• Menu
  • Menu
Cinque Terre header

Bezoek deze vijf leuke dorpjes in Cinque Terre

Cinque Terre ligt aan de kust van Liguria, dat aan de kust van Italië ligt. Cinque Terre is dus het een gebied vol leuke kustdorpjes en kuststeden. Hier ga je naartoe voor een heerlijke vakantie in de Italiaanse zon en natuur waar je even tot rust komt.

Bezoek de vijf leuke dorpjes in Cinque Terre

Cinque Terre bestaat uit vijf leuke dorpjes die de regio echt vormen tot wat het is. Je kunt er geweldige geschiedenis bekijken, heerlijk eten en genieten van de Italiaanse gastvrijheid. In dit artikel zullen we eerst de dorpjes uitlichten en wat tips geven over bezienswaardigheden en daarna gaan we meer in op het gebied.

In deze regio liggen de vijf dorpen, die vooral bekend staan om de vele gezellige vissers en smalle straatjes, genaamd Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore en Vernazza. Voor een geslaagde vakantie bezoek je alle vijf dorpen en ontdek je dus veel van de geschiedenis.

Een belangrijke tip: alle dorpjes die we nu gaan benoemen en de natuur eromheen, inclusief de zee, behoren tot het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Wil je tussen de verschillende dorpen wandelen of gebruik maken van de trein, dan is het belangrijk hiervoor een Cinque Terre Card te kopen. Dit is zelfs verplicht om rond te reizen in dit gebied. 

1) Het rots-stadje Corniglia

We hadden het net over dat het gebied Cinque Terre aan de kust ligt, maar Corniglia ligt er toch net niet aan. Corniglia is een dorpje dat niet direct aan de zee ligt, maar die zich bovenop een rots bevindt die uittorent boven de zee. Het uitzicht vanaf dit dorp is prachtig en gelukkig is er nog veel meer te doen.

Het rotsstadje Corniglia
Het rotsstadje Corniglia
Corniglia in Cinque Terre
Corniglia in Cinque Terre
Prachtige kleurrijke huizen in Corniglia
Kleurrijke huizen in Corniglia

Het is een echt wijndorpje. Onderwerp naar dit dorp spot je overal wijnstokken. Deze wijnstokken worden vervoerd van de wijngaard naar een plek die wat hogerop ligt zodat het volgende proces van het wijn maken in kan gaan. Proef dus zeker een lokale wijn! 

Wijngaarden in Cinque Terre bij Corniglia
Wijngaarden bij Corniglia

Ook is het heerlijk om door het dorpje te wandelen. Loop bijvoorbeeld naar de kust of vanaf de kust weer omhoog, via de treden die naar dit dorp leiden. Het zijn in totaal rond de 400 treden, dus dat wordt wel een goede klim. Trek daarom je beste schoenen aan. Hierna word je beloond met prachtig uitzicht. 

Fan van geschiedenis en wil je meer over dit dorpje weten? Dan bezoek je de San Pietro. Dit is een kerk uit de 14e eeuw die meteen opvalt door de prachtige marmeren buitenkant. Deze kerk bevindt zich in een van de puntjes van Corniglia. Je kunt er ook naar binnen om je te wanen in de Barokke sfeer die je overal in Italië terug kunt vinden.

De San Pietro kerk in Corniglia
De San Pietro kerk in Corniglia
Facade van de San Pietro kerk in Corniglia
Facade van de San Pietro kerk in Corniglia

2) Manarola, het oudste dorp van dit gebied

Manarola is een van de kleinste en het oudste dorpen in Cinque Terre. Het is een pittoresk dorpje waar je heerlijk wandelt en geniet van de zon en zoute zeelucht. Ook al is het erg klein, er is ook een gezellig centrum waar je heerlijke vis eet. 

Wandel bijvoorbeeld omhoog uit het centrum en daar geniet je vanuit een hoger punt van het prachtige uitzicht. Dan zie je hoe klein Manarola is, maar ook hoe prachtig en kleurrijk alle huisjes en gebouwen zijn. Alle kleuren zie je terugkomen in de huisjes en afgetekend tegen de zee is dat een prachtig gezicht. 

