Blog

Mooiste plekken in Kroatië

Kroatië is een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Dit komt door de lange zandstranden en azuurblauwe wateren. Ook de wegen naar het land toe zijn vlak, waardoor het goed bereikbaar is met de auto. Het land kent 8 nationale parken, waarvan het nationaal park met de Plitvice meren toch wel een van de mooiste plekken in Kroatië is. Verder kom je veel historische monumenten tegen, zoals het amfitheater in Pula. In de wintermaanden is Kroatië een ideale plek om te wintersporten. Dit kun je in de plaatst Gorski Kotar doen.

Overzicht van de 10 mooiste plaatsen in Kroatië

Zoals je kunt merken hoef je je niet te vervelen in Kroatië, er is veel te doen! Hieronder een lijstje met de 10 mooiste plaatsen Kroatië.

1) Nationaal park Plitvice meren

 • Tal van groene bossen, watervallen en turquoise meren.
 • Wandelpaden met houten bruggetjes.
 • Entreeprijs: tussen de 55 en 280 Kuna (varieert per dag en seizoen).

De prachtige Plitvice meren in Kroatië nationaal park

De Plitvice meren in Kroatie zijn wonderen die je absoluut niet mag missen. Daarom hebben wij hem toegevoegd aan het rijtje van de 10 mooiste plaatsen Kroatië. Het park is 266 vierkante kilometer groot met maar liefst 16 verschillende meren. De wateren hebben een onwijs helblauwe kleur. Naast de meren beschikt het park over diverse watervallen. Je kunt er 90 vinden waarvan de hoogste een top bereikt van 78 meter. Heb je toevallig nog trouwplannen? Deze waterval is namelijk erg populair als trouwlocatie. Verder is de natuur prachtig groen en kun je mooie vogels, vlinders en andere dieren tegen het lijf aanlopen. Hou tijdens het wandelen je fotocamera paraat!

2) Hvar

 • Kroatisch eiland
 • Toeristische trekpleister
 • Lavendelvelden, olijfbomen en wijngaarden
 • Betaalbaar

Het eiland Hvar in Kroatië

Dit is een prachtig eiland tegenover de stad Split (Kroatië). Met een lengte van 70 kilometer en een breedte van 10 kilometer is het is het eiland niet zo groot. Deze plek bevat vele hoge bergen en hierdoor moet je vooral geen haast hebben om ergens te komen. Het wordt ook wel een bergachtig kalksteeneiland genoemd. Verder heeft Hvar prachtige zandstranden waar je vele watersportactiviteiten kun doen. Je kunt dit natuurlijk ook bekijken vanaf je strandbedje. De hoofdstad Hvar is een toeristisch middelpunt. Je komt hier vele winkelstraten, een grote haven, tal van restaurantjes en niet vergeten een wonderbaarlijk nachtleven tegen. Tot slot staat dit eiland bekend om de vele lavendelvelden, olijfbomen en wijngaarden. Zoals je kunt lezen hoort Hvar bij de mooiste plekken van Kroatië.

3) Paleis van Diocletianus

 • Gelegen in het oude centrum van de stad Split
 • Combinatie van de Romeinse architectuur en de Middeleeuwse stedenbouw

Diocletianus paleis in Split

Hét hoogtepunt van de stad Split is toch wel het paleis van Diocletianus. Het paleis is gelegen in het oude bruisende centrum van de stad. Het is in het begin van de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. De Romeinse architectuur en de Middeleeuwse stedenbouw worden gecombineerd en zorgt voor een prachtig historisch beeld. Het is een van de best bewaarde Romeinse bezienswaardigheden ter wereld en is daarom sinds 1979 toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor de Game of Thrones fans onder ons is dit een bekende plek; Er vond namelijk een opname uit het vierde seizoen plaats op deze plek.

4) Dubrovnik

 • Pareltje van de Adriatische Zee
 • Ommuurde oude stadscentrum
 • Combinatie van zon, zee en historische bezienswaardigheden

Dubrovnik aan de Adriatische Zee

‘De parel van de Adriatische Zee’. Ja, zo wordt deze prachtige stad genoemd. De geweldige muren omringen de stad en zijn erg geliefd bij de bezoekers. Verder staat de stad bekend om zijn azuurblauwe zee en de rode daken van de huisjes. Om deze reden hebben wij Dubrovnik aan de mooiste plekken van Kroatië gelinkt. Het is een zeer toeristische plek en ideaal voor als je een zonvakantie wilt combineren met culturele uitstapjes. In de prachtige oude stad kun je je geluk niet op met alle historie gebouwen, gezellige terrasjes en de oude haven. In het hoogseizoen vind je soms wel meer dan 10.000 toeristen per dag en is het daarmee een drukbezochte stad.

5) Blauwe Grot van Bisevo

 • Entreeprijs ligt rond de 70 Kuna
 • Grote opkomst voor de bootexcursies
 • Kleine bootjes kunnen naar binnen
 • Er mag niet gezwommen worden in de ‘Blue Caves’

Blauwe grotten Bisevo

Op het eiland Bisevo kun je deze Blauwe Grot bewonderen. Dit uitstapje hoort absoluut tussen de 10 mooiste plaatsen Kroatië. Je kunt de grot met een klein bootje binnenvaren, omdat de opening tot de grot heel klein is. In de zomer kun je prachtige lichteffecten zien en aan het eind van de ochtend is dit op zijn mooist. De grot wordt namelijk verlicht door de zon en weerspiegelt dit licht in het water. Hierdoor krijgt het water een opvallende blauwe kleur. Het is leuk om mee te gaan op een bootexcursie, zodat je alle mooie bezienswaardigheden kunt zien van Kroatië, waaronder de Blauwe Grot. Ook kun je bij de Blue Caves mee met een bootje die alleen naar de grot gaat. Wel jammer is dat je aan een bezoekje bij de ‘Blue Cave’ niet mag zwemmen in het water.

6) Kathedraal van Zagreb

 • Hoogste gebouw van Kroatië
 • Rooms-katholiek
 • Prachtige glas-in-lood ramen

Uitzicht op kathedraal van Zagreb

Ook deze plek behoort tot de mooiste plekken van Kroatië. Het is een rooms-katholieke kathedraal en is gelegen in het stadsdeel Kaptol van Zagreb. De twee torens zijn 108 meter hoog en daarmee vormt de kathedraal het hoogste gebouw van Kroatië. Dit is absoluut een fotomoment waard. Niet alleen de buitenkant zier er geweldig uit, maar ook bij binnenkomst kijk je je ogen uit. Je komt namelijk prachtige glas-in-lood ramen tegen met mooi afbeeldingen tegen.

7) De Kvarnerbaai

 • Ook wel Kvarner of Kvarnergolf genoemd
 • Blauwe wateren en witte stranden
 • Gezellige gekleurde dorpjes

Kvarnebaai Kroatië

Ook dit is een van de mooiste plekken in Kroatië. De baai is gelegen in het noorden van de Adriatische Zee en is daarmee een toeristische trekpleister. Voor natuurliefhebbers is deze plek een walhalla. Je kunt hier namelijk meer dan 2700 plantensoorten tegenkomen. Ook de zon, zee en strandliefhebbers zitten in de Kvarbaai goed. De baai kenmerkt zich door de azuurblauwe zee en de witte kalkkliffen. Verder is het heerlijk om in de terracotta gekleurde dorpjes te lopen en hier en daar een terrasje te pakken. Restaurants en terrassen heb je hier genoeg!

8) Zrmanja

 • Van Velebit naar de Zee van Novigrat
 • Boot- en kayak tours
 • Blauwgroen van kleur

Prachtige Zrmanja rivier in Kroatië

De rivier stroomt door Dalmatië, Kroatië en is blauwgroen van kleur. Het prachtige water bevat een lengte van 69 kilometer en kun je vanaf diverse punten bekijken. Ook kun je vanaf de boot of een georganiseerde kayak tour de rivier bewonderen. Na talrijke watervalletjes kun je het eindpunt bereiken. Vanuit een bron in het gebergte Velebit stroomt de rivier naar de Zee van Novigrat. Wel is het aan te raden om genoeg water mee te nemen op excursie. Het kan namelijk erg heet zijn tijdens de reis. Deze rivier hoort bij de 10 mooiste plaatsen Kroatië en wil je zeker gezien hebben, het is een prachtig natuurgebied.

9) Istrië

 • Klein schiereiland in regio van Istrië
 • Goed bereikbaar met de auto
 • Oude gezellige binnenstad
 • Populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders

Dorpje in Istrië

Dit zonovergoten schiereiland bevat kilopmeters lange kust en is daarmee erg populair onder de Nederlandse vakantiegangers. Ook het feit dat deze plek goed bereikbaar is met de auto maakt het een populaire plaats om vakantie te vieren. Het eiland bevat veelzijdige natuur en een authentiek centrum. Het lopen langs de boulevard en door de smalle steegjes geeft je een ultiem vakantiegevoel met een heerlijke sfeer. Het is dan ook niet zo gek dat wij deze plek bij de mooiste plaatsen Kroatië voegen.

10) Amfitheater van Pula

 • Entreeprijs voor als je naar binnen wilt
 • Romeins amfitheater gelegen in Pula in Kroatië
 • Behoort tot de groots/best bewaarde monumenten ter wereld

Amfitheater in Pula

Dit prachtige bouwwerk behoort tot de 6 grootste bewaard gebleven amfitheaters ter wereld. In dit Romeinse theater was plaats voor maar liefst 23.000 toeschouwers met een afmeting van 132 x 105 meter. De arena daarentegen was 68 x 42 meter. In de eerste eeuw na Christus was dit gebouw neergezet in opdracht van keizer Vespasianus, tevens opdrachtgever van het Colosseum in Rome. Wanneer je tegenwoorden de buiten ziet, kun je vele originele elementen en details terugzien.

Mooiste vakantiebestemmingen Europa

Wanneer je veel van de wereld hebt gezien kom je er pas achter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. Het continent is supergroot en bestaat uit 51 landen; dat is niet niks. Al deze landen zijn stuk voor stuk op hun eigen manier mooi en beschikken over fantastische plekjes. Je kunt dus zeggen dat dit werelddeel veel te bieden heeft qua vakantiebestemmingen en dat is zeker iets waar je goed voor moet gaan zitten. Kortom, wanneer je rustig de tijd neemt om te kijken naar een mooie plek, zit er altijd een bestemming bij die voor jou hoort tot de mooiste vakantiebestemmingen Europa.

Weet jij al waar jouw volgende reis naartoe gaat?

Waar gaat de reis deze zomer naartoe?  Hou je van een strandvakantie of ben je juist een echte cultuursnuiver? Er is zoveel moois en voor ieder wat wils. Geniet van de sfeer, de warmte en de cultuur van het door jou gekozen land en je hebt gegarandeerd een top vakantie. Om het je iets gemakkelijker te maken hebben wij een lijstje opgesteld van de mooiste vakantiebestemmingen top 10 Europa.

De mooiste bestemmingen binnen Europa

De mooiste vakantiebestemmingen in Europa kun je alleen vinden met een beetje hulp. Of je het nou hoort via je beste vriendin, het voorbij ziet komen op Facebook of heel internet afgespeurd hebt, het maakt allemaal niet uit. Je krijgt namelijk inspiratie van de mensen om je heen. De tien landen hieronder hebben ieder een eigen verhaal. We vertellen kort wat er te doen is en waarom dit juist tot de mooiste vakantiebestemmingen Europa behoort. Deze landen kunnen een aanvulling worden op je vakantielijst, dus ik zou er absoluut even naar kijken.

 1. Madeira (Portugal)

Vakantiebestemming Madeira in Portugal

Het Portugese eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Het eiland is met een breedte van 27 kilometer en een lengte van 57 kilometer behoorlijk klein te noemen. Maar oh wat is dit land omringd met water mooi zeg. Met haar vele wandelroutes is deze vakantie ideaal voor de wandelliefhebbers. Veel stranden heb je hier niet, dus voor een echte strandvakantie hoef je hier niet naartoe. Wel kun je in de hoofdstad Funchal vele kerkjes en cultuur vinden.

 Bloemeneiland

Overal op het eiland zijn prachtige tuinen, parken, bossen en vooral exotische bloemen te vinden. Madeira staat daarom bekend als bloemeneiland. In de maanden april, mei en begin juni kom zijn de bloemen op zijn best. Ook heb je te maken met het bloemenseizoen, deze start in april. Ken je de paradijsvogelbloem? Deze prachtige kleurrijke bloem heb je in overvloed op Madeira. De tempratuur is het gehele jaar tussen de 16 en 30 graden. Dit eiland staat met stipt op een in het rijtje van mooiste vakantiebestemmingen top 10 Europa.

 1. Sicilië (Italië)

Prachtig Sicilië in Italië

Dit eiland is een paradijs in de Middellandse Zee. Sicilië heeft alles in huis voor zowel de zonaanbidders als voor de avonturiers. Zo kun je de mooie historie van het eiland ontdekken, de Etna beklimmen of gewoon genieten van zon, zee en strand. Dit is de reden waarom deze plek tot de mooiste vakantiebestemmingen in Europa behoort. Het is aan te raden om in dit heuvelachtige landschap een auto of scooter te huren. Op deze manier mis je niks van de bijzondere plekken en kun je overal gemakkelijk komen. Daarnaast brengt de rit erna toe al behoorlijk veel geluk momentjes met zich mee.

 1. IJsland

Vakantiebestemming IJsland

Het eiland ligt aan de rand van de Noordpool en is daarmee ijskoud. Als je nu vooral denkt aan sneeuw, kou en ijspegels dan heb je het mis. IJsland is een van de groenste eilanden ter wereld en is daarmee bijzonder mooi. Verder staat IJsland bekend om haar mooie watervallen, vulkanen, geisers en gletsjers. Geisers zijn zeer bijzonder en iets wat je absoluut niet wilt missen als je hier bent. Neem bijvoorbeeld de geiser Strokkur. Deze spuugt om de paar minuten een stoom van water omhoog. Prachtig om te zien! Wandelaars, fotografie liefhebbers en wintersporters komen hier niets te kort.

