• Menu
  • Menu
Otranto header

Het zeedorpje Otranto aan de kust van Puglia

Otranto is een klein dorpje aan de zuidkust van Puglia en is een leuke plek om langs te rijden tijdens je rondreis in Italië. Het dorp kent een lange geschiedenis en er zijn veel interessante bezienswaardigheden.

Wij vertellen je over de geschiedenis van Otranto en wat je er kan zien en doen. Ontdek de leukste bezienswaardigheden, waar je eventueel een tour kan boeken, uitkijkpunten over het dorp tegenkomt en veel meer. Ook is Otranto een favoriet onder duikers.

Uitzicht op de haven van Otranto
Haven van Otranto
Uitzicht op het strand van Otranto
Uitzicht op het strand van Otranto

Een stukje geschiedenis over Otranto

De geschiedenis van Otranto begint in de boeken vanaf de 15e eeuw. Otranto was toen een welvarende havenplaats die alleen maar bleef groeien en bloeien. Het dorp ligt namelijk heel tactisch aan de kustlijn van Italië en daar ging de handel dus erg goed. Vandaag de dag beschikt het nog steeds over een mooie haven. 

Tot de Ottomanen de kust van Otranto kwamen aanvallen. Na hun verlies in Rhodos kregen ze Otranto op het oog en besloten ze het dorpje aan te vallen. Uiteindelijk bezetten de Ottomanen het dorp. Zij dwongen de inwoners om zich te bekeren tot de Islam, maar veel mensen deden dit niet. Van wel 800 mensen werden hun hoofden afgehakt.

De stoffelijke resten van deze mensen zijn nog steeds te zien in de kathedraal van Otranto, omdat ze werden gezien als martelaars. In zeven kasten in de kathedraal zie je de stoffelijke resten van de mensen die ervoor kozen dood te gaan in plaats van zich te bekeren tot de Islam. 

Het kasteel werd ook aangevallen, maar is nadat de bezetting voorbij was helemaal hersteld. Deze stad heeft dus zeker een wilde geschiedenis, met veel interessante en ook erg zielige verhalen. Deze geschiedenis zie je terug in de bezienswaardigheden in Otranto. Hieronder noemen we een paar die het echt waard zijn om te bezoeken. 

Straat in historische centrum van Otranto
Straat in historische centrum
Historisch centrum van Otranto
Historisch centrum van Otranto

Dit zijn de leukste en interessantste bezienswaardigheden in Otranto!

Otranto is een stad vol met geschiedenis en cultuur en daar is veel van terug te zien in het dorpje. Hieronder hebben we ze samengesteld in een lijstje met onze tips voor de mooiste historische bezienswaardigheden in deze prachtige stad:

Kathedraal van Otranto

De kathedraal van Otranto moet hier wel genoemd worden. Het is namelijk een van de plekken met de meeste geschiedenis. Hier scholen mensen voor de aanvallen van de Ottomanen, maar hier werden ook veel mensen vermoord omdat ze zich niet wilden bekeren. 

De boten van deze mensen kun je dus nog zien in de kathedraal. De kathedraal, die Santa Maria Annunziata heet, werd in 1088 ingewijd. In en op de kathedraal zie je veel verschillende stijlen: van byzantijns tot romaanse stijlkenmerken. 

Kathedraal van Otranto
Kathedraal van Otranto
De facade van de kathedraal van Otranto
Facade van de kathedraal van Otranto
Muurschilderingen in de kathedraal van Otranto
Muurschilderingen in de kathedraal

Kasteel van Otranto

Het kasteel van Otranto moet ook worden genoemd in deze lijst. Dit kasteel genaamd Castello Aragonese is gebouwd in de 15e eeuw en is een onderdeel van de verdediging van de stad. Je kunt er naar binnen en soms zijn er ook tentoonstellingen. 

