• Menu
  • Menu
Verbania header

Verbania, ‘de tuin aan het meer’

Verbania wordt gezien als de tuin aan het meer Lago Maggiore. Dit doordat er zoveel villa’s aan het meer zijn gebouwd met prachtige tuinen. De stad ligt aan de westkant van Lago Maggiore in Italië en het is een van de grootste steden aan het meer. Verbania staat bekend om zijn vele villa’s, hotels en andere imposante gebouwen.

Door de prachtige tuinen bij deze gebouwen wordt Verbania dus ook wel de tuin aan het meer genoemd. Ook vind je er veel parken en natuur. Doordat Verbania aan het water ligt is het er altijd zonnig, maar ook niet al te warm, en een uitermate geschikte bestemming voor in de zomer. 

Verbania aan Lago Maggiore
Verbania aan het meer Lago Maggiore
Het meer Lago Maggiore met Verbania
Het meer Lago Maggiore met Verbania

Verbania is een geweldige vakantie locatie. Het weer is er altijd perfect, je bent midden in de natuur, de stad ligt aan het water en de inwoners zijn zeer vriendelijk. Daarnaast is er veel te beleven en te zien in de stad.

Bezienswaardigheden, activiteiten en veel meer tips over Verbania

Wij geven je tips over wat je zoal kunt doen en zien in Verbania. Hier hoort natuurlijk een bezoekje aan de villa’s bij, maar ook wandelingen door de natuur en meer. 

Geschiedenis van Verbania

Als je in Verbania bent dan zullen de vele villa’s, paleizen, parken en tuinen meteen opvallen. Verbania was namelijk een plek waar veel adel en aristocratie naartoe kwam. Net zoals in Stresa kwam veel adel in de 19e eeuw naar Verbania en bouwden zij allerlei prachtige gebouwen en tuinen. 

Verbania is een stad die bestaat uit vier verschillende plaatsen of streken, namelijk: 

  • Fondotoce
  • Suna
  • Pallanza
  • Intra

In Pallanza en Intra moet je zijn voor vertier. Hier vind je ook veel kunst. Er zijn daarnaast ook veel cafés en winkeltjes.  

Intra in Verbania met Lago Maggiore
Het gebied Intra met Lago Maggiore
Intra in Verbania
De wijk Intra in Verbania
Boottocht vanuit Intra Verbania op het meer
Boottocht vanuit Intra Verbania op het meer

Bezienswaardigheden in Verbania ontdekken?

Genoeg te zien in Verbania, dat merk je al meteen als je de stad tegemoet rijdt. De torens stevenen boven de prachtige villa’s uit en tekenen mooi af tegen de prachtige gebergtes erachter. 

Het historische centrum van Verbania, dat in Intra ligt, is de plek waar je moet zijn als je veel bezienswaardigheden wilt zien. Hier vind je dan ook het Piazza Ranzoni. Dit is echt het middelpunt van dit centrum. Hier komen veel mensen samen en vanuit daar zie je al veel moois. 

Het plein Piazza Ranzoni in de wijk Intra
Piazza Ranzoni plein in Intra
Piazza Ranzoni
Het plein Piazza Ranzoni in het centrum

Kerken horen er natuurlijk ook bij wanneer je bezienswaardigheden gaat bezoeken. In Verbania zijn de twee kerken van Madonna di Campagna en San Leonardo het mooiste. De kerk Madonna di Campagna is te vinden in de wijk Pallanza. Deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze torens zie je zeer waarschijnlijk al wanneer je de stad binnenrijdt. 

De San Leonardo kerk in de wijk Pallanza in Verbania
De San Leonardo kerk in de wijk Pallanza
San Leonardo kerk in Verbania
San Leonardo kerk met toren
Madonna di Campagna kerk met koepel
De koepel op de Madonna di Campagna kerk
De deur van Madonna di Campagna
Deur van de kerk Madonna di Campagna

Een wandeling langs alle prachtige villa’s en hotels kan ook geen kwaad. De meeste van deze gebouwen zijn nog prachtig gebleven. Ze geven je echt een idee van het leven in de tijd dat ze gebouwd zijn. Je leert door te kijken al veel over de geschiedenis van de adel in Verbania

Er zijn een paar bekende villa’s die je toch volgens ons echt wel gezien moet hebben. Zo is er bijvoorbeeld Villa Giulia. Dit was ooit het hoofdkwartier van Mussolini en heeft dus een bijzondere geschiedenis gekend. Daarnaast is Villa San Remigio ook erg mooi om te zien. 

