• Menu
  • Menu
Sirmione header

De mooiste bezienswaardigheden en het lekkerste eten op het schiereiland Sirmione

Sirmione ligt in het noorden van Italië, in de regio Lombardije. Dit leuke stadje vind je vlakbij het Gardameer, met een rijke geschiedenis. Sirmione ligt op een langgerekt schiereiland waar veel is te zien.

Blik over Sirmione
Uitzicht over Sirmione

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten, restaurants en meer in Sirmione!

Wij geven je de leukste bezienswaardigheden van Sirmione. Ook geven we je een paar tips over waar je een lekker hapje kunt eten. Daarnaast staat Sirmione bekend om zijn luxe en wellness. Je ziet dit terug in de vele hotels en spa’s.

Neem deze tips mee op je vakantie in Sirmione of als je een dagtripje maakt tijdens je vakantie aan het Gardameer. Zo ga jij een geslaagde vakantie of dagtrip tegemoet!

De mooiste bezienswaardigheden van Sirmione?

Het kasteel Rocca Scaligera

Er is genoeg te zien in deze prachtige stad en de trekpleister is toch wel het kasteel genaamd Rocca Scaligera. Dit kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en je ziet het al vanaf het Gardameer. 

Het Rocca Scaligera kasteel van Sirmione
Bovenaanzicht van het Rocca Scaligera kasteel
Rocca Scaligera kasteel met brug
Mensen lopen over brug naar het Rocca Scaligera kasteel

Het kasteel is dus gebouwd in de 13e eeuw, maar dat doet geen afbreuk aan het gebouw. Je kunt er namelijk nog naar binnen en het toegangskaartje kost maar een paar euro. Eenmaal in het kasteel kijk je vanuit de torens uit op Sirmione, het oude centrum en het prachtige Gardameer. 

Toegangspoort van Rocca Scaligera
Toegangspoort van Rocca Scaligera
Torens van het kasteel Rocca Scaligera
Torens van het kasteel Rocca Scaligera

Het Rocca Scaligera kasteel wordt aan drie verschillende kanten omringd door water en zelfs een stuk binnen in de muren is gevuld met water. Dit maakt dat het kasteel een prachtig plaatje is om te bekijken. Er zijn er de nodig foto’s in Instagram te vinden van dit bijzondere kasteel. 

Het Rocca Scaligera kasteel dat omringd is door water
Het kasteel Rocca Scaligera omringd door water
Het kasteel Rocca Scaligera
Rocca Scaligera kasteel

Het oude centrum Centro Storico

Het oude centrum van Sirmione, genaamd Centro Storico, is een prachtige plek om een stadswandeling te maken. Hier vind je allerlei mooie steegjes die prachtig zijn om doorheen te wandelen en gewoon even te genieten van de sfeer. 

Oude centrum van Sirmione
Het oude centrum van Sirmione
Steeg in het historische centrum van Sirmione
Steeg in het historische centrum
Het oude centrum van Sirmione
Straat door het oude centrum van Sirmione
Mooie huizen in het centrum
Mooie huizen in het centrum

In dit oude centrum bezoek je ook leuke bezienswaardigheden zoals het Santa Maria Maggiore. Dit is een prachtige kerk gebouwd in de 16e eeuw die midden in het centrum staat en die je ook kunt bezoeken. Hier bewonder je binnen schilderijen en beelden.

Santa Maria Maggiore kerk
Santa Maria Maggiore kerk
Santa Maria Maggiore
De kerk Santa Maria Maggiore
Oude centrum van Sirmione bij Santa Maria Maggiore
Oude centrum van Sirmione bij Santa Maria Maggiore

Een andere leuke bezienswaardigheid in het oude centrum is de haven. Hier moet je echt een keer zijn geweest als je in deze stad op vakantie bent. De haven bestaat uit prachtig blauw water en er liggen veel vissersbootjes in alle kleuren van de regenboog.

