• Menu
 • Menu
Gallipoli header

Het eilandje Gallipoli aan de kust van Puglia

Het eiland Gallipoli ligt aan de kust van Puglia en is een leuke stad om te bezoeken als je in Puglia bent. Het is een kleine stad met veel leuke dingen. De Grieken noemden de stad Kali Poli, dat mooie stad betekent en dit is nog steeds een passende naam voor het eiland. 

Bezoek via een brug het schiereiland Gallipoli en geniet hier van de cultuur en geschiedenis. Gallipoli was namelijk ooit een van de belangrijkste havens in Italië. Eind 19e eeuw vaarden vanuit deze stad schepen met olie naar alle grote steden in Europa. Hiermee werden toen lampen aangestoken, zowel thuis als op straat. 

Gallipoli heeft veel leuks en interessants te bieden. Wij hebben de beste uitjes verzameld en geven we je tips over wat je kunt doen in deze mooie stad. Lees verder en plan samen met ons je dagje weg naar Gallipoli. 

Uitzicht over het hele schiereiland Gallipoli
Uitzicht over het hele schiereiland Gallipoli

Onze tips voor de leukste en interessantste dingen om te doen in Gallipoli

Gallipoli was ooit een Griekse bezettings plek. Mensen zijn er vriendelijk en ze hebben graag toeristen over de vloer. Ze gaan een praatje met je aan en willen je met alle liefde tips geven voor de beste plekken om te eten, drinken of gewoon genieten van het uitzicht. 

Hieronder hebben wij een paar tips onder elkaar gezet voor de leukste dingen om te doen in Gallipoli, van overnachten tot cultuur snuiven. Er zit voor iedereen iets tussen!

Vakantie naar Gallipoli in Puglia Italië

Leer over de geschiedenis van Gallipoli & bezienswaardigheden

Op het vlak van geschiedenis zit je goed in Gallipoli. Loop de stad in via de brug tussen het eiland en de kust van Puglia en ga langs al deze bezienswaardigheden:

 1. Castello Gallipoli

Meteen al zul je het Castello Gallipoli zien. Deze bevindt zich vlakbij de brug. Hier kun je rondleidingen meelopen, maar ook tentoonstellingen zien van prachtige kunst en architectuur. Dan leer je veel over Gallipoli. Echt iets voor de kunstliefhebbers. 

Het kasteel Castello di Gallipoli
Het kasteel Castello di Gallipoli
Uitzicht op zee vanaf het fort Castello di Gallipoli
Uitzicht vanaf het fort Castello di Gallipoli

 1. Basilica di Sant’Agata

Ook het Basilica di Sant’Agata, ook wel de Dom van Gallipoli genoemd, is prachtig om even bij stil te staan. Deze Basiliek heeft geen klokkentoren en is daardoor een uniek gebouw. Het is gebouwd in de 17e eeuw en daardoor kun je de barokke sfeer nog goed terugzien. Ook hierbinnen kun je schilderijen bekijken.

Basilica di Sant’Agata
Basilica di Sant’Agata
De facade van Basilica di Sant’Agata
Facade van Basilica di Sant’Agata

 1. Chiesa di Santa Maria della Purità

Fan van prachtige kerken? Dan is het Chiesa di Santa Maria della Purità echt iets voor jou. Deze prachtige kerk is aan het einde van het eiland en is een prachtig einde van een historische tour door Gallipoli. Kijk tijdens het lopen naar deze kerk goed rond, want er is nog veel meer te zien. 

Saint Mary of Purity kerk
De kerk Saint Mary of Purity (Chiesa di Santa Maria della Purità)
Kerk Saint Mary of Purity
Saint Mary of Purity

 1. San Domenico al Rosario

In het zuidwesten op het schiereiland vind je de kerk San Domenico al Rosario. Deze was gebouwd in het jaar 1696. Ontworpen door Valerio Margoleo van Martanoet en gebouwd op de restanten van een Dominicaans klooster, waar nog steeds elementen van zijn te zien. Het historische Broederschap van de Rozenkrans is hier gehuisvest. 

Chiesa di San Domenico al Rosario
Chiesa di San Domenico al Rosario

 1. De Griekse fontein

Verder kun je de Griekse fontein in Gallipoli bezoeken. Vandaag de dag is het nog een mysterie hoe oud deze fontein is. Er werd namelijk lang vanuit gegaan dat dit de oudste fontein van Italië was en uit de 3e eeuw kwam, maar later gingen er ook veel mensen vanuit dat deze fontein uit de Renaissance komt.  

De bekende Griekse fontein in Gallipoli
De bekende Griekse fontein in Gallipoli
De Griekse fontein in Gallipoli
De beroemde Griekse fontein in Gallipoli

 1. Loop door de kleine straatjes van Gallipoli

Wil je op je gemak foto’s maken van de stad? Loop dan door de rustige straatjes van Gallipoli. Door simpelweg om je heen te kijken kun je al veel zien. 