Bovenaanzicht van Manarola in Cinque Terre
Manarola in Cinque Terre
Plaatje van mooie huizen en gebouwen in Manarola
Plaatje van mooie huizen en gebouwen in Manarola
Uitzicht op de prachtige kleurrijke huizen in Manarola
Uitzicht op de prachtige kleurrijke huizen in Manarola
Huizen in de hoofdstraat van Manarola
De hoofdstraat van Manarola
De plaats Manarola in Cinque Terre
Manarola
Trein bij het treinstation bij Manarola
Treinstation bij Manarola

Voor eten zit je hier goed. Het is een dorpje aan de kust dus je vindt hier veel heerlijke vis. Ga bijvoorbeeld langs bij Da Aristide om lekkere en verse vis te proeven. Voor een borrel kun je het beste naar Nessun Dorma. Hier drink je niet alleen iets lekkers met een snack erbij, maar het uitzicht is ook nog eens prachtig. 

Pizza eten in Manarola met prachtig uitzicht
Uiteten in Manarola met prachtig uitzicht

Ben je juist iemand die in de winter op vakantie gaat en tijdens de maanden december en januari naar Manarola toe wil gaan? Dan ben je in voor een mooie verrassing. Tijdens de laatste maand van het jaar en de eerste maand van het opvolgende jaar zie je namelijk een kerststal in dit dorp, die wel duizenden lichtjes bevat. Zo krijg je toch een echt kerstgevoel tijdens je warme vakantie.

Manarola in de avond tijdens kerst
Manarola tijdens kerst
Verlichting in Manarola tijdens kerst
Manarola verlicht tijdens kerst
Kerst in Manarola
Kerst in Manarola

3) Monterosso al Mare, het grootste dorp in het gebied van Cinque Terre

In Cinque Terre is Monterosso al Mare een soort van hoofdstad. Het is namelijk het grootste dorp in dit gebied en dat kun je merken aan een heleboel dingen. Je kunt er namelijk veel doen en als toerist ben je er in de zomer sowieso op de goede plek.

Monterosso al Mare in Cinque Terre
Monterosso al Mare

In dit dorp heb je veel heerlijke stranden om lekker te zonnen met je favoriete boek erbij, afkoelen in de koele zee of lekker iets drinken in een van de strandtenten. 

Het strand van Monterosso al Mare
Het strand van Monterosso al Mare
Strand van Monterosso al Mare van bovenaf
Het strand van Monterosso

Daarnaast is het een heerlijk plek om te eten en borrelen in een van de restaurants of op een van de terrassen. Bezoek bijvoorbeeld eens het Osteria Tumelin. Hier kun je genieten van het uitzicht en word je vriendelijk bediend. Ook bestel je alle lokale gerechten, waaronder veel visspecialiteiten. 

Voor een lekker ontbijtje of iets voor bij de koffie kun je ook terecht bij de vele Pasticceria’s in het dorp. Hier vind je de lekkerste zoetigheden die perfect samengaan met je cappuccino. Bezoek bijvoorbeeld eens de Pasticceria Laura voor een vriendelijke bediening en de lekkerste koffies en cakejes. 

Voor meer rust in Cinque Terre en als je iets wilt leren over dit prachtige dorp, maak je een wandeling naar boven, waar je ook het klooster bezoekt. Dit klooster, genaamd Convento dei Frati Cappuccini is een plek waar je even tot rust komt en geniet van het uitzicht. Het is een plek voor spiritualiteit en kunst en er is genoeg te zien voor een hele dag vertoeven. 

Monterosso al Mare met uitzicht op het strand en klooster
Monterosso al Mare met het strand en klooster
Het klooster Convento dei Frati Cappuccini in Monterosso al Mare
Het klooster Convento dei Frati Cappuccini in Monterosso al Mare

4) Lekker eten in Riomaggiore

In het zuiden van Cinque Terre ligt Riomaggiore. Dit dorp staat bekend om lekker eten en knusse straatjes. Het bevindt zich grotendeels op een rots en loopt een groot stuk omhoog. Hierdoor lijkt het dorp net te zijn gebouwd in een klif. 

Als je lekker wilt eten, dan ben je bij Riomaggiore op de juiste plek. Hier kun je namelijk vrijwel altijd een goed plekje uitzoeken met uitzicht op de zee en je wordt overal vriendelijk geholpen door de bedieners. 

