• Menu
  • Menu
Milaan header

Milaan bezienswaardigheden

Milaan is een prachtige en bruisende stad gelegen in het noorden van Italië. De stad heeft maar liefst 1,3 miljoen inwoners en oefent een grote aantrekkingskracht uit op ontwerpers, artiesten en fotografen. Milaan heeft een heel oud stadscentrum met veel indrukwekkende, oude gebouwen.

Onze top 8 bezienswaardigheden Milaan

Milaan heeft bovendien een grote verzameling van schilderkunst, veel musea en kerken. Maar je kunt er ook fantastisch goed winkelen en het is de thuisbasis van AC Milan en Juventus. Voor zowel mannen als vrouwen is hier genoeg te beleven. Boek eens een trip naar Milaan en bezoek de vele bezienswaardigheden.

  1. 1. De Dom van Milaan

De kathedraal van Milaan

Als je een bezoek aan Milaan brengt, mag je beslist de Dom of ook wel de Kathedraal van Milaan niet vergeten te bezoeken. De Dom van Milaan is een van de grootste Room-Katholieke kathedralen ter wereld. De kathedraal is opgebouwd in gotische stijl, dit betekent hoge spitsbogen, rijk gedecoreerde ornamenten en gebrandschilderde ramen. De kathedraal staat aan het Domplein in het centrum van Milaan. De Dom van milaan trekt jaarlijks erg veel bezoekers vanwege het prachtige interieur en de vele middeleeuwse schatten die je er kunt bewonderen. Met het bouwen van de kathedraal begon met in de veertiende eeuw en pas in de twintigste eeuw was het bouwwerk geheel voltooid.

  1. La Scala

La Scala Milaan

Zelfs voor mensen die niet zoveel hebben met opera muziek is het bezoek aan La Scala een echte must. La Scala is het beroemdste operagebouw in de wereld. De concertzaal werd in 1778 officieel geopend. In de concertzaal wordt het publiek verdeeld over zes etages en er is ruimte voor 2600 personen. Toch moet je er op tijd bij zijn als je een voorstelling wilt bijwonen. De voorverkoop begint meestal ongeveer twee maanden van tevoren en is vaak op dezelfde dag alweer uitverkocht. Heb je een kaartje weten te bemachtigen zorg dan dat je op tijd bent want als de voorstelling eenmaal begonnen is, kom je er niet meer in.

In La Scala traden bekende namen op zoals Verdi en Maria Callas. Mocht je geen kaartje voor een voorstelling hebben kunnen bemachtigen of is dit gewoon echt niet jouw ding. Dan kun je het gebouw ook bezoeken via het theatermuseum. Je hebt dan alsnog de kans de prachtige concertzaal te bewonderen en er is een vast tentoonstelling van theaterkostuums, muziek instrumenten en andere interessante kunstobjecten. De gids vertelt je intussen alles over de geschiedenis van het gebouw en de bekende artiesten die er hebben opgetreden.

  1. De Gouden Vierhoek

Het winkelstraten behoren in echt tot bezienswaardigheden in Milaan. Vooral ‘De Gouden Vierhoek’ moet echt bezocht worden. De naam zegt al iets over de winkels in dit gebied. Voor een klein budget kun je hier niet slagen. Als je echt een modeliefhebber bent en flink wat geld hebt gespaard voor een echte designer handtas of een leuke sjaal van je favoriete ontwerper dan kun je hier je hart ophalen. Heb je een groot budget dan kun je hier echt fantastisch winkelen. Voor de gemiddelde toerist is het vooral erg leuk de chique winkel etalages te bewonderen en de goedgeklede klanten te spotten. Misschien zie je wel een beroemdheid!

  1. Winkelen voor een kleiner budget

Shoppen in Milaan

Heb je wat minder te besteden dan kun je natuurlijk goed terecht in een van de talloze outlets die Milaan rijk is. Hier wordt designkleding verkocht voor een schijntje van de prijs. Hierbij gaat het natuurlijk om oude collecties, maar daar is helemaal niets mis mee. Twee keer in het jaar is er uitverkoop in Milaan, namelijk in juli en in januari.  Ook kun je terecht op een van de vlooienmarkten in Milaan. De bekendste vlooienmarkt is die de Mercatone dell’ Antiquitario. Deze vindt plaats op iedere laatste zondag van de maand. De markt begint bij zonsopgang en duurt tot ver in de namiddag.

