• Menu
  • Menu
Sardinië header

Sardinië

Het eiland Sardinië is een groot eiland dat voor de Italiaanse kust ligt en op Sicilië na het grootste eiland is in de Middellandse zee. Dit eiland hoort bij Italië en kent verschillende regio’s met verschillende plaatsen die je kunt bezoeken tijdens een vakantie op Sardinië. In dit artikel lees je meer informatie over de verschillende regio’s op het eiland, welke bezienswaardigheden je er vindt, waar je een prettige strandvakantie kunt houden en welke activiteiten er te beleven zijn. Er valt voor iedereen wel wat te beleven op Sardinië tijdens een vakantie.

De regio’s in Sardinië

Sardinië is verdeeld in verschillende regio’s of provincies. In totaal wonen er verdeelt over het hele eiland meer dan 1,6 miljoen inwoners in 8 verschillende provincies. Elke provincie heeft zijn eigen bestuur, cultuur, bezienswaardigheden en kenmerkende plaatsen voor de betreffende regio. De provincies op het eiland Sardinië zijn Cagliari, Carbonia Iglesias, Medio Campidano, Nuoro, Ogliastra, Oblia Tempio, Oristano en Sassari. Over elk van deze regio’s zal er hierna informatie worden gegeven zodat jij een ideale vakantie Sardinië kunt boeken!

Cagliari

Het historische Calgiari

De provincie Cagliari ligt op het zuiden van het eiland en heeft verschillende plaatsen. Hier vindt je ook de hoofdstad van het eiland Sardinië, Cagliari. De regio wordt al duizenden jaren bewoond door mensen en de stad zelf is 6000 jaar voor Christus gesticht. Deze stad is een echte havenstad waar je veel cultuur tegenkomt. Net als in de meeste plaatsen in Italië vind je hier ook de overblijfselen van bouwwerken die door de Romeinen zijn gemaakt. Zo is er een Amfitheater en een Romeinse Villa. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Sardinië dan kun je daarvoor terecht in het Museo Archeologico nationale di Cagliari.

Carbonia Iglesias

In het zuidwesten van Sardinië ligt de provincie Carbonia Iglesias. Deze regio kent twee grote plaatsen namelijk Carbonia en Iglesias. De eerstgenoemde is een relatief jonge stad die pas in 1938 gesticht is door Benito Mussolini. Vlak voor de kust van de provincie liggen twee eilanden waar prachtige natuur te vinden is. Zo kun je er grotten ontdekken en zijn er indrukwekkende rotsen. Vroeger was de mijnbouw belangrijk voor deze regio, hier zijn dan ook enkele musea over te vinden die je kunt bezoeken tijdens een vakantie Sardinië.

Medio Campidano

Media Campidano Sardinië
Landschappen in Media Campidano op Sardinië

Boven de provincie Carbonia Iglesias ligt de provincie Medio Campidano. In deze provincie vind je verschillende overblijfselen uit de Romeinse tijd. De regio wordt ook wel de groene provincie genoemd, omdat er voornamelijk bossen, heuvels en andere natuur te vinden is. In deze provincie vind je het bekende kuuroord Le acque di Sardara. Het water in dit kuuroord is afkomstig van een thermale bron en heeft een temperatuur tussen de 45 graden Celsius en 60 graden Celsius. Heerlijk als je een dagje wilt ontspannen. Bij de plaats Tuili is het Sardegna in miniatura, een museum waar de cultuur van Sardinië in het klein is afgebeeld.

Nuoro

Een van de Nuraghi torens

De regio Nuoro heeft het minst aantal inwoners per vierkante kilometer van heel Italië. Hier vind je, net als op de rest van het eiland Sardinië, veel Nuraghi torens. Dit zijn torens die in de bronstijd zijn gebouwden nog steeds op talloze plekken over het hele eiland te vinden zijn. In de stad Nuoro is een bezoek aan de kathedraal aldaar zeker de moeite waard. Landinwaarts is het zeker de moeite waard om wandeltochten te ondernemen en een kijkje te nemen bij de hoogste bergtop van Sardinië.

Ogliastra

Het Ogliastra gebergte op Sardinië

Als je een vakantie Sardinië wilt houden en het liefst naar een rustige locatie gaat, dan is de provincie Ogliastra een echte aanrader. Hier valt genoeg te beleven, maar de regio staat niet echt bekend onder toeristen. In Tortoli, één van de twee grootste steden van deze provincie, kun je een bezoek brengen aan de voormalige kathedraal van het bisdom van Ogliastra. In het plaatselijke openluchtmuseum is kunst te bewonderen en zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Lanusei, de andere grote plaats, heeft een indrukwekkend stuwmeer en veel bouwwerken uit de bronstijd.