Het prachtige Riomaggiore in Cinque Terre
Riomaggiore
De plaats Riomaggiore in Cinque Terre
De plaats Riomaggiore in Cinque Terre

Ook hier weer is vis een lokale favoriet. De beste vis eet je volgens ons bij Il Pescato Cucinato. Ben je toch meer van zelf koken en wil je graag een goede pasta op tafel zetten? Dan haal je verse ingrediënten bij Primo Piatto. Hier kun je verse pasta kopen die klaar wordt gemaakt in de winkel zelf. 

Voor goede foto’s zit je hier ook goed. Doordat het dorp net lijkt te zijn gebouwd in een klif en door de kleurrijke gevels van de huizen schiet je veel mooie foto’s van dit dorp. Loop een stukje buiten het dorp en maak een foto met de zee en de huisjes erbij. Deze kun je zo thuis ophangen om terug te denken aan de fijne vakantie.

Dit dorp is voornamelijk voor de mensen die echt goed tot rust willen komen tijdens hun vakantie. Je kunt hier lekker eten, luieren en genieten van de zon boven op de bergen. 

De hoofdstraat in het centrum van Riomaggiore
De hoofdstraat in het centrum van Riomaggiore
Mooie kleurrijke huizen in Riomaggiore
Kleurrijke huizen in Riomaggiore

5) Kijk uit over de zee vanuit Vernazza

Vernazza is het laatste dorpje van Cinque Terre dat we bespreken. Dit dorp was vroeger een van de welvarendste plekken in dit gebied en dat kun je nog terugzien in de geschiedenis en architectuur van dit dorp. 

De plaatst Vernazza
Vernazza
Het historische centrum van Vernazza
Het historische centrum van Vernazza
Afdalende trap richting Vernazza
Afdalende trap richting Vernazza

Bezoek bijvoorbeeld de uitkijktoren, die ooit een onderdeel was van Castello Doria. Deze uitkijktoren vind je een stukje lopen vanuit het centrum op een gebouw. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de zee, haven, rest van het dorpje en de kustlijn van Cinque Terre.

Bezoek ook de Santa Margherita d’Antiochia. Deze klokkentoren is in 1318 gebouwd en vind je aan de kust van dit dorp. 

Strand van Vernazza met de Santa Margherita d'Antiochia klokkentoren
Strand van Vernazza met de Santa Margherita d’Antiochia klokkentoren
Margherita d'Antiochia kerk met de klokkentoren
De Margherita d’Antiochia kerk met de klokkentoren

Een leuk weetje: dit dorp staat op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië, genaamd I borghi più belli d’Italia. Het is het enige dorp uit dit gebied dat op deze lijst staat en wij kunnen beamen dat dit is omdat het dorp ook echt zo prachtig is. De kleurrijke gevels van de huizen en de uitkijktoren die uitsteekt boven het dorp maakt dit dorp zo mooi.

Als je vanaf het strand komt, loop je eigenlijk meteen het centrum in en hier vind je veel leuke restaurants, plekken om te verblijven en plekken om lekker te eten. De centrale Piazzetta is een plek waar je veel restaurantjes vindt. Hier vind je bijvoorbeeld de Taverna Del Capitano, waar je pasta met zeevruchten kunt bestellen. Bij Batti Batti Friggitoria kun je gefrituurde vis kopen. 

Het stranden, de haven en de klokkentoren in Vernazza
Het stranden, de haven en de klokkentoren in Vernazza
Uitzicht op Vernazza in Italië
Vernazza met zicht op zee

Een samenvatting van Cinque Terre

Dat zijn de vijf dorpjes in het gebied van Cinque Terre, dat ook letterlijk vijf plekken betekent. In een van deze dorpjes vier je al heerlijk vakantie, maar ze alle vijf bezoeken is nog veel leuker!

Vergeet ook niet de Card te bestellen waarmee je tussen de vijf dorpen kan wandelen of kan reizen met de trein. Deze pas kun je voor 1 dag of meerdere dagen kopen en kost dan een paar euro per persoon. Voor die paar euro kun je ook de trein pakken, dan natuurlijk wel in tweede klas, tussen de dorpjes en zo nog meer genieten van het uitzicht.