 1. Kefalonia (Griekenland)

Assos Kefalonia

Nummertje vier van de lijst mooiste vakantiebestemmingen top 10 Europa is Kefalonia. Kefalonia is een mooi zomers eiland dat hoort bij Griekenland. Het is nog niet zo bekend onder de toeristen, dus voor een rustige zonvakantie kun je hier prima heen. Deze plek behoort gegarandeerd tot de mooiste vakantiebestemmingen in Europa, omdat het eiland prachtig groen is met ongelofelijk blauwe wateren. Ook staat Kefalonia bekend om haar Robola, honing, witte kaas en haar rode en witte wijn. Zie jij jezelf al zitten in een restaurantje aan de haven met al dat lekkers?

Mooie stranden

Verder heeft Kefalonia mooie witte stranden, pittoreske vissersdorpjes en een rijke historie. Myrtos, Petani en Antisamos zijn de mooiste stranden van het eiland en misschien wel van heel Griekenland. Als je hier bent kun je je ogen haast niet geloven met haar witte zandstranden, helderblauwe wateren en grote groene palmen. Niet is te gek op de stranden van Kefalonia. Het liefst wil je alles wat je ziet vastleggen met je fotocamera.

 1. Montenegro

Prachtige natuur van Montenegro

Dit land op de balken is niet het eerste waar je aan denkt als je besluit een vakantie te gaan boeken. Dit is zonde, want Montenegro beschikt over een natuur waar je u tegen zegt. Ook beschikt Montenegro over charmante steden en dorpen waar je de middeleeuwse sfeer doet voelen. En wat is een vakantie zonder lekker eten? Ook hier is geen gebrek aan. In de bruisende dorpen vind je een overvloed aan gezellige restaurants.

Bezienswaardigheden Montenegro die je niet wilt missen

Je kunt de mooie Tarakloof in het Durmitor natuurgebied ontdekken en wandelen over de paden langs de meren in Biogradska Gora. Dat deze bestemming bijzonder is doet maar al te goed blijken; Unesco heeft de bestemming Kotor toegevoegd aan het Werelderfgoedlijst, dus een bezoekje aan deze havenstad kan niet ontbreken. Montenegro zeer zeker een bestemming om toe te voegen aan de mooiste vakantiebestemmingen top 10 Europa.

 1. Sevilla (Spanje)

Het mooiste van Sevilla

De stad die ook niet kan ontbreken is het lijstje van de mooiste vakantiebestemmingen Europa is Sevilla. Sevilla behoort met zijn prachtige bouwwerken uit de elfde eeuw tot de mooiste stad van Spanje. De stad is kleurrijk, levendig en heeft tal van mooie historie. Bezienswaardigheden heb je hier genoeg en Santa Cruz is hier een voorbeeld van. Met de sfeervolle straatjes, de cultuurrijke pleinen en de fleurige balkons is dit de meest toeristische plek van Sevilla. Naast al dit moois kun je ook heerlijk eten in de stad waar ze smaakvolle gerechtjes serveren. Tapasbars met gezellige muziek heb je hier genoeg.

 1. Brugge (België)

Brugge in België als mooie vakantiebestemming

Voor een culturele vakantie hoef je niet ver van huis. Het Belgische stadje Brugge heeft alles waar een geschiedenis hart sneller van gaat kloppen. Tijdens het slenteren door de binnenstad is het net alsof je in de middeleeuwen terecht bent gekomen. Brugge is een van de oudste steden die grotendeels nog intact gebleven is. Dit is een van de redenen waarom ook deze stad niet kan ontbreken aan de mooiste vakantiebestemmingen in Europa. Sterker nog; het behoort zelfs tot de mooiste vakantiebestemmingen top 10 Europa. Ook staat de stad bekent om zijn heerlijke chocolade. Je kunt nabij de vijftig chocoladewinkels vinden en is daarmee waarschijnlijk het meest verkochte souvenir.

 1. Albanië

Albanië als vakantiebestemming

Albanië is een verborgen juweeltje in de Balkan als het gaat om de mooiste vakantiebestemmingen Europa. Het land ligt aan de Ionische en Adriatische zee waardoor het een ideale bestemming is voor de zonaanbidders. Als je de badplaats Ksamil ziet, is het net alsof je beland bent in Curaçao met het helderblauwe water. Naast dat het land een heerlijke strandvakantie te bieden heeft, kun je hier ook heel wat mooie plekken tegenkomen. Het culturele centrum van de stad is toch echt Gjirokaster, ofwel de stad van de duizend treden. Als je het steile pad naar boven loopt, kun je kennis maken met een authentiek oud kasteel.

 1. Tallin (Estland)

Tallin in Estland als vakantiebestemming

Tallin is de hoofdstad van Estland en wordt vaak aangeduid als de Middeleeuwse Parel van Europa. De binnenstad van Tallin stamt grotendeels af uit de dertiende en veertiende eeuw. Vanalinn, het oude gedeelte van de stad, is daarmee het meest toeristische gedeelte. Door alle historische gebouwen word je op cultureel gebied een stuk wijze. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het ook gewoon prachtig is om te zien. Verder is Talinn ook geschikt voor een strandvakantie. De wijk Pirita ligt aan zee en heeft een strand dat in de zomer vol ligt met vrolijke toeristen.

Sovjetgevangenis

Fotografen kunnen bijvoorbeeld hun geluk niet op als ze de oude Sovjetgevangenis tegen het lijf aan lopen. Deze is in 2004 in huidige staat achtergelaten en sindsdien kun je er als bezoeker doorheen lopen. Beetje eng misschien, maar dit is wel iet wat bij Tallin hoort. Tallin beschikt over allerlei mooie bezienswaardigheden en is zowel goed voor een cultuurvakantie als voor een strandvakantie. Niet te missen in het rijtje van de mooiste vakantiebestemmingen in Europa dus!

 1. Cyprus

Cyprus als vakantiebestemming

Vanaf Nederland ben je in vier uur op het prachtige eiland Cyprus. Officieel gezien behoort dit pronkstuk tot Azië, maar wordt vanwege de cultuur toch meegerekend tot Europa. Het eiland is opgesplitst in twee delen; de eerste helft is de Turkse-Republiek Noord-Cyprus en het zuidelijke deel wordt Republiek Cyprus genoemd en behoort tot de Europese Unie. Cyprus behoort tot de mooiste vakantiebestemmingen Europa omdat het een gevarieerd eiland is. Van prachtige stranden tot eeuwenoude olijfbomen, je komt niets tekort hier. Ook voor duiksporters is deze bestemmingen een walhalla. In de zee kun je geweldige wrak- en grotduik tours doen waar je samen zwemt met verschillende soorten vissen.

Heb jij je volgende vakantiebestemming uitgezocht?

Al deze bestemmingen behoren tot de mooiste vakantiebestemmingen top 10 en wat zijn ze bijzonder hè. De een cultureler dan de ander, maar er is voor iedere vakantie iets moois om te ontdekken. De bestemmingen zijn erg gevarieerd dus of je nou van een strandvakantie of een wandelvakantie houdt, je hebt waarschijnlijk na het lezen van dit lijstje jouw voorkeur op je bucketlist gezet. Het liefst wil je natuurlijk al deze landen bezoeken, maar helaas kun je geen tien bestemmingen in je zomervakantie proppen. Wel kun je het ene jaar op strandvakantie naar Cyprus gaan en het jaar daarop Madeira op je wandelschoenen bewonderen. De mooiste vakantiebestemmingen Europa vind je altijd zolang je een beetje geduld hebt.

Vervoer in deze bestemmingen

Van de vele verschillende stranden tot de historie van de stad beleven; op al deze verschillende bestemmingen is enorm veel te doen. Je wilt daarom ook zoveel mogelijk zien van het land, maar hoe kun je dit het beste doen? Hieronder wat korte tips om je te verplaatsen in het desbetreffende land.

 1. Madeira, Sicilie, Kefalonia en Cyprus

Als je naar Madeira, Sicilië, Kefalonia of Cyprus gaat is het aan te raden om een auto te huren. Vooral voor een vakantie naar Madeira is dit van groot belang. Als je hier bent wil je het liefst alle mooie stukken van het eiland zien. Je kunt je hier alleen verplaatsen doormiddel van een auto. Er zijn wel bussen die rijden, maar de verborgen juweeltjes mis je hierdoor.

 1. Brugge

In de historische stad Brugge kun je over het algemeen de meeste dingen lopend af. Daarnaast zijn de bus, metro en tram ook aan te raden voor wat verdere unieke bezienswaardigheden. Een boottocht door de grachten van Brugge is ook iets wat je zeker niet wilt missen. Er zijn hiervoor vijf opstapplaatsen en de tochten duren een half uurtje. Ook kun je de stad bekijken vanuit een koets. De koetsier weet over ieder plekje wel iets te vertellen. De tocht duurt driekwartier, maar dan heb je ook wel de meest bijzondere plekken gezien. De stad is schattig en klein en in een weekend kun je alles gezien hebben.

 1. Sevilla

Sevilla is ook goed beloopbaar, maar is wel aan te raden om je te verplaatsen met de metro of de bus. Op dit moment heeft Sevilla één metrolijn, maar in de toekomst moeten dit er vier worden. De taxi is ook nog een optie in deze stad. Het is goedkoper dan in Nederland, maar de chauffeurs praten zelden Engels. Let dus goed op de prijs!

 1. Tallin

Het vervoer in Tallin bestaat voornamelijk uit bussen, trams en trollybussen. De stad heeft helaas geen metrosysteem. Wel heb je fietstaxi’s voor de mensen die de oude stad willen verkennen zonder hoeven te lopen. Dit is natuurlijk ideaal voor de personen die slecht ter been zijn. Daarnaast rijden er door Tallin de zogeheten City Tour bussen. Deze laten je de meest toeristische trekpleisters van de stad zien.

 1. IJsland

Voor IJsland is het aan te raden om een auto te huren. Op deze manier kun je jezelf naar alle bijzondere plekken verplaatsen. Ook rijden er verschillende bussen naar zo’n beetje iedere bestemming binnen IJsland. Tot slot is het heerlijk om in de zomer te gaan fietsen op dit eiland. Het weer in augustus is prima en kun je heerlijk uitwaaien op de fiets.

 1. Montenegro en Albanie

Als je deze twee landen zelfstandig wilt ontdekken is het aan te raden om een huurauto aan te schaffen. Wel is het moeilijk om de borden te lezen, want het merendeel is geschreven in eigen taal. Een kaart of een navigatiesysteem is dus handig om mee te nemen als je naar deze twee Balkan landen gaat. Verder zijn taxi’s een goede manier om je te verplaatsen en het openbaar vervoer als de bus en de trein is ook redelijk te doen.

Zonvakantie december

Als het in december in Nederland volop winter is, dan wil je misschien wel zeer graag op vakantie naar een zonnig en warm oord. In Europa is het dan op veel plekken erg koud en kun je misschien wel de zon vinden, maar is de kans klein dat je aangename temperaturen tegenkomt. Daarom kijken we ook iets verder dan Europa voor jou.

We willen we je laten zien waar je in december kunt genieten van een aangename zonvakantie. Natuurlijk kun je in Europa ook nog zeer goed op vakantie voor bijvoorbeeld een stedentrip, maar voor de zon kijken we in dit artikel net even een stukje verder.

Waar is het warm in december

Ben je op zoek naar een zonvakantie, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een locatie waar het ook warm is in deze tijd van het jaar. Waar de reis naar toe gaat bepaal je natuurlijk helemaal zelf en is voornamelijk afhankelijk van jouw wensen. Wil je een actieve vakantie of wil je juist lekker kunnen ontspannen op het strand? In dit artikel geven we verschillende mogelijkheden waar je in december terecht kunt voor een warme en zonnige vakantie. Ook vertellen we daarbij wat er zoals op de betreffende locatie te beleven is als je daar naar toe op vakantie gaat.

Canarische eilanden

Ze liggen voor de kust van Afrika maar omdat ze bij Spanje horen vinden we toch dat dit een reis naar de zon in Europa genoemd kan worden. De verschillende Canarische eilanden hebben elk hun eigen kwaliteiten en bieden jouw als toerist verschillende mogelijkheden aan. Wil je voor het strand gaan dan kun je goed terecht op Tenerife, Lanzarote is vooral bekend vanwege de natuur en de omgeving die door vulkanische uitbarstingen is ontstaan en op Gran Canaria is er voor iedereen wel iets te vinden. In december kunnen de temperaturen hier nog boven de 20 graden uitkomen en is er vaak ook genoeg zon te vinden.

Kaapverdische eilanden

Kaapverdië vakantie in december

Een stuk lager voor de kust van Afrika vind je de Kaapverdische eilanden. Deze bestemming bestaat uit verschillende eilanden waar je het hele jaar door kunt genieten van een aangenaam klimaat. Gemiddeld is de temperatuur in Kaapverdië in de winter ongeveer 26 graden Celsius. Ook de zon laat zich vaak genoeg zien op deze tropische bestemming. Over het hele jaar gezien valt er gemiddeld maar op 6 tot 19 dagen regen op deze eilandengroep. De populairste bestemmingen in dit land zijn de eilanden Sal en Boa Vista. Houd je van een actieve vakantie op het water, dan kun je hier goed terecht om te windsurfen of om aan kite surfen te doen.

Egypte

Vakantie Egypte in december

Ook in Egypte kun je het hele jaar door terecht voor een warme zonvakantie december. De temperatuur in dit Afrikaanse land ligt in december gemiddeld rond de 23 graden. Er valt dan ook genoeg te beleven als je hier naar toe op vakantie wilt gaan. een echte zonvakantie is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het strand of een duik in de zee. Maar Egypte heeft nog veel meer te bieden. Breng een bezoek aan de piramides bijvoorbeeld of aan de vallei der koningen waar veel mummies zijn gevonden. Ook een bezoek aan de hoofdstad Caïro mag niet ontbreken tijdens jouw vakantie naar dit zonnige warme land.

