• Menu
  • Menu
Ancona header

Ancona, de hoofdstad van Le Marche

Ancona is de hoofdstad van de regio Le Marche. Hoewel het de hoofdstad is van Le Marche is, is het niet altijd voor iedereen populairste plaats om te bezoeken in deze regio. Toch is er erg veel te doen en te zien in deze havenstad! Wij geven je alle nodige tips voor de leukste dingen om te doen in Ancona.

Vakantie Ancona in Le Marche Italië

Ancona komt van Ankon, dit is de naam die de Grieken aan de stad hebben gegeven. Ankon staat voor elleboog en dat verwijst naar de kromming van de zee bij de stad. Er wonen veel mensen en is het een van de grotere steden in Le Marche. 

Toch is alles op loopafstand en voelt het aan als een groot dorp. Je bezoekt alle leuke en interessante plekken ter voet en op veel plekken kun je over de hele stad uitkijken.

De stad Ancona werd gesticht in 387 voor Christus en dat zie je door de gehele stad. Overal zie je geschiedenis en de oude cultuur terug. Dit zijn vooral sporen van de Romeinen die ze hebben achtergelaten. Oude Griekse monumenten (Ancona is door Grieken gesticht) vind je helaas bijna niet terug. 

De mooiste bezienswaardigheden, pleinen, restaurants, stranden en meer ontdekken in Ancona

Vakantie Ancona in Le Marche
Bezienswaardigheden Ancona ontdekken

Wij geven je onder andere tips over interessante bezienswaardigheden, maar ook leuke eetplekjes, leuke plekken aan de zee of mooie wandelingen door de natuur. Voor iedereen zit er iets tussen!

De haven met Mole Vanvitelliana en de triomfbogen

De haven is een van de hoogtepunten van Ancona. In deze haven kom je een vijfhoekig gebouw tegen, Mole Vanvitelliana (ook wel Lazzaretto van Ancona), genaamd dat in de 18e eeuw diende als een quarantainestation voor mogelijk geïnfecteerde reizigers en goederen. Oorspronkelijk was er slechts één brug naar het gebouw, maar nu zijn er drie bruggen die het gebouw verbinden. 

Mole Vanvitelliana met de haven
Mole Vanvitelliana met zicht op de haven
Mole Vanvitelliana in Ancona
Mole Vanvitelliana van bovenaf
Ingang van Mole Vanvitelliana
De ingang van Mole Vanvitelliana

De Romeinen veroverden de stad van de Grieken. Keizer Trajanus heeft veel achtergelaten in de stad en de haven flink uitgebreid. Als hij twee overwinningen heeft geeft hij opdracht om een triomfboog te bouwen in zijn naam. Deze boog kun je zien bij de haven, genaamd Arco di Traiano

Triomfboog Arco di Traiano in Ancona
Triomfboog Arco di Traiano

In deze boog Arco di Traiano kun je zelfs nog inscripties lezen van het volk die de keizer bedankt voor het aanleggen van de haven en het winnen van de strijden. In de tiende en elfde eeuw werden er stadsmuren aan de boog gebouwd. Hier werd een middeleeuwse vesting van gemaakt. Deze muren zijn inmiddels weer weggehaald. 

Arco di Traiano (Arch of Trajan)
Arco di Traiano (Arch of Trajan)
Arco di Traiano in Ancona
Arco di Traiano

In 1738 wordt er ook nog een andere triomfboog gebouwd, namelijk een triomfboog voor Paus Clemens de 12e. Dit werd gebouwd als dank voor een vrije haven en meer handel mede dankzij de paus. Het beeld van de paus dat eigenlijk op de boog moest komen, was te zwaar en kun je in plaats daarvan bewonderen op Piazza Plebiscito. 

Arco di Traiano met haven
Arco di Traiano met de haven
Arco di Traiano met historische kanonnen
Arco di Traiano met oude kanonnen

Kunst en cultuur bij het Museo Omero en het Loggia dei Mercanti

Wil je nog meer kunst zien? Bezoek dan het Museo Omero. Dit is een beeldenmuseum waar je nog veel meer beelden kunt bewonderen. Het Museo Omero bevindt zich in het Mole Vanvitelliana. 

