• Menu
  • Menu
Fano header

De stad van het geluk: Fano

Fano is een stad in de regio Le Marche in Italië en wordt al een lange tijd de stad van geluk genoemd, naar de godin Fortuna. De regio is niet zeer toeristisch maar toch is er veel te doen en te zien. Fano is juist lekker rustig en je geniet van de Italiaanse cultuur die erg aanwezig is.

Vakantie naar Fano in Le Marche

Waar komt de naam van de stad ‘Fano’ vandaan?

De stad Fano wordt ook wel La città della Fortuna genoemd, de stad van geluk. De stad is namelijk opdragen aan Fortuna, de godin van het geluk. Volgens veel inwoners vind je in de stad het geluk. 

Het geluk van de inwoners zie je duidelijk terug in de carnavalsdagen. Dan wordt er volop gefeest en gedronken. Het is dan zeker een gezellige tijd om in Fano te zijn. Naast feesten bezoek je hier ook veel bezienswaardigheden.

Fano is gesticht door de Romeinen. De stad is toen Fanum Fortunae genoemd. De Romeinen verbonden dus meteen de godin Fortuna aan de stad. Later werd de naam van de stad veranderd naar Fano. 

Zicht over Fano met het strand
Uitzicht over Fano met het strand

Geschiedenis van de stad

Fano kent veel geschiedenis en vooral veel romeinse geschiedenis. Na de Romeinen nam keizer Augustus de stad over en maakte hier een kolonie van. Hij benoemde de stad toen Colonia Julia Fanestris. 

In negen na Christus liet hij een stadspoort bouwen voor de stad. Delen van deze poort kun je nog steeds bewonderen. Dit is een erg oud monument en interessant om te zien. De bijbehorende stadsmuren zijn op een paar plekken ook nog steeds goed te zien. In totaal zijn ze wel 600 meter lang. De stadspoort heeft de naam Arch of Augustus

De stadspoort Arch of Augustus
De stadspoort Arch of Augustus
De oude stadsmuren van Fano
De oude stadsmuren
Monument van de romeinse keizer Augustus
Standbeeld van de romeinse keizer Augustus in de stad Fano

De romeinse geschiedenis leeft nog veel in de stad en dat zie je bijvoorbeeld terug in de hoofdstraat genaamd Decumanus. Hier bevond zich vroeger ook de Forum Romanum, maar dat ligt helaas nu onder de stad en er is niks meer van te zien. 

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in de stad van het geluk!

Dat Fano de stad van het geluk is, kun je nog op meerdere plekken zien. De meest wonderbare plek is de fontein op Piazza XX Settembre. Hier bevindt zich de Fontana della Fortuna, de geluksfontein. Op het plein vind je ook de kerk Chiesa Sant Giacomo. Het gebouw Palazzo del Podesta op dit plein kan niet aan je ontgaan. Binnen in Palazzo del Podesta is overigens nog een museum te vinden.

Het Piazza XX Settembre plein
Het Piazza XX Settembre plein
Chiesa Sant Giacomo in Fano
De Chiesa Sant Giacomo kerk in Fano
Fontana della Fortuna fontein in Fano
De fontein Fontana della Fortuna

Op deze fontein zie je nog steeds een bronzen beeld staan van de godin Fortuna, die in 1593 is gemodelleerd door Donnino Ambrosi, een kunstenaar uit nabij gelegen stadje Urbino. Het origineel waar Ambrosi dit beeld op gebaseerd heeft is te vinden in Museo Civico.

Beeld van de godin Fortuna in Fano
Beeld van de godin Fortuna
De geluksfontein 'Fontana della Fortuna'
De geluksfontein ‘Fontana della Fortuna’

Een andere plek waar geluk centraal staat is de Teatro della Fortuna. Dit bevindt zich op hetzelfde plein als de fontein. Het is een theater nagemaakt als kleine versie van het operagebouw La Scala in Milaan

Interieur van Teatro della Fortuna
Interieur van Teatro della Fortuna

Dit theater werd in 1873 gebouwd. Achter het toneel kun je een grote schildering zien dat een eerbetoon is aan de stichter van de stad, namelijk keizer Augustus. Het theater zelf heeft prachtige stoelen van rode pluche en de gouden beelden op de balkons maken de theaterervaring echt iets om mee te maken. 

Met geluk komt ook ongeluk. Een leuk weetje: op hetzelfde plein bevindt zich ook een grote ster in het plaveisel. Deze ster wordt door veel inwoners vermeden. Vooral scholieren lopen er niet overheen en vertellen iedereen dit niet te doen. 

