• Menu
  • Menu
Piemonte header

De regio omgeven door de Alpen genaamd Piemonte

Piemonte betekent aan de voet van de berg en dit gebied ligt dan ook tussen de Alpen. Piemonte is een streek in Italië die nog relatief onbekend is. Dat betekent dat er ook niet veel massatoerisme is. Het is de perfecte locatie voor een rustige vakantie in echte Italiaanse sferen. 

De streek wordt omgeven door de Alpen aan allerlei kanten. Je kunt er dus sowieso genieten van de prachtige natuur. Ook weten ze hoe ze hier kunnen eten en drinken. Slow Food is erg belangrijk in Piëmont. Het Noordwestelijke gebied is perfect voor een goede vakantie in Italië. 

De leukste stadjes ontdekken in Piemonte

In Piemonte liggen veel leuke stadjes en plekjes voor dagtripjes of een paar dagen weg. Hier is veel te zien, te doen en te proeven.Wij geven de vijf leukste stadjes hieronder en vertellen wat je hier zoal kunt doen. Een roadtrip langs al deze stadjes is natuurlijk ook erg geslaagd. 

Lago Maggiore

Piemonte ligt als gebied aan het Lago Maggiore, een meer. Het meer ligt in het noorden van de regio en is een prachtige plek om te bezoeken. Je kunt er langs de oever rijden, fietsen of wandelen en een van de dorpjes of parken bezoeken. Ook zijn er genoeg tentjes om heerlijke visgerechten te eten of een borrel te pakken. Bij het meer Lago Maggiore moet je absoluut de Borromeïsche Eilanden bezocht hebben.

Turijn

Turijn was vroeger de hoofdstad van Italië en ligt in Piemonte. Het was niet alleen de hoofdstad, maar ook de basis van de koninklijke familie van Italië. Hier zie je nog veel van terug aan de vele paleizen en luxe gebouwen in de stad.

Zo bezoek je er bijvoorbeeld nog steeds het koninklijk Paleis of ga je langs bij het Palazzo Madame. Ook de prachtige pleinen stralen luxe uit. Bezoek eens het Piazza Castello of het Piazza san Carlo

Een symbool voor de stad is de Mole Antonelliana. Dit gebouw was ontworpen als synagoge, maar wordt nu gebruikt als filmmuseum. Erg leuk om een bezoekje aan te brengen voor de geschiedenis achter het gebouw en de geschiedenis van de film. 

Ook het museum van Egyptische oudheden is erg leuk om te bezoeken. Hier vind je de oude collectie aan opgegraven beelden. Hier zitten beelden van farao’s tussen, maar ook sarcofagen en grafstenen van buiten Egypte. 

Je kunt ook heerlijk wandelen in Turijn. Wandel bijvoorbeeld door het Parco Valentino. Hier kun je ook een middeleeuws dorp bezoeken waar alles is nagebouwd vanuit de middeleeuwen. 

De kathedraal in Turijn, waar de Sacro Sindone ligt, is ook iets dat je op je lijstje wilt zetten. Hier kun je dus de Sacro Sindone, de heilige lijkwade, bekijken. Reis ook af naar Superga voor de basiliek (Basilica of Superga) die daar op de top van de heuvel staat. Hier liggen ook graftombes van de koningen van Piemonte en Italië. Het uitzicht vanaf de heuvel is ook prachtig. 

Stresa

Stresa is ook een prachtige stad in Piemonte waar je een bezoek aan wilt brengen. Het is een elegante stad en sinds de 19e eeuw komen er steeds meer mensen op af. Veel bekende intellectuelen zoals Charles Dickens en Lord Byron hebben hier ook gelogeerd tijdens hun boeken tour. 

Het centrum van deze stad is prachtig. In de stad kun je de kerk van Sant’Ambrogio bezoeken. Dit is een prachtige kerk vol met mooie beelden en fresco’s. Daarnaast is de Villa Ducale die ernaast staat ook erg interessant om eens te bezoeken. Deze villa is gebouwd in de 18e-eeuwse neoklassieke stijl. 

De Villa Pallavicino is een villa uit de 19e eeuw. Hier kun je nog steeds het beroemde dierenpark zien. Ook de pleinen Piazza Marconi en Piazza dell’Imbardadero zijn leuk om eens te bezoeken. Op deze bruisende pleinen is altijd iets te doen. 

Als laatste zijn de art-nouveau hotels in Stresa iets om niet te missen. Als je langs de promenade wandelt zie je veel van deze prachtige oude hotels die nog steeds worden gebruikt. De kunst en cultuur is hier erg levend. 

Asti

Vergeet de schitterende stad Asti  niet als je in Piemonte bent. In deze middeleeuwse stad vind je nog veel restanten van de stadsmuren. Ook bewonder je hier het Mazzetti paleis uit de 17e eeuw. Hier zie je echt de Barokke stijl terug. Ook de Duomo in het historisch centrum is interessant om te zien. 

Verder staat Asti enorm bekend om zijn wijn en lokale gerechten. De wijn genaamd Barbera is een van de bekendste wijnen uit deze stad. Deze wijn wordt gemaakt met druiven die op de heuvels rondom Asti groeien. 

Asti staat ook bekend om zijn paardenraces. Op de derde dinsdag in september wordt er de Palio gehouden. Dit is een paardenrace die historisch erg van belang is. De Palio in Asti is dan ook een van de bekendste in Italië.

Daarnaast staat de stad bekend om zijn wandkleden. Deze wandkleden worden geweven door weverijen zoals de Scassa en Montalbano. In het klooster van San Giacomi di Valleombrosa zie je veel van deze wandkleden nog terug. 

Verbania 

Ten westen van Lago Maggiore ligt het stadje Verbania. Deze stad heeft veel geschiedenis en een prachtig historisch centrum. Hier loop je over de kenmerkende geplaveide steegjes naar het meer. 

In het historisch centrum is veel moois te zien. Zo staat er de Basiliek San Vittore en de kerk in renaissancestijl genaamd Madonna di Campagna. Ook de villa’s Giulia en San Remigio zijn prachtig om eens van dichtbij te bekijken. 

Villa Taranto is een van de speciale villa’s in de stad. Deze villa heeft de bijnaam van de tuin aan het meer. Dit komt door de prachtige tuin die bij de villa zit. Deze tuin is 16 hectare en is aangelegd door kapitein Neil McEacharn uit Schotland. 

Neil plantte in 1931 wilde flora uit Schotland in deze tuin. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht over het meer. De verschillende planten en beelden in de tuin zijn ook schitterend om te zien en genoeg om een namiddag te vullen.