• Menu
  • Menu
Levanto header

De leukste dingen om te doen in Levanto

Op zoek naar een echte Italiaanse kustplaats met heerlijk eten en waar je lekker kan wandelen, luieren en bezienswaardigheden bezoekt? Levanto is een stad in de regio Ligurië, aan de kust van Italië, net boven Cinque Terre. Omdat Levanto zo centraal ligt, is het ook een ideale plek voor tijdens een rondreis.

Levanto zelf is erg leuk en pittoresk. Je vindt er van alles, van leuke winkels tot gezellige plekjes om iets te eten en drinken. Ook de inwoners zijn erg vriendelijk en warm en helpen je altijd als je iets vraagt.

Uitzicht op Levanto in Ligurië
Uitzicht op Levanto in Ligurië
Uitzicht op Levanto met het strand
Uitzicht op Levanto met het strand

Wij geven je onze tips voor een leuke tijd in Levanto. Het is een perfecte stop tijdens je road-trip door Italië, of om gewoon heerlijk te relaxen en lekker te eten!

Lekker relaxen op de stranden van Levanto

Levanto is de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen. In Levanto heb je namelijk veel stranden en plekjes langs de waterkant waar je heerlijk kunt zonnen. Vanuit het centrum kom je makkelijk bij de zee, waar aan beide kanten veel strand ligt.

In Levanto heb je zandstranden met veel strandtentjes om lekker iets te drinken in de zon. Ook huur je er bedjes op bepaalde plekken van het strand of je neemt eigen handdoek mee. 

Als je graag een bedje wil huren voor die fijne extra luxe, dan hebben we als tip goed uit te kijken naar de prijzen. Per tent kunnen de kosten flink verschillen.

Strand van Levanto
Strand van Levanto
Het strand van Levanto
Het strand van Levanto

Voor een rustig stukje strand raden we het stukje strand zonder stoeltjes aan net achter een haven. Hier mag je gewoon met je handdoek liggen en hier komen relatief minder mensen, omdat er geen bedjes te huur zijn en minder faciliteiten. 

Op het strand in Levanto kom je dus even helemaal tot rust. Neem wat lekkers mee voor jezelf en geniet lekker van je vakantie in Levanto!

Strand Levanto
Strand Levanto
Aperol Spritz aan het strand van Levanto
Aperol Spritz aan het strand van Levanto

Wandelen in en rondom Levanto

Wil je toch iets actiever bezig zijn? Je wandelt ook geweldig in Levanto. Wandel bijvoorbeeld door de stad zelf. Hier zie je overal de leukste huisjes, straatjes en steegjes en zie je hoe de lokale inwoners leven. 

Oud/authentiek steegje in Levanto
Wandeling door authentieke steeg

Ook buiten het centrum kun je goed wandelen. Trek bijvoorbeeld wat verder de natuur in en ga de omgeving van Levanto ontdekken. Hier vind je veel heuveltjes en loop je langs mooie wijngaarden. Dit is een iets intensievere wandeling dan door het centrum, dus trek vooral goede schoenen aan. 

Onderweg kun je rusten op een van de stranden, zoals het strand van Bonassola, een vissersdorpje, zodat je daarna weer met volle moed de weg op kan. Binnen een half uurtje ben je al in het vissersdorpje Bonassola, dus dan is het strandje daar een perfecte tussenstop. 

Strand van Bonassola
Strand van Bonassola

Wil je echt voor een intensieve wandeling gaan? Dan kun je hiken naar Monterosso al Mare. Dit zal een paar uur duren en in totaal is het zo’n zeven tot acht kilometer. Je moet dan ook veel klimmen, dus trek ook hier goede schoenen aan, smeer je goed in en neem wat te drinken mee. 

Wandelen naar Monterosso al Mare
Wandeling maken naar Monterosso al Mare

Als je dan boven bent, heb je een prachtig uitzicht over de zee en Levanto. Geen zin om terug te wandelen en klimmen? Dat hoeft gelukkig niet, want je kunt vanaf daar weer de trein terug naar Levanto pakken, van waaruit het uitzicht ook zeker niet slecht is. 

Uitzicht op Levanto
Levanto vanuit de heuvels
Huizen met wandelpad langs kust van Levanto
Huizen met wandelpad langs kust van Levanto

Voor een interessante wandeling die net even iets anders is, raden we de wandeling over de voormalige spoorweg van Levanto aan. Deze voormalige spoorweg is de weg naar Framura en deze is omgebouwd tot een pad voor wandelen en fietsen. Het is een interessante weg door veel tunnels met een lengte van maar liefst zes kilometer.

