• Menu
 • Menu
Gardameer header

Gardameer

Een leuke vakantie is altijd meegenomen natuurlijk. Ben je een liefhebber van Italië of ben je er misschien nog nooit geweest en wil je wel eens graag de natuur daar bekijken en genieten van de cultuur en alles wat het land de toerist te bieden heeft? Dan is het Gardameer zeker een goede keuze om naartoe te gaan. 

Heerlijke relaxte en mooie vakantie aan het Gardameer

Waar ligt het Gardameer?

Het Gardameer ligt in het noordelijk deel van Italië, in verschillende regio’s. Dit zijn: 

 • Veneto
 • Lombardije
 • Trentino

Het Gardameer is het grootste meer van het land met een oppervlakte van  369,98 vierkante kilometer. Het ligt in een groen landschap waarvan de natuur bijzonder mooi te noemen is. 

Noordelijk en zuidelijk deel van het Gardameer

Het Gardameer zelf kent een noordelijk een zuidelijk deel. Het noordelijke deel is smaller en ligt tussen de bergen in terwijl het zuidelijke deel een stuk breder uitloopt. In het meer zelf monden tal van kleine riviertjes uit. In het Gardameer liggen zeven eilandjes. Dit zijn de volgende: 

 • San Biagio
 • Garda-eiland
 • Trimelone
 • Sogno en Olivo
 • Altare en Stella
San Biagio eiland in het Gardameer
San Biagio eiland
Trimelone in het Gardameer
Eilandje Trimelone in het Gardameer

Diverse uiterlijke kenmerken van de omgeving

Omdat het een groot meer is ziet de omgeving ervan er niet overal hetzelfde uit. Als je naar de westkust van het meer kijkt vind je daar hoge rotsen en bergen waartussen diverse smalle valleien liggen. Aan de oostkust van het Gardameer vind je ook bergen en tref je talloze hellingen van kalksteen aan die afgewisseld worden met bossen en weiden maar ook met de nodige heuvels en valleien. De natuur heeft in dit gebied zeker de overhand want je vindt er niet eens veel huizen en slechts kleine dorpjes. Kom je er op vakantie voor het natuurschoon en de rust dan ben je zeker aan het juiste adres. 

Uiterlijke kenmerken zuidelijk deel

Daar waar het noordelijke deel van het meer dus omgeven wordt door veel bergwanden en rotsen vind je deze naast het zuidelijk deel niet terug. Het zuidelijke deel dat veel breder is wordt omgeven door vlakke oevers die veelal dichtbij de randen van het meer gelegen zijn.

Naast het meer en de daarin gelegen eilandjes vind je veel (toeristische) dorpjes en steden die aan het meer zelf gelegen zijn. 

Toeristische trekpleisters Gardameer

Wil je er graag op vakantie houdt er dan rekening mee dat er jaarlijks veel toeristen hun weg naar het Gardameer vinden. De plaatsen die eromheen liggen zijn dan ook zeker toeristisch te noemen. Het is weliswaar niet overal even druk met toeristen dus als je op voorhand even goed bekijkt wat je graag wilt zien en waar je naar toe wilt kun je ook plaatsen vinden waar het veel rustiger is en je heerlijk kunt relaxen. 

Leuke plaatsen om te bezoeken

Vind je het wel prima als er meer mensen zijn die net als jij van een welverdiende vakantie aan het Gardameer genieten? Bezoek dan eens een van de volgende plaatsen, gelegen aan de zuidoostelijke kant van het meer.

 • Bardolino, met een mooie haven en wandelpromenade. 
 • Garda, waar je ook een wandelpromenade vindt, een haven en gezellig kunt winkelen en de inwendige mens niet vergeten wordt op de talloze terrasjes en restaurants.  
 • Lazise is een oudere stad met gezellig kronkelende straatjes en bezienswaardigheden die stammen uit vroegere eeuwen. Uiteraard ontbreken ook daar de haven en wandelpromenade niet. 
Bardolino aan het Gardameer
Uitzicht over de stad Bardolino
Lazise aan het Gardameer
De stad Lazise aan het Gardameer

