkernijen eten. Bestel bijvoorbeeld de pasta met truffels of heerlijke Parmezaanse kaas. 

Bij Gelateria Sorbetto del Duca kun je terecht voor een heerlijk ijsje. Dit ijs is zelfs nog handmatig gemaakt en alleen van biologische producten. Bij deze Gelateria kies je uit veel verschillende soorten ijs.

Winkelen in Urbino

Heb je zin om te winkelen in Urbino. De straatjes Via Veneto, Via Raffaello, Via Mazzini en Via Bramante zijn de straatjes om te shoppen voor tassen, kleding en schoenen. Ook kun je de universiteitsboekhandels bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de Libraccio di Miki Libreria

De Via Raffaello straat
De straat Via Raffaello

Ook vind je in het gewelfde pan van Montefeltro Libri veel leuke winkeltjes. Hier kun je bijvoorbeeld terecht voor leuke notitieboekjes of oude tekeningen en kunst. Ook boeken en landkaarten kun je hier kopen. 

Nog een nieuwe tas nodig? Ga dan eens langs bij de winkel van Piero Guidi. Dit is een lokaal werken die exclusieve tassen verkoopt. Het is een familiebedrijf dat traditioneel te werk gaat en al lang een item is in Urbino. 

De boekhandel Libreria Enoteco Atabulus is ook erg leuk om eens een kijkje te nemen. Hier kun je ook in het bijbehorende restaurant een hapje eten of lekker borrelen. Je kunt hier heerlijke ontbijten of lunchen en in de namiddag een lekker wijntje drinken bij je nieuwe boek.

De renaissancecultuur die je nog overal terugziet in de stad is de reden dat de stad ook op de Werelderfgoedlijst staat. Van alle steden in Le Marche is Urbino een van de leukste om te bezoeken.

Neem onze tips met je mee en je zult sowieso de tijd goed doorkomen in deze stad. Of je nu van kunst, geschiedenis, eten of wandelen houdt, er is voor iedereen wel iets te doen in Urbino.