• Menu
  • Menu
Palermo header

Stedentrip Palermo

Palermo is gelegen in Italië en is de hoofdstad van het eiland Sicilië. Dit eiland ligt onder de punt van de zogeheten laars van Italië in de Middellandse Zee. Palermo is een stad met een rijke geschiedenis waar tal van culturen hebben overheerst. Zo is de stad overheerst geweest door de Spanjaarden, de Normandiërs, de Feniciërs en is er veel gebeurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al deze gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat je er vandaag de dag nog veel bouwwerken en historische bezienswaardigheden kunt bekijken. Op deze pagina vind je alles voor een stedentrip Palermo.

Over Palermo

De stad Palermo is gelegen in het noordwesten van het eiland Sicilië. Het is de vierde grootste stad van Italië en telt circa 678.000 inwoners. De stad is voornamelijk bekend als een echte universiteitsstad. De meeste mensen die deze stad bezoeken doen dat per vliegtuig. Op een afstand van 30 kilometer van de stad is het vliegveld gelegen. Ook heeft de stad een haven die erg belangrijk is en is geweest voor de ontwikkeling van de stad.

Er zijn verschillende redenen om Palermo te bezoeken. Ten eerste kent de stad een zeer rijke geschiedenis en kent het vele bouwwerken. Daarnaast is het een gezellige stad met een Mediterraans klimaat, waardoor je deze het hele jaar door kunt bezoeken. Verder geniet je er van het lekkere Italiaanse eten, de Italiaanse wijnen, het winkelen of kun je er geslaagd uitgaan.

De mooiste bezienswaardigheden van Palermo!

Bereid je stedentrip Palermo goed voor en zorg dat je geen hoogtepunten mist. Hieronder hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

1) Kathedraal van Palermo

De Kathedraal van Palermo wordt ook wel de Duomo of Cattedrale di Palermo genoemd. Wat deze kathedraal zo bijzonder maakt zijn de diverse bouwstijlen. Deze mix aan verschillende bouwvormen komt doordat er al in de 12e eeuw een start is gemaakt met de bouw van deze kathedraal en eeuwen heeft geduurd.

Hiervoor stond er op deze plek een moskee. Oorspronkelijk moest het een basilica worden. Later heeft deze kathedraal ook Renaissancistische, Barokke en gotische bouwstijlen gekregen. Er zijn zelfs bouwstijlen van de neoclassicistische architectuur terug te zien.

Kathedraal van Palermo
De kathedraal van Palermo

2) Palazzo Reale

Dit is het koninklijk huis van Palermo en staat ook wel bekend als het Palazzo dei Normanni. Ooit was dit gebouw een Arabisch paleis in de 9e eeuw. Sinds de 11e eeuw werd het gebouw overgenomen door Normandië. Sindsdien werd het de zetel van de koningen van Normandië in Sicilië.

Later vond er in de 16e eeuw nog een grote renovatie plaats. Hierdoor zijn er veel verschillende bouwstijlen in het gebouw terug te herkennen.

Palazzo dei Normanni in Palermo
Palazzo dei Normanni

3) La Martorana

Dit is een kerk die zelfs wordt gezien als een van de mooiste kerken van heel Italië. De kerk dateert uit de 12e eeuw. Waar deze kerk het meest bekend om staat dat is het fraaie interieur met mozaïek. Het mozaïek toont de Maagd Maria, Jezus, aartsengelen, profeten en de koning Rogier II. In het mozaïek wordt de koning gekroond door God.

Mozaïek van in La Martorana
Interieur Mozaïek van La Martorana

Wat de kerk verder tot een van de mooiste kerken van Italië maakt is dat er veel verschillende bouwstijlen in terug zijn te vinden, waaronder de Arabische, de Griekse, Normandische en Aziatische bouwstijlen.

La Martorana kerk in Parlermo Italië
Kerk la Martorana

4) Het archeologisch museum

Dit is een van de beste archeologische musea van heel Italië. Het museum geeft een duidelijk beeld van de geschiedenis van het eiland Sicilië. In het museum worden veel bijzondere voorwerpen tentoongesteld, waaronder de collectie van de archeoloog Antonio Salinas. Zodoende kom je er o.a. beeldhouwwerken tegen, juwelen, sarcofagen en nog veel meer.

