• Menu
  • Menu
Procida header

Procida: het kleurrijke visserseilandje voor de kust van Napels

Procida is, samen met Capri en Ischia, een van de drie eilandjes in de baai van Napels. Procida is de kleinste van de drie, maar zeker niet de minste. Dit unieke eiland staat bekend als een echt visserseiland, de films Il Postino en The Talented Mr. Ripley zijn er opgenomen en het eiland is zelfs uitgeroepen tot ‘Italiaanse culturele Hoofdstad in 2022’!

Procida is een klein eiland met een oppervlakte van slechts 4,1 km². Het telt iets meer dan 10.000 inwoners, wat nog een redelijk aantal is voor de grootte van Procida. Doordat het een klein eiland is, is het zeer geschikt om Procida te voet te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om een fiets te huren, maar al wandelend is het ook goed te doen. 

Zoals we zojuist al hebben vermeld is Procida een echt visserseiland. Het beschikt dan ook drie havens, Marina Grande, Marina Corricella en Marina Chiaiolella. Alle drie havens zijn echte bezienswaardigheden op Procida. 

Foto tijdens de vakantie in Procida in Italië
Op vakantie in Procida
Mooi authentiek gebouw in straat op Procida

Wat is er te doen op Procida? – De mooiste plaatsen, bezienswaardigheden en leuke activiteiten van Procida

1) Marina Grande & reizen naar Procida

We beginnen met Marina Grande, want wie wil reizen naar Procida zal aankomen in deze haven. De meeste mensen reizen vanuit Napels naar Procida en er hier varen dagelijks meerdere ferry’s. Er gaat zowel een snelle, als een langzame veerboot. De snelle doet er circa een half uur over en de langzame een uur. 

Het is ook mogelijk om een veerboot te nemen uit Pozzuoli naar Marina Grande op Procida. Deze doet er slecht 20/45 minuten over en is iets goedkoper dan vanuit Napels.

De haven Marina Grande op Procida
De haven Marina Grande
De haven van Marina Grande
De boten in de haven van Marina Grande
De haven Marina Grande op Procida
Haven Marina Grande op Procida

Marina Grande is de grootste haven van Procida. Je komt er meteen een aantal leuke barretjes en restaurants tegen. Je kunt hier in alle rust wennen aan de sfeer van het eiland. Wij raden aan om een lokale delicatesse te proberen: ‘lingua’, een bladerdeeggebakje dat is gevuld met citroencrème.

2) Marina Corricella

Hoewel Marina Grande de grootste haven van Procida is, is Marina Corricella zonder twijfel de mooiste. Vanaf Marina Grande is het slechts een kwartier wandelen naar deze haven. 

De huisje die vanaf de haven boven elkaar zijn gebouwd hebben allemaal een andere kleur. Hierdoor zijn de kleurrijke huizen met de haven en werkelijk plaatje. Helemaal wanneer je van boven neerkijkt op Marina Corricella.

Marina Corricella op Procida
Marina Corricella

Marina Corricella is een gezellige haven met verschillende terrasjes. Wanneer je iets verder naar boven wandelt komt je bij een gezellig plein Piazza dei Martiri, waar je ook de kerk Santa Maria delle Grazie kunt bekijken. Dit is een gele kerk die je niet kan missen. Het is een barokke en katholieke kerk en is in 1679 gebouwd. Vanaf de locatie van de kerk geniet je van een mooi uitzicht dat zeker een fotomomentje waard is. 

Het kerkje Santa Maria delle Grazie
Santa Maria delle Grazie
Straat in Marina Corricella naar Santa Maria delle Grazie
Straat in Marina Corricella naar Santa Maria delle Grazie
Het Antonio Scialoja Monument met Santa Maria delle Grazie kerk op het Piazza dei Martiri plein
Het Antonio Scialoja Monument met Santa Maria delle Grazie op het Piazza dei Martiri plein

In Marina Corricella kun je ook een korte wandeling maken naar het kerkje Santa Margherita Nuova. Dit is ook een locatie waar je een schitterend uitzicht hebt. Vanuit de haven wandel je er al binnen 5 minuten naartoe. Het kerkje staat op een klif boven zee vanwaar je een wijd en panoramisch uitzicht hebt. 

