• Menu
 • Menu
Ligurië header

Onze tips voor een leuke tijd in Ligurië

Italië heeft veel regio’s voor een heerlijke vakantie. In het noorden, westen, oosten en zuiden vind je veel van zulke regio’s en zo is er ook het pittoreske Ligurië, in het noordwesten van Italië. Bezoek deze regio, aan de kust van Italië, waar het altijd warm is en het eten lekker smaakt.

Ligurië ligt in het noordwesten van Italië en is een van de kleinste regio’s van dit land. Gelukkig is er genoeg te beleven. Houd er rekening mee dat het in de zomermaanden druk kan zijn. Bij een kleine regio horen kleine stranden die zitten snel vol. 

Buiten hartje zomer is het heerlijk vertoeven op de stranden en een goed moment om de rijke geschiedenis van Ligurië te ontdekken. Er is genoeg te zien, dat zelfs helemaal teruggaat naar de middeleeuwen of eerder. Geschiedenisliefhebbers zitten hier dus zeker goed.

Ben je meer van lekker eten? Ook dat zit goed in de regio van Liguria. Er is een speciale lokale keuken genaamd Cucina Bianca die bekend staat om heerlijke gerechten en speciale Italiaanse smaken. 

Wij nemen je mee door deze prachtige regio’s en geven je hieronder een paar tips voor je vakantie in Ligurië. Hier zit van alles tussen, van eten tot wandelen tot geschiedenis.

Dit zijn de mooiste bestemmingen in Ligurië!

 • Cinque Terre: deze plek in Ligurië heet Cinque Terre wat ook wel vertaald naar het Nederland vijf landjes betekent. Cinque Terre bestaat dan ook uit vijf stadjes: Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore en Vernazza.
 • Portofino: dit is de stad waar alle beroemdheden naar toe komen om te liggen dobberen in de zee op hun jacht. Portofino is een luxe stadje waar je heerlijk kunt eten en luieren.
 • Genua: dit is de hoofdstad van Ligurië. Dit is een van de grootste steden in het gebied waar je heerlijk vakantie kunt vieren. Christopher Columbus is hier opgegroeid en je kunt nog steeds zijn huis zien.
 • San Remo: deze stad ligt aan de bloemenriviera en tussen Nice, Frankrijk en Genua in. In deze stad vind je veel grote stranden om op te zonnen en een markthal waar je vers eten kunt halen. 
 • La Spezia: deze havenstad is een favoriet onder veel toeristen en er zijn veel leuke bezienswaardigheden.
 • Levanto: Levanto zelf is erg leuk en pittoresk. Je vindt er van alles, van leuke winkels tot gezellige plekjes om iets te eten en drinken. 
 • Ventimiglia: Ventimiglia, ook wel XXmiglia genoemd, is een kuststadje dat al bestaat sinds de romeinse tijd en waar je veel van deze romeinse tijd terug kunt zien. 
 • Imperia: deze stad bestaat uit de twee delen Oneglia en Porto Maurizio. Het is een bruisende stad vol met leuke bezienswaardigheden en barretjes. 
 • Monterosso: dit is de grootste stad van de vijf stadjes in Cinque Terre. Echt de moeite waard om te bezoeken. De mensen zijn gezellig en het eten is lekker. Ook leuk om onderdeel te maken van je reis langs de vijf steden.
 • Savona: dit is een stad in de bloemenriviera waar je heerlijk kunt luieren op een van de vele stranden en interessante bezienswaardigheden kunt bezoeken. 
 • Rapallo: hier kun je ook lekker luieren aan het strand of het interessante Castello Rapallo bezoeken die midden in de stad te vinden is. 
 • Sestri Levante: ook hier kun je veel bezienswaardigheden bezoeken en lekker eten. Fijn om te weten: in de buurt zit een camping en hotel waar Nederlanders werken. 
 • Alassio: in deze stad kun je de beroemde Muur van Alassio bezoeken waarop je wel honderden stenen en plakkaten met namen van beroemde Italianen erop kunt vinden. 

Het lekkerste eten in Ligurië?

Bij Italië denk je aan pasta en heerlijke sauzen zoals pesto. Daar is een overvloed van in Liguria. Pasta pesto eet je overal in dit stadje. De speciale lokale keuken genaamd Cucina Bianca vind je ook overal terug. 

Proef bijvoorbeeld eens de heerlijke focaccia, kruidig brood, zoals de Genovese focaccia, of focaccia met kaas. Verder is de Farinata een favoriet, vooral als je van kikkererwten en pannenkoeken houdt. Ook heerlijke hartige taarten met groentes, vlees en kaas vind je overal in deze regio. 

Daarnaast is het een regio aan de kust, dus er is een overvloed aan vis. Denk bijvoorbeeld aan inktvis of calamaris. De fritto misto is een favoriet bij veel lokale inwoners. Samen met een van de wijnen uit deze regio heb je een heerlijke maaltijd.

Wandelen in Ligurië

Liguria is daarnaast een leuke regio om te gaan wandelen. De regio is er echt op gemaakt: overal vind je wandelpaden en kun je urenlang wandelen langs prachtige natuur. Mensen die altijd hun wandelschoenen meenemen op vakantie zitten hier dus goed. 

Let wel op dat het landschap in deze regio wat steil en smal kan zijn. Hier wandelen is dus vooral leuk voor de ervaren wandelaar. Daarnaast moet je opletten tijdens het jachtseizoen, die van september tot februari is. Dan is voornamelijk dinsdag en vrijdag veilig om te wandelen. 

Het is handig om goede wandelschoenen mee te nemen en je goed in te smeren. Neem tijdens je wandeling ook genoeg drinken en eten mee, want de meeste wandelingen hier duren niet kort. 

Luieren op het strand

We stipten net even kort de drukke stranden aan, want daar staat Liguria ook bekend om. In deze regio zijn ontzettend veel badplaatsen en stranden waar je lekker kunt luieren, zonnen, zwemmen en een boekje lezen in de zon. 

De Riviera Ponente is een bekende badplaats waar veel toeristen komen in de zomer. Ook onder andere Loano, Ligure, Borgo Santo Spirito en Noli zijn bekende badplaatsen waar je heerlijk kunt luieren op het strand. Er zijn zandstranden en kiezelstranden in deze regio. 

Geschiedenis bekijken 

Ook voor cultuur en geschiedenis zit je in deze regio goed. Er zijn veel leuke dorpjes en steden waar de geschiedenis goed te zien is en waar het soms zelfs teruggaat tot middeleeuwen of de romeinse tijd. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad Genua, waar je veel geschiedenis van Columbus kan zien. In La Galata, het scheepvaartmuseum, kun je kaarten van Mercator zien, replica’s van schepen bekijken en veel leren over Columbus en zijn reizen. Ook vind je in deze hoofdstad veel andere interessante musea.