• Menu
  • Menu
Tatra gebergte header

Tatragebergte

Het Tatragebergte is een gebergte dat op de grens ligt van Polen en Slowakije. Dit gebergte is onderdeel van de Karpaten en bestaat uit vier verschillende delen. De hoogste berg is de Gerlachovsky Stit met een hoogte van 2655 meter. In deze streek vind je onder andere het Tatra National Park.

Wat je moet weten over het Tatragebergte in Polen

Het gebied staat vooral bekend om de aantrekkelijke routes die er gewandeld kunnen worden en het bergdorp Zakopane. Vanuit deze plaats is het onder andere mogelijk om in de winter aan wintersport te doen in het Tatra gebergte.

Het mooie Tatra gebergte

Je vindt er prachtige natuur

  • Gebergte kent diverse bijzondere diersoorten
  • Adembenemende uitzichten
  • Gebied staat op lijst van UNESCO

De natuur in het Tatragebergte bestaat uit duizenden verschillende planten en bomen. Het Tatra National Park is een beschermd park en staat op de UNESCO lijst van biosfeerresevaten. Bijzondere dieren die hier in de natuur voorkomen zijn de bruine beer, Tatra gemzen, de rotskruiper en alpenheggenmussen.

Uitzicht Tatragebergte Polen
Prachtig uitzicht op de natuur in het Tatragebergte

Het uitzicht over het gebergte en de natuur is op veel verschillende plekken adembenemend en zeker de moeite waard om te bekijken. Verder vind je hier verschillende rivieren en beekjes die op sommige plekken resulteren in watervallen.

Wandelen in het Tatra Gebergte

  • Om sneeuwval te vermijden wordt een wandelvakantie in de zomer aangeraden
  • In totaal meer dan 250 kilometer aan wandelroutes

Het Tatra gebergte is een uitstekende locatie voor mensen die van een wandel vakantie houden. Vooral in de zomer is de natuur hier wonderbaarlijk om te aanschouwen en zijn de paden in het Tatragebergte goed te betreden. In de winter zijn de meeste routes vanwege de sneeuwval onbegaanbaar. In totaal ligt er ongeveer 250 kilometer aan wandel routes door het Tatragebergte. Het is aan te raden om een wandelkaart met de routes aan te schaffen om te voorkomen dat je verdwaalt.

Wandelroutes door Tatragebergte
Wandelpad door het gebergte

In de valleien van het Tatra gebergte is het ook mogelijk om routes te wandelen die minder moeilijk zijn dan die in de bergen. Doe een indruk op aan de hand van het wandelpad op de bovenstaande afbeelding.

De plaats Zakopane in het Tatra gebergte

  • Ideale uitvalbasis voor het bezoeken van het Tatragebergte
  • Gelegen aan de voet van de berg Giewont

Helemaal in het zuiden van Polen in het Tatragebergte ligt de stad Zakopane. Dit plaatsje heeft meer dan 27000 inwoners en is een ideale vertrekplaats voor een vakantie in het Tatragebergte. Vooral in de winter trekken veel toeristen naar deze plaats toe om een wintersport vakantie te vieren. De stad ligt aan de voet van de berg Giewont en aan de rivier de Witte Dunajec.

Zakopane in Tatragebergte-polen
Het plaatsje Zakopane

Als je een vakantie naar het Tatra gebergte boekt dan kun je in deze plaats goed terecht voor een overnachting. In Zakopane vind je veel hotels en pensions die onderdak kunnen bieden aan toeristen. Kenmerkend voor deze plaats en de omgeving zijn de typische huizen die voorzien zijn van traditioneel houtsnijwerk.

Wintersport

In de winter kunt je ook zeer goed op vakantie in het Tatragebergte. Wie van wintersport houdt kan dan overnachten in één van de vele accommodaties die in Zakopane te vinden zijn. Vanuit deze plaats is het mogelijk om naar de verschillende wintersport locaties in de buurt te gaan. De skipistes die je hier in de buurt vindt hebben in totaal een lengte van 16 kilometer.

Bij Zakopane in het Tatragebergte kun je ook gebruik maken van een kunstijsbaan. Op locatie is het mogelijk om materiaal te huren om te kunnen skiën, snowboarden, langlaufen of schaatsen in het Tatra gebergte.

Wintersporten in het Tratra gebergte

Handige en praktische informatie voor je reis

Het Tatragebergte ligt in het zuiden van Polen en voor een deel in Slowakije. Vanuit Krakau, dat op 100 kilometer van Zakopane ligt, kun je met gemak een dag of langer naar het gebergte. Dit kan bijvoorbeeld voor een wandeling in het Tatra National Park of om een dagje aan wintersport te doen. Als je gaat wandelen dan is het verstandig om gebruik te maken van een kaart waarop de wandelroutes staan aangegeven. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat wanneer je wilt gaan wandelen in deze regio. Voldoende drinkwater en eten is daarbij dan ook zeer belangrijk.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.