Curaçao

Curaçao in december

Wil je een zonvakantie december en toch een beetje in Nederland zijn? Kies dan voor een vakantie naar Curaçao. Waar is het warm in december? Op Curaçao! Hier liggen de temperaturen in december gemiddeld zo rond de 31 graden Celsius. Curaçao staat bekend om de gemoedelijke sfeer, het lekkere eten en natuurlijk de mooie stranden waarop je kunt genieten van het zonnige weer. Neem een frisse duik in de zee en geniet van alles dat dit mooie eiland te bieden heeft. Een groot voordeel aan een zonvakantie december in Curaçao is dat je gewoon Nederlands kunt praten omdat dit eiland natuurlijk onderdeel is Nederland.

Aruba

Zonvakantie Aruba

Net als Curaçao is ook Aruba een eiland waar je bij uitstek een zonvakantie december kunt vieren. Ook hier hoef je jezelf niet druk te maken over de taal en kun je gewoon in het Nederlands communiceren. Aruba is vooral onder Amerikaanse toeristen een geliefde plek en biedt net als de andere eilanden van de Antillen ook mooie stranden en genoeg mogelijkheden om van het mooie weer te genieten. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de temperaturen en het weer. Als het in Nederland winter is en de temperaturen zeer laag zijn, dan kun je op Aruba volop genieten van de zon en temperaturen die in december boven de 30 graden Celsius liggen.

Bonaire

Bonaire in december

Het eiland Bonaire is een stuk kleiner dan Aruba en Curaçao maar is ook zeer geschikt voor een zonvakantie december. Ook hier zijn de temperaturen tegen het eind van het jaar zeer aangenaam en kun je genieten van alles dat dit mooie eiland te bieden heeft. Dit eiland staat vooral bekend om de vele mogelijkheden die je er hebt om te duiken. Bij het eiland ligt er dan ook een natuurreservaat dat zich onder het water oppervlak bevindt. Ook de stranden van Bonaire maken het vieren van een vakantie hier zeer aantrekkelijk in december.

Cuba

Cuba vakantie in december

Waar het voor een aantal jaar geleden nog lastig was om een bezoek te brengen aan Cuba, zijn er tegenwoordig gelukkig meer mogelijkheden om een vakantie te vieren op dit mooie eiland. Als je een vakantie naar Cuba boekt in december dan kun je genieten van temperaturen die gemiddeld rond de 27 graden Celsius liggen. Dit is dus een uitermate geschikte locatie voor een zonvakantie december. Bezoek vooral de hoofdstad Havana als je naar Cuba op vakantie gaat. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een excursie één van de natuurgebieden die er op dit eiland te vinden zijn.

Jamaica

in december de zon opzoeken op Jamaica

Een stukje naar het zuiden van Cuba ligt Jamaica. Een eiland dat vooral bekend is vanwege de reggae muziek en de Bob Marley. Maar ook als vakantiebestemming is dit eiland zeer geschikt in december. Als je benieuwd denkt: “Waar is het warm in december?” dan is Jamaica zeker een goede keuze. De temperaturen liggen hier het hele jaar door tussen de 28 en 30 graden Celsius gemiddeld. Er is dan gelukkig ook genoeg te beleven op dit prachtige eiland. Het eiland heeft verschillend kustplaatsen en genoeg mogelijkheden om te genieten van de zon op een mooi strand met groene palmbomen.

Verenigde Staten

In december naar Miami Verenigde Staten

Waar is het warm in december en waar kun je een zonvakantie december vieren? Dat kan natuurlijk ook in de Verenigde Staten op verschillende plekken. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten zijn er genoeg mogelijkheden om te genieten van het mooie weer in december. In Miami ligt de temperatuur in december zo rond de 23 graden en valt er weinig regen. Ook in Florida kun je dezelfde temperaturen tegen komen en volop genieten van de zon. Wil je een bezoek brengen aan een stad zoals Los Angeles, dan kun je tijdens een zonvakantie december genieten van temperaturen die liggen rond de 20 graden.

Zuid-Afrika

Naar Zuid-Afrika in december

Als het in Nederland volop winter is, dan is het in Zuid-Afrika volop zomer. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 24 graden Celsius en er is natuurlijk volop zon. Kortom, een perfecte plek om een zonvakantie december te boeken. Zuid-Afrika staat bekend om de mooie natuur en natuurlijk vanwege de wilde dieren die er te zien zijn in bijvoorbeeld het Kruger National Park. Een bezoek aan Kaapstad is iets wat natuurlijk niet kan ontbreken tijdens een zonvakantie naar Zuid-Afrika. Daar kun je bijvoorbeeld de beroemde Tafelberg beklimmen en ook genieten van een dagje aan het strand.

Australië

Reis naar Australië in december

Als we nog een stuk verder reizen naar Australië, dan geniet je ook daar volop van het zomerse weer. Gemiddeld ligt de temperatuur in Australië in december rond de 26 graden Celsius. Het is dan ook volop zomer in dit mooie land. Breng een bezoek aan steden zoals Sydney of Canberra of trek het land in met een camper die je tijdens deze vakantie kunt huren. Natuurlijk kan een bezoek aan Australië niet zonder een bezoek aan een natuurpark waar je kangoeroes en koala’s in het wild kunt spotten.

Indonesië

Prachtige landschap van Indonesië

Ook in Indonesië kun je op veel verschillende plekken terecht voor een zonnige vakantie. Een zonvakantie december op Bali kan bijvoorbeeld uitstekend worden geboekt in het najaar. Ook andere plekken zoals de hoofdstad Jakarta of Sulawesi zijn zeer intrek onder toeristen. In december liggen de temperaturen in Indonesië gemiddeld rond de 32 graden en is er volop mooi weer. Je kunt verschillende eilanden bezoeken en het is vaak mogelijk om een scooter te huren om de omgeving tijdens jouw vakantie te ontdekken. Wil je verder reizen en ook informatie over de omgeving krijgen dan kun je ook een auto met chauffeur huren.

Boek jouw vakantie naar de zon!

Op de vraag “Waar is het warm in december?” die we in het begin van dit artikel stelden heb je nu waarschijnlijk wel een goed antwoord gekregen. Als je naar de zon op vakantie wilt en wilt genieten van aangename temperaturen dan is Europa daar in december niet de geschikte plek voor. Je kunt dus het beste een vliegtuig boeken naar een warm oord en genieten van de lokale omgeving, het eten en de stranden die er op tal van plaatsen te vinden zijn. Als je een keuze hebt gemaakt voor één van de eerder genoemde locaties, wacht dan niet al te lang en boek een vakantie voor jou naar de warme zon in december. Veel plezier en geniet van al het moois dat de gekozen locatie jou te bieden heeft!

Zonvakantie november: Wij geven je de bestemmingen & inspiratie

In november zijn de temperaturen in Nederland minder aantrekkelijk als je op vakantie wilt gaan. Zeker als je op zonvakantie wil en wilt genieten van een ontspannen vakantie met aangename temperaturen. Je kunt dan gelukkig wel op genoeg andere plekken in Europa terecht voor een zonvakantie november. In dit artikel kun je lezen waar je het beste een zonvakantie in november kunt vieren en krijg je antwoord op de vraag waar is het warm in november. We kijken graag ook verder dan Europa alleen en willen jou ook laten ontdekken welke locaties er in november nog meer geschikt zijn voor een zonvakantie.

Welke landen kun je het best bezoeken in november

Als je op zoek bent naar een geschikte zonvakantie november, dan is het aan te raden om naar het zuiden te trekken. In het noorden van Europa is het ook mogelijk om tijdens een vakantie in november de zon te zien, maar echt warm zal het er niet zijn. Waar is het warm in november zal je dan denken. In het zuiden van Europa natuurlijk! Niet alleen op het vasteland maar ook op de bekende eilanden die als een perfecte bestemming voor een zonvakantie in november kunnen dienen vindt je alles wat jij wilt. We zetten een aantal populaire en aantrekkelijke locaties voor je op een rij.

Portugal

Zonvakantie november Portugal

In het zuiden, in bijvoorbeeld Portugal, kun je zelfs in november nog goed op vakantie voor een zonnig verblijf. De temperaturen zijn hier in deze periode van het jaar nog zeer aangenaam en je zult vaak kunnen genieten van de warme najaarszon. Boek bijvoorbeeld een reis naar het mooie Albufeira en geniet van een vakantie aan het strand in de zon. Natuurlijk kun je in het najaar ook nog genieten van mooi weer in een stad zoals Lissabon. De temperaturen in Portugal kunnen in deze tijd van het jaar nog oplopen tot net iets onder de 20 graden Celsius. Ideaal weer voor het bezoeken van een museum of voor het bezichtigen van historische steden in dit prachtige Zuid-Europese land.

Italië

In november op vakantie naar Italië

Als je op het vasteland van Europa op vakantie wilt gaan en een zonvakantie in november wilt hebben, dan kun je ook naar Italië gaan. Ook hier kunnen in het zuiden van het land de temperaturen in november soms nog wel oplopen tot een aangename 20 graden. Bedenk daarbij dat de zon ook nog om de hoek komt kijken voor een groot deel van deze maand zodat je met plezier kunt genieten. Vooral de punt van de laars in de regio Calabrië is zeer geschikt voor een zonvakantie november. Je kunt er ook voor kiezen om naar één van de eilanden van Italië te gaan. Zo lenen Sardinië en Sicilië zich uitstekend voor een zonnige vakantie in Europa in november.

Malta

Malta in november

Misschien is Malta niet de eerste plek waar je aan denkt bij een zonvakantie november. Toch is dit een uitermate geschikte locatie om nog te kunnen genieten van warm en zonnig weer in het najaar. De temperaturen kunnen hier in november nog oplopen tot boven de 20 graden en daarbij krijg je ook nog genoeg zon. Malta is een klein land in de Middellandse zee dat bestaat uit verschillende eilanden. Je kunt een bezoek brengen aan de verschillende pittoreske steden op één van de mooie eilanden of genieten van de mooie natuur. Ondanks dat Malta niet groot is, is er genoeg te beleven en is dit de uitgelezen plek voor een zonvakantie november.

Canarische eilanden

Zonvakantie Canarische Eilanden in november

Technisch gezien liggen de Canarische eilanden niet in Europa maar voor de kust van Afrika. Omdat deze eilanden bij Spanje horen vinden we dit toch een perfecte locatie om in november van de zon te kunnen genieten. De Canarische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko en bestaan uit meerdere eilanden. De meest bezochte en aantrekkelijkste eilanden voor een zonvakantie november zijn Gran Canaria, Lanzarote, La Palma en natuurlijk Tenerife. Het voordeel van een vakantie op één van deze eilanden is dat je er van verzekerd bent dat je mooi weer zult hebben tijdens een zonvakantie november.

Gran Canaria

Vakantie naar Gran Canaria in november

In november kunnen de temperaturen op Gran Canaria oplopen tot een aangename 25 graden Celsius. Er valt genoeg te beleven op dit Spaanse eiland en helemaal als je een zonvakantie november wilt houden waarbij je lekker op het strand kunt liggen, dan ben je hier op de juiste locatie. Naast zonnen en zwemmen in de Atlantische Oceaan valt er ook genoeg te beleven. Denk aan historische gebouwen in steden zoals Las Palmas, de hoofdstad van het eiland. Hier vind je onder andere het huis van Columbus en een museum over het eiland. Ook als je graag voor de natuur op vakantie wilt, dan ben je op dit eiland op de juiste plek belandt.

Lanzarote

Los Hervideros op Lanzarote in november bezoeken

Lanzarote is kleiner dan Gran Canaria maar ook zeer aantrekkelijk als je op zoek bent naar een geschikte locatie voor een zonvakantie in november. Dit eiland staat voornamelijk bekend om de natuur die er te vinden is. Net als de andere Canarische eilanden is ook Lanzarote ontstaan door vulkanen. Zo zijn er op het eiland lavavelden en vulkaankraters te vinden die in het verleden gevormd zijn door vulkaanuitbarstingen. Als je hier een bezoekje brengt dan kun je zelfs eten in een restaurant waar het eten dat er geserveerd wordt gebarbecued wordt op de hete ondergrond. Als je hier op vakantie wilt in november dan ben je zeker op de goede plek wat het weer betreft. Regen komt weinig voor op Lanzarote en de temperatuur ligt gemiddeld in november nog rond de 23 graden Celsius.

La Palma

La Palma in november

Dit eiland moet niet verward worden met Palma de Mallorca, de hoofdstad van het gelijknamige eiland voor de kust van Spanje. Ook hier raken de temperaturen in het najaar niet onder de 20 graden Celsius. Ondanks dat dit een klein eiland is, valt er nog genoeg te beleven als je hier een zonvakantie in november wilt vieren. Het eiland staat bekend om de mooie natuur die er te vinden is. Zeker als je op zoek bent naar een vakantie waar je veel kunt wandelen, dan ben je op La Palma op de juiste plek belandt. La Palma staat vooral bekend onder toeristen vanwege het ecotoerisme. Voor een actieve vakantie, een vakantie met stranden of om te feesten kun je beter kiezen voor één van de andere eilanden.

Tenerife

Vakantie naar Tenerife in november

Tenerife is waarschijnlijk wel het bekendste van de Canarische Eilanden. Op dit eiland kun je ook goed terecht voor een zonvakantie november. De temperatuur in november is hier gemiddeld rond de 24 graden Celsius en er is, net als op de andere eilanden, volop zon te vinden. Op Tenerife vindt je verschillende bergen en is er genoeg natuur te bewonderen tijdens een lange of korte wandeling. Zo vindt je hier het hoogste punt van Spanje op de vulkaan El Teide. Het is op verschillende locaties mogelijk om met een boot te vertrekken om dolfijnen en walvissen te spotten die rondt het eiland leven. Ga je met het gezin op vakantie en wil je een leuk dagje uit tijdens de vakantie? Breng dan een bezoek aan Siam Park, een groot waterpark dat zich op het eiland bevindt.