Bij de haven heb je ook verschillende Gelateria’s waar je een ijsje kunt halen en je kunt ook opstappen bij de boottocht om een rondje langs het eiland te maken. Het eiland vanuit het water zien is namelijk nog specialer. 

De haven met terrasjes en boten langs de kade
Haven met boten en terrasjes
Boten in de haven van Sirmione
Boten aan de kade
De haven bij zonsondergang
Haven
Haven van Sirmione
Haven van Sirmione
Kleurrijke boten in de haven van Sirmione
Kleurrijke boten in de haven
Pier met tafels van restaurant
Tafels en restaurant aan het water op de pier
Terras aan de haven van Sirmione
Terras aan de haven

De grotten van Catullus

Als laatste willen we nog de grotten van Catullus aanstippen. Deze grotten bevinden zich in het meest noordelijke deel van het schiereiland. Het is een heerlijke wandeling ernaar toe en dan zie je de grotten al snel voor je. 

Het zijn alleen niet per se grotten, maar de overblijfselen van een Romeinse villa. Dat is natuurlijk erg gaaf om te zien. Na al die tijd staan de overblijfselen er namelijk nog steeds en dat zegt ook iets over de bouwkunsten van de Romeinen.

Romeinse villa met grotten van Catullus
Ruïnes van Romeinse villa en de grotten van Catullus
Overblijfselen van de Romeinse villa bij Grotten Catullus
Ruïnes Romeinse villa met Grotten Catullus
Grotten van Catullus bij Sirmione
Grotten van Catullus
Grotten van Catullus
Grotten van Catullus

Deze romeinse villa is ook een van de leukste bezienswaardigheden in Sirmione. Je staat hier letterlijk op de plek waar ooit een rijke Romein woonde. Daarnaast is het park vlakbij de villa ook een fijne plek om even tot rust te komen of een fijne wandeling te maken.

Ruïnes van de romeinse villa Catullus
Ruïnes van de romeinse villa Catullus
Ruïnes van Romeinse villa in Sirmione
Ruïnes van Romeinse villa

Geen zin om hier te wandelen of naar de grotten te wandelen? Geen zorgen, want er gaat ook een toeristentreintje naar de grotten toe. Vanuit hier bewonder je ook de prachtige natuur van Sirmione en zo kom je eenvoudig bij de grotten. 

Vlak bij deze grotten bevindt zich ook het Antiquarium Museum. Hier leer je meer over bijvoorbeeld de romeinse villa en andere gebouwen die je nu nog ziet in de stad. Ook leer je over de geschiedenis van Sirmione en hoe ze hier vroeger leefden. 

Zwemmen en ontspannen in Sirmione bij de luxe wellness-hotels & het meer

Sirmione staat deels ook bekend om zijn luxe wellness-hotels waar je helemaal tot rust komt en lekker kunt ontspannen. Wellness hoort bij vakantie en hoe fijn is het om tijdens je vakantie even een dagje naar de spa te gaan.

Dat wisten de romeinen ook goed. Sirmione was namelijk vroeger een kuuroord voor de romeinen. Ze kwamen met velen op dit schiereiland af om te badderen in het water van het Gardameer. 

Ook vandaag de dag kun je heerlijk ontspannen in Sirmione. Je vindt verschillende wellness-faciliteiten in de stad, waaronder badhuizen en spa’s. Wij vinden zelf de Aquaria Thermal SPA een van de beste in de stad.

De thermale baden van Aquaria Thermal Spa
Thermale baden van Aquaria Thermal Spa
Aquaria Thermal Spa
Aquaria Thermal Spa
Thermale baden van aquaria Thermal Spa
Thermale baden van Aquaria Thermal Spa

Aquaria Thermal SPA bevindt zich op een mooie plek in het centrum midden in een prachtig park. Hier kun je zwemmen in het buitenzwembad, dat altijd warm wordt gehouden. Je kunt ook heerlijk badderen in de thermale baden. Je kunt ook gaan voor een massage, therapie, een sauna of een heerlijke douche. De massages en de thermale baden vinden wij echt de hoogtepunten van deze spa. 

