• Menu
 • Menu
Bari header

Bari: de prachtige havenstad in het zuiden van Italië

Bari, de prachtige havenstad in het zuiden van Italië en in de regio van Puglia. Bari is de regio hoofdstad van Puglia, maar wordt vaak door mensen vergeten. Toch is Bari een van de mooiste en meest bruisende steden in Puglia en daarom is het ook echt een aanrader om er een keer in je leven heen te gaan. 

Er is veel te doen in Bari: van lekker eten tot slenteren langs de haven tot genieten van het lekkere weer. Je komt er zelfs bekende tegen: Sinterklaas is namelijk de patroonheilige van Bari en die zul je dus overal tegenkomen. 

Nog op zoek naar een prachtige vakantiebestemming of een romantische plek voor je huwelijksreis? Dan is Bari de ideale plek. Het is een gezellige stad waar een hele hoop te doen is en je gaat je dus zeker niet vervelen. Van eten tot bezienswaardigheden tot helemaal niks doen, het staat er allemaal tussen.

Vakantie naar Bari in Italië
Prachtig uitzicht over Bari
Prachtig uitzicht over Bari

De leukste uitjes om te doen in Bari: eten tot relaxen tot cultuur snuiven

Binnenkomen in de stad Bari is al een leuk uitje. Er staan namelijk prachtige gebouwen en je kunt echt je ogen uitkijken. Tegenover saaie flats staan prachtige theaters, kerken en oude gebouwen. 

De stad Bari staat bekend om zijn goede pasta. Hier wordt pasta op straat gemaakt en is het echte streetfood. Daarnaast staat Bari ook bekend om veel winkels en dan niet zomaar winkels. Je kunt er veel shoppen en de hele dag rondlopen tussen alle winkels. Dit zijn maar een paar van de vele leuke dingen om te doen in Bari. Benieuwd naar specifieke plekken? Die zullen we hieronder benoemen. 

 1. Lekker eten in Bari

Genieten van het lekkerste streetfood 

Bari is de plek voor geweldige pasta en streetfood. De huisjes in Bari zijn klein en daarom wordt veel pasta gewoon buiten gemaakt. Hier droogt de pasta aan de lucht en is veel plek voor het maken van heerlijke pasta. 

In de straten van Arco Alto en Arco Basso kun je terecht voor die lekkere pasta. Hier wordt pasta gemaakt, bijvoorbeeld Orecchiette. Deze schelpvormige pasta wordt met een speciale techniek gemaakt en dit wordt vaak doorgegeven van familielid naar familielid. 

Handgemaakte Orecchiette streetfood in de straten Arco Alto en Arco Basso
Handgemaakte Orecchiette streetfood in de straten Arco Alto en Arco Basso

Je proeft echt de authentieke recepten en de familie liefde in de heerlijke pasta. Ga langs Arco Alto of Arco Basso en kies een van de leuke streetfood tentjes om heerlijke pasta te eten. 

Naast de bekende orecchiette is er nog veel meer heerlijke streetfood in Bari:

 • Denk bijvoorbeeld aan Sgagliozze. Dit zijn gefrituurde plakjes polenta en dus een heerlijke hartige snack voor tussendoor. 
 • Ook staat Bari bekend om zijn Panzerotti. Dit is een soort oliebol met daarin heerlijke vulling. 
 • Proef ook eens de Cannoli met zoete ricotta erin. Een heerlijk tussendoortje of toetje na het eten. 
 • Ook Pulpo, inktvis, wordt heerlijk klaargemaakt in de streetfood tentjes. 
Sgagliozze streetfood proeven in Bari
Sgagliozze streetfood
Lokale snack Panzerotti in Bari
Lokale snack Panzerotti
Cannoli ricotta snack eten in Bari
De snack Cannoli ricotta
De Pulpo inktvis snack snack in Bari
De snack Pulpo inktvis

Onze tips voor de beste restaurants 

Toch liever in een restaurant eten? Dit kan natuurlijk ook in Bari. Voor goede restaurants ben je hier niet veel geld kwijt en daarnaast is het eten heerlijk. Deze restaurants zijn naar onze mening de beste in Bari: 