Cyprus

Cyprus vakantie

Een combinatie van de Griekse en Turkse cultuur, dat is wat je vindt als je een vakantie naar Cyprus boekt. Dit eiland is het hele jaar door in trek bij toeristen en beschikt over een zeer aangenaam klimaat. In november kun je hier dan ook volop genieten van de zon en van temperaturen die rond de 21 graden Celsius liggen. Houd je van wandelen, dan zijn er genoeg mogelijkheden in de bergen van dit mooie eiland. Natuurlijk zijn er op Cyprus ook stranden waarop je volop kunt zonnen. Bezoek vooral de kenmerkende plaatsjes die dit eiland rijk is als je op vakantie gaat in november naar Cyprus.

Turkije

Turkije in november

In het zuiden van Turkije kun je in november ook nog volop genieten van een zonnige vakantie. Dit kan aan de kust in bekende badplaatsen zoals Antalya of Bodrum. Ook in het binnenland kun je uitstekend in november nog een zonnige vakantie vieren. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad Ankara in het midden van het land of boek een stedentrip naar Istanboel. In Istanboel kun je duidelijk zien dat het westen en het oosten samenkomen. In Alanya kan het in deze tijd van het jaar gemiddeld nog rond de 22 graden Celsius worden met volop zon. Geen wonder dat deze plaats één van de meest aantrekkelijke toeristische badplaatsen is aan de Turkse Rivièra.

Egypte

Egypte in november

Het is in november niet altijd even warm in Europa, ondanks dat we jou graag de mooiste plekken van Europa willen laten zien begrijpen we dat het niet altijd mogelijk is om in november een warme en zonnige vakantie te boeken in Europa. Als je denkt: “waar is het warm in november?” en je kijkt iets buiten Europa, dan is Egypte een geschikt land voor een zonnige vakantie. Het hele jaar is de temperatuur hier zeer aangenaam en in november kun je nog genieten van zon en een temperatuur van gemiddeld 28 graden Celsius. Je kunt dan kiezen voor een strand vakantie, een bezoek brengen aan Caïro of de piramides en andere bezienswaardigheden uit de oudheid bekijken.

Keuze genoeg

De temperatuur mag in Nederland in november dan wel stukken lager liggen, in andere plekken van Europa kun je dan toch nog op een warme zonvakantie. Wil je echt genieten van de warmte dan kun je het best naar één van de Canarische eilanden, naar Cyprus of naar Turkije. Net buiten Europa vindt je genoeg mogelijkheden in bijvoorbeeld Egypte. Keuze genoeg dus voor een heerlijke vakantie naar de zon tegen het einde van het jaar. Veel plezier met boeken!

Roadtrip door Oost-Europa

Tips voor een roadtrip door Oost-Europa

Ben je van plan om in de vakantie een mooie rondreis door Oost-Europa te maken? Dan maak je een geweldige keuze, want Oost-Europa is een prachtig gebied. Een regio met veel ongerepte, indrukwekkende natuur. In Oost-Europa liggen meerdere landen die je echt een keer bezocht moet hebben. Waarom mag je deze landen op jouw roadtrip zeker niet overslaan? En wat moet je absoluut in de auto hebben voordat je richting Oost-Europa vertrekt? In dit artikel zetten we dit voor je op een rijtje.

Oost-Europese landen voor een unieke roadtrip!

Polen

Het prachtige nationaal park Białowieża in Polen, 260 kilometer ten oosten van Warschau, moet zeker opgenomen worden in een roadtrip door Oost-Europa.

Hier kun je allerlei wilde dieren ontmoeten, zoals de wisent, wilde zwijnen, herten en diverse andere bosdieren. Vooral in de avond en schemering zijn deze dieren in het park te zien. Naast deze prachtige dieren kun je in Białowieża genieten van de oeroude natuur. Zo vind je hier elzenbomen van 40 meter hoog, dikke en holle eikenbomen, maar ook grote ratelpopulieren met dikke stammen van wel een meter breed. Ben je in Polen? Vergeet dan ook niet om Gdańsk te bezoeken. Deze internationale stad staat in onze top 10 van mooiste steden in Europa.

Tsjechië

Harrachov Tsjechië

Op een echte Oost-Europa roadtrip ga je sowieso naar het prachtige Tsjechië. Rijd door het Reuzengebergte op de grens van Polen en Tsjechië. Dit gebergte varieert qua hoogte van 800 tot 1600 meter, heeft prachtige wandelroutes, watervallen, uitzichten en een indrukwekkende natuur. In hooggelegen bergdorpen als Harrachov en Spyndleruv Mlyn kun je ‘s winters heerlijk skiën, maar is ook ‘s zomers kun je hier vanalles doen, zoals rodelen, abseilen of mountainbiken. In deze dorpen bevinden zich heerlijke appartementen en beleef je de mooiste natuurlijke vergezichten uit je leven. En natuurlijk beklim je ook, gelegen op de grens van Polen en Tsjechië, de fraaie wandelroute die je naar de top van de Snezka voert, met 1600 meter de hoogste bergtop van Tsjechië.

Roemenië

Autovakantie Roemenië tips

Vanuit Tsjechië rijd je door naar het prachtige land Roemenië. Enkele dagen verblijven in de Karpaten is een onvergetelijke ervaring. Onder leiding van ervaren gidsen kun je deelnemen aan wildlife reizen. Op deze trektochten door de bergen kun je samen op zoek gaan naar wilde dieren als wolven, beren of lynxen. Dit schitterende gebergte laat je de ongerepte natuur van Oost-Europa zien. Naast de Karpaten moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Roemeense hoofdstad Boekarest en natuurlijk langs de oevers van de mooie Donau wandelen.

Praktische zaken  

Ga je op een roadtrip? Natuurlijk is het eerste aandachtspunt de auto verzekeren via een goede autoverzekering. Kijk of je verzekerd bent voor pechhulp. In Oost-Europa wordt minder secuur gereden dan in Nederland. En je wilt op jouw roadtrip niet in de problemen komen omdat je vergeten bent je auto verzekeren bij een goede verzekeraar. Verder is het slim om te zorgen voor eventuele milieuvignetten, verplicht materiaal (zoals een reserveband, verbandmateriaal, een gevarendriehoek) voor als je onderweg pech krijgt. En vergeet uiteraard niet om identiteitspapieren mee op reis te nemen. Ook goede wandelschoenen en een sterke rugzak die voldoende inhoud biedt voor lange wandeltochten moet je niet vergeten. Alvast veel plezier toegewenst op jouw onvergetelijke roadtrip door Oost-Europa.

Zonvakantie oktober – Ontdek de beste bestemmingen voor deze tijd van het jaar!

Als de zomer in Nederland voorbij is, dan zijn er in Europa gelukkig nog genoeg locaties waar je volop kunt genieten van de warme zon. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan eens voor een zonvakantie oktober. Vooral in het zuiden van Europa vindt je genoeg mogelijkheden waar je in deze herfstmaand nog heerlijk kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Wij geven je de beste bestemmingen in oktober

Maar waar is het nog warm in oktober? En waar kun je het beste naar toe als je een zonvakantie oktober wilt vieren? En wat zijn de voordelen van een zonvakantie oktober? Op deze vragen zal je antwoord krijgen in dit artikel.

Naar het zuiden!

Vooral in het zuiden van Europa, rond de Middellandse zee is het in het najaar nog zeer goed vertoeven. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een strandvakantie in Spanje, een stedentrip in Italië of een bezoek aan een Grieks eiland. Er zijn genoeg mogelijkheden om prettig op vakantie te gaan als het weer in Nederland guur en koud begint te worden. Waar je naar toe gaat op vakantie en wat je gaat doen is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw eigen wensen en behoeften. Als je een zonvakantie oktober wilt boeken en naar de warmte toe wilt, dan is het in elk geval aan te raden om naar het zuiden van Europa te trekken.

Waar op vakantie in oktober?

Welke mogelijkheden heb je als je in oktober op vakantie wilt? Gelukkig zijn dat er genoeg! Zuid-Europa biedt genoeg mogelijkheden voor een heerlijke zonvakantie oktober. Denk hierbij aan Spanje, Portugal, Italië, Griekenland of bijvoorbeeld de eilanden in de Middellandse zee.

Volg vooral jouw eigen wensen bij het kiezen van een zonvakantie oktober. Wil je een actieve vakantie, lekker ontspannen op het strand of af en toe een museum bezoeken? Natuurlijk kun je ook een combinatie kiezen van deze activiteiten. Als de zon een belangrijke factor speelt in de keuze, vraag jezelf dan eerst af: “Waar is het warm in oktober?

1) Spanje

Naar Barcelona in oktober

Als je aan een zonvakantie denkt en je afvraagt: “Waar is het warm in oktober?”, dan kom je al gauw terecht in Spanje. Daar schijnt ook in oktober volop de zon en kun je in de herfstmaanden altijd onbezorgd vakantie vieren. Boek daarom een vakantie naar één van de Costa’s of kies voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Madrid of Barcelona.

Het is natuurlijk mogelijk om met de auto te gaan, maar met het vliegtuig kun je al binnen een paar uur op de plaats van bestemming zijn. Vooral het zuiden van Spanje is in deze tijd van het jaar nog zeer aantrekkelijk qua temperatuur. Waar het in de zomer op de meeste plaatsen misschien te heet is voor een uitstapje, kun je in oktober het land perfect verkennen met een aangename temperatuur.

2) Portugal

Zonvakantie in oktober naar de Algarve

Ook Portugal biedt genoeg mogelijkheden voor een aangename zonvakantie oktober. Als we het over Portugal hebben dan is de Algarve waarschijnlijk wel dé uitgelezen plek om een zonvakantie oktober te vieren. Daar kun op verschillende locaties terecht voor een heerlijke vakantie.

Een echte aanrader en een geliefde plaats onder toeristen is Albufeira. Deze stad in het zuiden van Portugal bevindt zich aan de kust en heeft uitgestrekte stranden waar je heerlijk kunt genieten van zand, zee en zon.

Ga je liever niet naar het strand? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het binnenland van Portugal te ontdekken met een huurauto. Een echte aanrader is het bezoeken van de historische stad Faro. Deze stad wordt al duizenden jaren bewoond en werd ook door de Romeinen als belangrijke plaats gezien. Er is dan ook veel terug te vinden over de historie van deze oude stad.

3) Italië

In oktober naar Sicilië Italie

In Italië en dan met name in het zuiden, is het ook in oktober nog zeer goed vertoeven. Waar is het warm in oktober? In het zuiden van Italië en op de Italiaanse eilanden. Daar vind je zeker de warmte en de rust die je graag zoekt tijdens een zonvakantie oktober. Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Sicilië en ontdek de eeuwenoude stadjes die je op dit mooie eiland vindt. Bekijk de historische gebouwen en beklim de Etna, de grote actieve vulkaan die je op dit eiland kunt vinden.

Ook Sardinië en het zuiden van het vasteland van Italië zijn zeer geschikte locaties voor een zonvakantie oktober. In de punt van de laars vindt je verschillende plaatsen die zich goed lenen voor een vakantie in oktober. Deze regio, Calabrië, heeft tot laat in het najaar heerlijke temperaturen.

4) Griekenland

Als je aan zon denkt, lekker eten en lange avonden met dans en muziek dan moet je zeker een bezoek hebben gebracht aan Griekenland. Ook hier zijn tal van eilanden die zeer geschikt zijn voor een zonvakantie oktober. Als je jezelf afvraagt, waar is het warm in oktober, dan kun je zeker in Griekenland op genoeg locaties terecht.Waar is het warm in oktober: Kreta

Bezoek Athene en bekijk de bouwwerken die door de oude Grieken zijn geplaatst. Stranden, pittoreske vissersdorpen en mooie stranden vind je in overvloed in dit warme Zuid-Europese land. Griekenland is dus zeker ook een aanrader voor een zonvakantie oktober. Ook Kreta is een uiterst geschikt eiland dat te vinden is onder Griekenland. In oktober is het hier met temperaturen van gemiddeld 23 graden Celsius ook zeer goed te doen.

5) Cyprus

Cyprus in oktober

Wil je gegarandeerd mooi weer hebben in oktober en genieten van hoge temperaturen? Dan kun je goed terecht op Cyprus. Dit eiland biedt verschillende mogelijkheden voor het vieren van een vakantie. Op Cyprus komen de Turkse en Griekse culturen samen en kun je genieten van een perfecte zonvakantie. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de hoofdstad Nicosia, bezoek de havenstadjes en bekijk de ruïnes die je op dit eiland kunt vinden. Natuurlijk is Cyprus ook zeer aantrekkelijk vanwege de natuur die er te vinden is. Zowel op het eiland zelf als rondom het eiland valt er genoeg te beleven en te bekijken. Het is mogelijk om op Cyprus een auto te huren zodat je zelf het eiland kunt ontdekken.

6) De Balearen

Zonvakantie oktober naar de Balearen

Ook de Spaanse eilandengroep de Balearen zijn zeer geschikt om te bezoeken in oktober. Een vakantie op Mallorca, Menorca of Ibiza ligt dan al snel voor de hand. Zon, zee, strand en feesten kun je op deze eilanden naar believen. Maar naast deze bekende vakantiebestemmingen kun je ook terecht op een aantal kleinere eilanden zoals Formentera. Dit eiland ligt op 7 kilometer afstand van Ibiza en is ook zeer geschikt voor een vakantie in oktober. Ga je op vakantie met kleine kinderen dan is Menorca in tegenstelling tot Ibiza of Mallorca geschikter. Op dit eiland zijn de faciliteiten dan ook meer gericht op gezinnen met kinderen. 