5) Catacombe dei Cappuccini

Dit is de meest bijzondere begraafplaats van de stad. In het verleden was het alleen toegestaan om hier monniken te begraven. Dit is later veranderd toen er werd besloten om ook niet-gelovigen te begraven.

Bij deze begraafplaats zijn maar liefst circa 8000 gemummificeerde personen. Dit is dan ook de reden dat een bezoek aan deze begraafplaats niet wordt aangeraden aan kinderen.

Catacomben van de Capucijnen
Catacomben van de Capucijnen

6 ) Het operahuis

Het operahuis, oftewel het Teatro Massimo Palermo is een bijzonder gebouw en een plaatje om te zien. De opera behoort tot een van de grootste van heel Europa en is absoluut het bezoeken waard.

Het operahuis Teatro Massimo in Palermo
Teatro Massimo

7) Villa Giulia

Verder kun je ook een bezoek brengen aan het stadspark Villa Giulia. Dit park wordt ook wel Villa Flor of Villa del Popolo genoemd. Het park wordt veel bezocht door de lokale bewoners van de stad. Wanneer het erg warm in de stad wordt kun je verkoeling zoeken op een van de bankjes die onder de bomen staan. Ook zijn er diverse leuke bouwwerken in het park.

Villa Giulia Park in Palermo
Het Villa Giulia Park

8) Het fontein Pretoria

Een zeer bijzondere fontein in de stad is te vinden aan het plein Piazza Pretoria. Deze fontein wordt dan ook Fontana Pretoria genoemd. In de 16e eeuw is het gehele fontein in maar liefst 640 delen naar de stad gebracht. Op het fontein worden belangrijke Griekse goden en personen afgebeeld.

Fontein op Piazza Pretoria in Palermo
Fontein op Piazza Pretoria

Winkelen in Palermo

Hoewel Milaan de winkelstad van Italië is, is Palermo ook uitermate geschikt om een dagje te gaan shoppen. In Palermo kun je terecht bij meerdere winkelstraten. De straten waar je geslaagd kunt winkelen zijn Via Liberta, Via Roma en Ruggero Settimo. De meest bekende straat is Via Liberta. Aan deze straat vind je de meeste winkels en de laatste mode.

Hoewel een dagje winkelen erg leuk is en we kleding in kunnen slaan voor bij huis kunnen we ook in Nederland gaan winkelen. Nog veel leuker is daarom om een bezoek aan een van de markten te brengen. De meest bekende markt van de stad is La Vucciria. Deze markt is te vinden op het San Domenico in de buurt van de haven. Oorspronkelijk was deze markt bedoeld voor vleesproducten, maar tegenwoordig kom je er voornamelijk groente, fruit en verse vis tegen.

Een andere populaire markt is de markt Ballarò. Op deze markt kom je namelijk veel streekproducten en specialiteiten tegen. Tot slot kun je de markt Il Capo bezoeken. Ook op deze markt kom je veel streekproducten tegen.

Uitgaan in Palermo

Tijdens je bezoek aan deze bijzondere stad hoort ook een gezellig avondje uit. Hiervoor kun je naar een van de wijnbars die in de wijk Kalsa.

Het is ook een aanrader om een voorstelling in het theater bij te wonen. Het grootste theater is Teatro Massimo, maar een avondje uit bij Teatro Politeama is ook een aanrader.

Ga je liever een avond met de voeten van de vloer en los in een van de discotheken? Neem dan een kijkje bij Via Generale Arimondi of Viale Strasburgo. Hier zijn de clubs te vinden. Hieronder zetten we een aantal populaire plekken op een rij.

  • La Cuba
  • Kursaal Kalhesa
  • I Candelai

Vervoer in Palermo

Het vervoer in Palermo

In de stad zelf wordt het aangeraden om te wandelen van bestemming naar bestemming. De stad is redelijk compact en tevens geeft het de mogelijkheid om veel van de stad te bekijken. Vanuit de haven van de stad kun je gebruik maken van een van de veerboten. Zo kun je een van de andere eilanden bezoeken in de buurt van Sicilië.

Ook gaan er bussen en treinen over het eiland. Naast Palermo heeft Sicilië namelijk nog veel meer te bieden. Om met de bus vanaf Palermo aan de andere kant van het eiland te komen trek je circa 4 uur uit.