Beelden in het museo Omero in Ancona
Beelden in het museo Omero

Het Loggia dei Mercanti is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Ancona is ook een grote handelsstad geweest en die geschiedenis zie je in dit gebouw terug. Het gebouw komt uit de 15e eeuw en is echt een toonbeeld van de economische rijkdom in die tijd.

Loggia dei Mercanti in Ancona
Loggia dei Mercanti

Omdat ondernemers en handelaars nergens konden samen komen voor handels bijeenkomsten en overleggen, creëerden ze het Loggia dei Mercanti. Op de gevel zie je vier beelden staan die Hoop, Rechtvaardigheid, Naastenliefde en Moed moeten voorstellen. De vier belangrijke deugden voor een handelaar in die tijd.

Loggia dei Mercanti
Loggia dei Mercanti

De kathedraal Cattedrale Di San Ciriaco

De Cattedrale Di San Ciriaco is prachtig en moet je eigenlijk echt gezien hebben als je in Ancona bent. Vanaf de heuvel voor de kathedraal kun je de hele stad en de zonsopgang en ondergang zien. De kathedraal zelf heeft twaalf zijden en huist een van de oudste koepels in Italië.

Uitzicht op de kathedraal van Ancona
Kathedraal van Ancona (Cattedrale di San Ciriaco)
Cattedrale di San Ciriaco in Ancona
Cattedrale di San Ciriaco

Je kunt natuurlijk ook naar binnen in de kathedraal. Hier kun je onder andere het Maria schilderij bekijken, waarvan ooit beweerd is dat de ogen bewogen. Dit wordt ook wel het Maria Mirakel genoemd. 

Voorkant van de kathedraal van Ancona
Kathedraal van Ancona (Cattedrale di San Ciriaco)

De kerk Santa Maria della Piazza

Ook de Santa Maria della Piazza is prachtig en een bezoekje waard. Deze kerk is de oudste in de stad en is gewijd aan de heilig verklaarde martelaar Stefanus. Er wordt gezegd dat hij de eerste martelaar van het Christendom was.

Santa Maria della Piazza
Santa Maria della Piazza

Als je deze kerk binnenstapt zie je naar verluidt de plek waar Stefanus is gestenigd in 36 voor Christus. Later is hij tot heilig verklaard en hij wordt gezien als een van de eerste martelaars voor het Christendom. 

In deze kerk zie je nog overblijfselen van een oude basiliek. Vooral de oude mozaïekvloer is nog prachtig om te zien. Je kunt door het glas kijken of naar beneden lopen om het te zien. 

De kerk Santa Maria della Piazza in Ancona
Santa Maria della Piazza
Voorgevel van Santa Maria della Piazza
Voorgevel van Santa Maria della Piazza

Pleinen in Ancona

Er zijn genoeg pleinen te bezoeken in Ancona. Je kunt in Ancona vier grote pleinen bezoeken, namelijk:

  • Piazza della Repubblica
  • Piazza del Plebiscito
  • Piazza Roma
  • Piazza Cavour

Voor het oudste plein moet je zijn bij Piazza del Plebiscito. Op en rondom dit plein kun je ook veel prachtige monumenten bekijken zoals de Palazzo del Governo, San Domenico kerk en Torre dell’Orologio. Hier vind je dus ook het beeld van de keizer. In de avond wordt dit plein een gezellige en bruisende plek vol evenementen en muziek. 

Drukte op Piazza del Plebiscito
Drukte op Piazza del Plebiscito
Terrasjes op het plein Piazza del Plebiscito
Terrasjes op het plein Piazza del Plebiscito
San Domenico kerk op het Piazza del Plebiscito plein met beeld van de paus
Beeld van de paus met de San Domenico kerk op het Piazza del Plebiscito plein
Palazzo del Governo op Piazza del Plebiscito
Palazzo del Governo op Piazza del Plebiscito

Piazza Roma is ook zeker de moeite waard. Hier vind je namelijk de Fontana dei Cavalli. Dit wordt ook wel de paardenfontein genoemd. De fontein is gebouwd in 1758 en er staan sculpturen van Gioacchino Varle op. 