7) Turkije

Vakantie naar Bodrum in oktober

Wil je op vakantie naar een land waar het oosten en het westen samenkomen, dan is Turkije een zeer geschikte keuze voor een vakantie in oktober. Ook hier zijn de temperaturen in het zuiden nog zeer aangenaam in oktober. Zelfs in de winter zijn kustplaatsen als Bodrum en Antalya nog zeer aangenaam voor een zonnige vakantie. De temperatuur ligt hier dan gemiddeld rond de 24 graden Celsius. Dat is zeker aangenaam als je voor een strandvakantie weg wilt in oktober.

Ook In het binnenland in bijvoorbeeld Ankara, kun je in oktober nog goed terecht voor een zonnige vakantie in oktober. Daar liggen de temperaturen in oktober gemiddeld rond de 19 á 20 graden Celsius.

8) Frankrijk

In oktober naar Frankrijk

Misschien zou je er in eerste instantie niet aan denken, maar ook het zuiden van Frankrijk en het eiland Corsica bieden genoeg mogelijkheden voor een zonnige vakantie in oktober. Als je nog, redelijk, in de buurt van Nederland wilt blijven en met de auto op vakantie wilt dan kun je in het zuiden van Frankrijk genieten van temperaturen die in oktober zo rond de 20 graden Celsius liggen.

Op het eiland Corsica liggen deze temperaturen zelf nog iets hoger. Op dit eiland vindt je bekende stadjes zoals Ajaccio, Bonfacio en Calvi. Deze steden zijn zeker de moeite waard voor een bezoekje. Het eiland is uitermate geschikt voor het maken van uitgebreide wandelingen, bijvoorbeeld door het natuurreservaat dat zich op Corsica bevindt.

Waar gaat de reis heen?

Je hebt nu een beeld van de verschillende locaties in Europa die geschikt zijn voor een vakantie in oktober. Je hebt antwoord gekregen op de vraag: “Waar is het warm in oktober?” en moet nu nog een antwoord krijgen op de vraag: “Waar op vakantie in oktober?” Het antwoord op deze vraag kun alleen jij geven.

Bedenk wat je wilt doen op vakantie, welke activiteiten je eventueel wilt ondernemen en hoe je op reis wilt. Kies je voor een vakantie met de auto of wil je met het vliegtuig weg. Natuurlijk kun je ook direct bedenken of je ter plekke een auto wilt huren en welke activiteiten je op locatie wilt ondernemen.

Keuze gemaakt? Boeken maar!

Bij het lezen van dit artikel stelde wij de vragen: “Waar op vakantie in oktober?” en “Waar is het nog warm in oktober?”. We hopen dat je nu genoeg inspiratie hebt kunnen opdoen voor het kiezen van een zonnige vakantie in oktober. Zoals je hebt kunnen lezen heeft Europa op veel verschillende locaties genoeg te bieden voor als je in het najaar nog lekker op vakantie wilt naar de zon. Heb je een keuze gemaakt en heb je een doel voor ogen van hoe de vakantie er uit moet komen te zien? Wacht dan niet langer en boek de ideale vakantie naar de zon in Europa voor jou in oktober. Het voordeel van een vakantie in het najaar is dat je, als je tijdig boekt, vaak ook minder geld kwijt bent dan wanneer je een vakantie in het hoogseizoen zou boeken. Veel plezier op vakantie!

Mooiste stranden Europa

Van een strand dat haast rechtstreeks uit een piratenfilm lijken te komen met een scheepswrak in parelwit zand tot de diepzwart melancholische kust van IJsland die doet denken aan ergens in Hawaï of Oceanië. Je hoeft niet buiten Europa te gaan om fantastisch mooie stranden te vinden. Dramatische kusten of Caribische temperaturen, je kunt het allemaal vinden op slechts een paar uur vliegen vanaf Nederland. Hierbij een lijstje met de top 10 mooiste stranden in Europa.

Ons overzicht van de mooiste stranden van Europa!

 1. 1. Playa de Rodas, Cíes Eilanden, Spanje

Playa de Rodas Cíes Eilanden

Waan je in de Cariben op de Cíes Eilanden. Vertel je vrienden of familie dat je op strandvakantie naar Spanje gaat, en de meeste mensen denken instinctief aan de ‘playas’ langs de oostkust van Spanje. Maar de wilde, adembenemende Atlantische kustlijn van Galicië, net ten noorden van Portugal, heeft veel dramatischere stranden—en met veel minder toeristen. Een van de pareltjes langs deze kust ligt op de Cíes Eilanden (Islas Cíes), op 40 minuten varen van de haven van Cangas Vigo. De Cíes Eilanden zijn nu een onbewoond en ongerept nationaal park dat alleen in de zomer voor het publiek toegankelijk is. Je zult hier voornamelijk de lokale bevolking zelf vinden, voor wie dit strand een heerlijke plek is om even in de middag te zonnen. Het water is turquoise, het zand wit, de temperatuur heet, alle ingrediënten om je te doen denken dat je even niet in Europa bent. Op het eilandje zit een restaurant waar je terecht kunt voor een drankje en wat heerlijke tapas.

 1. Navagio Beach, Zakynthos, Griekenland

Een van de mooiste stranden Europa: Navagio beach

Dit strand is al even genoemd in de introductie: Navagio Beach op Zakynthos lijkt rechtstreeks van een filmset te komen. Navagio is Grieks voor “scheepswrak”. Het ligt in de zogenaamde Smuggler’s Cove, en is alleen te bereiken per boot vanaf de haven van Agios Nikolaos. Voorheen werden er naar dit strand producten (zoals sigaretten) het eiland op gesmokkeld. Het scheepswrak dat je nu ziet is vanwege een storm gestrand en is nu alleen nog een herinnering aan de geschiedenis van deze plek. Het strand is helderwit en de zee prachtig blauw, waar je goed kunt snorkelen en duiken. Omdat het strand zo fotogeniek is, kan het in de middag wat drukker zijn met dagjesmensen. Als je een eigen bootje huurt, heb je dus meer kans op een moment voor jezelf—iets dat absoluut de moeite waard is. Het strand ligt tussen een aantal hoge kalksteenkliffen. Bovenaan de klif heb je prachtig uitzicht op de zee of een rozige zonsondergang in het diepblauwe water. 

 1. Algar de Benagil, Portugal

Stranden Europa: Algar de Benagil

De Algarve van Portugal is een regio in de zuidpunt van Portugal. De regio staat bekend om zijn prachtige cultuur en heerlijke zomertemperatuur. De ruige kustlijn in combinatie met de prachtige witte stranden en de blauwe zee maken de Algar Benagil een van de mooiste stranden van Europa en een 3de plek in een top 10. Dit strand wordt eigenlijk omsloten door een grot (“algar” is Portugees voor wat wij grot noemen), maar er zijn plekken om te zonnen en luieren op een paar 100 meter afstand vanaf de grot.  Juist in de verzengende hitte kan de grot welkome schaduw en verkoeling geven. Langs de bodem van de grot vind je fijn zand, en het water heeft een helderblauwe kleur. De rotsen hebben een roestbruine kleur, wat zich prachtig afsteekt tegen het witte zand en de zee. Een bijzonder stukje strand, waarbij je voelt dat je nog dichtbij de natuur staat, terwijl je maximaal kunt genieten van zee en zon.

 1. Zlatni Rat, Brač, Kroatië

Zlatni Rat Brac in Kroatie strand

Kroatië heeft geen tekort aan prachtige stranden, maar Zlatni Rat valt op door zijn opvallende en ongewone vorm die met de getijden verandert. Zlatni Rat is Kroatisch voor “Gouden Hoorn”, en het doet haar naam eer aan. Hoewel het op het eerste gezicht op een goudkleurig zandstrand lijkt, bestaat de kustlijn eigenlijk uit kleine kiezels. Het strand strekt zich uit over een kilometer aan beide zijden van het punt dat het verst de zee insteekt. Dit strand is een goede plek voor watersporten, zoals jetskiën, peddelborden en kite- of windsurfen.

 1. Es Comu, Mallorca, Spanje

Strand Es Comu Mallorca

Es Comu is een natuurrijk, ongerept stuk strand met duinen, pijnbomen en jeneverbesstruiken langs de duinrand. Het is onderdeel van Playa de Muro, een stuk van 6 kilometer strand in de Baai van Alcúdia. De andere drie stranden zijn iets drukker, mede omdat Es Comu iets moeilijker te bereiken is. Vanaf beide kanten moet je vanaf de parkeerplaats lopen om op dit stuk te komen: van Casetes des Capellans of vanaf Can Picafort is het ongeveer 1 kilometer lopen. Es Comu is onderdeel van het natuurgebied s’Albufera, een moerassig gebied met exotische waadvogels uit Afrika. De Baai van Alcúdia heeft wat ruiger water, maar de zon, het fijne zand en het bijzondere natuurschoon rondom het strand maken dit absoluut tot een van de mooiste stranden in Europa. 

 1. Cala Goloritzé, Sardinië, Italië

Cala Goloritze Sardinië Europa

Cala Goloritzé is een klein, maar prachtig strand aan de voet van ravijn net ten zuiden van Cala Biriola, 9 kilometer ten noorden van Baunei. Het strand van Cala Goloritzé is een van de meest fotogenieke. Niet zonder reden werd het in 1995 dan ook uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Ook hier: helderblauwe wateren, een smalle strook wit zand en Mediterraanse planten aan de bovenzijde van de rotsen. Dit is een perfecte plek om te gaan snorkelen of duiken, en wordt weleens hét snorkelparadijs van Italië genoemd vanwege het verre zicht onderwater.

 1. Strand van Jūrmala, Letland

Strand Jūrmala in Letland

Letland had je misschien niet verwacht in een top 10 met mooiste stranden in Europa, maar waarom niet. Letland is een opkomende vakantiebestemming, met prachtige natuurlijk goedkope accommodatie, heerlijk eten en de unieke Baltische cultuur. Het pittoreske stadje Jūrmala heeft kilometerslange stranden, die uitkijken op de Golf van Riga. Het heeft romantische strandhutjes in Art-Nouveaustijl en is voorzien van douches, toiletten en her en der een eettentje. De kustlijn is vrij ondiep, waardoor dit ook een goede bestemming is voor gezinnen met jonge kinderen. 

 1. Reynisfjara, IJsland

Strand Reynisfjara in IJsland

Op zoek naar een heel ander strand dan je gewend bent? Reynisfjara Beach in IJsland is het antwoord. Het strand staat bekend om zijn zwarte kleur zand en papegaaiduikers, een soort pinguïns met een kleurige snavel. Reynisfjara is een wereldberoemd zwart zandstrand aan de zuidkust van IJsland, net naast het kleine vissersdorp Vík í Mýrdal. Met zijn enorme basaltzuilen, de Reynisdrangar, Atlantische golven en adembenemend uitzicht, is Reynisfjara het voorbeeld van een bijzonder zwart zandstrand in IJsland. Op elk moment van het jaar en in elk weertype is dit een plek van grote schoonheid, die je confronteert met Moeder Natuur. Dit is iets dat je in het algemeen zult ervaren wanneer je naar IJsland gaat. Het land geeft je nog heel erg het gevoel hoe de aarde in beweging is en nog steeds land vormt. Het zandstrand van Reynisfjara is zwart, omdat het is gevormd uit vulkanische rotsen of stollingsgesteente. Lava wordt zwart wanneer het afkoelt. Het strand van Reynisfjara is heel fijn en, ondanks wat je misschien zult denken: nee, het zwart laat geen kleur achter op kleding of huid.

 1. Plage de Saleccia, Corsica, Frankrijk

Het strand Plage de Saleccia in Corsica Frankrijk

De noordwestelijke kust van Corsica is een rotsachtig en gebied met stranden die thuishoren in een top 10 mooiste stranden in Europa. Plage de Saleccia is een strand van een kilometer lang met oogverblindend wit zand dat langzaam opgaat in de turquoise zee. Je zult merken dat dit een onontdekte parel is: het enige geluid dat je om je heen zult horen is het deinen van de golven en het geluid van krekels in de struiken langs de duinrand. In augustus wordt het iets drukker, wanneer de lokale bewoners hierheen komen met eigen boten. Het strand is desondanks breed genoeg om voor iedereen een eigen plekje te hebben. Vanaf Plage du Lotu vertrekt er een boot naar Plage de Saleccia.

 1. Sudersand, Fårö, Zweden

Strand Sudersand in Fårö - Zweden

Sudersand is misschien wel het populairste strand van Zweden in de Oostzee. Sudersand ligt op Fårö, dat behoort tot het eilandgebied Gotland, 200 kilometer ten zuiden van Stockholm. Met de veerboot van Nynashamn–Visby en vervolgens de veerboot van Fåresund–Fårö kom je op dit verbogen en prachtige strand van Zweden. Inderdaad, je moet iets langer varen, maar Fårö is prachtig en het Sudersand is absoluut een van de mooiste stranden in Europa. In de zomer zijn de temperaturen zacht en wordt het bijna niet donker: extra lange stranddagen dus! Vlakbij het Sudersand zijn een aantal restaurants en accommodatie is vlakbij.

Mooiste steden Europa

Welke leuke stedentrips kun je nog doen als je Brussel, Londen of Parijs al hebt gezien? In deze stedentrip top 10 vind je een aantal mooie steden van Europa die absoluut niet mogen ontbreken op je lijstje voor een volgende stedentrip. Deze mooiste steden van Europa zijn per vliegtuig bereikbaar, en een aantal zelfs met budgetairlines zoals Transavia of RyanAir.

Onze top 10 mooiste steden Europa

 1. 1. Berlijn, Duitsland

Een van de mooiste steden van Europa: Berlijn

Vol historie

In Berlijn ben je met 1,5 uur vliegen, of 3 keer zo lang met de trein. De stad is zo dichtbij, maar toch een wereld van verschil. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Berlijn gescheiden geweest met de Berlijnse Muur: een deel hoorde bij het armere Oost-Duitsland, het andere deel bij het rijkere West-Duitsland. Nog steeds is die, vrij recente, geschiedenis merkbaar. De Muur viel ook pas in 1989, en delen van de Muur kun je bezoeken. Een donkergekleurde tegellijn door de stad, doet ook herinneren aan die geschiedenis. Je merkt het goed wanneer je in het voormalig westen of oosten van de stad bent. De stad heeft veel musea en plekken met betrekking tot het Naziverleden: het Deutsches Spionagemuseum Berlin bijvoorbeeld of Checkpoint Charlie.

