• Menu
  • Menu
Header Europa-vakanties.nl

Madrid bezienswaardigheden

Madrid ligt midden in Spanje en is met ruim drie miljoen inwoners een van de grootste steden van Europa. In de zomer kan het er erg warm worden, soms wel tot 40 graden Celsius. In de winter daarentegen is het aan de koude kant en dan is het minder geschikt om in Madrid bezienswaardigheden te bekijken. Al is de stad zeker een bezoek waard!

Dit is waar je jouw vakantie naar Madrid boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

De populairste bezienswaardigheden in Madrid

De meest handige periode om de bezienswaardigheden in Madrid te bezoeken, is in de lente en de herfst. De temperatuur is dan heel aangenaam en je kunt er op je gemak hele dagen rondlopen. Maar welke bezienswaardigheden zijn nu echt de moeite waard in Madrid?

  1. 1. Het Koninklijk Paleis

Madrid Koninklijk Paleis

Een van Madrids belangrijkste bezienswaardigheden is het Koninklijk Paleis. Dit paleis is in barokke stijl, in de achttiende eeuw gebouwd en telt zo’n drieduizend kamers. De Spaanse koninklijke familie woont niet meer in het paleis en het wordt nu alleen nog gebruikt voor officiële staatsaangelegenheden. Je mag zowel het paleis zelf, als de indrukwekkende tuinen om het paleis heen bezoeken. Tijdens een rondleiding krijg je onder andere een aantal kamers, de bibliotheek en verschillende wapentuigen uit de middeleeuwen te zien.

  1. Plaza Mayor

Plein Plaza Mayor in Madrid

Als je in Madrid bezienswaardigheden wilt zien, kun je ook niet om het Plaze Mayor heen. Dit is het bekendste plein van Madrid en van oudsher al dé plek voor evenementen. Zo werden hier vroeger de openbare executies uitgevoerd. Er werden hier stierengevechten gehouden. Maar ook voor markten en festiviteiten kon men terecht op dit grote plein. Om het plein heen staan veel schitterende, oude gebouwen en je vindt er veel cafés en restaurants met gezellige terrasjes. In het midden van het plein staat een standbeeld van Koning Felipe III. In de hoeken staan bankjes waar je even uit kunt rusten en je kunt genieten van het uitzicht en de gezellige drukte van het plein.

  1. Prado Museum

Bezienswaardigheid Prado museum

Als je van kunst houdt is een bezoek aan het Prado Museum ook beslist de moeite waard. Oorspronkelijk werd het gebouw geplaatst om te dienen als natuurwetenschappelijk museum, maar in negentiende eeuw besloot Koning Carlos III er zijn kunstcollectie onder te brengen. In het museum vind je veel werken van grote Spaanse schilders zoals El Greco en Francisco Goya, maar je treft er ook veel bekende buitenlandse namen aan, zoals werken van Rembrandt, Rafael en Rubens. Om wachtrijen te voorkomen is het verstandig om vooraf, online alvast tickets te kopen. Je bent er, als je wilt, een hele dag zoet met het bewonderen van schilderijen en andere kunstwerken.

  1. Stadion van Real Madrid

Bezienswaardigheden Real Madrid stadion

Houdt je van voetbal, dan is het Real Madrid stadion ook een leuke bezienswaardigheid. Het voetbalstadion staat er al sinds 1947, maar inmiddels is deze enorm gemoderniseerd. Er passen zo’n 80.000 bezoekers in en het heet officieel Estadio Santiago Bernabéu. Bernabéu was destijds de voorzitter en ook de grootste geldschieter ten tijde van de bouw. Bij een rondleiding maak je eerst een klim richting het dak, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over het veld. Vervolgens breng je een bezoekje aan de kleedkamers en kun je van dichtbij de presidentiele box bekijken. En tenslotte mag je zelfs nog heel even het veld op en je een echte profvoetballer wanen.

  1. Retiro Park

Retiro Park in Madrid

Ook een leuke bezienswaardigheid in Madrid, maar dan eentje waarin je helemaal weer tot rust kunt komen, is het Retiro Park.  Je kunt er heerlijk op een bankje in de schaduw van de bomen zitten, maar er is ook van alles te bekijken in het park.  Zo vind je er standbeelden een rozentuin, fonteinen en terrassen. Ook kun je er een roeibootje huren om over het meer te varen. Naast het meertje bevindt zich een restaurant met terras waar je heerlijk een hapje kunt eten. In het park vind je bovendien het Palacio de Cristal. Dit is een klein paleis gemaakt van glas en metaal, hier worden vaak kunsttentoonstellingen gegeven.

  1. Gran Via

Winkelen bij Gran Via

Als je een dagje wilt shoppen dan kun je hiervoor het beste terecht in de Gran Via. Het is de grootste en ook de drukste winkelstraat van Madrid. Naast het winkelen kun je er ook genieten van de bijzondere architectuur. De straat is met zijn indrukwekkende gebouwen een echte bezienswaardigheid in Madrid. Tevens vind je hier vele theaters, nachtclubs en bars. Als je ’s avonds dus nog niet uitgekeken bent op de stad kun je je hier tot in de late uurtjes vermaken.

  1. San Miguel Markt

Markt San Miguel

Een heel ander soort winkelen doe je op de San Miguel Markt. Dit is een oude, overdekte markt gemaakt van ijzer en glas. Je koopt er van oorsprong voornamelijk etenswaren zoals groente, vis en vlees. Maar sinds dat de toeristen de markt ook massaal weten te vinden worden er ook steeds meer culinaire hapjes en souvenirs verkocht. Je kunt er veel gerechten proeven en je vindt er verschillende (tapas) restaurantjes waar je heerlijk kunt eten onder het genot van een wijntje.

  1. Alcalá Poort

Alcala Poort in Madrid

De Puerta de Alcalá oftewel de Alcalá Poort is inmiddels een monument. Je vindt de poort vlakbij de hoofdingang van het Retiro Park. In de achttiende eeuw werd de poort nog gebruikt als doorgang naar het plaatje Alcalá de Henares waar de poort naar vernoemd is. De functie als poort verviel in 1869, toen de stadsmuur van Madrid werd afgebroken.

  1. Vlooienmarkt El Rastro

Iedere zondag wordt er in Madrid in de wijk El Rastro een grote vlooienmarkt gehouden. De markt is een echte bezienswaardigheid in Madrid. De markt loopt door verschillende kronkelende straten en trekt iedere week weer veel bezoekers. Er wordt een grote verscheidenheid aan producten aangeboden zoals kleding, boeken en kunst. Ieder gedeelte van de markt richt zich op bepaalde producten. De markt begint om negen uur ’s ochtends en is ’s middags om drie uur afgelopen.

Vervoer naar bezienswaardigheden Madrid

Wil je een of meerdere bezienswaardigheden in Madrid bezoeken dan is de metro een handig en goedkoop vervoersmiddel. Met de metro kom je eenvoudig en snel op alle plekken van de stad. De metro is zowel populair onder de lokale bevolking als bij de toeristen. Er rijden ook voldoende bussen, maar is minder efficiënt gezien de drukte in de stad. De meeste mensen maken pas van de bus gebruik als de metro niet meer rijdt.