• Menu
  • Menu
Stresa header

Waan je in art-nouveau sferen in Stresa, Italië

Stresa ligt in de regio van Piëmont in Italië en ligt aan een van de grootste meren in Italië, het Lago Maggiore. De stad ligt onder de heuvel Mottarone. Het is een ideale plek voor vakantie of een dagtripje. Stresa wordt ook wel de koningin van Lago Maggiore genoemd. Het is een prachtige stad langs het meer waar veel te zien en beleven is. 

De stad Stresa is niet super toeristisch en daarom loop je in alle rust door het stad en is er altijd wel plek in een van de restaurants of barretjes.

Vakantie Stresa in Italië
Blik over Stresa
Mooi uitzicht over Stresa

Alles ontdekken wat er in Stresa is te doen?

Wij geven je een tips voor een leuke vakantie in Stresa. Je kunt er vooral genieten van de prachtige natuur, schattige straatjes en het jaarlijkse muziekfestival

Stresa is een ideale vakantielocatie doordat het op een prachtige locatie aan het meer ligt en het in de zomer niet te warm en in de winter lekker koel is. Ook kun je kiezen uit talrijke prachtige hotels om te verblijven. 

Borromeïsche eilanden en Lago Maggiore 

Een belangrijk aantrekkingspunt van Stresa is dat het aan Lago Maggiore ligt. Dit meer ligt voor een groot deel tussen het gebergte van de Alpen. Het is een diep meer waar je een heerlijke duik kan nemen. Op de stranden bij het meer kun je ook lekker zonnen. 

Als je in Stresa bent is een dagje lekker op het strand liggen dus zeker niet verkeerd. Dan kun je ook meteen genieten van het uitzicht op het meer en aan de andere kant het uitzicht op de prachtige hotels. 

Borromeïsche eilanden bij Stresa
De borromeïsche eilanden voor de kust van Stresa

De hotels komen vaak nog uit de jaren 30, toen veel rijke families kwamen logeren in Stresa. De statige en klassieke hotels zijn gebouwd in prachtige stijlen en lichten in het donker mooi op. Mooie hotels in Stresa zijn bijvoorbeeld Regina Palace en Grand Hotel

Regina Palace hotel in Stresa
Regina Palace hotel
Regina Palace
Regina Palace
Het Grand hotel in Stresa
Het Grand hotel in Stresa

In het meer liggen natuurlijk de Borromeïsche eilanden. Deze eilanden zijn het tehuis van een paar prachtige villa’s. Per veerboot vanuit Stresa kun je makkelijk op de eilanden terecht komen. Vanuit daar is het uitzicht op de stad en het meer prachtig. 

De grootste eilanden van de Borromeïsche eilanden zijn de Isola Bella en de Isola Madre. Op deze eilanden staan een paar prachtige eilanden uit de 16e en 17e eeuw. Achter deze paleizen liggen ook prachtige tuinen.

Isola Bella
Isola Bella
Isola Madre in het meer Lago Maggiore
Isola Madre
Borromeo palace op Isola Madre
Borromeo palace op Isola Madre met de tuinen

De paleizen zijn gebouwd in opdracht van de familie Borromeo, die de eilanden hebben overgekocht en er nog steeds veel huizen hebben staan. Tot op heden zijn de eilanden nog steeds van deze familie. 

Het derde eiland, de Isola dei Pescatori is een stukje kleiner dan de twee net genoemde eilanden, maar zeker niet minder leuk. Hier kun je terecht als je graag een lekker visgerecht wilt eten of een wijntje wil drinken met de dorpsbewoners.

Isola dei Pescatori met Stresa
Isola dei Pescatori met Stresa op de achtergrond

Kabelbaan Mottarone

Stresa ligt onder de schaduw van Mottarone. Langs deze berg ligt ook een kabelbaan. Een paar kilometer buiten de stad, overigens een mooie wandeling, kun je de kabelbaan nemen. Met de kabelbaan ga je 1491 meter omhoog naar de top van de Mottarone

Kabelbaan tussen Stresa en de berg Mottarone
Kabelbaan tussen Stresa en de berg Mottarone

Eenmaal op de top geniet je van het mooie uitzicht over de stad en het meer. Als het echt mooi en helder weer is kun je meerdere meren zien, en soms zelfs Milaan. Naast het Lago Maggiore kun je dan ook nog het Ortameer, het meer van Mergozzo, meer van Varese, meer van Biandronno, meer van Monate en meer van Comabbio zien. 

Kabelbaan Stresa en Mottarone met uitzicht op Lago Maggiore
Kabelbaan Stresa en Mottarone met uitzicht op Lago Maggiore
Kabelbaan verbinding tussen Stresa en Mottarone
Kabelbaan tussen Stresa en Mottarone
Uitzicht van de kabelbaan
Mooie uitzichten vanuit de kabelbaan

Op de Mottarone kun je overigens ook erg mooie wandelingen maken naar boven en beneden. Tijdens de koudere maanden kun je er ook skiën en tijdens warmere maanden zelfs paragliden.

Wandelen door de prachtige tuinen en parken 

Stresa is een stad vol met prachtige natuur en hier kun je dus erg goed wandelen. Hier kun je een van de tuinen of parken voor bezoeken. Het Parco della Villa is bijvoorbeeld een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen. Hier vind je ook de mooie Villa Pallavicino.

Parco della Villa bij Villa Pallavicino
Parco della Villa bij Villa Pallavicino
Villa Pallavicino in Stresa
Villa Pallavicino

Het park heeft een Engelse geschiedenis. Je kunt er veel mooie bomen en bloemen zien en sinds 1954 zit er ook een dierentuin. In deze dierentuin kun je veel vogelsoorten spotten. 