De voormalige spoorweg
Tunnel uit de voormalige spoorweg
Wandel- en fietspad van de voormalige spoorweg
Wandel- en fietspad van de voormalige spoorweg
Tunnels tussen Bonassola en Framura
Tunnels van de voormalige spoorweg tussen Bonassola en Framura

Terug in de tijd in Levanto

In Levanto kun je ook veel cultuur snuiven en geschiedenis aflezen van gebouwen. Er is een oud centrum in de stad waar je door smalle straatjes loopt en even terug de tijd in gaat. Hier zie je ouderwetse brievenbussen en voordeuren. Ook platen op de gevels dateren lang terug. Deze gebouwen bestaan al een lange tijd en zijn prachtig om te zien.

Levanto beschikt ook over een oude gotische kerk, genaamd Sant’Andrea, waar het leuk is om een kijkje te nemen. De gotische kerk beschikt over een toren, die boven de plaats uitsteekt en dus al vanaf een afstand is te zien.

Gotische kerk Sant'Andrea in Levanto
De Gotische kerk Sant’Andrea
Toren van de Sant'Andrea kerk
Toren van de Sant’Andrea kerk

Ook de oude haven, genaamd Darsena, waar nog resten van over zijn, is prachtig om te bekijken. Daar vlakbij bewonder je het Palazzo Da Passano. Ooit woonde hier een adellijke familie die uit Genua kwamen en hier wel eens verbleven. 

Oude stukje haven van Levanto
Oude stukje haven van Levanto

Als je iets wilt leren van de geschiedenis, dan is de Mostra Permanente della Cultura Materiale iets leuks om te bezoeken. Hier zie je voorwerpen die jaren teruggaan en daarnaast hangen er ook oude foto’s waarop je ziet hoe het toentertijd was.

Interesse in oude kastelen? Dan moet je echt het Castello Malaspina bezoeken. Deze burcht bewonder je vooral aan de buitenkant goed. Het is ook niet altijd mogelijk om te burcht van binnen te bezoeken. Hier zie je de oude stadsmuren en geniet je van het prachtige uitzicht.

Muren van Castello Malaspina in Levanto
Muren van de burcht Castello Malaspina (kasteel van Levanto)
De toren van het kasteel Castello Malaspina van Levanto
Toren van Castello Malaspina
Het kasteel van Levanto
Het kasteel van Levanto

Het beste eten in Levanto

In Italië geniet je van heerlijk eten en dat doe je ook in Levanto. Een van de bekendste gerechten in deze stad, en ook in de rest van Ligurië, is een focaccia. Daarom vind je ook veel bakkerijen, of speciale zogenaamde Focacceria’s, waar je heerlijke focaccia’s koopt. 

Een focaccia is een kruidig en dik soort brood dat heerlijk is als lunch of als tussendoortje. Je kunt het halen voor tijdens je wandeling, voor op het strand of als je gewoon tijdens de lunch. 

Onze tip voor een goede bakkerij met de lekkerste Focaccia is de Focacceria Raso. Hier verkopen ze heerlijke focaccia. Het is er dan ook altijd druk rond lunchtijd. Iets daarvoor of daarna kies je op je gemak een focaccia uit en laat je beleggen met vers beleg. 

Focaccia in Levanto
Focaccia

In Levanto kun je ook goed borrelen. Bij bijvoorbeeld Piccabun of La Dolce Vita kun je een borreltje bestellen, zoals cocktails of een wijntje met wat lekkere snacks. In Levanto hebben ze heerlijke kazen, vleeswaren of olijven. Heerlijk om na het eten even na te borrelen of tijdens de warme middag uit te rusten. 

Voor goed avondeten kun je terecht bij een van de andere Focacceria’s, namelijk de Il Falcone. Hier kun je overdag ook lunch halen, maar in de avond hebben ze lekker eten op het terras of binnen. Ze hebben op hun menu heerlijke pasta, pizza en risotto staan. 

Toch meer zin om zelf te koken? Bij de Il Falcone zit ook een winkeltje waar je Ligurische producten kan kopen. Denk hierbij aan verse pesto, olijfolie van de olijfbomen bij de stad en heerlijke verse pasta. Daar maak je wel een goede paste mee klaar.