Up and coming

Behalve historie en cultuur, is Berlijn interessant vanwege haar ‘up and coming’ karakter. Vanwege de armoede in de jaren ’90, trok de stad veel jongeren en kunstenaars. Vandaag de dag heeft de stad een enorme aantrekkingskracht op jongeren die in Berlijn een stad zien waar ze een toekomst kunnen opbouwen—omdat het zo goedkoop is. Je vindt er pop-up modewinkels, galeries, kunstbeurzen, dansvoorstellingen, alternatieve cafés. Dit is wel voornamelijk in het oosten van de stad. Het westen is wat luxer en voorziet in fantastische restaurants met kwaliteit. Of haal ergens een echte currywurst in een van de standjes langs de straat. Berlijn heeft een uitstekend systeem qua openbaar vervoer. Met de U-Bahn of S-Bahn kom je werkelijk overal. Dagtickets zijn vrij goedkoop en een perfecte manier om een van de mooiste steden van Europa te ontdekken.

 1. Reykjavík, IJsland

Bekijk Reykjavik in IJsland

Een levendige, kleine stad

Reykjavík is Europa’s kleinste hoofdstad. Met slechts 150.000 inwoners is ze kleiner dan veel grote Nederlandse steden. En zelfs het hele eiland, met 300.00 inwoners, heeft een lager inwonersaantal dan bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Reykjavík is een havenstadje met de typisch Scandinavische rode huisjes, veel vintageshops, (vis)restaurants, barretjes en daarmee op nummer 2 qua leuke stedentrips. In de haven vind je een grote overdekte markt, waar je lokale delicatessen als kæstur hákarl (verrotte haai) kan proberen, die iets weg heeft van een goede oude kaas, of een typisch IJslands worstenbroodje.

Designerkleding

In de winkels in het kleine centrum kun je shoppen voor schoenensieraden of outdoorkleding (bijvoorbeeld bij 66°North). Ook heeft de stad veel pop-up vintagemarktjes of designer stores. Vlakbij Reykjavík ligt de Blue Lagoon, een sparesort tussen hot spots, door vulkanische activiteit ontstane bronmeren. Een goede plek om je stedentrip naar Reykjavík mee af te sluiten.

 1. Thessaloniki, Griekenland

Thessaloniki Griekenland

Onontdekt Thessaloniki

Thessaloniki is na Athene, de grootste stad van Griekenland. Hoewel er budgetvluchten op de stad vliegen, is het toch een onontdekte locatie voor veel toeristen. Thessaloniki heeft een uitbundig nachtleven, en staat in de volksmond bekend als “the Detroit of Europe”. Toch is dat niet het enige dat er te doen is. De stad heeft in recente jaren een enorme vernieuwing doorgemaakt, waarvan het Waterfront het beste voorbeeld is. Deze kade is 5 kilometer lang en prachtig voor een avondwandeling, om vervolgens in een van de cafétjes een goeie raki met kalamaris te bestellen. Uit eten gaan is in Griekenland extreem goedkoop en als havenstad heeft Thessaloniki een ruim aanbod aan gerechten met vis en/of zeevruchten.

Griekse natuur

Voor natuurliefhebbers, is Thessaloniki ook een must-go. Ten zuiden van de stad ligt een beschermd natuurgebied, vol met moerassen en watervogels. Aan de noordkant ligt de berg Chortiatis, die een prachtig uitzicht over de baai en de stad geeft. Het dorpje vlakbij de berg is een gezellige en pittoreske plek om een drankje te doen of wat authentiek Grieks eten te bestellen. Qua kunst is Thessaloniki ook interessant. Om de twee jaar organiseert de stad een grote expositie met (inter)nationale kunstenaars: de Thessaloniki Biennale. Vlakbij het Waterfront, ligt het museum met hedendaagse kunst, dat ook absoluut een bezoek waard is. De kilometerlange boulevard heeft zat cafés en restaurants, dus je vindt gegarandeerd een plek om wat te drinken en te genieten van de ondergaande zon in een van de mooiste steden van Europa.

 1. Florence, Italië

De stad Florence in Italië

Kunstencentrum van de Renaissance

Florence is het historisch kunstcentrum van Italië en, in tegenstelling tot het armere Rome, een stad waar weelde en oude glorie samenkomen. Weinig steden ter wereld hebben zo veel meesterwerken en sculpturen op vrijwel elke straathoek als Florence (of Firenze in het Italiaans). De stad, geleden aan de rivier de Arno in de provincie Toscane, is nauwelijks veranderd sinds de Renaissancetijd en de smalle geplaveide straatjes zijn alsof je over een filmset loopt. Niet voor niets zijn hier dan ook grote Hollywoodproducties geschoten. De stad is niet heel groot en daardoor goed te belopen. Niet voor niets staat het hele stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Terecht verdient Florence een plek in deze stedentrip top 10.

 1. Barcelona, Spanje

Mooiste stad Europa: Barcelona

Nog steeds een topper

Barcelona heeft in de recente jaren een enorme impuls aan toerisme. De stad wordt ook vaak genoemd magazines of reisgidsen over leuke stedentrips. En dat is logisch. De Catalaanse hoofdstad biedt een mix van cultuur, gastronomie en historie. Hier vind je de bijzondere gebouwen van de architect Antoni Gaudí, bekend om zijn “Catalaans Modernisme”. Neem een bezoekje aan de Sagrada Família bijvoorbeeld, het zeer typische kerkgebouw met de kenmerkende hand van Gaudí. Je zult in het centrum regelmatig een gebouw herkennen dat door Gaudí is ontworpen. Barcelona heeft prachtige kleine pleintjes, waar je in de avond een wijntje kan drinken en kunt genieten van heerlijke tapas of Spaanse ham en kaas. De stad heeft een vriendelijke atmosfeer en is door haar goede bus- en metrosysteem zeer gemakkelijk te bereizen. En, niet geheel onbelangrijk, er is een strand! Heb je genoeg van het slenteren over de Ramblas en is het net iets te warm om een bezoek aan de talloze musea te brengen, ga dan naar het strand.

 1. Gdańsk, Polen

Ontdek Gdańsk in Polen

Internationale invloeden

Aan de Baltische kust, in noordwest Polen, ligt Gdańsk en hoort thuis in deze lijst voor mooie steden in Europa. De stad is een van Polen’s grootste steden en heeft vanwege haar ligging een interessante geschiedenis. Ooit was Gdańsk onderdeel van het Pruisisch Rijk (toen Danzig geheten), daarna weer van Polen, en door de de haven van oudsher een plek waar culturen uitgewisseld werden. Het centrum van Gdańsk doet denken af en toe denken aan de grachten van Amsterdam of die van Kopenhagen. En dat kan kloppen: veel van de historische gebouwen zijn ook door Nederlandse of Deense koopheren neergezet. Behalve haar historisch karakter heeft de stad een variëteit aan restaurants en cafés, met invloeden van de Baltische keuken. In het nieuwe havenfront zit een klein eettentje waar je de heerlijke pierogi kan bestellen.

Goud en rijkdom

De straten van Gdańsk doen ook een beetje denken aan Brussel of Gent: prachtig gedecoreerde gebouwen uit de Renaissance. Tierelantijnen, gouden emblemen, kleine standbeeldjes, noem het maar op. In dat opzicht is het Historisch Museum een bezoek waard. Denk aan weelde, velours, goud, prachtig gedecoreerde plafonds, enzovoorts. Alleen al daarom is dit een van de mooiste steden van Europa. Vanwege haar geschiedenis als havenstad en de rijkdom die daarmee gepaard ging, staat de stad ook bekend om haar wodka met goudblad: Danziger Goldwasser. Dit is echt een souvenir waar je mee thuis kan komen.

 1. Boedapest, Hongarije

Ontdek Boedapest in Hongarije

Barok, Neoclassicisme, Art Nouveau

In Boedapest met recht een van de mooie steden van Europa die je bezocht móét hebben. Architectonisch gezien is de stad een schatkamer, met volop barokke, neoklassieke en Art Nouveaugebouwen waar iedereen gelukkig van wordt. Over het geheel genomen geeft Boedapest een goede indruk van de ‘fin de siècle’, omdat in die periode het meeste van de binnenstad gebouwd werd. Ook is de Tweede Wereldoorlog nog vrij zichtbaar in het stadsbeeld, ondanks dat Hongarije sindsdien compleet veranderd is. In een aantal gebouwen zijn nog steeds kogelgaten te zien bijvoorbeeld, of monumenten die aan die tijd doen herinneren.

Meer dan alleen maar goulash

Hongaars eten is veel meer dan goulash en het blijft een van de meest geavanceerde kookstijlen in Europa. De reputatie van Boedapest als gastronomische hoofdstad dateert grotendeels van de late 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw en, ondanks een minder uitbundige tijd onder het Communisme, trekt de stad opnieuw de aandacht met haar vele kwaliteitsrestaurants—met goeie wijnen van Hongaarse wijngaarden. Ook qua relaxen is de stad een bezoek waard: de stad is gezegend met een overvloed aan warmwaterbronnen. Je kunt kiezen uit oudere badhuizen met Turkse invloeden tot wat meer Art Nouveaustijl of hedendaags, de keuze aan badhuizen is enorm.

 1. Tampere, Finland

Ontdek de stad Tampere in Fland

Uitzondering in Scandinavië

Tampere ligt op een paar uur van Helsinki en je kunt hierop direct aanvliegen. Omdat de stad vrij centraal ligt, in elk geval in het dichter bevolkte zuiden van het land, sluit de stad aan op treinverbindingen uit elke richting. Finland heeft een uniek karakter binnen Scandinavië. Historisch gezien is het land grondgebied geweest van zowel Rusland als Zweden, en dat is zichtbaar in de cultuur. De Finnen zijn een weerbarstig volk dat zich altijd heeft moeten verzetten tegen de machtigere buurlanden en dat geeft het land een charme. Terwijl Helsinki vooral veel leegstaande gebouwen heeft uit de Romantische architectuur, ademt Tampere veel meer die kenmerkende architectuur voor Scandinavië: houten huisjes in felrood of dennenboomgroen, meren, bakstenen industriegebieden, enzovoorts.

Bijzondere musea

Finland is de geboorteplek van schrijfster Tove Jansson, de auteur van het bekende kinderboek en televisieserie over de Moomins, de witte nijlpaardjes in een houten huisje. Tampere heeft een heus Moomin Museum, dat voor zowel oud als jong een bezoek waard is. De stad is niet gigantisch, en daarom gemakkelijk te belopen. Dat is een leuke manier om de typische gebouwen te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het uit groen geverfd houten patriciërshuis met koperen regenbuizen. Tampere werd vooral rijk als arbeidersstad, en heeft dan ook een museum ter eren van die geschiedenis: het Amuri Museum of Workers’ Housing in de arbeiderswijk Armuri. Een interessante plek om wat meer te weten te komen over de stadsgeschiedenis. Tampere ligt aan de zuidkant van een meer, en delen van de stad liggen verspreid langs dat meer. Je kunt kiezen voor een hotel in het stadscentrum of iets rustiger tussen de bossen aan de oostkust van het meer.

 1. Athene, Griekenland

Athene in Griekenland

Dagelijkse herinnering aan de Oudheid

Nog een stad uit Griekenland: het land is echt een reisbestemming die twee keer thuishoort in deze stedentrip top 10. Haar hoofdstad Athene is een mix van de Oud Griekse beschaving en moderne eigenwijsheid. Zo is het prachtige Akropolis zichtbaar vanuit bijna elk deel van de stad. Dit oude tempelcomplex uit de 5de eeuw voor Christus, herinnert de Grieken dagelijks aan hun geschiedenis en de veranderingen sindsdien. Het culturele en sociale leven van Athene speelt zich af rondom en in monumenten die eeuwen oud zijn. Hoewel het land sinds de crisis van 2009 door moeilijke tijden is gegaan, heeft het ook weer veel energie gegeven op ander vlak. In Athene zijn talloze theaterfestivals, pop-up events, kunstexposities en veel (politieke) straatkunst. Athene is een echte verrassing die een bezoek waard is! Niet te vergeten: op 20 minuten met de tram vanaf het centrum (of iets langer met de bus), zit je al aan de kust. Wissel een dagje shoppen en door het centrum slenteren af met een dagje strand bijvoorbeeld.

 1. Tirana, Albanië

De stad Tirana in Albië

Kleurrijk Tirana

Albanië zal niet op ieders lijst voor een volgende bestemming staan, maar het land en haar hoofdstad Tirana verdienen absoluut een plek in een stedentrip top 10. Ook Tirana is aan te vliegen met budgetvluchten. Wat het land en de stad een bezoek waard maakt, is haar unieke karakter in de regio. Albanië heeft minder met de Balkanregio dan met Griekenland, en toch is ze compleet verschillend dan het buurland. Tirana heeft ten tijde van burgemeester Edi Rama een enorme verandering doorgegaan: van een grauw ex-communistisch imago naar een kleurrijke stad. Rama, zelf kunstenaar, heeft namelijk appartementencomplexen in felle kleuren en patronen laten verven. Slenter door de stad en geniet van de kleurenrijkdom die Tirana biedt.

Ondergewaardeerde stedentrip

Daarnaast heeft Tirana een ruim aanbod aan restaurants met de authentieke Albanese keuken. Omdat Albanië nog geen grote toeristeninflux heeft, zoals haar buurlanden Macedonië en Griekenland, is het eten hier nog zeer goedkoop. Doe je tegoed aan een diner bij kaarslicht met een heerlijke rakija, het Albanese antwoord op de Griekse raki. De stad heeft vanwege haar communistisch verleden, veel bijzondere architectuur om te ontdekken: de “Piramide van Tirana” bijvoorbeeld of het Nationaal Historisch Museum aan het imposante Skanderberg Plein. De stad is vrij overzichtelijk en heeft ook volop uitgaansgelegenheden: clubs met professionele dansers en imposante lichtshows.

