• Menu
  • Menu
Polen header

Vakantie Polen

Wie aan een vakantie denkt zal niet snel aan Polen denken als vakantieland. Toch is een vakantie Polen in veel gevallen zeer aan te raden. Voor een lange vakantie kun je op veel plaatsen terecht om dit prachtige land te ontdekken. Wij geven de leukste bestemmingen met alle informatie die je daarbij nodig hebt!

Alle bestemmingen voor een vakantie Polen met tips & informatie

Bekende steden voor wie in Polen vakantie wil houden zijn Wroclaw, Gdansk, Krakau en Warschau. Ook andere plaatsen zoals Malbork waar je het Slot Mariënburg vind zijn het bezoeken waard. In het zuiden op een afstand van ongeveer honderd kilometer bij Krakau vandaan ligt het Tatra gebergte. Dit natuurgebied is rijk aan wandel routes en kan in de winter worden bezocht voor wintersport.

1) Wroclaw

Stadshuis en markt in Wroclaw
Het stadshuis, de markt en uitzicht over stad

In het zuiden van Polen ligt de stad Wroclaw die ook wel bekend staat als de bruggenstad. Hier worden 12 verschillende eilanden met elkaar verbonden door 127 verschillende bruggen. In deze stad is een bezoek aan de kathedraal uit 1272 de moeite waard. Na een beklimming van de toren die bij deze kerk hoort heb je een uitzicht over de hele stad. Het oude centrum wordt gekenmerkt door de verschillen de historische panden die er te vinden zijn. Overal in Wroclaw vind je standbeelden van kabouters die samen met een gids tijdens een toer bekeken kunnen worden.

2) Gdansk

Haven hanzestad Gdansk
De haven van de hanzestad

In het noorden van Polen aan de kust van de Oostzee ligt de stad Gdansk. Deze stad is vanuit Nederland goed te bereiken en is zeer geschikt voor een korte vakantie Polen. Deze havenstad kent ook veel historie wat voornamelijk terug te zien is in de haven van de stad. In de omgeving van Gdansk zijn verschillende musea en is een dierentuin die het bezoeken waard is als je met kinderen op vakantie Polen gaat. In de zomer is een bezoek aan het strand ook zeker aan te raden. Vanuit deze stad ben je binnen korte tijd met de trein in de steden Sopot of Gdynia. Malbork ligt op een half uur reizen met de trein, hier kun je een bezoek brengen aan Slot Mariënburg.

3) Krakau

Historische gebouwen bij Wawel
Historische gebouwen op de Wawel heuvel

De tweede grootste stad van Polen is Krakau. Deze stad is ook ideaal voor een stedentrip of voor wie in Polen vakantie wil houden. De stad is al meer dan 1000 jaar oud en beschikt over een historisch centrum. Hier vindt je het grootste markplein van Europa waar je terecht kunt bij diverse restaurants en cafés. De geschiedenis van de stad en kunst zijn te vinden in de vele musea die je in Krakau kunt bezoeken. Wil je tijdens een vakantie Polen in Krakau de stad helemaal ontdekken en verkennen, maak dan gebruik van een fietstoer met gids. Dan wordt je in 3,5 uur door de stad geloodst en krijg je veel informatie over deze prachtige stad.

4) Warschau

Kleurrijke huizen Warschau
Kleurrijke huizen aan het marktplein

De hoofdstad van Polen is Warschau, zeker een geschikte locatie om vakantie Polen te vieren. Deze stad is in de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest en is later weer volledig herbouwd. Aan het markplein in het oude centrum vindt je veel kleurrijke gebouwen en de Johanneskathedraal. Het oude centrum biedt jou de gelegenheid om lekker te ontspannen op een terras, een hapje te eten of een drankje te doen in één van de vele eet en drinkgelegenheden die je hier vindt. Warschau is zeer geschikt om te winkelen en om te ontdekken met de fiets als je hier in Polen vakantie houdt.

5) Malbork

Slot Mariënburg in Malbork
Het prachtige kasteel Slot Mariënburg

De stad Malbork staat vooral bekend vanwege de aanwezigheid van kasteel Malbork oftewel Slot Mariënburg. Deze plaats is zeer geschikt om in Polen vakantie te houden. Het kasteel is honderden jaren oud en is het grootste bakstenen kasteel ter wereld. Wil je deze plek bezoeken dan kun je een hotel in de buurt van Malbork boeken of tijdens een vakantie Polen in Gdansk een dagtrip maken naar deze plaats. Vanuit Gdansk kun je met de trein binnen een half uur in Malbork zijn. Een rondleiding door het kasteel duurt ongeveer 3,5 uur en in de buurt is ook een attractiepark over dinosaurussen. Dat is zeker de moeite waard als je een vakantie Polen met kinderen wilt boeken.

6) Tatra gebergte

Uitzicht Tatragebergte Polen
Prachtig uitzicht op de natuur in het Tatragebergte

Voor wandelaars en liefhebbers van wintersport is het in het zuiden gelegen Tatra gebergte de moeite waard om te bezoeken tijdens een vakantie Polen. Dit gebergte ligt op de grens van Polen en Slowakije is vanuit Krakau goed te bereiken. Op een afstand van ongeveer 100 kilometer ligt de plaats Zakopane aan de voet van een berg. Hier zijn veel verschillende hotels waar je zowel in de zomer als in de winter in Polen vakantie kunt houden. De regio is zeer geschikt voor het maken van lange wandelingen in de zomer. Hiervoor is het aan te raden om gebruik te maken van een goede wandelkaart. Zakopane kan ook goed als uitvalsbasis dienen voor liefhebbers van wintersport. In de regio van deze plaats zijn verschillende pistes waar je ook materiaal kunt huren.

Handig om te weten

Als je op vakantie in Polen dan zijn er een aantal zaken die je vooraf het beste kunt regelen. In Polen wordt er nog niet betaald met de Euro zoals in het grootste deel van Europa. De nationale munteenheid in Polen is de Zloty, dus voordat je vertrekt is het verstandig om geld te wisselen op het vliegveld of bij een bank. De inwoners van Polen, vooral de oudere bewoners, spreken vaak alleen Pools en soms een beetje Duits. Het kan dus zijn dat je moeilijk kunt communiceren op sommige plekken als je op vakantie in Polen gaat.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.