• Menu
  • Menu
Madrid header

Stedentrip Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en het is centraal in het land gelegen. Met circa 6 miljoen inwoners is het een van de grootste steden van Europa en de grootste stad van Spanje. Naast dat het de grootste stad van het land is, is het ook het politieke en economische centrum. Door het steeds goedkoper worden van de vliegtickets is het erg interessant geworden om een stedentrip naar Madrid te maken. De stad kent namelijk een lange geschiedenis en vandaag de dag zijn er nog vele bezienswaardigheden te bewonderen.

Dit is waar je jouw vakantie naar Madrid boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Over Madrid

In de stad is het duidelijk te merken dat het om een wereldstad gaat. Het is er erg druk en alles verloopt er erg snel. In het centrum van de stad en op de wegen naar de stad toe is er veel verkeerschaos te vinden. Daarnaast is het ook zo dat Madrid op veel plekken juist weer rustiger is en minder chaotisch. Tijdens een stedentrip naar Madrid heb je de mogelijkheid om de geschiedenis en de cultuur van de Spanjaarden te ontdekken. Bezoek de vele bezienswaardigheden, geniet van de Spaanse keuken, ga een dagje flink shoppen of ontdek het nachtleven in deze stad. Hieronder lees je alle informatie voor een geslaagde stedentrip Madrid.

Zakencentrum van Madrid

Dit zijn dé bezienswaardigheden van Madrid:

De stad kent schitterende bezienswaardigheden. De diverse bouwwerken die de stad heeft zijn het bezoeken absoluut waard. Om de hele stad te zien heb je daarom aan enkele dagen dan ook niet genoeg. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de Madrid bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Palacio Real

Het Palacio Real is het koninklijk paleis van de stad. Dit paleis telt maar liefst 3418 kamers en is het een na grootste koninklijk paleis van heel Europa. Het enorme gebouw en de bijzondere inrichting aan de binnenkant met de mooie kroonluchters zorgen voor een schitterend aanzicht.

Palacio Real Madrid
Palacio Real Madrid

Museo del Prado

Dit is een van de meest bekende kunstmusea ter wereld. Je komt hier namelijk maar liefst 8600 schilderijen, 5000 tekeningen, honderden beelden en nog veel meer tegen. In het museum zijn dan ook werken te vinden van vele bekende kunstenaars uit de geschiedenis, waaronder Rembrandt, Peter Paul Rubens, Jheronimus Bosch, Joachim Patinir en meer.

Museo del Prado in Madrid
Museo del Prado

Het Real Madrid stadion

Voor veel mensen is een bezoek aan Madrid niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan het stadion van Real Madrid. Het mooiste is natuurlijk om live een voetbalwedstrijd bij te wonen, maar indien er geen wedstrijden zijn dan kun je ook een rondleiding door het stadion krijgen. Hiervoor kun je vooraf online kaarten kopen om de drukte te mijden. Voor het stadion kun je ook een bezoek brengen aan het Real Madrid museum.

Real Madrid stadion binnenkant
Real Madrid stadion van de buitenkant
Real Madrid stadion

Museo Reina Sofía

De volledige naam van dit museum is Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Dit is een museum dat ontzettend belangrijk is voor de kunst in Spanje. Je komt er o.a. een kunstwerk van Pablo Picasso tegen genaamd ‘Guernica’ dat dateert uit 1937.

Museo Reina Sofia
Museo Reina Sofia

Het Retiropark

Wil je even ontsnappen aan alle drukte en hectiek in de stad? Dan breng je een bezoek aan het stadspark het Retiropark. In de stad wordt dit park ook wel aangeduid als Parque del Buen Retiro. Voor de Madrilenen is dit de plek om even tot rust te komen en een leuke wandeling te maken. In het park zijn ook bomen gepland om slachtoffers te herdenken door aanslagen in de stad.

Parque del Buen Retiro met Monument Alfonso
Parque del Buen Retiro met Monument Alfonso

De wekelijkse markt Rastro

Ben je op een zondag in deze stad? Breng dan ook een bezoek aan de wekelijkse markt die iedere zondag is te vinden in de wijk El Rastro. Dit is een zeer grote markt die verspreid is over vele kronkelende straten. Voor het grootste gedeelte kun je er kleding kopen, maar bij meerdere straatjes kom je ook andere spullen tegen, zoals antiek, kunst en nog meer.

Wekelijkse markt El Rastro
Markt El Rastro

Plaza Mayor

Dit is een groot en gezellig plein in de stad. Op dit plein kom je namelijk regelmatig straatartiesten en andere talenten tegen. In de straten die rondom het plein zijn te vinden vind je veel winkeltjes en restaurants.

Het plein Plaza Mayor
Bovenaanzicht Plaza Mayor
Plaza Mayor plein in Madrid
Plaza Mayor plein

Almudena kathedraal

Deze kathedraal dateert uit het jaar 1883 en is een bijzondere kathedraal om te bezoeken. De bouwstijl van de kathedraal is bijzonder om te zien.

Almudena kathedraal
Almudena kathedraal

Zoo Madrid

Tot slot is het ook mogelijk om een dagje naar de dierentuin te gaan. Hiervoor breng je een bezoek aan Zoo Madrid, waar je allerlei leuke diersoorten tegenkomt.

