• Menu
  • Menu
Sicilië Italië header

Vakantie Sicilië

Het grootste eiland in de Middellandse zee en een bekende plek onder toeristen is het Italiaanse eiland Sicilië. Dit eiland kent een rijke historie en heeft veel plaatsen waar je een vakantie Sicilië kunt houden. Sicilië is een klein stukje groter dan het andere bekende eiland Sardinië in Italië.

Het is mogelijk om hier een actieve vakantie te houden, te ontspannen aan het strand, de cultuur te ontdekken en de historie van dit Italiaanse eiland te leren. De rijke historie die dit eiland kent, komt met name door de strategische ligging van Sicilië. Je kunt Sicilië bereiken per vliegtuig, per auto of per trein. Met de auto of de trein ga je vanaf het vaste land met een veerboot naar het eiland voor jou vakantie Sicilië.

Plaatsen op Sicilië

Op het eiland zijn veel grote en kleine plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het is afhankelijk van jouw wensen die je hebt voor een vakantie Sicilië waar je het beste naar toe kunt gaan. Ben je op zoek naar een grotere stad dan zijn plaatsen als Palermo, Catania, MessinaSyracuse of Caltabellotta plekken die je zeker moet bezoeken. Deze laatstgenoemde zie je op de bovenstaande afbeelding.

Kleinere plaatsen zijn Marsala, Gela, Ragusa, Trapani, Vittoria, Caltanissetta, Agrigento, Bagheria, Modica, Acireale en Mazara del Vallo. Daarnaast kent het eiland nog talloze kleine dorpjes en gehuchten waar de rijke historie van het eiland terug te vinden is en waar je genoeg kunt beleven.

Palermo

  • Palermo is hoofdstad van Sicilië
  • Vele musea en bouwwerken te bewonderen
Palermo op Sicilië
Uitzicht over Palermo

De hoofdstad van het Sicilië is de stad Palermo. Deze plaats ligt in het noorden van het eiland en is in de 7e eeuw voor Christus gesticht. In deze stad valt er veel te beleven. Zo kun je onder andere een bezoek brengen aan het archeologisch museum, het paleontologisch museum en verschillende andere musea. Bouwwerken die zeker de moeite waard zijn om te bekijken zijn barok kerken zoals de San Domenico, de San Agostino en de San Ignazio all’ Olivella. Verder zijn er verschillende strategische bouwwerken te vinden en is er veel natuur in de omgeving te vinden.

Catania

  • Na Palermo is Catania grootste stad van Sicilië, gelegen aan de voet van de Etna
  • Diverse bezienswaardigheden
  • Bouwwerken uit Romeinse tijd
Stad Catania met Etna Vulkaan
Catania met vulkaan Etna op achtergrond

De tweede grote stad van Sicilië is de stad Catania die te vinden is in het westen van Sicilië. Deze stad is gebouwd aan de voet van de Etna, de bekende vulkaan is het hoogste punt op het eiland en is nog steeds actief. Ook hier vind je verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk hierbij aan de kathedraal van Catania, de kerk van San Benedetto, het Palazzo Biscari en het Palazzo Vallo. Naast verschillende paleizen en kerken vind je hier ook overblijfselen van bouwwerken uit de Romeinse tijd. De hoofdstraat van Catania loopt vanaf de kathedraal richting de Etna en is zeker het bezoeken waard tijdens een vakantie Sicilië.

Messina

  • Meest noordwestelijke punt van Sicilië
  • Bezienswaardigheden: Zoölogisch museum, Nationaal museum en Domv an Messina
Dom van Messina
De kathedraal van Messina

In het noordwesten van het eiland, vlak bij het vaste land van Italië, vind je de stad Messina. Dit is één van de plaatsen waar je met de veerboot aan land kunt komen als je een vakantie Sicilië gaat houden. De afstand tot het vaste land is slechts 4 kilometer en er zijn dan ook plannen om een brug te bouwen vanaf het vaste land naar Sicilië toe. In deze stad is een bezoek brengen aan het Nationaal museum of aan het Zoölogisch museum zeker de moeite waard. De Dom van Messina beschikt over een bijzondere toren waar elke dag om 12:00 uur een klokkenspel te horen is.

The Golden Madonnina in Messina
The Golden Madonnia voor de poort van Messina

Aan de poort van de haven staat ook een gouden standbeeld, The Golden Madonnina, waar de tekst op vermeld staat met ‘Vos et ipsam civitatem benedicimus‘. Deze tekst zegt dat de stad en de mensen worden gezegend. 2000 jaar geleden kwam er een van de apostelen naar Sicilië om de inwoners te bekeren tot het Christendom. Het beeld staat op het fort San Salvatore, waar de tekst op staat geschreven.