Het kasteel van Otranto van bovenaf
Bovenaanzicht van het kasteel van Otranto
Buitenmuren van Castello Aragonese
Muren van Castello Aragonese
Bovenaanzicht van het kasteel van Otranto
Kasteel van Otranto
Toegang naar het kasteel Castello Aragonese
Toegang naar het kasteel Castello Aragonese
Monument in het kasteel van Otranto
Monument in het kasteel van Otranto

Klokkentoren Torre Civica dell’Orologio

Bekijk ook eens de klokkentoren Torre Civica dell’Orologio. Dit is een klokkentoren uit 1851 en dus erg lang bewaard gebleven. 

De Civica dell Orologio klokkentoren
De Civica dell Orologio klokkentoren
Klokkentoren Civica dell Orologio
Klokkentoren Civica dell Orologio

Largo Porta Alfonsina

Ook de ingang naar het oude centrum van Otranto is prachtig om te zien. De Largo Porta Alfonsina is een prachtig bouwwerk dat als versterking en eerbetoon aan Alfonso werd gebouwd. Daar zit eveneens ook een poort in verwerkt. 

De Alfonsina poort tussen zee en Otranto
De Alfonsina poort tussen zee en Otranto
Doorgang Largo Porta Alfonsina
Doorgang Largo Porta Alfonsina
Toegangspoort Largo Porta Alfonsina
Toegangspoort Largo Porta Alfonsina

Andere leuke uitjes in Otranto

De stranden van Otranto zijn ook een echte aanrader om te bezoeken. Direct in Otranto is er een stadsstrand te vinden. Dit stadsstrand is zelfs uitgeroepen tot een van de schoonste en mooiste stranden van Italië. Het unieke aan Otranto is dat je vanuit het mooie historische centrum zo naar het fijne strand loopt. 

Stadsstrand van Otranto
Stadsstrand van Otranto

Deze plaats is dan ook geschikt als strandvakantie. Op een korte afstand van Otranto zijn nog een aantal mooie stranden te vinden, zoals Baia dei Turchi en Torre dell’ Orso.

Het strand Baia dei Turchi in de zomer
Baia dei Turchi
Het strand Baia dei Turchi
Het strand Baia dei Turchi
Torre dell'Orso bij de kliffen
Torre dell’Orso bij de kliffen
Het drukbezochte strand Torre dell Orso
Het drukbezochte strand Torre dell’Orso

Wandel of fietstocht boeken

Bezienswaardigheden is niet het enige dat de stad te bieden heeft. Er zijn verschillende leuke manieren om door het dorp te dwalen. Boek bijvoorbeeld een rondleiding om door het dorp te wandelen en nog meer leert over de geschiedenis of boek een begeleide fietstocht door de prachtige straatjes van Otranto. 

Fiets dan eens naar Torre Matta en geniet daar van het geweldige uitzicht op het dorp. Vanuit hier kun je ook echt de geschiedenis en de verdedigings bouwwerken van Otranto goed bekijken. 

Eten & drinken in Otranto

Voor lekker eten kun je terecht bij Primo Trattoria. Misschien ziet het er niet meteen uit alsof er lekker eten wordt gemaakt, maar dit is zeker wel. Hier kun je heerlijke vlees- en visgerechten eten, maar er staan ook vegetarische, veganistische en glutenvrije gerechten op de kaart.

Voor goede visgerechten kun je ook terecht bij La Polperia. Hier kun je heerlijke vis met marmelade of chutney bestellen onder het genot van een lekker glas wijn. Daarnaast hebben beide plekken ook mooi uitzicht en dat is altijd fijn meegenomen.

Otranto is dan wel een klein dorpje, maar het zit bomvol met geschiedenis, prachtige bezienswaardigheden en heerlijk eten. De lieve mensen in het dorp maken het nog veel aangenamer en een dagtripje naar deze plek is dan ook zeker iets dat je moet doen als je een rondreis in Puglia aan het doen bent. Wij wensen je alvast veel plezier en hopelijk heb je veel aan onze tips!

Gezellige cafés en restaurants aan de haven van Otranto
Gezellige cafés en restaurants aan de haven van Otranto