• Menu
  • Menu
Rome header

Stedentrip Rome

Ben je op zoek naar een historische en culturele stad? Maak dan direct een stedentrip Rome. Deze historische stad met de vele bezienswaardigheden uit o.a. de tijd van het Romeinse Rijk is een van de bekendste bestemmingen voor een stedentrip in Europa. Breng een bezoek aan het beroemde Colosseum, ga heerlijk shoppen in een van de winkelstraten en geniet aan het einde van de dag van een heerlijke pizza of een pasta aan het Piazza Navona plein.

Over Rome

De stad Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië. Hiervoor kent de stad echter ook al een zeer lange geschiedenis. De stad heeft namelijk een geschiedenis van maar liefst 2700 jaar. Rome wordt gezien als een van de belangrijkste steden voor de ontwikkeling van de Westerse wereld. De stad is een onderdeel geweest van het Romeinse rijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Hier zijn vandaag de dag dan ook nog de meeste bezienswaardigheden van te bewonderen. Het historische centrum van de stad is te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoewel Rome voorheen een van de machtigste steden van heel Europa was behoort het tegenwoordig tot een van de meest bezochte steden voor toeristen. Toeristen trekken massaal naar Rome om er de vele historische bezienswaardigheden te bewonderen.

Bovenaanzicht Rome en Vaticaanstad

Naast de vele historische hoogtepunten is Rome ook een bijzondere stad omdat de kleinste staat van de wereld hier is te vinden. Dit is de dwergstaat Vaticaanstad. Het bezoeken van deze enclave mag dan ook niet ontbreken aan je bezoek aan de stad Rome. Wil je zeker zijn dat er geen hoogtepunten aan je bezoek aan Rome aan je voorbij gaan? Boek dan een stedentrip van 4 tot 7 dagen. Zo weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om de culturele stad te ontdekken.

Dit zijn dé bezienswaardigheden van Rome:

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van alle hoogtepunten van de stad die je absoluut moet bezoeken. Zet deze op je lijstje! We hebben nog een veel groter overzicht met alle Rome bezienswaardigheden.

Rome Colosseum bezienswaardigheden

1) Het Colosseum

Het Colosseum in het centrum van de stad zal hoogstwaarschijnlijk bovenaan je lijstje staan. Dit prominente gebouw wordt ook wel het Colosseo genoemd. Het gebouw dateert uit de eerste eeuw voor Christus en had als doel om de lokale bevolking te entertainen. Binnen het Colosseum werden namelijk heftige gevechten georganiseerd met gladiatoren. Ongetwijfeld dat je bekend bent met het Colosseum uit verschillende films of series, waaronder de film The Gladiator met Russel Crowe. Bij het Colosseum is ook een museum te vinden die meer informatie geeft over de geschiedenis. Nadeel aan het bezoeken van het Colosseum is dat er erg lange wachtrijen kunnen ontstaan.

Het Colosseum - Rome
Het Colosseum

2) Het Pantheon

Een van de mooiste en best bewaarde Romeinse bouwwerken is zonder twijfel het Pantheon. Dit schitterende gebouwd behoort dan ook absoluut bezocht te worden. Het gebouw beschikt over een mooie koepel. In deze koepel zit een gat. Dit gat zorgt ervoor dat er licht naar binnen schijnt. Voor de decoratie van het Pantheon zijn er verschillende beelden, schilderijen en altaren te vinden.

Het Pantheon in Rome
Het Pantheon

3) Forum Romanum

Nog een van de absolute hoogtepunten is het Forum Romanum. Forum Romanum is het voormalige centrum uit de oudheid van de stad. In dit centrum zijn vandaag de dag nog vele ruïnes te bewonderen, waaronder de tempel van Saturnus, de Tempel van Castor, de Basilica Julia, de Tempel van Titus en nog veel meer. Om meer te weten te komen over de ruïnes is het mogelijk om hier een gids te huren. Trek er de nodige uren voor uit om alles te zien, want deze zul je absoluut nodig hebben.

Forum Romanum
Forum Romanum

4) De Thermen van Caracalla

Het bezoeken van een badhuis stamt terug uit de Romeinse tijd. In de tijd van de Romeinen was het erg populair om een badhuis te bezoeken en werd bekend dat dit een gezonde invloed op je lichaam heeft. Het bekendste badhuis was de Thermen van Caracalla. Hier konden maar liefst 1600 mensen tegelijkertijd terecht. De inrichting aan de binnenkant is werkelijk schitterend. Zo zijn er marmeren vloeren te vinden, mozaïeken wanden, schitterende zuilen en nog veel meer.

Thermen van Caracalla
Thermen van Caracalla

5) De Vaticaanstad

De kleinste deelstaat van de wereld is te vinden in de stad Rome. Hier is het Sint Pietersplein te vinden vanwaar de paus de wereld toespreekt. Deze kleine en bijzondere stad staat vol met historische gebouwen en monumenten. Zo vind je hier het Vaticaanse museum, de Sint-Pietersbasiliek, de Sixtijnse Kapel en het apostolisch paleis. Een aanrader is een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek vanwaar je geniet van een mooi uitzicht over Rome.