 • Goed eten wordt nog beter als je een prachtig uitzicht hebt. Als je daar echt van wilt genieten, ga dan naar het dakterras van het Palace Hotel. Hier kun je niet alleen heerlijk eten, maar heb je ook nog eens uitzicht over het prachtige Bari. 
 • Wil je het heerlijke eten dat je net op hebt ook zelf kunnen maken? Ga dan langs bij Eataly. Hier kun je heerlijk eten, maar daarnaast is het ook een warenhuis voor eten en zou je dus ook producten kunnen kopen om zelf lekker te gaan koken. 
 • Als je aan een inwoner van Bari vraagt welk restaurant het beste in de stad is, dan wordt meteen Ai Due Ghiottoni genoemd. Dit restaurant serveert het beste eten in de stad. 
 • Wil je echt het eten van Puglia en Bari proeven? Ga dan langs bij Terranima. Hier krijg je voor een tientje een groot bord met goede pasta en kun je daarnaast ook nog de heerlijke Taralli proeven. 

 1. Het oude en het nieuwe gedeelte van Bari

Bari kun je eigenlijk opdelen in twee delen. Je hebt het oudere gedeelte in Bari met schattige straatjes en oude huisjes, maar sinds kort is er ook een modern gedeelte in de stad. Hier kun je lekker winkelen en genieten van heerlijk eten. 

In beide gedeeltes is veel leuks te doen en daarom is het ook zeker waard om in beide gedeeltes tijd door te brengen. Gelukkig liggen ze niet al te ver van elkaar af, aangezien Bari maar een klein en knus stadje is. 

Het oude centrum van Bari (Bari Vecchia)

Het oude centrum van Bari wordt ook wel Bari Vecchia genoemd. Het is ook zeker het oude gedeelte van de stad. Je vindt er oudere huisjes en smalle steegjes. Het is er knus en prachtig. Het is bijvoorbeeld erg leuk om hier foto’s te maken van de steegjes en de prachtige uitkijkpunten, maar het is ook heerlijk om een rustige wandeling hier te maken. 

Ben je groot fan van oude gebouwen en prachtige kerken? Die vind je zeker in Bari Vecchia. Daar vind je ook veel gezellige binnenplaatsen om een drankje te doen of iets lekkers te eten. 

Het oude centrum (Bari Vecchia)
Het oude centrum (Bari Vecchia)
Mooie authentieke straat in Bari Vecchia
Authentieke straat in Bari Vecchia

Het nieuwe centrum van Bari 

In het nieuwe gedeelte van Bari vind je juist geen smalle steegjes, maar brede straten. Hier wandel je tussen de palmbomen en zie je overal leuke winkels en restaurants. Hier moet je dus echt naar toe als je van winkelen houdt en de Italiaanse winkels eens wilt proberen. 

Hier is het iets minder knus, maar nog steeds gezellig. Je kunt er ook heerlijk eten en de lokale gerechten van Bari proeven. Ga bijvoorbeeld de ene dag naar het oude centrum voor prachtige foto’s en leef je de dag erna uit in de winkels in het nieuwe centrum van Bari. 

De boulevard in het nieuwe gedeelte
De boulevard in het nieuwe gedeelte
Het nieuwe gedeelte in Bari met palmbomen
Het nieuwe gedeelte in Bari
De waterkant in het nieuwe gedeelte in Bari
Het nieuwe gedeelte met autoweg langs het water

 1. Prachtige bezienswaardigheden in Bari 

Net zoals elke andere mooie stad, heeft ook Bari veel mooie bezienswaardigheden om te zien. Er is een ruime keuze, of je nu in het oude of nieuwe gedeelte van Bari bent. Neem je fotocamera mee en dan kun je je de hele dag vermaken. Als je houdt van cultuur snuiven en historische gebouwen bezoeken, dan is dit gedeelte van de tekst echt voor jou. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de beste bezienswaardigheden in Bari die echt het bezoeken waard zijn. Lees snel verder als je van cultuur en geschiedenis houdt!