Natuurlijk hoef je niet per se naar een spa om lekker te badderen. Het Gardameer ligt namelijk dicht bij Sirmione. Deze stad ligt ten zuiden van het meer. Je komt er gemakkelijk te voet of met de auto. Neem een dekentje mee, wat te drinken en je boekje en je maakt er zelf een spa dag van. 

De plekken die wij aanraden om lekker te gaan zonnen en zwemmen is de boulevard bij Lazise of het strand bij Salò. Deze plekken zijn redelijk rustig en hier kun je dus prima een plekje vinden om lekker te liggen. Hier kun je ook paragliden.

Een uitstapje maken naar Verona

Als we het dan over uitstapjes hebben, dan moeten we natuurlijk ook Verona benoemen. Een dagtripje naar een andere stad tijdens je vakantie is altijd leuk om even wat anders te zien. Verona ligt namelijk dichtbij en deze stad moet je een keer gezien hebben.

Afbeelding van Verona
Uitstapje naar Verona

Verona wordt een van de meest romantische steden van Italië genoemd door het bekende verhaal van Romeo and Juliet. Dit verhaal, vooral bekend geworden door Shakespeare, speelt zich ook af in Verona en gaat over twee geliefden die een tragisch einde tegemoet gaan. 

De villa waar dit zich af zou spelen is het huis Giulietta. Hier komen dagelijks veel mensen kijken en schrijven bijvoorbeeld brieven aan hun geliefde die ze dan in de muur stoppen. Dit huis is onderdeel van een prachtig oud centrum waar je je ogen uitkijkt. 

Liefdesbrieven bij het huis Giulietta in Verona
Liefdesbrieven bij het huis Giulietta in Verona

Je bezoekt hier bijvoorbeeld een oude romeinse arena of maakt een wandeling langs de rivier. Het voordeel aan deze stad is dat het een stuk minder toeristisch is. Het is er niet druk en zo bekijk je alles op je gemak.

Het lekkerste eten ontdekken in Sirmione

Eten is belangrijk, of je nu vakantie hebt of niet. Tijdens een vakantie wil je natuurlijk graag lekker eten en dit kan zeker in Sirmione. Als je echt traditioneel Italiaans wilt eten dan hebben we een paar tips voor je. Er zijn ook veel toeristische plekjes waar je van alles kunt eten zoals friet en burgers, maar onderstaande plekjes zijn voor die echte Italiaanse vakantie:

Restaurant met zicht op zee
Restaurant met zeezicht
  • Wil je uitzicht op het Gardameer tijdens het eten? Dan is Ristorante Pizzeria Lido delle Bionde een leuke plek. Hier eet je lekker met een mooie blik op het meer. Hierdoor is het eten wel iets prijziger dan gemiddeld, maar het vriendelijke personeel en lekkere eten maakt het meteen goed. Hier heb je veel keuze uit heerlijke vis.
  • Voor een goede lunch zit je goed bij Pasticceria Chocolat. Hier heb je allerlei zoete lekkernijen, maar ook gevulde broodjes en croissantjes. Je kunt hier ook heerlijke koffie en cappuccino halen voor bij je gebakje.
  • Naast lunch kun je hier ook zitten voor een lekkere cocktail of een toetje. Ze hebben hier bijvoorbeeld ook ijs. Voor een borrel en toetje na het diner is het dus ook perfect. 
  • Ook de Antica Contrada is een goed restaurant aan het meer. Het is een luxe restaurant waar je heerlijk eet. Alle producten worden vers gekocht en meteen gebruikt. Hier kun je heerlijke pasta halen, zoals gevuld met zeevruchten of paddenstoelen.

Een toetje is ook belangrijk. Bij Mirkoz Gelateria dal 1988 kun je volgens ons terecht voor het beste ijs in de stad. Hier kun je kiezen uit veel lekkere smaken en ook veganistisch ijs bestellen.

Foto van ijsje bij het kasteel in Sirmione