  1. Cimitero Monumentale

Een heel ander soort bezienswaardigheid in Milaan is de Cimitero Monumentale. Dit is een begraafplaats ten noorden van Milaan en is ontworpen door de architect Carlo Maciachini. Je vindt er monumentale graven in Toscaanse en Venetiaanse stijl, maar sommige graven lijken ook net Griekse tempels en Egyptische obelisken. Alleen de rijke elite van Milaan kon het zich veroorloven om hier begraven te worden. Het is bijzonder om even het graf van María Maggi te bezoeken. Tussen 1957 en 1971 lag hier Eva Péron begraven, dit was de vrouw van Argentijnse president Juan Péron. Eva had indirect veel invloed op de politiek en had een grote schare bewonderaars. Eva werd in Milaan onder een valse naam begraven zodat ze niet een inspiratiebron van revolutionairen zou worden. Inmiddels ligt ze in Argentinië begraven.

  1. Navigli

Navigli in Milaan

Navigli behoort tot een van de gezelligste bezienswaardigheden in Milaan. De naam Navigli verwijst naar de naviglio, de vijf kanalen die met elkaar in verbinding staan. Het is een leuk district van Milaan waar zowel de inwoners als de toeristen graag komen. Navigli is een levendige wijk met veel uitgaansgelegenheden en restaurants. Ga er heerlijk een hapje eten of kom er even tot rust op een van de vele terrassen. Ook vind je hier veel clubs waar je tot in de vroege uurtjes gezellig wat kunt drinken of dansen. Het district is goed bereikbaar doormiddel  van een metrolijn.

  1. Castello Sforzesco

Castello Sforzesco - bezienswaardigheden

Midden in Milaan ligt het Castello Sforzesco. Dit is een imposant kasteel met grachten en ophaalbruggen waarvan de oorsprong in de veertiende eeuw ligt. De familie Visconti bouwde destijds op deze plaats een fort. Een eeuw later werd dit volledig verbouwd door Fancesco Sforza, de vierde hertog van Milaan. Hij breidde het fort uit door hier woonvertrekken en een opstelplaats voor troepen aan toe te voegen. Via de Torre Filarete, 70 meter hoge toren, betreed je dit complex dat je gratis kunt bezoeken.  Ook de tuin om het kasteel, het Parco Sempione is gratis toegankelijk. Voor het bijbehorende museum, het Musei del Castello moet je wel entree betalen. Hier vind je schilderijen, antieke meubelen, wapens en beeldhouwwerken.

  1. Fietstocht door Milaan

Milaan fietstocht maken

Wat ook leuk is om te doen en prachtige manier Milaans bezienswaardigheden te bekijken is een fietstocht te maken door de stad. Je kunt een fiets huren en op eigen houtje de stad ontdekken, maar je kunt ook gebruik maken van fietstocht met gids.  Je maakt dan een drie uur durende tocht langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Milaan en een Engels sprekende gids vertelt je allerlei wetenswaardigheden over de stad, de kunst en de prachtige architectuur. Naast de bekende bezienswaardigheden van Milaan, laat de gids je ook nog wat geheime pareltjes zien die erg leuk zijn om te bezoeken, maar waar de meerderheid van de toeristen niet komt.

Praktische tips voor Milaan bezienswaardigheden

De beste tijd van het jaar om Milaan te bezoeken is in het voor- of in het najaar. In de zomer kan het erg warm zijn in Milaan en dan heb je waarschijnlijk wat minder energie om de vele bezienswaardigheden te bekijken. Om de verschillende bezienswaardigheden in Milaan te bezoeken kan je het beste gebruik maken van de metro. Deze is niet duur, je hebt geen last van de verkeersdrukte en door de vele metrostations kun je alle bezienswaardigheden goed bereiken. Je kunt een kaartje kopen die 75 minuten geldig is en gedurende deze tijd kun je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer. Als je van plan bent regelmatig met het openbaar vervoer te gaan kun je ook kiezen voor een dag- of tweedaagse ticket, dit is dan voordeliger.