Santa Margherita Nuova op Procida
Santa Margherita Nuova
Het kerkje Santa Margherita Nuova op Procida
Santa Margherita Nuova

In de haven Marina Corricella op Procida is het een mooi plaatje om de lokale vissers hier aan het werk te zien met de dagelijkse vangst. Ook zijn hier diverse goede restaurants om de lokaal gevangen vis zelf te proeven. Een van de restaurants die wij daarvoor aanraden is La Locanda del Postino.

Kleurijke huizen bij Marina Corricella
Marina Corricella met vissers in de haven

3) Terra Murata

Het hoogste punt op Procida is waar je ook het plaatsje Terra Murata ligt. Vanaf Marina Corricella is het een dikke 20 minuten wandelen om bij Terra Murata te komen. Maar eenmaal hier aangekomen dan geniet je van een prachtig uitzicht op de kleurrijke huisjes in Marina Corricella. Niet alleen op Marina Corricella heb je hier een mooi uitzicht, maar over het hele eiland, over Capri en de Vesuvius vulkaan. 

Terra Murata op Procida
Het plaatsje Terra Murata

Een ander hoogtepunt in Terra Murata is Palazzo D’Avalos. Palazzo D’Avalos was een paleis dat is gebouwd in 1563, later kort is omgebouwd naar een militaire academie (1815 – 1830) en vervolgens in 1830 een gevangenis werd. Vandaag de dag is Palazzo D’Avalos gesloten. Alleen op speciale momenten is het nog open om bezocht te worden.

Het paleis Palazzo d'Avalos in Terra Murata
Het paleis Palazzo d’Avalos in Terra Murata
De verlaten gevangenis Palazzo d'Avalos
De verlaten gevangenis (Palazzo d’Avalos)

Een andere aanrader in Terra Murata is de kerk Abbazia San Michele Arcangelo.

De kerk Abbazia San Michele Arcangelo op Procida
De kerk Abbazia San Michele Arcangelo

4) Wandeling maken naar Isola di Vivara

Helemaal in het zuidwesten van Procida ligt het eilandje Isola di Vivara. Ooit was dit een los eiland van Procida, maar vandaag de dag is er een brug, zodat je er gewoon naartoe kan wandelen. Wel is het een beschermd natuurgebied en is het alleen mogelijk om Isola di Vivara te bezoeken onder begeleiding van een gids. 

Brug naar het schiereiland Isola di Vivara op Procida
Isola di Vivara

Voor een mooi uitzicht loop je helemaal naar het einde en het topje van het eiland, waar je ook de vuurtoren vindt.

Het schiereiland Isola di Vivara aan Procida
Het schiereiland Isola di Vivara met de vuurtoren

5) De mooiste stranden op Procida

Procida is een vulkanisch eiland en daarom zijn de zandstranden op het eiland zwart van het vulkanische zand. De stranden op Procida zijn daarom niet de allermooiste van heel Italië, maar ze zijn zeker het bezoeken waard. Wij raden de een van de onderstaande stranden aan: 

  • Spiaggia Chiaia
  • Spiaggia di Ciraccio
  • Spiaggia del Pozzo Vecchio

Het strand Spiaggia Chiaia is hét favoriete strand. Deze ligt tussen Terra Murata en Marina Corricella. Doordat deze in de baai tussen de beide plaatsen ligt heb je hier een mooi uitzicht. 

Het strand Chiaia beach
Het strand Chiaia beach

Aan de westkust van het eiland vind je het strand Spiaggia di Ciraccio, welke we ook absoluut kunnen aanraden. Op dit strand staan bijzondere rotsformaties. 

Het strand Spiaggia di Ciraccio op Procida
Het strand Spiaggia di Ciraccio

Tot slot vind je het Spiaggia del Pozzo Vecchio iets noordelijker gelegen, maar ook aan de westkust van Procida. 

Het strand 'Spiaggia del Pozzo Vecchio' op Procida
Het strand ‘Spiaggia del Pozzo Vecchio’

6) Boottocht maken om het eiland

De laatste activiteit die we je graag meegeven is het maken van een boottocht om het eiland. Vanuit de haven Marina Corricella zijn er verschillende boottochten te boeken die je om het eiland heen varen. 

Naast dat je heerlijk geniet op het water zie je ook de mooiste plekjes aan de kust van het eiland zelf. Er zijn ook boottochten die je naar andere eilanden als Capri, Ischia of de kust van Italië brengen.