Flamingos in Zoo Madrid
Flamingos in Zoo Madrid

Uitgaan Madrid

Tijdens je bezoek aan deze enorme stad ben je natuurlijk ook benieuwd naar het nachtleven van de Spanjaarden. Daarom geven we hier de informatie om je op weg te helpen voor een geslaagde avond stappen. Het is belangrijk om goed gekleed te gaan. Wanneer je er niet netjes uitziet heb je de kans bij clubs en discotheken geweigerd te worden. Ook begint het nachtleven wat later dan in Nederland. Zo komt het rond half 2 pas echt op gang.

De grootste discotheek van de stad is Teatro Kapital. Bij deze club weet je zeker dat je een geslaagde avond zult beleven. Er is namelijk voor iedereen wel wat te vinden. Teatro Kapital bestaat namelijk uit maar liefst 7 verdiepingen waar je op iedere verdieping een eigen muziekstijl tegenkomt. De muziek varieert van R&B, House en Salsa. Boven kun je een frisse neus halen op het dakterras. Een andere discotheek is de club Joy Eslava. Deze discotheek heeft de deuren geopend tot vroeg in de ochtend. Er wordt voornamelijk House muziek gedraaid en de club kent een dresscode. Zorg dat je er chique en casual uitziet en je zult geen problemen hebben om binnen te komen.

De discotheek Joy Eslava is te vinden in de wijk Puerta del Sol. In deze omgeving kom je nog veel meer leuke barretjes en uitgaansgelegenheden tegen. Hier vind je o.a. een gezellige salsa bar El Son. Een andere wijk die je kunt bezoeken voor gezellige barretjes is het oude centrum La Latina.

Winkelen

Naast de vele bezienswaardigheden of het uitgaan in Madrid wil je vast ook eens een dagje gaan shoppen. Dat kan in deze stad uitstekend. De vele winkelstraten en winkelcentra maken dit uitermate geschikt. Om je op weg te helpen met waar je moet wezen hebben we hieronder de belangrijkste straten en winkelcentra benoemd.

Winkelen centrum Madrid
Winkelen in oude gezellige straat Madrid

Madrid kent niet een winkelstraat waar je het beste kunt wezen, maar velen. Hieronder benoemen we de winkelstraten:

  • Calle Fuencarral is een lange winkelstraat vol met hippe winkels en bekende merken.
  • Calle Serrano is de winkelstraat waar je de duurdere merken tegen zult komen. In deze straat kom je de rijke Madrilenen tegen met de dure tasjes en jassen.
  • Malasaña is geen echte straat, maar het is een wijk. In deze wijk kom je vele kleine straatjes tegen waar je overal winkels aantreft.

In de stad zijn daarnaast nog diverse grote winkelcentra te vinden waar je geslaagd kunt shoppen. Hoewel je er hier genoeg van tegenkomt verspreid over de stad zijn er een aantal die we kunnen aanbevelen:

  • Princípe Pío is een enorm winkelcentrum waar je alle bekende grote merken tegenkomt en een grote foodcourt. Ook is er in deze mall een bioscoop te vinden.
  • ABC Serrano is een winkelcentrum waar je juist kleine winkeltjes tegenkomt.
  • Plaza Norte II is bijzonder om te zien. Het winkelcentrum beschikt over een grote glazen koepel en een mooie marmeren vloer.

Vervoer in Madrid

Tijdens een stedentrip Madrid wil je natuurlijk binnen een korte periode zoveel mogelijk van de stad zien. Daarbij is het belangrijk dat je je snel en gemakkelijk kunt verplaatsen van de ene naar de andere bestemming. Het openbaar vervoer in de stad is goed geregeld. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk met de metro naar het centrum. Ook in de stad zelf is de metro de gemakkelijkste manier om je te verplaatsen. Madrid beschikt namelijk over een uitgebreid metronetwerk. Dit is de snelste en goedkoopste manier om je te verplaatsen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om bovengronds te blijven reizen. Hiervoor kun je gebruik maken van de buslijnen. Het reizen met de bus werkt echter minder efficiënt dan de metro, maar een voordeel is dat je boven de grond kunt reizen en meer van de stad te zien krijgt. Er zijn ook speciale dubbeldekker bussen voor toeristen. Dit zijn de rode bussen die ook bekend zijn in Londen. Deze bussen worden de Hop-on Hop-off bussen genoemd. Deze hebben vaste stopplaatsen en met een dagticket kun je zelf bepalen op welke punten je in- en uitstapt. Bij mooi weer is het een aanrader om op het dak te zitten. Een groot voordeel is dat deze bussen langs alle hoogtepunten van de stad rijden.

Tot slot kun je de stad verkennen op de stadsfietsen. Deze worden de BiciMAD genoemd. Wanneer je in het bezit bent van een creditcard dan kun je gebruik maken van deze witte ov-fietsen. Verspreid over de stad zijn er ophaal- en vertrekpunten voor de fietsen. Zeker bij mooi weer is dit de leukste manier om de stad te verkennen.