Vaticaanstad
Vaticaanstad

5) Trevifontein

Het Trevifontein, oftewel het Fontana di Trevi is volgens velen het mooiste fontein ter wereld. Deze fontein is gebouwd in 1766 en is absoluut een bezoekje waard. Wanneer je bij deze fontein bent dan moet je een muntje over je linkerschouder gooien in het fontein. Op deze manier weet je zeker dat je uiteindelijk weer terug zult keren in de stad.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi

6) De Spaanse Trappen

Deze beroemde Spaanse Trappen worden altijd druk bezocht en worden vaak gebruikt door toeristen om even tot rust te komen. Hier kun je een bezoek aan brengen tussen het bezichtigen van alle andere plekken door. Deze trappen zijn te vinden aan het plein Piazza di Spagna. Dit is al een mooi plein op zich. In de omgeving kom je nog enkele bezienswaardigheden tegen, zoals de kloosterkerk, het fontein Fontana della Barcaccia.

Spaanse trappen Rome
Spaanse trappen
Bovenaanzicht van de Spaanse Trappen
Bovenaanzicht van de Spaanse Trappen

Winkelen in Rome?

Wie graag de portemonnee los wilt trekken en flink wil gaan shoppen zit in Rome op de juiste plek. Er zijn veel kledingwinkels, souvenirwinkels en er is van alles te vinden. Het aanbod varieert van kleine en betaalbare kleding tot de meer exclusieve kleding. We hebben een overzicht van de meest bekende winkelstraten die je in Rome tegenkomt.

Winkelen in Rome
  • Via Dei Condotti – Dit is de duurste en de chiqueste straat van heel Rome. Je zult hier veel bekende exclusieve modezaken tegenkomen.
  • Via del Corso – Dit is de bekendste winkelstraat van de stad met een lengte van 1,5 kilometer. Aan deze straat kom je veel grote ketens en warenhuizen tegen om geslaagd te kunnen shoppen.
  • Via del Boschetto – Deze straat is te vinden achter het Colosseum. Het is voornamelijk leuk om hier een kijkje te nemen aangezien er veel handgemaakt spullen en lokale artikelen zijn te vinden. Deze straat bestaat voornamelijk uit kleinere originele winkeltjes.
  • Via Cola de Rienzo – Tot slot kun je een bezoek brengen aan de winkelstraat Via Cola de Rienzo. Deze straat is dichtbij Vaticaanstad gelegen en wordt veel bezocht door lokale inwoners. Je komt er van alles tegen van kleine winkels tot grotere winkels.

Uitgaan in Rome?

Rome is geen stad met een denderend nachtleven. Voor wie het bezoeken van mooie clubs de belangrijkste activiteit is tijdens een stedentrip die kan beter naar een andere stad dan Rome. Toch is er nog wel voldoende te beleven. Doordat het (voornamelijk in de zomer) een warm klimaat kent is het op de straten erg gezellig. Het is daarom leuk om een van de pleinen in de stad te bezoeken en plaats te nemen op de terrasjes. Het bekendste plein van de stad is het Piazza Navona. Dit plein dat ook beschikt over 3 mooie fonteinen is de plek om heerlijk te dineren of te genieten van een drankje. Een ander plein om te bezoeken is het Piazza Santa Maria. Een andere buurt waar je uitstekend terecht kunt voor een hapje en een drankje is de buurt Travestere. Dit is de meest authentieke wijk van de stad en je komt hier veel lokale inwoners tegen.

Wil je met de voetjes van de vloer en even flink losgaan? Dan kun je een van de nachtclubs in de stad bezoeken. De meeste clubs kom je tegen in Testaccio of Ostiense. De bekendste clubs die je kunt bezoeken zijn Goa en Gilda. Het nadeel aan het uitgaan in Rome is echter dat een avond stappen erg duur kan worden.

Reizen naar Rome

  • Vliegen → ca. 2 uur
  • Auto → ca. 16 uur (1300 km)
  • Trein → ca. 20 uur en meerdere keren overstappen

De meeste mensen die vanuit Nederland de stad Rome bezoeken doen dit per vliegtuig. De vlucht duurt circa 2 uur. Vanuit Amsterdam, Rotterdam, Düsseldorf, Eindhoven of vanuit België kun je rechtstreeks naar Rome vliegen. Naast dat het tijdsbesparend is, is het in veel gevallen ook de goedkoopste manier van reizen. Het is ook mogelijk om met de trein of met de auto naar Rome te reizen. De afstand tussen Nederland en Rome is circa 1300 km en een reis met de auto duurt minstens 16 uur. Mensen die niet willen vliegen kunnen ook kiezen voor een reis met de trein. Hiervoor zal je meerdere keren moeten overstappen op een andere trein en de reis zal circa 20 uur duren.

Reizen in Rome

Om zoveel mogelijk van de stad te zien is het belangrijk dat je je goed kunt verplaatsen van plek naar plek. Om in de stad zelf te reizen kun je gebruik maken van de metro, de buslijnen of de tram. In de stad zijn 2 metrolijnen te vinden waar je gebruik van kunt maken. Deze worden voornamelijk gebruikt om grote afstanden af te leggen. De buslijnen en trams zijn een stuk gedetailleerder. Het is mogelijk om losse tickets te kopen voor de metro, bus of tram, maar je kunt ook een dagticket kopen. Deze worden de Biglietto Integrato Gornaliero (BIG) genoemd en hiermee kun je een dag lang onbeperkt reizen met het openbaar vervoer.