Het plein Piazza Roma in Ancona
Het plein Piazza Roma
De fontein Fontana dei Cavalli
Fontana dei Cavalli

Een andere prachtige fontein om te zien is de Fontana del Calamo of ook wel de Fontana delle Tredici Cannelle. Deze fontein stond er al in de oudheid en is in de middeleeuwen ook onderdeel geweest van de stadsmuur. In de 16e eeuw is deze fontein deels afgebroken en herbouwd. Wil je nog vaker terugkeren in Ancona? Drink dan van dit water, zeggen de locals.  

De fontein Fontana del Calamo in Ancona
Fontana del Calamo

Waar kun je het beste eten in Ancona?

Eten hoort toch wel een beetje bij vakantie en daarom willen we je daar ook een paar tips voor geven. Voor lunch raden we het terras van Trattoria le Tredici Cannelle aan. Dit terras bevindt zich vlakbij de fontein met dezelfde naam. Ze hebben er veel keuze en het is altijd gezellig. 

Voor een tussendoortje of snack kun je het beste bij de haven zijn. Hier vind je de Anguì a Miglio Zero. Hier eet je heerlijke visgerechten. Niet alleen kun je hier kiezen voor gefrituurde vis los, maar ook op een broodje of met friet erbij. Met uitzicht op de zee geniet je van deze heerlijke snack.

Uitzicht over zee tijdens uiteten in Ancona
Zicht op zee en haven vanuit restaurant

In elke stad en dorp van Italië zijn er wel markten en ook hier. Bezoek de Mercato delle Erbe. Dit is een overdekte markt met veel kraampjes vol met groentes, fruit, vis, vlees, kaas en nog veel meer. Dan kun je inkopen doen voor het koken of zelf een broodje samenstellen. 

Ristorante Giardino is perfect voor in de avond een hapje eten. Hier kun je vis eten, maar ook heerlijke vleesgerechten en vegetarische gerechten. Uiteraard kun je hier ook een goede pizza bestellen. 

Voor lokale gerechten moet je bij Trattoria la Morretta zijn. Dit bestaat al sinds 1897 en hier kun je de beste lokale gerechten eten. Hier kun je bijvoorbeeld de lintpasta met oestersaus proberen of de stokvis die wordt bereid op lokale wijze. 

Zin in een borrel? De lokale wijn genaamd Rosso Conero is erg lekker. Dit is een wijn gemaakt van de druiven op en rond Monte Conero. 

Dit is het mooie strand om te bezoeken in Ancona

Ancona is een havenstad dus je vindt er ook veel plekken om lekker te luieren aan de zee. Bezoek bijvoorbeeld het Il Passetto. Het Passetto is een monument voor de omgekomen soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Achter het prachtige monument kun je via de trappen op het strand komen. 

Het Passetto monument in Ancona
Het Passetto monument

Dit strand is erg breed en het water is zeer aangenaam om een duik te nemen. Je hoeft niet eens naar boven te lopen, want je kunt namelijk ook de lift naar boven pakken. Dan kom je weer bij het monument uit. Luieren aan de zee hoort bij je vakantie en dit kun je uitstekend op Il Passetto.

Passetto beach strand in Ancona
Passetto beach
Trappen richting Passetto beach achter het monument
Trappen richting Passetto beach achter het monument

Wandelen door het park

In Ancona bevindt zich het Parco Del Cardeto. Dit is het grootste park in Ancona en is er een heleboel te zien. Je kunt ten eerste uitkijken over de Adriatische Zee en genieten van het uitzicht. Het park is in totaal ongeveer 35 hectare en er is veel te zien.

Mooi uitzicht vanaf Parco del Cardeto
Uitzicht vanuit Parco del Cardeto

Hier kun je ook het amfitheater bezoeken. Dit amfitheater is een van de belangrijkste monumenten in de stad. Het wordt tot op heden nog steeds gebruikt voor culturele evenementen zoals theatervoorstellingen.Als je vanaf daar richting het strand loopt, dan kom je langs een oude vuurtoren. Deze vuurtoren is gebruikt van 1860 tot 1956. Verderop vind je nog een vuurtoren, die in 1972 in gebruik is genomen.

De oude vuurtoren in Ancona
De oude vuurtoren in Ancona