• Menu
  • Menu
Genua header

De prachtige hoofdstad van Ligurië genaamd Genua

Genua is een stad waar jij je ogen uit zult kijken en wij vertellen je waarom. Italië heeft veel prachtige steden als Rome, Milaan en natuurlijk Venetië. Genua is minder bekend, maar ook een van de steden in Italië die je gezien moet hebben. Genua ligt in het noorden van Italië en is de hoofdstad van de regio Ligurië.

In deze stad is veel te doen: van lekker eten tot interessante plekken bezoeken. Genua is een echte havenstad en heeft veel schattige straatjes en een rijke geschiedenis. Ook hebben veel bekende mensen hebben in Genua gewoond en/of gewerkt. 

Christopher Columbus is bijvoorbeeld een van deze personen die hier heeft gewoond en ook violist Paganini heeft zijn naam verbonden aan deze stad. Daarnaast is Renzo Piano overal in de stad terug te zien met zijn prachtige architectuur en kunst. Verder is ook de naam van de Grimaldi’s is een bekende in Genua.

Vakantie naar Genua in Ligurië in Italië

Wij vertellen je alles wat je niet mag missen in Genua. Tussen deze tips staan niet alleen leuke plekjes, maar ook historische bezienswaardigheden. 

Mis deze historische bezienswaardigheden in Genua niet!

Omdat er zoveel bekende mensen, kunstenaars, muzikanten en ontdekkingsreizigers gewoond hebben is er veel geschiedenis te ontdekken. Als je een echte geschiedenisliefhebber bent, is deze sectie dus voor jou. Niet alleen leer je over belangrijke personen, maar ook zijn het dé bezienswaardigheden van de stad. 

1) Het huis van Columbus

Als allereerste willen we toch wel het hoogtepunt in Genua geven als tip, namelijk het huis van Columbus. Christopher Columbus, bekend van zijn ontdekking van Amerika, is namelijk geboren in Genua in 1451. Het huis waar hij opgegroeid is nog steeds te zien. 

Het Christopher Columbus huis in Genua
Het Christopher Columbus huis
Het huis van Columbus
Het huis van Columbus

Het huis vind je op Piazza Dante. Het huis zit naast de kloostergang van de Sant’Andrea kerk, ook een mooie plek om te bekijken. Het huis van Columbus is nu geen huis meer, maar is omgebouwd tot een museum

Je kunt dus bij het vroegere huis van Columbus naar binnen, hoe gaaf is dat! Hier bevindt zich nu een klein museum, het huis was ook niet zo groot. Je leert hier over de jeugd van Columbus in Genua en over zijn reizen.

2) Kerken in Genua

Naast het huis van Columbus bevindt zich de Sant’Andrea kerk en dat is ook een mooie plek om eens binnen te kijken. De volledige naam van deze kerk is de Santi Ambrogio en Andrea kerk. Hierbinnen is het versierd met prachtige barokke kunst en twee schilderijen gemaakt door Rubens

Sant Andrea kerk naast het huis van Columbus
De Sant’Andrea kerk naast het huis van Columbus
Santi Ambrogio en Andrea kerk in Genua
De Santi Ambrogio en Sant’Andrea kerk
Binnen bij het klooster Sant Andrea
Binnen bij het klooster Sant’Andrea met de zuilen
De zuilen bij de Sant Andrea kerk
De zuilen bij de Sant’Andrea kerk

Ook de San Lorenzo kathedraal is het waard om te bezoeken. Dit is een van de bekendste historische bezienswaardigheden in Genua. Deze kathedraal is gebouwd in de 9e eeuw en er is sindsdien nog veel verbouwd en aangepast. Hierdoor zie je alle mooie en veel verschillende stijlen terug in de kathedraal. 

De San Lorenzo kathedraal
De San Lorenzo kathedraal
Deur van de San Lorenzo kathedraal
Deur van de San Lorenzo kathedraal
Facade van de San Lorenzo kathedraal van dichtbij
Facade van de San Lorenzo kathedraal

Binnen in deze kathedraal kun je veel prachtige beelden en schilderijen bekijken. Ook de botten van San Lorenzo, waarnaar de kathedraal vernoemd is, vind je in de kathedraal. Verder liggen er een paar religieuze relikwieën zoals de as van Johannes en de kelk waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal. Aan beide kanten van de trappen voor de ingang van de kathedraal zijn twee bijzondere beelden van leeuwen te bewonderen. 

