• Menu
  • Menu
Napels Italië header

Napels

Wil je meer van de stad Italië bezichtigen? Vergeet dan niet de schitterende stad Napels te bezoeken. Napels is een echte havenstad in het zuiden van Italië. Napels kent een lange geschiedenis en vandaag de dag kun je nog veel bijzondere culturele gebouwen bewonderen. De stad is erg populair tijdens een stedentrip, omdat je er de culturele bezienswaardigheden kunt combineren met de heerlijke stranden aan de baai.

Over Napels

Na Rome en Milaan is Napels de grootste stad van het land. Het is gelegen in de Italiaanse regio Campanië waar het de hoofdstad van is. De gehele agglomeratie telt in totaal circa 4,4 miljoen inwoners, terwijl de stad zelf iets minder dan één miljoen inwoners heeft. De inwoners van Napels hebben ook een eigen dialect. Dit dialect wijkt al zo ver af dat het Napolitaans wordt genoemd.

Napels met de vulkaan Vesuvius op achtergrond
Napels met de vulkaan Vesuvius op achtergrond

De stad staat bekend om de vele smalle straatjes waar je doorheen kunt dwalen en je ondertussen op veel plekken boven het wasgoed ziet hangen. Veel mensen die aan een stedentrip naar Italië denken die denken nog niet zo snel aan een stedentrip Napels. Toch heeft deze stad ontzettend veel te bieden en leeft de echte Italiaanse cultuur hier. Het is de meest levendige stad van de Italiaanse laars. Hieronder ontdek je meer over alle bezienswaardigheden die deze geweldige stad te bieden heeft en wat je niet mag missen.

Stedentrip of vakantie naar Napels

De 8 mooiste bezienswaardigheden van Napels!

De hele stad Napels is een groot openluchtmuseum. Verspreid over de stad en in de omgeving kom je van alles tegen waar je enkele dagen onder de indruk van zal zijn. Het uitzicht dat je in de stad hebt op de schitterende baai en de Vesuvius vulkaan zijn schitterende plaatjes om te zien. Hieronder hebben we een overzicht van de bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen.

1) Het Palazzo Reale

Dit is het koninklijk paleis van de stad dat is gebouwd in het jaar 1600. Vandaag de dag is het paleis te bezoeken voor toeristen. Voor een paar euro heb je de mogelijkheid om binnen te kijken in het paleis. Er is een lange tijd doorgebouwd aan het paleis wat ervoor heeft gezorgd dat er vandaag de dag enorme zalen binnen zijn met wandtapijten, schilderijen, porselein en schitterend meubilair. Ook is er binnen de bibliotheek Nazionale te vinden wat een groot gedeelte van de ruimte van het paleis beslaat. Een ander schitterend paleis om nog te bezoeken is het Nationaal Museum van Capodimonte.

Palazzo Reale met paleis Plebiscito
Palazzo Reale met paleis Plebiscito

2) De Vesuvius vulkaan

Tijdens een stedentrip naar Napels moet je absoluut een bezoek hebben gebracht aan de Vesuvius vulkaan. De grootste eruptie van de vulkaan heeft plaatsgevonden in de 1ste eeuw in het jaar 79. Tijdens deze eruptie werden complete Romeinse steden verwoest, waaronder Pompeï. Later heeft de vulkaan nog meer uitbarstingen gehad, maar deze waren nooit zo groot en heftig als de uitbarsting in 79. De Vesuvius vulkaan is een strato-vulkaan, wat inhoudt dat het een afwisseling heeft van lagen as en lava. De vulkaan behoort tot de grootste vulkanen van Italië met een hoogte van 1.281 meter. Er zijn verschillende excursies te boeken om een bezoek te brengen aan deze vulkaan.

Pompeï en Vesuvius in Napels
Pompeï en vulkaan Vesuvius
Vulkaan Vesuvius Italië
Vesuvius vulkaan

3) De ruïnes van Pompeï

Tijdens de heftige vulkaanuitbarsting in 79 is de Romeinse stad Pompeï flink getroffen. Archeologen zijn in staat geweest om delen van de stad weer op te graven die vandaag de dag te bezichtigen zijn. De stad Pompeï is op een afstand van circa 10 kilometer bij de vulkaan vandaan te vinden. Het is bijzonder hoe je op dit moment nog delen van deze oude stad terug kunt zien, waaronder tempels, de haven en nog meer.

De stad Pompeï
De stad Pompeï
Ruïnes van de Romeinse stad Pompeï
Ruïnes van de Romeinse stad Pompeï

4) Het kasteel Castel Nuovo

Dit kasteel is het aanzicht van de stad Napels. In het jaar 1279 is er begonnen met de bouw van het kasteel en door de jaren heen hebben er veel belangrijke namen gewoond. Het kasteel is het verblijf geweest van verschillende koningen. Op dit moment wordt het kasteel gebruikt om kunst en andere belangrijke voorwerpen te bewaren.