Villa Giulia
Villa Giulia

Een van de meest bekende villa’s in het stadje is toch wel de Villa Taranto. Deze villa was ooit het huis van een Schotse kapitein van adel genaamd Neil McEacharn. In 1931 legde hij meerdere tientallen hectare aan tuin aan bij de villa. 

Botanische tuinen van Villa Taranto met standbeeld
Beeld in botanische tuinen van Villa Taranto
Villa Taranto
Villa Taranto

De tuin bij ​​Villa Taranto is botanisch en de mooiste bloemen en planten staan erin. Deze tuin is deels ook de reden dat Verbania ‘de tuin aan het meer’ wordt genoemd. Het is erg interessant om een stukje terug in de tijd te gaan en deze villa te bezoeken. 

Botanische tuinen van Villa Taranto
Botanische tuinen van Villa Taranto
Botanische tuinen van Villa Taranto met fontein
Fontein in de botanische tuinen van Villa Taranto

Ben je sowieso erg geïnteresseerd in geschiedenis? Dan is het Casa della Resistenza iets voor jou om te bezoeken. Dit is namelijk een huis waarin een expositie over de tweede wereldoorlog is te vinden. In de expositie zie je beelden en lees je verhalen over de oorlog.

Oorlogsmonument bij Casa della Resistenza
Oorlogsmonument bij Casa della Resistenza

Het meer en de eilanden

Verbania ligt op een prachtige plek in Piemonte, namelijk aan het meer en vlak bij de Borromeïsche Eilanden. Als je in Verbania bent, dan is een uitstapje naar deze twee dingen zeker iets om aan te denken.

De Borromeïsche eilanden
De Borromeïsche eilanden

Het Lago Maggiore ligt natuurlijk lekker dichtbij. Verbania ligt aan het meer, dus het is makkelijk om daar te komen. Maak een wandeling of pak de fiets of auto naar mooie plekjes aan het meer. Neem een dekentje, wat eten en drinken en leuk gezelschap mee. 

Het meer Lago Maggiore bij Verbania
Blik over Lago Maggiore

Als je iets verder weg wilt en een leuk idee voor een dagtripje zoekt, dan raden we de Borromeïsche Eilanden aan. Deze eilanden liggen in het meer. Met een veerboot kom je hier makkelijk.

De eilanden Isola Madre en Isola Bella zijn de twee leukste van de drie eilanden. Hier kun je paleizen uit de 16e eeuw en 17e eeuw bezoeken. De paleistuinen bij deze paleizen zijn ook prachtig om te zien en het uitzicht is er prachtig. 

Isola Madre in het meer Lago Maggiore
Isola Madre in Lago Maggiore
Isola Bella
Isola Bella

Zoek je iets rustiger en wil je een lekker hapje eten? Dan is het derde eiland, Isola dei Pescatori meer iets voor jou. Dit eiland staat bekend om zijn heerlijke visgerechten en gezellige restaurantjes. Hier kun je ook terecht voor de leukste souvenirtjes. 

Isola dei Pescatori
Isola dei Pescatori

Een paar extra tips

Genoeg te doen in Verbania. Als laatste hebben wij nog een paar kleine tips voor uitstapjes in en rondom Verbania:

  • Neem bijvoorbeeld de trein de Lago Maggiore Express als je de omgeving en prachtige natuur wilt bewonderen. Dan kun je lekker blijven zitten en naar buiten kijken. Je rijdt langs het meer, de bergen en de natuur. 
Lago Maggiore Express trein
Lago Maggiore Express trein
  • Vlakbij Verbania ligt de Mottarone. Dit gebergte is ongeveer 1500 meter hoog en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht. Een wandeling naar de top is erg mooi, maar je kunt ook de kabelbaan pakken. Vanaf de top geniet je van mooi uitzicht op andere bergen en met goed weer  zie  je zelfs de andere meren in de omgeving.
Kabelbaan omhoog bij de berg Mottarone
De kabelbaan omhoog bij de berg Mottarone
Uitkijk vanaf de berg Mottarone op Verbania
Zicht op Verbania vanaf het gebergte Mottarone