Een paar honderd meter boven de stad ligt de botanische tuin Alpinia. Hier kun je veel prachtige planten en struiken vinden. Je kunt deze tuin bezoeken met de kabelbaan die over de Mottarone gaat. Vanuit hier kun je ook prachtig uitkijken over Stresa. 

Botanische tuinen Alpinia bij Stresa
De botanische tuinen Alpinia
De botanische tuinen Alpinia bij Stresa
Botanische tuinen Alpinia

De mooiste bezienswaardigheden van Stresa ontdekken

Er zijn diverse prachtige bezienswaardigheden in Stresa. Er is een ruime keuze tussen prachtige pleinen en gebouwen. Zo heb je bijvoorbeeld het Piazza Marconi. Op zichzelf is het al een prachtig plein om te zien. 

Op het plein staat ook de Chiesa di Ambrogio e Theodulo (ook wel Church of Saints Ambrose and Theodule genoemd). Deze prachtige kerk kun je van buiten en binnen bekijken. Hier vind je prachtige schilderijen, beelden en fresco’s. Hier vlakbij is de Villa Ducale die ook de moeite waard is om te bekijken. 

Church of Saints Ambrose en Theodule
Church of Saints Ambrose en Theodule kerk
Fresco in de kerk van Saint Ambrose en Theodule
Fresco in de kerk van Saint Ambrose en Theodule

Villa Ducale vind je langs het meer en het is de oudste villa in Stresa. De villa werd gebouwd in 1771 door de familie Bolongaro. Hier verbleven zij een aantal jaar totdat het van 1850 tot 1855 de verblijfplaats was voor de abt en filosoof Antonio Rosmini. Hij wordt nog steeds gezien als een van de grootste denkers uit de 19e eeuw in Italië.

Veel andere bekende filosofen kwamen naar de villa, zoals Manzoni. Na 1855 hebben er nog meer belangrijke gasten gewoond in de villa. Zo heeft Elisabeth van Saksen, de hertogin van Genua, er ook gewoond in 1857. Haar dochter trouwde daar ook met Koning Umberto de eerste van Savoya. 

Sinds 1966 is de villa het hoofdkwartier voor de Centro Internazionale di Studi Rosminiani. Hier worden de werken en het leven van Rosmini bestudeerd. Dit wordt mede voor bevordering van de cultuur in Stresa gedaan.

Als je fan bent van geschiedenis dan is het Museo Storico di Antonio Rosmini iets voor jou. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van Antonio Rosmini en wat hij voor de stad heeft betekend tijdens zijn leven en daarna. 

Stresa muziekfestival

Het muziekfestival is een jaarlijks terugkerend festival in Stresa genaamd het Stresa Muziekfestival. Het muziekfestival vindt dan plaats in Stresa en plekken in de buurt. Soms worden er zelfs concerten gegeven op de Borromeïsche eilanden

Het Stresa muziekfestival vindt plaats in een paar weken in juli, augustus en september. Er komen dan veel Italiaanse muzikanten de kant van Stresa op en geven dan leuke concerten op verschillende plekken in en rondom de stad. 

Niet alleen is het leuk om op deze manier kennis te maken met de muziek, maar het is ook leuk om zo de stad door te trekken, op zoek naar het volgende concert.

Eten en drinken in Stresa

Er is veel lekkers te eten en drinken in Stresa en op de Borromeïsche eilanden. 

  • Op het kleinste eiland Pescatori kun je aanschuiven bij Osteria Ara 63. Dit restaurant serveert voornamelijk visgerechten uit het meer
  • Als je een snelle hap wilt, dan kun je hiervoor terecht bij Cicinin Panini al Metro. Hier kun je belegde broodjes halen en ook een goede kop koffie voor erbij. Je kunt er je lunch afhalen of gaan zitten. Perfect voor een snelle lunch. 
  • Voor een goed diner kun je terecht bij Ristorante Cardini. Hier kun je heerlijke traditionele gerechten bestellen zoals pasta en pizza. Voor een goed diner voor betaalbare prijzen moet je hier zijn. 
  • Voor een luxe diner kun je terecht bij Il Vicoletto. Dit is een Michelin restaurant dus je kunt echt hoge kwaliteit verwachten. 
  • Voor gebak en andere zoete lekkernijen kun je overal in Stresa terecht. Veel gebak wordt ambachtelijk gemaakt en dat kun je dan ook echt proeven. Vrijwel bij elke ijs- en gebakzaak kun je terecht voor ambachtelijke en lokale gebakjes. 
Restaurant aan het meer Lago Maggiore bij Stresa
Uiteten in Stresa aan het meer Lago Maggiore
Restaurant aan het Lago Maggiore in Stresa
Restaurant aan het meer Lago Maggiore

Makkelijk andere stadjes bezoeken

Je bent dan wel in Stresa, maar andere stadjes bezoeken is vaak ook een onderdeel van de vakantie. Vanaf Stresa kan dit makkelijk. Vanaf hier kun je de veerboot pakken naar de eilanden, of een watertaxi naar een van de andere stadjes langs het meer zoals Verbania

Ook kun je met de auto de weg nemen rondom het meer. Deze tweebaansweg is makkelijk om over te rijden en via daar bereik je al veel andere stadjes en plekjes. Zoek je een rustig strandje of wil je gewoon even van het uitzicht genieten? Neem dan de auto langs het meer.

De tweebaansweg bij Stresa langs het meer
Tweebaansweg rondom het meer bij Stresa