Castel Nuovo in Napels
Castel Nuovo

5) De kathedraal van Napels

In het centrum van de stad kom je de indrukwekkende witte kathedraal van Napels tegen. Deze kathedraal wordt ook wel Duomo van Napels genoemd of de kathedraal van Santa Maria Assunta. De binnenkant van de kathedraal is een schitterend plaatje om te zien met de prachtige vloer en plafond schilderingen.

Kathedraal van Napels
Kathedraal van Napels

6) De haven van Napels

Tijdens een wandeling door de haven van Napels zal je beloond worden met mooie plaatjes. Deze haven behoort namelijk tot de grootste van de hele Middellandse Zee. Aan deze haven komen verscheidene malen enorme cruiseschepen die hier aanmeren. De haven is op dit moment nog verantwoordelijk voor  veel van de handel in de stad.

Haven van Napels
Haven van Napels

7) Diverse musea in de stad

Voor het bezichtigen van de geschiedenis en de cultuur van de stad kun je een bezoek brengen aan een van de musea. Museo Archeologico Nazionale is een van de bekendste musea. In dit museum kom je voorwerpen uit de oudheid tegen van o.a. de oude steden Pompeï en Herculaneum. Zo is er o.a. een beeld van Hercules te vinden. Voor een museum van de kunst bezoek je het museum New Castle.

Museo archeologico Nazionale in Napels
Museo archeologico Nazionale

8) Het eilandje Capri

Tijdens een stedentrip Napels mag een bezoek aan het eilandje Capri ook niet ontbreken. Dit eiland is voor de kust van de stad gelegen en heeft een oppervlakte van 10 m2. Vanuit de haven van Napels is het mogelijk om met de boot naar Marina Grande te varen. Vanaf daar kun je met een treintje naar de stad Capri. Op Capri zal je vast en zeker de Grotta Azzurra bezoeken. Deze worden ook wel Blue Grotto genoemd. Verder is het leuk om een bezoek te brengen aan het kleinere stadje op het eiland Anacapri.

Capri eiland
Capri eiland

Winkelen in Napels

Hoewel Milaan de modestad van Europa wordt genoemd kun je in Napels ook ontzettend goed winkelen. Je vindt er een groot aanbod dat varieert van goedkope winkels tot duurdere exclusievere winkels. Wil je graag gaan winkelen tijdens een stedentrip in deze stad, maar weet je nog niet direct waar je moet zijn? Wij helpen je hieronder op weg met de belangrijkste locaties.

  • De meeste winkels zijn te vinden aan de straten Via Toledo en Via Chaia. Dit is een lange straat die in elkaar overloopt in het centrum van de straat. Je komt hier voornamelijk de duurdere winkels tegen.
  • De goedkopere winkels en speciaalzaken van de stad zijn te vinden in de steegjes en de smallere straatjes. Achter de Piazza del Plebiscito kom je veel van deze bekende straatjes tegen.
  • Wanneer je de straat Via Toledo richting het zuiden afloopt dan kom je vanzelf bij de Galleria Umberto I. Hier tref je bekendere merken aan.
  • Ook zijn er verschillende marktjes in de stad te bezoeken. Op de Piazza degli Artisi is een dagelijkse markt waar je kleding kunt kopen en andere artikelen. Verder is er bij het treinstation Garibaldi een markt te vinden.

Uitgaan Napels

In het centrum van de stad zijn er tal van leuke plekjes om op het terras te zitten en te genieten van het Italiaanse eten onder het genot van een heerlijk drankje. Ondertussen geniet je van het mooie uitzicht op de baai. Verder is er een schitterende boulevard te vinden. Iedere toerist neemt wel een kijkje op deze boulevard. In Napels moet je absoluut even een goed restaurant zoeken voor een overheerlijke pizza. De inwoners van deze stad waren namelijk de eerste die een overheerlijke pizza wisten te maken. Pizza’s die op dit moment over de hele wereld worden gegeten zijn dus ooit in deze stad ontstaan. Een bekend drankje dat je ook geprobeerd moet hebben is Limoncello. Dit is een heerlijk citroendrankje met alcohol.

Wil je in de avond nog met de voetjes van de vloer? Dan kom je in deze stad niks tekort. De stad kent namelijk een levendig nachtleven met verschillende clubs en discotheken. Om geslaagd uit te gaan breng je een bezoek aan de buurten Piazza Santa Maria la Nuova of Piazza Belinni.