Schiereiland, Sirmione, in het meer

Niet alleen langs de kusten van het meer vind je toeristische trekpleisters. In het meer zelf ligt op een schiereiland het vrijwel meest toeristische plekje dat je er kunt vinden, Sirmione. Het mag er dan druk zijn met toeristen, dit is natuurlijk niet voor niets het geval. Je vindt er een prachtig kasteel (Rocca Scaligera) dat je kunt bezoeken en aan de noordzijde van het schiereiland kun je grotten bewonderen en een museumbezoek afleggen, de plaatselijke kerk bezichtigen en voor de winkelliefhebber is er tevens van alles te doen. Winkels worden afgewisseld met tal van restaurantjes zodat je er niks tekort komt tijdens een bezoek.

Het schiereiland Sirmione
Het schiereiland Sirmione

Relaxen tijdens je vakantie

 Liever relaxen tijdens je vakantie aan het Gardameer? Dan zijn er talloze welness gelegenheden en zwavelbronnen te vinden. Natuurlijk kun je ook een plekje zoeken op een van de stranden die aan het meer liggen. Wil je er niet tussen al te veel mensen liggen dan bestaat er ook de mogelijkheid om tegen betaling een plekje te vinden op een privéstrandje. Veel hotels hebben de beschikking over dergelijke stukken strand zodat je er als gast gebruik van kunt maken om lekker te ontspannen. 

Bijzondere plaatsen om te bezoeken

Een bijzondere plaats is Peschiera del Garda. Het is een oud vestingstadje dat stamt uit de Middeleeuwen. In de oude binnenstad vind je veel gebouwen die een bezoek meer dan waard zijn en je kunt er als toerist gebruikmaken van allerlei faciliteiten op gebied van eten en drinken.

Peschiera del Garda
Uitzicht over Peschiera del Garda
Huisjes aan de haven van Peschiera del Garda
Huisjes aan de haven van Peschiera del Garda

Zit je meer aan het noordelijke kant van het meer? Ook daar is meer dan genoeg te beleven voor toeristen. Een bekende plaats is bijvoorbeeld Riva del Garde, dat in een bergachtige omgeving ligt. Het dorp kent tal van culturele trekpleisters zoals een kerk en stadspoorten en biedt voor de wat sportievere vakantieganger voldoende uitdagingen. 

Riva del Garde
Riva del Garde

Bedenk wat je wilt zien en doen

Houd er altijd goed rekening mee met wat je wilt zien en ondernemen. Wil je graag op vakantie naar het Gardameer en vind je het geen probleem dat er jaarlijks veel toeristen komen? Dan kun je er op tal van plekken terecht. Wil je het liever wat rustiger hebben? Zoek dan een wat rustigere locatie op. Zo kun je er toch nog volop genieten van  je vakantie en het nodige ondernemen en pak je ook meteen je rust mee.

Zoek een geschikte locatie 

Dit geldt uiteraard ook voor je verblijfplaats tijdens de vakantie. Je kunt er terecht in hotels en pensions maar ook voor de kampeerder zijn er tal van Gardameer campings te vinden. Houd bij het kiezen altijd rekening naar welk deel van het meer je wilt gaan en of er een speciale plaats is waar je het liefste naar toe wilt. Zo kun je kiezen voor een Gardameer camping nabij een leuke stad of dorp maar zijn er ook Gardameer campings waar je meer rust hebt en waar minder toeristen komen. Deze beschikken vaak over tal van voorzieningen en een privéstrand zodat je daar van je rust kunt genieten. Houd rekening met je reisgezelschap zodat je een locatie voor de Gardameer camping kiest die voor iedereen geschikt is. De voorzieningen op de Gardameer campings kunnen sterk verschillen dus het is maar net waar je zelf naar op zoek bent en wat je ervan verlangt.

Gardameer weer

Het Gardemeer en omgeving kennen een warm zeeklimaat. De zomers zijn aangenaam warm maar het Gardameer weer kan in de winter ook zeer koud en guur zijn. Omdat er met name in het noordelijke gedeelte rondom het meer veel bergachtig gebied is te vinden is sneeuw daar zeker geen uitzondering te noemen. Het Gardameer weer in de noordelijke streek is wel frisser dan in de zuidelijkere gelegen gebieden.