Syracuse

  • Stad kent lange geschiedenis
  • Veel bezienswaardigheden
Schiereiland voor Syracuse
Het eiland met historisch centrum Syracuse

De stad Syracuse kent net als de rest van de plaatsen op het eiland een lange geschiedenis. Dit is dan ook goed terug te vinden in deze plaats. Zo vind je hier onder andere een archeologisch park en een archeologisch museum. Door de oude Grieken werd het Teatro Greco gebouwd, een theater dat nog steeds te aanschouwen is. Het historische centrum van de stad ligt op een eiland voor de kust. Hier vind je onder andere de Dom van Syracuse, het Castello Maniace en de ruïnes van de tempel van Apollo.

Andere bijzondere plaatsen

Het plaatsje Taormina
Het prachtige stadje Taormina

Naast deze grote plaatsen op het eiland zijn er ook tal van kleinere plaatsen die kunnen dienen als uitvalsbasis voor jouw vakantie Sicilië. Hoog op een rots gelegen aan de kust vind je bijvoorbeeld het plaatsje Taormina. Vanuit hier heb je zicht over de Middellandse zee en landinwaarts op de vulkaan de Etna. In het stadje vind je onder andere een Grieks theater en smalle straatjes.

Cefalù Sicilië
Het stadje Cefalù

In het noorden van het eiland ligt het plaatsje Cefalù. Deze plaats ligt direct aan het wateren heeft veel restaurants te bieden waar je vers gevangen vis kunt eten. Dit zijn maar een paar van de vele plekken die je kunt bezoeken tijdens een vakantie Sicilië.

Bezienswaardigheden

De onderstaande afbeelding geeft een duidelijk beeld van de combinatie van oude ruïnes en prachtige landschappen en natuur, zoals de Etna die te zien is.

Romeinse ruïnes met Etna
Romeinse ruïnes met Etna op achtergrond

In alle plaatsen kun je activiteiten ondernemen en de cultuur beleven bij verschillende bezienswaardigheden. Wil je een mooi uitzicht hebben, breng dan een bezoekje aan Erice. Dit is een klein plaatsje dat op een heuvel ligt boven de stad Trapani. Bezoek hier het Castello di Venere, een oude ruïne die uitkijkt over het land. Met kinderen is het zeker ook leuk om de Etna te bezoeken of met de boot op excursie te gaan naar één van de kleine eilanden die voor de kust liggen. Wil je het eiland goed verkennen, ga dan met de auto op vakantie Sicilië of huur een auto ter plaatse.

Stranden

Strand
Een van de vele stranden

Voor de liefhebber van een strand vakantie is Sicilië ook zeker de moeite waard. Er zijn verschillende plekken waar je kunt genieten van een dagje aan het strand. Bij de plaats Cefalù vind je een fijn zandstrand in het dorp zelf. Een groot strand met een helderblauwe zee is te vinden bij San Vito Lo Capo, een plaatsje op ongeveer 40 kilometer rijden van Trapani. In het noorden van Sicilië liggen de Eolische eilanden, waar je terecht kunt op het Lipari strand. Dit is het populairste strand van het eiland met hagelwit zand. Een ander bijzonder strand dat je hier vindt is het Vulcano strand, een zwart strand van de as met zicht op de vulkaan.

Musea

Op veel plekken vind je op het eiland musea die voornamelijk vertellen over de rijke geschiedenis van het eiland Sicilië. Als je van cultuur houdt dan kun je hier een perfecte invulling mee vinden voor jouw vakantie Sicilië. Dit eiland is bij het grote publiek vooral bekend geworden door de Godfather films die hier ook voor een deel zijn opgenomen. In het dorpje Corleone kun je dan ook een bezoek brengen aan het Maffia museum. Op verschillende plaatsen zijn archeologische musea te vinden waar je meer te weten komt over de verschillende volkeren die op het eiland hebben gewoond zoals de oude Grieken, de Romeinen en de Normandiërs.

Reizen

Je kunt het eiland op verschillende manieren bereiken. Reis je met de auto dan kun je op verschillende plaatsen met de veerboot de overtocht maken van het vasteland van Italië naar Sicilië. Het is ook mogelijk om deze overtocht met de trein te maken. Hierbij gaat de trein op de veerboot en reis je op het eiland verder met dit vervoer. Sicilië kent verschillende vliegvelden waarvan er drie te bereiken zijn met het vliegtuig vanuit Nederland. Je bent dan ongeveer 2 á 3 uur onderweg om je bestemming te bereiken. Op het eiland kun je jezelf verplaatsen per trein en het is ook mogelijk om een auto te huren zodat je er zelf op uit kunt trekken.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.