Leeuw voor de ingang van de San Lorenzo kathedraal
Leeuw voor de ingang van de San Lorenzo kathedraal
Standbeeld van leeuw voor linker ingang van de San Lorenzo kathedraal
Standbeeld van leeuw voor linker ingang van de San Lorenzo kathedraal
Leeuwen standbeeld voor de rechter ingang van de San Lorenzo kathedraal
Leeuwen standbeeld voor de rechter ingang van de San Lorenzo kathedraal

3) Vuurtoren van Genua

Als je in Genua bent, raden we absoluut aan om de vuurtoren te bezoeken. Dit is namelijk het symbool van de stad. De vuurtoren heeft als bijnaam ‘de lantaarn’ of ‘la lanterna’. De vuurtoren is het symbool van de stad, omdat dit doet terugdenken aan de welvaart op maritiem gebied. 

De vuurtoren van Genua
De vuurtoren van Genua

De vuurtoren is in de 14e gebouwd en in de 16e eeuw werd de vuurtoren getransformeerd tot wat je vandaag de dag ziet. De vuurtoren heeft een lantaarn, je bereikt de toren via twee paden en op het terras geniet je van het uitzicht. 

Het is met zijn 117 meter boven zeeniveau ook de hoogste vuurtoren in Europa en dat is dus sowieso gaaf om mee te maken. Bij de vuurtoren zit ook een museum waar je meer leert over de geschiedenis van Genua, hoofdstad van Ligurië. 

De vuurtoren van Genua
Vuurtoren van Genua
Uitzicht op de vuurtoren vanuit de haven
Uitzicht op de vuurtoren vanuit de haven

Kunst en cultuur ontdekken in Genua

Ben jij een liefhebber van kunst en cultuur snuiven? Dan ben je in Genua ook aan het juiste adres. Hieronder geven we onze tips voor de leukste musea en andere bezienswaardigheden om tijdens je vakantie te bezoeken.

4) Het Zeevaartmuseum

Dit museum kon niet ontbreken in deze lijst. Het Galata Museo del Mare is eigenlijk een must om te bezoeken als je in deze stad bent. Het is namelijk het grootste museum over zeevaart rondom de Middellandse Zee en je bent er dan al snel 2 tot 4 uur kwijt. 

In dit museum leer je over de geschiedenis van de zeevaart van Genua en de rijke maritieme geschiedenis. Je ziet bijvoorbeeld replica’s van boten en schepen, maar ook hoe mensen op zee leefden. Je kunt dit zelfs d.m.v. door een VR-bril bekijken. 

Het is het grootste museum rondom de Middellandse Zee, dus je moet er zeker een paar uur voor uittrekken. Je kunt kiezen voor een tour met een gids, een audiotour of gewoon lekker rondlopen en lezen. Bovenop het museum geniet je van een panoramisch uitzicht van de stad. Ook de moeite waard om even te bekijken!

5) Vissen en walvissen spotten

Ja, ook vissen en walvissen spotten hoort bij de cultuur van Genua. Dit is een leuke activiteit met kinderen of gewoon als je van vissen spotten houdt natuurlijk. Het is mogelijk om dit op veel plekken in Genua te doen. Je kunt kiezen om zelf op pad te gaan of je aan te sluiten bij een van de vele expedities. 

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Aquarium van Genua. Dit aquarium bestaat al sinds 1992 en je vindt deze bij de haven. Ook dit aquarium is weer de grootste, maar dit keer van heel Italië. In dit aquarium zie je tot wel 600 verschillende dieren uit de zee. 

Dolfijnen in het aquarium van Genua
Dolfijnen in het aquarium van Genua
Aquarium van Genua
Aquarium van Genua
De buitenkant van het aquarium van Genua
De buitenkant van het aquarium van Genua
Aquarium van Genua
Aquarium van Genua
Het aquarium van Genua
Het aquarium van Genua

Ook kun je kiezen voor een excursie om walvissen te spotten. Bij de oude haven vertrekken verschillende expedities waar je bij aan boord kan gaan. Vanuit hier spot je walvissen in de prachtige zee.