Bari als havenstad

Bari is natuurlijk een havenstad en is er dan ook genoeg te beleven bij die haven. Hier voel je echt de geschiedenis van de stad. De haven is namelijk altijd het handelspunt van Bari geweest en sinds de middeleeuwen kwamen hier al veel handelaars. Bari heeft niet voor niks de bijnaam van de toegangspoort van het zuiden van Italië. 

In de haven vind je veel prachtige boten. Zowel grote handelsboten als kleine vissersbootjes. Hier kun je de typische Italiaanse vissers in spotten. Ze vallen op door hun felle broeken en gebruinde gezichten. 

Bovenaanzicht van de haven van Bari
De haven van Bari
Vissersboten in de haven van Bari in de avond
Vissersboten ‘s avonds in de haven van Bari

Sinterklaas bezoeken in de Basiliek

In Bari is sinterklaas de patroonheilige en daarom is hij overal terug te vinden in de stad. Zo ook in de prachtige Basiliek van Sint Nicolaas. Hier liggen de botten van de echte sinterklaas en Sint Nicolas. De Basiliek is prachtig en je kunt er genieten van de prachtige architectuur en kunst. 

Daarnaast is het ook een erg religieuze plek en wordt er gebeden en worden er offers gebracht. Echt een speciaal stukje van de geschiedenis van Bari dus.

De Sint Nicolaasbasiliek
Sint Nicolaasbasiliek
Beeld van Sint Nicolaas voor de Sint-Nicolaasbasiliek
Beeld van Sint Nicolaas voor de Sint-Nicolaasbasiliek

Castello Svevo: het grote kasteel in Bari

Castello Svevo is weer zo’n prachtig gebouw in Bari waar je niet omheen kunt. Het kasteel is Normandisch en is gebouwd rond de jaren 1100. Hier vind je dus enorm veel geschiedenis terug. 

Vanuit het kasteel kun je over Bari heen kijken en daarnaast kun je de binnenplaats en de doorgangen door het kasteel bezoeken om het geweldige kasteel van de binnenkant te zien. Midden in het oude centrum vind je dit kasteel. 

Bovenaanzicht van het kasteel Castello Svevo
Castello Svevo
Muren en torens van kasteel Castello Svevo
Kasteel Castello Svevo

Een drankje drinken op Piazza Mercantile

Voor een gezellig locatie ga je naar het plein in het centrum genaamd Piazza Mercantile. Hier geniet je van een heerlijke limoncello of een ander verfrissend drankje met een lekker hapje erbij. Bij dit plein vind je ook veel zijstraatjes met gezellige barretjes en restaurants.

Het centrale plein Piazza Mercantile
Het plein Piazza Mercantile

Kathedraal San Sabino bezoeken

Deze kathedraal is iets minder bekend dan de Basiliek van Sint Nicolaas, maar wel absoluut het bezoeken waard. Tijdens de afgelopen eeuw zijn er veel restauraties geweest om de kathedraal er weer fraai uit te laten zien. 

San Sabino is gebouwd in de 12e eeuw. Destijd werd deze gebouwd op de ruïnes van een verwoeste Byzantijnse kathedraal.

De San Sabino kathedraal in Bari
San Sabino kathedraal

Bewandel de boulevard Lungomare

Een andere gezellige en mooie plek die absoluut is aan te raden is de boulevard Lungomare. Je wandelt hier langs het water, de mooie boten en je komt er zelfs een lokale vismarkt tegen. Veel locals en toeristen wandelen langs de boulevard Lungomare en het is ook een perfecte plek om te genieten van een zonsondergang.

Boulevard Lungomare
Boulevard Lungomare

Genoeg te doen in het prachtige Bari

Wil je graag Bari bezoeken? Neem dan onze tips mee en we kunnen je garanderen dat je een leuke vakantie gaat hebben. Er is genoeg te doen, zien en eten in Bari. Denk aan de prachtige geschiedenis en het bezoeken van de patroonheilige Sinterklaas, een dagje lekker eten in restaurants of in een van de streetfood tentjes. Ook voor winkelen zit je in Bari goed. 

Kortom: voor iedereen is er iets leuks te doen, of je nu van eten, winkelen of cultuur snuiven houdt. Alvast veel plezier en geniet ervan in Bari!