Het zou namelijk vroeger de plek zijn geweest waar een heks verbrand is en eroverheen lopen kan ongeluk brengen. Voor scholieren die nog hun diploma moeten halen is ongeluk natuurlijk onhandig, dus lopen vooral zij er met een boog omheen. 

Een andere leuke bezienswaardigheid in Fano is de kerk van San Domenico. In deze kerk vind je de Pinacoteca. Dit is een kunstgalerij waar je veel prachtige beelden, schilderijen en fresco’s kunt bewonderen.

De San Domenico kerk in Fano
De San Domenico kerk

Het strand in Fano

Fano beschikt daarnaast ook over een prachtig zandstrand. Het heeft een bijzondere vorm waarbij het van breed naar smal en weer naar breed etc. gaat. Daarmee heeft het een bijzonder zigzaggende vorm. Dit zorgt ook voor mooie kleine baaitjes waar je heerlijk rust kan zwemmen. Op het strand ben je ook voorzien van alles wat je nodig hebt, als parasols en ligbedden.

Strand van Fano
Bovenaanzicht van het strand van Fano
Het strand van Fano
Strand van Fano

Het strand voor de kust loopt aan een stuk in elkaar over, maar het wordt op verschillende plekken met een andere naam aangeduid. Het strand heet in het noorden namelijk Bagni Maurizio Sassonia en loopt over in Bagni Peppe en Spiaggia Libera di Fano. Nog een stukje zuidelijker van Fano ligt nog een andere strand genaamd Bagni La Baia

Heerlijk eten en drinken in Fano?

In Fano kun je heerlijk eten en drinken. Bekijk ons onderstaande lijstje: 

  • Voor een ontbijtje raden we de Il Caffé Centrale aan. Hier kun je heerlijke koffie krijgen en daarnaast kun je er een zoetigheid bijkopen. Deze zijn handgemaakt door de eigenaren. Je kunt hier ook terecht voor een lekker toetje of zoete snack tussendoor. 
  • Lunchen is natuurlijk ook belangrijk en dit kun je goed bij Il Bello e la Bestia. Hier kun je heerlijke visgerechten eten die dezelfde dag nog uit de zee zijn gevist. De vissoep is er echt een aanrader. Er zitten vijf soorten vis in. 
  • Ook bij Osteria Al 26 kun je terecht voor een goede lunch of diner. Hier kun je heerlijke pasta en lokale gerechten eten. Er is veel keuze op de kaart en de eigenaren zijn erg aardig en altijd in voor een babbeltje. 
  • Wil je zelf aan de slag in de keuken? De beste verse pasta kun je vinden bij Gastronomia Maria Cristina Donini. Hier kun je heerlijke hartige en zelfs zoete pasta kopen om zelf in de keuken aan de slag te gaan. 
  • Fano heeft een eigen lokale drank en dat is de Moretta. Deze likeur moet je echt geproefd hebben als je in Fano bent. Koffie met deze likeur is erg populair in de stad, maar ook los is het heerlijk om te drinken. Moretta is een likeur met smaken van rum, anijs en brandy. 
Likeur Moretta
De likeur Moretta

Moretta is uitgevonden doordat vissers het erg koud hadden en toen wat ze nog hadden samen mixten tot een lekker warm drankje. Toevallig was dat toen rum, brandy, anijs en sinaasappelschil. Zo is de likeur ontstaan. 

Carnaval vieren in Fano 

Niet alleen in Nederland vieren we carnaval, ook in Fano kun je goed carnaval vieren. In Fano wordt een van de oudste carnavalsfeesten in Italië gevierd. Er is een document gevonden waarin carnaval in 1347 beschreven wordt. 

Daarnaast is er ook een document gevonden uit 1450 waarin de toenmalige leider van de stad benoemde dat het noodzakelijk is om carnaval te vieren in Fano. Een keer per jaar wordt dan ook helemaal uitgepakt en worden de gekste kostuums uit de kast getrokken. 

Optocht tijdens carnaval in Fano
Optocht tijdens carnaval in Fano

Verspreid over drie zondagen per jaar wordt carnaval in Fano gevierd. Elke zondag is er een optocht met de mooiste wagens en zijn mensen verkleedt in de gekste kostuums. In de avond wordt voor een lichtspektakel gezorgd en er wordt natuurlijk volop gegeten en gedronken. 

Carnaval in Fano
Carnaval parade in Fano

Tijdens carnaval in Fano is het dus erg leuk om de stad te bezoeken, vooral als je van een feestje en verkleden houdt.