Olbia Tempio

Zee bij de stad Olbia

In het noorden van Sardinië Italië ligt de provincie Olbia Tempio met de bestemming Olbia zelf. Deze regio staat vooral bekend vanwege zijn mooie kustlijn en stranden. De natuur is hier zeer indrukwekkend en het is dan ook mogelijk om deze op verschillende manieren te ontdekken. Dit kan wandelend, op de fiets, met een mountainbike of bijvoorbeeld met een kano. Ga je mee met een excursie, dan zal de gids jou de juiste weg wijzen en kunnen vertellen over de omgeving waarin je vertoeft. Ideaal als je op zoek bent naar een actieve vakantie Sardinië.

Oristano

Stad Bosa in Oristano Sardinië
De stad Bosa in Oristano Sardinië

Een andere provincie waar je ongerepte natuur en prachtige stranden vindt is de provincie Oristano. De grootste steden van deze regio zijn Bosa en Terralba. Op het schiereiland Sinis, voor de kust van het eiland, liggen verschillende zoutmeren. Op deze plek is het mogelijk om flamingo’s te zien. In de stad Bosa is het Malaspina kasteel zeker een bezoekje waard. De hele stad ademt historie uit en dat is ook goed terug te zien in het centrum. In Tharros kun je kijken naar de overblijfselen van gebouwen die tijdens de Romeinse tijd gebouwd zijn. Genoeg te doen dus in Oristano tijdens een vakantie Sardinië.

Sassari

In het noorden van Sardinië Italië ligt de provincie Sassari. Als je van wandelen houdt dan is deze provincie een ideale locatie voor een vakantie Sardinië. Er zijn verschillende natuurparken waar je kunt wandelen of fietsen. Ook voor mensen die van een vakantie aan het strand houden heeft deze provincie genoeg te bieden. Plaatsen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken vanwege de cultuur en historie zijn Sassari en Alghero. Deze laatste plaats staat ook wel bekend als klein Barcelona vanwege de Catalaanse invloeden die hier in de cultuur terug te vinden zijn.

Stranden

  • Hagelwitte stranden in de omgeving van San Teodoro.
  • Capo Coda Cavallo is een goede omgeving om te snorkelen en heeft een mooi uitzicht op het Tavolara gebergte.
  • Veel mooie stranden bij de Golf van Orosei.
Relaxen op een van de stranden van Sardinië

Het eiland Sardinië heeft vele te bieden voor mensen die van een strand vakantie Sardinië houden. Er zijn dan rondom het eiland ook op talloze locaties stranden te vinden. Dit kan bijvoorbeeld bij San Teodoro, een vissersdorp dat zeer geschikt is voor het houden van een vakantie. In deze omgeving liggen hagelwitte stranden en kun je zo een frisse duik in het water nemen.

Op Capo Coda Cavallo heb je uitzicht over het Tavolara gebergte en kun je goed terecht als je van snorkelen houdt. Veel andere mooie stranden vindt je bij de Golf van Orosei. Sommige stranden zijn alleen per bootje te bereiken. Verspreid over het hele eiland Sardinië Italië zijn verder nog talloze andere stranden te ontdekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bezienswaardigheden

Elke provincie en plaats op Sardinië Italië heeft genoeg te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Op veel plekken vind je bouwwerken terug die uit de bronstijd stammen of zie je overblijfselen van bouwwerken van de Romeinen. Als je een echte natuurliefhebber bent, dan kun je op dit eiland ook genoeg beleven. Aan zee vind je prachtige stranden liggend aan een helderblauwe zee. Landinwaarts heb je de mogelijkheid om te wandelen, te fietsen, bergen te beklimmen, te kanoën en nog veel meer activiteiten te ondernemen om zo de natuur te ontdekken. Natuurlijk bieden de talloze plaatsen op het eiland ook de mogelijkheid om de cultuur te ontdekken. Dit eiland is een ideale locatie voor elke soort vakantie die je maar wilt boeken.

Ligging

Bekijk hieronder de ligging van Sardinië op de kaart. Plan gemakkelijk jouw vakantie door Italië of een eventuele verdere reis naar andere bestemmingen in Europa.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.