Goedkope vliegtickets

Tips voor het boeken van goedkope vliegtickets

Vliegen wordt steeds goedkoper, maar nog steeds neemt het een groot gedeelte in van je hele reisbudget. Of je een normale vakantie zelf regelt of een lange reis gaat maken, in beide gevallen wil je zo voordelig mogelijk vliegen. ‘Even snel’ een goedkoop ticket boeken blijkt al snel een lange speurtocht voordat je een geschikt ticket hebt gevonden voor de juiste prijs en op het juiste tijdstip waar je op had gehoopt. Europa-vakanties.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het vinden van goedkope vluchten en hoe je deze het beste kunt boeken.

1) Vergelijk zoveel mogelijk vliegtickets

Het mooie van het internet is dat je tegenwoordig gemakkelijk alles vergelijkt. Je voert een zoekopdracht uit in Google en krijgt gelijk honderden relevante resultaten. Voor het vergelijken van vliegtickets zijn er momenteel tientallen handige websites. De bekendste websites zijn Skyscanner.nl, WTC.nl en Vliegtickets.nl. Er is lastig te zeggen welke vergelijkingswebsite de beste is. Onderstaand hebben we een tabel gemaakt met een aantal maatschappijen en de mogelijkheden die iedere maatschappij te bieden heeft.

Vliegtickets vergelijken op: Skyscanner WTC Vliegtickets.nl
Verkopen zelf tickets
Prijsalert beschikbaar
Vluchten wereldwijd
Inwisselen Air Miles

Kies de vergelijkingssite die het beste voldoet aan jouw wensen. Het bovenstaande overzicht geeft duidelijk weer welke mogelijkheden er zijn bij welke organisatie. Heb jij bijvoorbeeld Air Miles die je wilt inwisselen? Dan kun je deze gebruiken bij Vliegtickets.nl. Wil je het grootste aanbod van vliegmaatschappijen vergelijken? Dan ga je naar de website van Skyscanner. Zij staan wereldwijd bekend als de grootste vergelijker op het gebied van vliegtickets. Zo weet je zeker dat je altijd een goedkoop ticket vindt. Er vanuit gaande dat je rekening houdt met alle onderstaande punten.

2) Boek op het juiste moment

Nog een belangrijke factor voor de prijs van het ticket is het moment waarop je een vlucht boekt. Er zijn al verschillende onderzoeken geweest naar de beste momenten om een ticket te boeken. Veel mensen gaan er vanuit dat men vaak goedkoop kan vlieg op het moment dat de tickets op het laatste moment worden gekocht. Dit is echter lang niet altijd waar. Bovendien loop je hierbij het risico dat vluchten op het laatste moment helemaal niet meer beschikbaar zijn of dat de prijzen omhoog schieten wanneer er slechts enkele stoelen beschikbaar zijn.

Experts hebben laten weten dat het beste moment om een ticket te kopen ongeveer 3 á 4 maanden van tevoren is. Vluchten zijn het duurste binnen 1 tot 2 weken voor vertrek. Verstandig is om de prijzen regelmatig bij te houden. Heb je het idee dat de tickets bodemprijzen hebben behaald? Wacht dan niet langer en zorg dat jij je tickets voor de beste prijs direct besteld.

Verder maakt het ook een verschil op welk moment van de dag en van de week jij de tickets besteld. Op het moment dat de websites van de vliegmaatschappijen het meest worden bezocht dan zijn de prijzen ook het hoogst. Bestel dus niet in de weekenden, vakanties en tijdens feestdagen. De dinsdag middag is een gunstig moment om vliegtickets te bestellen. Dit is tevens het moment waarop vliegmaatschappijen weer nieuwe vluchten live zetten. Ook gedurende de nacht is het gunstig om tickets te boeken. Tijdens de nacht wordt de website van een vliegmaatschappij weinig bezocht en liggen de prijzen automatisch lager.

3) Flexibiliteit is belangrijk

Zorg ervoor dat je flexibel bent! Goedkope vluchten boek je alleen wanneer jij flexibel kan zijn. Dat betekent dat de dag voor jou niet vast hoeft te staan of dat je buiten het hoogseizoen om naar je favoriete bestemming vliegt. Vluchten doordeweeks zijn goedkoper dan vluchten in het weekend. Vlieg bijvoorbeeld op de dinsdag of de woensdag in plaats van op een zaterdag. Dit kan een flink bedrag besparen. Blijkbaar vliegen de meeste mensen het liefst ook niet te vroeg in de ochtend of tijdens de nacht. Het blijkt dat vluchten vroeg in de ochtend en ‘s nachts vele malen goedkoper zijn dan overdag. Vind jij het niet erg om de wekker vroeg te zetten? Kijk dan hoeveel je bespaart door vroeg in de ochtend te vliegen.

Info afbeelding
Vergeet niet dat wanneer jij je vlucht ‘s nachts of vroeg in de ochtend boekt je rekening moet houden met het openbaar vervoer. Het kan zijn dat de metro, trein en bus niet rijdt en dat je een taxi moet nemen. Dit kan voor extra kosten zorgen.

4) Laat je verrassen met de bestemming!

Houd je van een avontuur en staat de bestemming niet vast? Laat je dan verrassen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om spontaan naar Schiphol te gaan en daar je ticket te boeken naar een bestemming die op dat moment het goedkoopste is. Vaak zijn er een aantal vluchten die op dat moment nog niet zijn volgeboekt, maar bijna vertrekken. Om deze stoelen toch te vullen zijn ze zeer goedkoop te boeken. Nadeel is dat je weinig keuze hebt in het kiezen van de bestemming waar jij naartoe wilt.

Bij KLM kun je ook terecht voor verrassingsvluchten. Hiervoor ga je naar KLM Mystery Tickets. Spotgoedkoop vlieg je naar tal van bestemmingen in Europa en elders. Daarnaast heeft Skyscanner de Overal-zoekfunctie. Met deze functie zie je welke vluchten er in een bepaalde periode het goedkoopst zijn.

Goedkope vluchten

5) Pas op voor extra bagage en andere bijkomende kosten

Tijdens je speurtocht naar goedkope vliegtickets lijken sommige vluchten vaak een stuk aantrekkelijker dan ze werkelijk zijn. Op het moment dat je doorklikt om te boeken komen er plotseling allerlei kosten bovenop. Zo zit de bagage er lang niet altijd bij in en moet je hier voor bijbetalen. Bij low-budget maatschappijen kan dit een redelijk bedrag zijn van de totale vlucht. Controleer goed hoeveel de toegestane hoeveelheid kilogram is om mee te nemen. Vaak betaal je fors voor de extra kilo’s in je koffer. Nog beter is alleen handbagage meenemen. Zodoende betaal je helemaal geen kosten voor de extra bagage. Houd wel rekening met het feit dat je geen/weinig vloeistoffen in de handbagage mee mag nemen.

Het reserveren van een stoel betaal je vaak ook extra voor. Het is lang niet altijd nodig om een stoel te reserveren, want in veel gevallen reserveer je een stoel op het laatste moment alsnog zonder bijkomende kosten. In dat geval heb je alleen minder keuze aan plekken om te zitten.

Er kunnen nog meer type kosten om de hoek komen kijken. Denk aan betalingskosten, zoals de creditcard kosten en belastingen die er later nog bovenop komen. Dit is bij lang niet alle maatschappijen hetzelfde, waardoor het loont om verder te vergelijken dan alleen op vergelijkingssites zelf. Deze websites nemen deze kosten namelijk niet mee.

6) Zoek naar kortingscodes en aanbiedingen

We blijven Nederlanders en wij zijn gek op kortingen en aanbiedingen. Zoek hier dan ook actief naar. Onderstaand lees je enkele mogelijkheden voor het vinden van een korting of aanbieding:

 • Voordat je een ticket boekt heb je vaak de mogelijkheid om een kortingscode in te voeren. Is een dergelijk veld aanwezig? Dan betekent het dat er voor de betreffende maatschappij een kortingscode moet zijn. Speur het internet af en kijk of je er een kunt vinden.
 • Meld je aan bij nieuwsbrieven van vliegmaatschappijen. Mailings worden het vaakst gebruikt voor aanbiedingen. Door je e-mailadres aan te melden bij de maatschappij weet je zeker dat jij de aanbieding als eerst ontvangt in je mailbox.
 • Er bestaan vele websites die zich speciaal richten op kortingscodes. Maak gebruik van deze websites en kijk of zij speciale aanbiedingen hebben voor vliegtickets.

7) Cookies: Hoe zit dat precies?

Er bestaat veel discussie over het verband tussen cookies en prijzen voor vluchten. Waarom? Cookies zijn in feite kleine bestanden aan informatie. Wanneer jij een website bezoekt dan wordt hier informatie over opgeslagen. Bezoek jij een website meerdere malen en zoek je steeds naar dezelfde vlucht? Dan vertellen de cookies in feite dat jij veel interesse hebt in een bepaalde vlucht. Omdat de kans groot is dat jij hoe dan ook de vlucht zult boeken gaan de prijzen van de vluchten omhoog.

In hoeverre dit gebeurt is erg onduidelijk, maar om er zeker van te zijn dat jij hier niet de dupe van bent verwijder je de cookies van je computer of controleer je de tickets via een ander device, zoals op je tablet of smartphone. In de browser is het ook mogelijk om een incognito venster te openen.

8) Zoek naar alternatieve tussenstops en vliegvelden

Hoewel veel website automatisch tussenstops meerekenen loont het in veel gevallen om zelf wat speurwerk te verrichten. Zijn de prijzen naar een bepaalde bestemming bijzonder hoog? Kijk dan zelf of het een verschil maakt om eerst de prijzen te checken naar een andere grote stad in de omgeving en vanaf daar weer verder te vliegen. Vaak vind je zo goedkopere vluchten.

Net als het zoeken naar tussenstops vlieg je vaak ook goedkoper door een ander vliegveld te kiezen. Schiphol is lang niet altijd het voordeligst om te vliegen. Kijk naar de prijzen die je betaalt wanneer je vanuit Brussel, Eindhoven of Düsseldorf vliegt. Niet alleen kom je vaak genoeg goedkope vliegtickets tegen, maar ook bespaar je veel geld wanneer je dichtbij een van deze vliegvelden woont. Ten eerste bespaar je op de benzine en ten tweede is parkeren hier goedkoper.

Goedkoop vliegen

9) Losse tickets in plaats van een retourvlucht

Een hele logische gedachte is om direct een retourvlucht te boeken. Doordat je 2 vliegtickets in één keer koopt betaal je minder. Klinkt voor de hand liggend, maar vaak is het tegenovergestelde het geval. Door direct je retourvlucht te boeken wordt deze vaak gekoppeld aan dezelfde maatschappij. Echter kan de heenvlucht met de ene maatschappij het goedkoopst zijn, terwijl de terugvlucht met een andere maatschappij veel voordeliger kan zijn. Daarom is het altijd verstandig om zowel naar de heenvlucht als de terugvlucht apart te zoeken.

10) Maak gebruik van een prijsalert

Een prijsalert, oftewel een prijsalarm is in feite een tool die de vliegtickets bijhoudt en die jou een e-mail stuurt wanneer de prijzen dalen. Weet jij al lang van tevoren op welke dag je naar een bepaalde bestemming vliegt? Maak dan gebruik van het prijsalarm. Op deze manier hoef je niet zelf steeds weer te controleren op de stand van de prijs, maar houd je slechts de mailtjes in de gaten die je automatisch ontvangt.

Goedkope vakanties

Goedkope vakantie: Ultieme vakantie bespaartips

Even ontsnappen aan het werk en de tropische stranden opzoeken is iets wat iedereen wel eens nodig heeft. Helaas staat de portemonnee het niet altijd toe en lijkt de vakantie waar je naar verlangd nog ver weg. Ook gebeurt het vaak dat de portemonnee sneller leeg raakt dan je van tevoren had verwacht. Weten hoe je goedkoop op vakantie gaat en toch een leuke vakantie beleefd? Wij hebben een overzicht met alle tips voor de ultieme budget vakantie.

Een goedkope vakantie voor iedereen

Goedkoop op vakantie is voor iedereen een optie. Met de juiste tips wordt jouw vakantie plotseling een stuk goedkoper, maar zal je merken dat je nog steeds erg veel leuke dingen doet. Een voordelige vakantie betekent niet dat jij je hotelkamer niet meer uit hoeft te komen en je dus net zo goed thuis had kunnen blijven. Het tegenovergestelde is juist eerder het geval. Door op veel dingen te besparen kun je dit geld juist gebruiken voor andere leuke dingen! Of misschien dit jaar nog een keer er tussenuit?

Je vakantie is op te delen in verschillende fasen. Dit zijn de volgende: Het boeken, de voorbereiding, en wanneer je op de bestemming bent. Per fase geven we een overzicht van alle mogelijke bespaartips!

Besparen tijdens het boeken: 16 tips

Tijdens het boeken van je reis is er veel voordeel te behalen. Ten minste, wanneer je de juiste stappen onderneemt. Het plannen van je vakantie begint bij het bepalen van de bestemming, de datum waarop je gaat en het vaststellen van een budget. Onderstaand zetten we alles op een rijtje om dit zo goed mogelijk te plannen.