Excursie walvissen spotten in Genua
Excursie walvissen spotten

Leuke straatjes en plekjes in Genua

Wij hebben nog een paar tips voor leuke plekken in Genua. De volgende straten, pleintjes en haven zijn echt leuk om te zien en iets te eten als je in Genua bent. 

6) Piazza de Ferrari

Volgens ons is Piazza de Ferrari echt een van de mooiste plekjes in Genua. Het is een centrale plek in de stad waar je geniet van lekker eten, mooie architectuur en een prachtige fontein. Centraal op dit plein bewonder je de mooie fontein. 

Het plein Piazza de Ferrari
Het plein Piazza de Ferrari
Het plein Piazza de Ferrari met fonteinen in Genua
Het plein Piazza de Ferrari met fonteinen

Ook bevindt het theater Teatro Carlo Felice zich op dit plein. Hiervoor staat een prachtig beeld van Giuseppe Garibaldi, een bekende generaal uit de geschiedenis. Ook het prachtige gebouw van Ligurische Academie voor de Schone Kunsten is er te bewonderen. Dit bevindt zich allemaal rondom de fontein en deze plek geeft ook gelegenheid voor prachtige foto’s.

Het Giuseppe Garibaldi beeld op het plein Piazza de Ferrari
Het Giuseppe Garibaldi beeld op het plein Piazza de Ferrari
Het theater Teatro Carlo Felice met het beeld van Garibaldi
Teatro Carlo Felice met het beeld van Garibaldi
Het theater Teatro Carlo Felice
Teatro Carlo Felice
Het beeld van Giuseppe Garibaldi
Het beeld van Giuseppe Garibaldi

Wel een beetje klaar met al die gebouwen en musea? Dan doe je in deze buurt ook lekker een drankje of ga je iets eten. Ga bijvoorbeeld op een van de terrasjes zitten zoals het gezellige Scurreria Beer and Bagel.

7) De oude haven van Genua: Porto Antico

Ook een mooie plek om te bezoeken is de oude haven in Genua genaamd Porto Antico. Hier bevindt zich ook regelmatig een markt waar je lekker eten of leuke souvenirs haalt. Er bevinden zich ook tientallen terrasjes. Voor een klassieke Italiaanse lunch of diner kun je aanschuiven bij Eataly Genova of drink een borrel in het gezellige Rossopomodoro.

De haven Porto Antico in Genua
De haven Porto Antico
Boten in de haven Porto Antico in Genua
Boten in de haven Porto Antico

Voor nog een stukje geschiedenis kun je ook het piratenschip Neptune, die gebruikt is in een film van Roman Polanski genaamd Pirates, bezoeken. Dit schip moet een oorlogsschip voorstellen uit de periode 1680 tot 1710. Een interessant stukje filmgeschiedenis dus. 

Het schip Neptune in Genua
Het schip Neptune
Het schip Neptune in Genua
Het schip ‘Neptune’ in Genua
Het dek van het schip Neptune
Het dek van het schip Neptune
Galeone Neptune
Galeone Neptune
Kanonnen in het schip Neptune
Kanonnen binnen het schip Neptune

8) Via Garibaldi

Een van de belangrijkste straten in Genua is de Via Garibaldi. Het is een van de hoofdstraten in het centrum. Hier vind je niet alleen veel prachtige gebouwen, maar ook musea waar je kunst kunt zien van onder andere Caravaggio, Rubens en Strozzi. Bezoek bijvoorbeeld voormalige paleizen Rosso, Bianco en Doria Tursi die nu omgebouwd zijn tot museum waar je deze bekende schilders hun werken kunt bekijken. Hoe gaaf is het om een kunstwerk van onze onderbuur Rubens te zien in Genua.

Het paleis Doria Tursi aan de straat Via Garibaldi
Het paleis Doria Tursi aan Via Garibaldi
Het paleis Rosso aan Via Garibaldi
Het paleis Rosso aan Via Garibaldi
Mooie gebouwen aan de straat Via Garibaldi
Mooie gebouwen aan de straat Via Garibaldi
Paleis Bianco
Het paleis Bianco