• Menu
  • Menu
Venetië header

Venetië

Venetië is een unieke bestemming in Europa. Deze plaats is gelegen aan de noordoostkust van Italië. Venetië is voornamelijk bekend, omdat grote gedeeltes van de stad zijn gebouwd op palen en er tal van grachtjes door de stad heen lopen. Door deze grachtjes kunnen toeristen romantische boottochtjes maken. Een stedentrip Venetië is daarom ook zeer geliefd bij veel ouderen. Naast een boottochtje heeft deze historische stad nog veel meer te bieden. Hieronder geven we alle informatie over de bezienswaardigheden die de stad heeft en allerlei andere tips.

Over Venetië

Venetië is bekend geworden vanwege de lange geschiedenis met de vele grachten en bruggetjes. De stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het centrum fungeren de kanalen dan ook als de wegen. Op veel plekken kun je hier een boottochtje nemen. Verstandig is om bij een paar boottjes te vragen naar de mogelijkheden, want de prijzen kunnen vrij hoog liggen. Een bezoek aan Venetië is namelijk niet compleet zonder een boottocht te hebben genomen door de grachtjes. Het inwoneraantal van de stad zelf wordt geschat rond de 60.000.

Stedentrip naar het prachtige Venetië

Oorspronkelijk bestaat Venetië uit een groepje eilanden. Sinds de 5e eeuw werd er verder gebouwd aan de stad gedurende de Romeinse tijd. Gedurende de 9e eeuw werd Venetië pas gezien als een stad van eenheid, doordat de stad gezamenlijke vijanden had en er meer samenhang kwam door de bouw van de bruggen. Tegenwoordig worden er plaatsen over de hele wereld met veel water vergeleken met Venetië. Zo wordt Giethoorn ook wel het Venetië van Nederland genoemd.

7 bezienswaardigheden in Venetië die je niet mag missen!

Wil je tijdens je stedentrip naar Venetië zeker weten dat er geen hoogtepunten aan je voorbij gaan? Lees dan onze onderstaande tips over de leukste bezienswaardigheden.

1) Boottocht over Grand Canal

Het hoogtepunt van een bezoek aan Venetië is zonder twijfel een rondvaart over het Grand Canal. Het Grand Canal of Canal Grande is een kanaalroute met een afstand van 4 kilometer. Deze gaat door verschillende bekende wijken van de stad en neemt je mee langs vele bekende gebouwen en mooie bruggetjes van de stad. Enkele bezienswaardigheden zijn Ca’Dario, het Dogenpaleis, Pallazzo Foscai, Palazzo dei Camerlenghi en Ca’ d’Oro (het Gouden Huis). De leukste manier om de route over de Canal Grande af te leggen is met een traditioneel gondelbootje en een zingende gondelier.

Canal Grande in Venetië
Canal Grande

2) Het plein Piazza San Marco en de basiliek San Marco

Het Piazza San Marco is het meest bekende plein van de stad. Dat komt doordat er diverse schitterende bezienswaardigheden aan het plein zijn te vinden, waaronder de basiliek San Marco. De basiliek is de meest beroemde kathedraal van Venetië. De basiliek San Marco dateert uit de 11e eeuw en beschikt over bouwstijlen van verschillende culturen.

San Marco plein en basiliek
San Marco plein en basiliek

Bij het plein is ook de Campanile van Venetië te vinden. Dit is een kerktoren met een hoogte van bijna 100 meter. Voor bezoekers is het mogelijk om de Campanile van Venetië te beklimmen en boven te genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. Tot slot kun je op het plein ook plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes.

San Marco plein en basiliek in Venetië
San Marco plein en basiliek

3) Het Dogenpaleis

Aan het plein van Piazza San Marco is ook het Dogenpaleis te vinden. In het verleden was dit het paleis waar de belangrijke beslissingen voor Venetië werden genomen. Tegenwoordig is het een museum. Dit schitterende Venetiaanse bouwwerk is zelfstandig te bezoeken of onder begeleiding van een gids.