 1. Bepaal je budget. Goedkoop op vakantie wordt niet voor niets ook wel een budget vakantie genoemd. het is daarom belangrijk dat je een duidelijk en realistisch budget vaststelt. Zo weet je welke bestemmingen en vakanties mogelijk zijn en welke je niet meer naar hoeft te kijken.
 2. Kies een bestemming die bij jou past en binnen je budget past. Er zitten grote verschillen in de betaalbaarheid van diverse bestemmingen. Zo zijn plaatsen in het oosten van Europa over het algemeen veel goedkoper dan bestemmingen in het westen van Europa.
 3. Stel een datum vast waarop je het voordeligst op vakantie gaat. Tijdens het hoogseizoen weet je zeker dat je de hoofdprijs betaalt. Probeer het hoogseizoen daarom te vermijden. Gedurende de maanden buiten de zomer om vlieg je nog steeds naar zonbestemmingen waar je in je zwembroek languit op het strand ligt.
 4. Vroegboek of last minute op vakantie? Het goedkoopst boek je tijdens de vroegboek of last minute kortingen. Heb jij een bestemming in je hoofd met wellicht een accommodatie waar je niet van af wilt wijken? Dan is het een aanrader om vroeg te boeken. Maakt de bestemming je minder uit? Wacht dan op het laatste moment en kijk welke vakantie voor een prikkie over zijn.
 5. Ga voor het voordeligste vervoersmiddel. Een van de hoogste kostenposten is vaak het vervoersmiddel. Hoewel vliegtickets steeds goedkoper worden kun je nog steeds veel besparen door te kiezen voor een busrit of een reis met de trein. Nadeel is dat je soms een lange tijd in de bus moet zitten, maar door even de tijd uit te zitten houd je wel meer geld over om later te besteden. Let op: Boek je bij een reisorganisatie met een busreis? Bekijk dan goed hoeveel dagen je daadwerkelijk overhoud op vakantie. Je wilt niet dat je een paar tientjes bespaart door te kiezen voor een busreis, maar dat je vervolgens een dag minder op de bestemming zelf bent.
 6. Ga met eigen auto. Deze heeft veel weg van de voorgaande, maar een autovakantie is de ultieme manier van een budget vakantie. Voornamelijk wanneer je met het hele gezin of een paar vrienden gaat en de kosten verdeelt. Bovendien geeft de auto je ook veel vrijheid en profiteer je van een goedkoop vervoersmiddel ter plekke op vakantie.
 7. Kies voor een tentje. Goedkoper kan het niet. Doe een tentje achterin de auto en trek er helemaal zelf op uit. Naast dat het een heel avontuur is om op eigen houtje met een tentje op vakantie te gaan is het ontzettend voordelig.
 8. Regel zoveel mogelijk zelf. Het is natuurlijk een heerlijk gevoel om alles direct te boeken en weten dat alles meteen is geregeld. Hiervoor betaal je natuurlijk wel meer omdat je in feite voor de service van het reisbureau betaalt. Dit betaal je niet wanneer jij zoveel mogelijk zelf regelt. Denk aan het los boeken van een vervoersmiddel of met eigen auto en een accommodatie boeken. Stroop de mouwen dus maar op en begin met het plannen en regelen van je vakantie.
 9. Wel of geen all-inclusive? All-inclusive kan veel geld besparen, maar het kan juist ook veel geld kosten. Bepaal van tevoren wat je verwachtingen zijn. Wil je bijvoorbeeld dagelijks aan de boulevard dineren en betwijfel je of je veel tijd doorbrengt bij het hotel? Kies dan niet voor een all-inclusive vakantie. Verwacht je juist veel bij het hotel te zijn en heb je niet de behoefte om veel buiten de deur te eten? Dan is het juiste verstandig om wel voor een all-inclusive vakantie te kiezen.
 10. Gebruik zoveel mogelijk vergelijkingssites. Goedkope vliegtickets vind je door meerdere sites regelmatig bij te houden. Sites zoals Skyscanner.nl en Cheaptickets laten overzichtelijk alle goedkoopste vliegtickets zien van verschillende maatschappijen. Houd deze sites dan ook regelmatig bij.
 11. Vind een goedkope overnachting. Naast het vervoer is de overnachting een van de grootste kostenposten op vakantie. Besparen op je vakantie kan een hoop geld besparen. In plaats van het luxe resort kun je kiezen voor een goedkoper hotel en dit geld gebruik je vervolgens om leuke dingen van te doen. Op de website van Booking.com vind je snel en gemakkelijk goedkoper overnachtingen. Hier vind je ook veel hostels. Hostels zijn de goedkoopste manier van overnachten, maar je moet natuurlijk wel bereid zijn om je kamer te delen met andere wanneer je hiervoor kiest.
 12. Aanmelden nieuwsbrieven. Meld je aan bij zoveel mogelijk partijen die kortingen en deals versturen via de mail. De meeste mensen zitten er niet op te wachten om de e-mailbox vol gespamd te krijgen met allerlei mails, maar toch kan het lonen om deze tijdelijk te ontvangen. Zo wordt je direct op de hoogte gesteld van nieuwe acties en aanbiedingen. Heb je een vakantie geboekt? Meld je dan af voor de nieuwsbrieven.
 13. Verblijf bij locals! Niet alleen bespaar je zo een hoop geld, maar dit is ook een ontzettend leuke manier van reizen. Via Airbnb.nl vind je over de hele wereld accommodaties van mensen die een kamer aanbieden in hun eigen woning. Hoewel de prijzen voor de meeste accommodaties de laatste jaren al flink zijn gestegen vind je er nog steeds voordelige overnachtingen. Bovendien krijg je de kans om te zien hoe de lokale bevolking woont. Couchsurfing.com wordt minder gebruikt door vakantiegangers en meer door reizigers, maar dit is ook een ontzettend leuke manier om de lokale bevolking te zien en bovendien verblijf je geheel gratis bij iemand thuis!
 14. Op vakantie in eigen land. Veel mensen kiezen voor een zonbestemming. Heerlijk languit op de stranden. Hier zit dan ook een prijskaartje aan. Helaas hebben we in Nederland niet altijd het beste weer, maar stranden hebben we wel. Neem jij genoegen met wat minder weer? Bespaar jezelf dan het geld en verblijf lekker in eigen land.
 15. Let op bij het boeken van vakanties, accommodaties en vliegtickets. Voordat je iets boekt is het belangrijk om altijd goed te kijken wat er wel en niet bij in zit. Zo proberen hotels er vaak een ontbijt automatisch bij te doen waar je fors voor betaalt. Tijdens het boeken moet je dit zelfstandig wegklikken om er niet voor te betalen. Bij het boeken van vliegtickets proberen maatschappijen je vaak maaltijden extra te verkopen of je rekenen de hoofdprijs voor je bagage. heb jij minder bagage nodig of heb je voldoende aan je handbagage? Vink de optie dan af, zodat je hier niet voor betaalt.
 16. Kijk verder van Schiphol. Vliegen van Schiphol is lang niet altijd het goedkoopst. Kijk daarom wat het kost om te vliegen vanaf Düsseldorf, Eindhoven of Brussel. Vanaf deze vliegvelden vlieg je vaak goedkoper naar veel bestemmingen.
Info afbeelding
Een goedkope vakantie boeken doe je door veel zelf te regelen, flexibel te zijn, veel research te doen en een overnachting te kiezen die bij jou en je budget past.

Besparen tijdens de voorbereidingen: 8 tips

Is je vakantie geboekt? Dan beginnen de voorbereidingen. Bij de voorbereidingen behaal je veel winst door slim te zijn met een aantal zaken. Wij hebben al onze tips op een rijtje gezet om de voorbereidingen zo voordelig mogelijk door te komen.

 1. Wat heb ik écht nodig? Maak een lijst voor jezelf met alle spullen die je nodig hebt voor de vakantie. Denk aan een koffer of backpack, zonnebrandcrème, kleding, kaarten, boeken en nog meer. Ga vervolgens het lijstje af op spullen die je al hebt of misschien toch niet nodig hebt. Vervolgens ga je op zoek naar de spullen die je nog wel nodig hebt. Probeer ze in eerste instantie van vrienden te lenen. Er is altijd wel iemand die een koffer heeft en deze de periode niet nodig heeft waarop jij hem goed kunt gebruiken. Een andere manier is om via Marktplaats op zoek te gaan naar goedkope tweedehands artikelen.
 2. Tijdens het inpakken van de spullen is het belangrijk om de lijst met artikelen nog eens goed door te nemen om te controleren of je echt alles hebt ingepakt. Het is zonde om er op vakantie achter te komen dat je een oplader of tandenborstel bent vergeten en die uiteindelijk alsnog moet kopen.
 3. Controleer je telefoonabonnement. Check altijd hoe het zit met bellen en internetten in het buitenland. Zo zijn er sommige aanbieders waarmee je in heel Europa kunt internetten, maar kan het ook zijn dat je hier fors voor betaalt. Je zit er niet op te wachten dat je een vette telefoonrekening thuis op de deurmat krijgt een aantal weken nadat je weer terug bent van je vakantie.
 4. Download handige applicaties op je smartphone. Er zijn tegenwoordig veel apps voor navigatie, reisinformatie of om het nieuws te lezen. Zoek in de App Store bijvoorbeeld naar Maps.me. In deze app download je van tevoren een kaart van een specifiek land of gebied. Vervolgens kun je de kaart van dit land ook offline gebruiken en heb je dus geen internet nodig. De gps in Google Maps werkt ook offline, maar zonder internet is het niet mogelijk om de route aan te passen.
 5. Check goed hoe je bent verzekerd. Een ongeluk op vakantie zit in een klein hoekje en wanneer dit gebeurt wil je niet dat je ook nog voor de kosten opdraait. De andere kant is dat je niet dubbel verzekerd wilt zijn. Kijk daarom of je een doorlopende reisverzekering hebt en je dus geen annuleringsverzekering meer nodig hebt.
 6. Ga je weg van huis? Laat de boel dan op de juiste manier achter. Zet elektronische apparaten uit en doe je woning goed op slot.
 7. Laat je wegbrengen naar het vliegveld en ophalen. Geen parkeerkosten voor je auto op het vliegveld. Een vriend of familielid zet je af bij de vertrekhal van het vliegveld.
 8. Neem zo min mogelijk bagage mee. Voornamelijk bij een goedkope budget vakantie betaal je juist veel voor de bagage. De vakanties lijken in eerste instanties goedkoop, maar budget maatschappijen proberen veel extra’s mee te pakken, zoals kosten voor veel bagage. Neem daarom zo min mogelijk bagage mee. Het voordeligste is het wanneer je voldoende hebt aan alleen handbagage.

Zo ga je goedkoop op vakantie

Besparen tijdens de vakantie zelf: 9 tips

Niet alleen bij de voorbereidingen, maar ook tijdens de vakantie zelf bespaar je een hoop geld met onze onderstaande tips. Ook bij deze tips wordt er vanuit gegaan dat het plezier tijdens je vakantie er niet op achteruit hoeft te gaan.

 1. De keuze van vervoersmiddelen. Tijdens vakantie kiezen de meeste mensen voor gemak. Echter is het lastig om een goedkope vakantie te ervaren wanneer je veel gebruikmaakt van taxi’s. Taxi’s zijn het duurste transportmiddel op de meeste bestemmingen. Reizen met de bus of trein is een stuk goedkoper. Een andere optie is het huren van een fiets of misschien een eigen huurauto. Veel gemak en bovendien ben je eigen baas over je planning. Ga je toch met de taxi? Probeer dan kosten te delen.
 2. Vergeet niet af te dingen. In de Nederlandse winkels is het niet nodig, maar wanneer we naar veel plekken in het buitenland gaan dan worden we gezien als rijke toeristen. Verkopers zullen dan ook niet aarzelen om de prijs te verdubbelen of een prijs van 3 keer zoveel te noemen.
 3. Verder is het belangrijk om goed op te letten dat je geen nep-producten koopt. Zonde wanneer je de volle prijs betaalt voor een Dolce & Gabbana luchtje koopt en er later achter komt dat je de geur zo kwijt bent na het opspuiten.
 4. In landen waar de euro niet wordt gebruikt is het belangrijk om te kijken wat de wisselkoers is. Op deze manier laat jij je minder makkelijk belazeren. Download bijvoorbeeld van tevoren een applicatie op te telefoon waarmee je ter plekke altijd gemakkelijk bedragen uit kunt rekenen.
 5. Koop geen onnodige souvenirs. We zijn vaak geneigd om aan het einde van de vakantie voor iedereen mooie souvenirs mee te nemen. Hoewel iedereen het op prijs zal stellen is het lang niet altijd nodig. Veel mensen kom en in de souvenirs bedenk van tevoren wat je daadwerkelijk nodig hebt.
 6. Haal boodschappen en kook zelf af en toe. Natuurlijk hoef je niet de hele vakantie voor jezelf te gaan koken, maar door een aantal keer zelf te koken bespaar je hoge kosten voor dure etentjes en bovendien is het leuk om te zorgen voor je eigen eten.
 7. Controleer altijd op schade aan je accommodatie of andere spullen die je huurt. Het is niet ongewoon dat toeristen te maken krijgen met hoge kosten voor schade aan de kamer of een gehuurde scooter/auto. Tijdens het inchecken en voorafgaand aan het huren van een scooter of auto is het belangrijk om te checken of er al schade aanwezig is. Is dit het geval? Geef dit dan direct aan, zodat jij hier later geen problemen mee krijgt.
 8. Let op pinkosten. Per keer dat je pint betaal je hier in veel landen kosten voor. Doe dit daarom niet te vaak om deze kosten te beperken.
 9. Houd je hoofd erbij en laat je niet oplichten. Waar toeristen zijn, zijn oplichters. Houd je portemonnee goed bij je en draag desnoods een buiktasje die je onder je shirt draagt. Stop hier je belangrijke spullen in, maak bewaar ook niet alle belangrijke spullen op dezelfde plek. Mocht je dit tasje toch kwijtraken dan ben je niet meteen alles kwijt. Met deze tip bespaar je wellicht niet direct, maar het kost je wel een hoop geld indien het misgaat.

Let op!

Vergeet tijdens een goedkope vakantie niet te genieten. Het is belangrijk om goed op je geld te letten, maar nog belangrijker is dat je het naar je zin hebt, want wat is anders het nut van op vakantie gaan? Gebruik onze 33 tips om te besparen op vakantie daarom tot op zekere hoogte.