Doe bijvoorbeeld mee aan een begeleide wandeling in Gallipoli en loop langs alle belangrijke en historische gebouwen. Dan hoor je ook meteen iets over de geschiedenis van de stad. Er worden veel tours georganiseerd in Gallipoli waar je bij aan kunt sluiten. Dan leer je ook over de bekende legende van Troje. Blijf de Via Antonietta de Pace volgen en je zult veel fotomomenten tegenkomen.

Mooi straatje in Gallipoli
Leuke authentieke straat
Smalle steeg in Gallipoli
Smalle steeg richting de kust

 1. Porto di Gallipoli

Breng ook een bezoek aan de mooie haven van Gallipoli. Deze bevindt zich tussen het moderne centrum en het oude gedeelte. Het is leuk om de bedrijvigheid te zien en de vissers die hier aan het werk zijn. 

Maar bij de haven zijn ook verschillende bezienswaardigheden te vinden en geniet je van lokale visgerechten. De haven Porto di Gallipoli heeft een afwisseling van kleine en grote vissersboten, maar ook jachten en vrachtschepen.

De haven Porto di Gallipoli
De haven Porto di Gallipoli
Vissersboten in haven van Gallipoli
Vissersboten in haven van Gallipoli

 1. Kijk een film in het kasteel van Gallipoli

Wil je lekker op je gemakje een film kijken, maar dan in een hele speciale omgeving? Bezoek dan eens het kasteel van Gallipoli tijdens een filmmiddag of -avond

In de 16e eeuw kreeg het kasteel een vijfde toren. Deze werd toen gebouwd als bescherming tegen aanvallen vanuit zee, maar sinds kort wordt het gebruikt als filmzaal. Dit is een erg speciale plek om een film te kijken. Zo bevind je je in een oud kasteel en kun je lekker relaxed een filmpje kijken. In de zalen van het kasteel worden ook veel andere evenementen georganiseerd. 

 1. Lekker met je voeten in het zand op het stadsstrand

Vakantie is strand en daar zullen veel mensen het met ons eens zijn. Omdat Gallipoli een eiland is, wordt het omringd door de zee.  Op Gallipoli bevindt zich daarom ook een stadsstrand. Dit strand wordt Beach of Purity genoemd en bevindt zich aan de kustlijn van Gallipoli. 

Het strand lijkt wel van goud door het mooie zand en het water is heel zuiver en mooi blauw. Dit mooie stadsstrand is dus de perfecte plek om even uit te rusten en te genieten van de zon, zand en water. 

Het strand Beach of Purity
Beach of Purity
Het strand beach of Purity
Het strand beach of Purity

Hier hoef je niet per se te zonnen, je kunt er natuurlijk ook prachtige foto’s maken. Het mooie blauwe water en gouden strand zorgt voor mooie kiekjes en daarnaast zal een zonsopgang of -ondergang ook niet verkeerd op de foto staan. 

Ook kun je er lekker even uitrusten en iets eten of drinken bij een van de terrasjes. Deze zijn er veel te vinden langs het water waar je een espresso of typisch Pugliaans gebakje kunt eten. De perfecte plek om even uit te rusten tijdens je wandeling dus. Hier kun je ook lekkere ijsjes halen. 

Beach of Purity in Gallipoli
Beach of Purity
Strand van Gallipoli
Strand Beach of Purity drukbezocht

Er zijn daarnaast nog veel meer stranden in de omgeving te vinden, zoals: 

 • Spiaggia di Baia Verde
 • Spiaggia di Lido Conchiglie
 • Padula Bianca beach
 • Rivabella beach
Het strand Rivabella beach
Rivabella beach

 1. Overnacht in een oud landhuis omringt door een olijfboomgaard

Als laatste tip willen we je advies geven over een heerlijke overnachting, of meerdere overnachtingen, in Gallipoli. Het Tenuta Monticelli Bio Relais bevindt zich namelijk midden in een olijfboomgaard van zes hectare in Gallipoli. Hier staan 450 olijfbomen en midden in die prachtige gaard bevindt zich een oud landhuis. 

Olijfboomgaarden in Gallipoli
Olijfboomgaarden

Het is een heerlijke plek om te verblijven. Er is keuze uit negen kamers. Hier heb je dan je eigen balkon of terras. Er is ook een gemeenschappelijk zwembad. Of ga helemaal voor luxe en kies de kamer met eigen bubbelbad. 

Vanuit het landhuis kijk je uit op prachtige natuur en de stad Gallipoli. De kamers zijn erg luxe en minimalistisch. Er is nog een beetje van de oude architectuur overgelaten voor een rustieke look. In de ochtend kun je er heerlijk ontbijten. Drink een espresso en eet de heerlijke lekkernij Pasticciotto en kom helemaal tot rust. 

Je vakantie kan niet misgaan met onze tips 

Ga langs alle bezienswaardigheden om over de geschiedenis te leren of kom helemaal tot rust in het Tenuta landhuis of het stadsstrand. Ga als dagtripje naar Gallipoli of boek een langere vakantie. Je zult er in ieder geval zeker genieten en je wordt altijd warm ontvangen door de lokale bewoners. Maak daarna nog een uitstapje naar een van de vele leuke steden in Puglia of breid je reis uit naar Istanbul.