Het Dogenpaleis Venetië
Het Dogenpaleis

4) De Rialtobrug

Door heel Venetië zijn er veel schitterende bruggen te vinden. De meest bekende brug van allemaal is echter de Rialtobrug. Deze brug loopt over de Canal Grande en dateert uit de 12e eeuw. Door de geschiedenis heen is deze brug al meerdere keren vervangen. Oorspronkelijk was het een beweegbare brug, later werd deze vervangen voor een houten brug en op dit moment is het een stenen brug.

Schitterende Rialtobrug met gondel in rivier
Rialtobrug met gondel

5) Het gebied Cannaregio

Dit is een gebied van Venetië dat wordt gezien als het authentieke gebied van de stad. De naam komt van het gelijknamige kanaal die hier doorheen stroomt. Een bezoek aan dit gebied is een must tijdens je stedentrip. In dit gebied is ook de wijk Ghetto te vinden. In de geschiedenis was dit de Joodse wijk. Deze wijk kent een lange geschiedenis en er zijn meerdere musea die je er kunt bezoeken. Veel van deze musea waren vroeger een synagoge.

Cannaregio met terrasjes
Cannaregio

6) Het eilandje Murano

Het eilandje Murano is ook bijzonder om te bezoeken. Sinds de Middelleeuwen wordt er op deze plaats namelijk al glaswerk met de hand geproduceerd. Op Murano kom je de glasblazers tegen en kun je zien hoe zij op een bijzondere wijze glas maken. Ook zijn er de winkels van de glasblazers te vinden.

Glaswerk met de hand in Murano
Glaswerk in Murano

7) Het operatheater Teatro La Fenice

In de stad kun je ook een bezoek brengen aan het operatheater. Door de geschiedenis heen is deze al meerdere keren afgebrand en opnieuw opgebouwd. Het theater is afgebrand in de jaren 1744, 1836 en 1996. Hierna is het theater opgebouwd met de 19e eeuwse bouwstijlen.

Operatheater Teatro la Fenice
Operatheater Teatro la Fenice

Het carnaval van Venetië

Venetië is ook ontzettend beroemd vanwege het carnaval dat er jaarlijks wordt georganiseerd. Dit carnavalsfeest is een van de beroemdste feesten van de hele wereld en vind plaats gedurende de maanden februari en maart. Het carnavalsfeest duurt in totaal ongeveer 12 dagen. Het feest is bekend vanwege de Venetiaanse maskers die door de mensen worden gedragen en rijk zijn versierd. Het masker is bedoeld voor mensen die hun identiteit willen verbergen, zodat ze niet worden herkend tijdens het feesten. Voor toeristen is het ook mogelijk om deel te nemen aan het festival! Je hebt zelf de keuze om wel of geen masker te dragen.

Carnaval in Venetië
Carnaval in Venetië

Uitgaan in Venetië

Door de gehele plaats Venetië heen merk je de levendigheid en de gezelligheid. Het uitgaansleven in Venetië bestaat dan ook voornamelijk uit straatmuzikanten, leuke barretjes, een drankje op het terras of een bezoek aan het theater. Er zijn ook een aantal discotheken, maar voor een spannend nachtleven in de clubs hoef je niet naar Venetië te komen. In het operatheater Teatro La Fenice worden bekende concerten en andere uitvoeringen georganiseerd voor het publiek. Tot slot is er natuurlijk het bekende carnaval waar je aan kunt deelnemen.

Op het gebied van uiteten zal je ook niet tekort komen. Er is een brede keuze uit verschillende restaurants die variëren van goed betaalbaar tot chique restaurants. Er zijn genoeg mogelijkheden om een echte Italiaan te bezoeken met heerlijke pizza’s en pasta’s. Daarnaast kun je ook kiezen voor een echte Venetiaanse stijl. Daarvoor bezoek je een van de wijnbarretjes waar je tegelijkertijd geniet van heerlijke culinaire hapjes. Typisch is om plaats te nemen bij een van de terrasjes van de restaurants. Vergeet tot slot niet een van de Venetiaanse ijsjes te proberen.

Winkelen in Venetië

Wil je tijdens je bezoek aan Venetië ook een dagje winkelen? Dan kom je er weinig tekort. Zeker op het gebied van leuke souvenirwinkels. Deze vind je door de hele stad heen. De bekendere en de chique modewinkels zijn te vinden bij het bekende plein San Marco. Verder kom je veel verschillende schoenenwinkels en juweliers tegen door de hele stad heen.