• Menu
  • Menu
Limome sul Garda header

Bezoek het citroenenstadje Limone sul Garda in Italië met onze tips

Limone sul Garda is een stadje in de regio Lombardije in het noorden van Italië. De stad heeft als bijnaam ook wel citroenenstadje, vanwege de rijke geschiedenis in de citroenhandel. Vandaag de dag worden er nog steeds citroenen gegroeid en verkocht.

Limone sul Garda is een prachtige stad om naartoe te gaan voor zowel vakantie of als dagtripje. Je leert er veel over de geschiedenis van de citroenenhandel, maar ook daarnaast is er nog meer te doen.

vakantie naar Limone sul Garda in Lombardije
Citroenenstadje Limone sul Garda
Mooi uitzicht over het citroenenstadje Limone sul Garda
Mooie uitkijk over Limone sul Garda vanaf La Limonaia del Castel
La Limonaia del Castel met uitzicht over Limone sul Garda

De leukste uitjes & alles wat je moet weten over Limone sul Garda

Wij geven je tips voor leuke bezienswaardigheden in deze citroenenstad. Eerst leggen we wat meer uit over deze bijnaam en wat de naam van de stad eigenlijk betekent.

Limone en citroenen

Limone sul Garda wordt niet voor niks citroenenstad genoemd. Een lange tijd, eigenlijk tot de vorige eeuw, kwamen veruit de meeste inkomsten van de stad uit de citroenenteelt. Deze werden verhandeld aan de hele wereld en daar kwam het meeste geld van binnen. 

Citroenteelt bij La Limonaia del Castel met uitzicht over Limone sul Garda
Citroenteelt bij La Limonaia del Castel met mooi uitzicht

Je ziet dit nog overal in de stad terug. Sowieso worden er op veel plekken nog citroenen gegroeid, maar ook zie je nog overal citroenboomgaarden. Citroenen zijn nog steeds een grote inkomstenbron voor de stad, maar sinds dat er een weg naar de stad kwam vanuit Riva del Garda, komen er ook steeds meer toeristen. 

Met die weg werd de stad namelijk bereikbaar en mensen wilden wel eens zien waar al die citroenen vandaan kwamen. Hierdoor werd het toerisme een grotere bron van inkomsten dan de citroenen. Voornamelijk in de zomer kwamen er meer mensen naar Limone sul Garda. 

De kustweg naar Limome sul Garda
Kustweg richting Limome sul Garda
Kustweg met tunnel richting Limone sul Garda
Kustweg met tunnel richting Limone sul Garda

De term Limone in de stad zijn naam komt ook niet van citroenen, maar eerder van Limes, wat latijn is voor grens. Limone sul Garda was namelijk een lange tijd een grensplaats tussen Oostenrijk en Italië.  Op dit moment ligt de stad op de grens tussen Brescia en Trentino. 

Verse citroenen in Limone sul Garda
Verse citroenen in Limone sul Garda

Leukste uitjes in Limone sul Garda

Citroenen Tuinen

Ondanks dat het niet meer de grootste bron van inkomsten is, zijn er nog steeds veel citroenen tuinen te vinden. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er nog twee grote citroenen tuinen waarin citroenen volop worden gegroeid. 

Een van de bekendere tuinen is het La Limonaia del Castel. Voor een paar euro mag je de tuinen in en leer je van alles over de soorten citroenen die daar gegroeid worden en hoe dit in zijn werk gaat. Ook wordt er verteld over de geschiedenis van citroenen in Limone sul Garda. 

De citroentuin La Limonaia del Castel in Limone sul Garda
De citroentuin La Limonaia del Castel
Uitzicht vanaf La Limonaia del Castel
Mooi uitzicht vanaf La Limonaia del Castel

Het is namelijk zo dat monniken al vanaf de 13e eeuw citroenen begonnen te groeien en verhandelen in de stad. Bij Limonaia del Castel leer je onder andere over in deze tour. Je leert ook over de verschillende citroen soorten die hier gegroeid worden. 

Bij Limonaia del Castel worden bijvoorbeeld niet alleen cedro citroenen verbouwd, maar ook sinaasappels, mandarijnen, grapefruits en kumquats. Het gaat dus nog een stukje verder dan alleen die gele citroenen en dat is interessant om te zien. Daarnaast is het uitzicht op het Gardameer prachtig vanuit deze tuin. 

Binnentuinen van La Limonaia del Castel
Binnen bij La Limonaia del Castel
La Limonaia del Castel met citroenen
De citroenen bij La Limonaia del Castel
Citroentuinen in Limone sul Garda
De citroentuin in Limone sul Garda

Geboortehuis en museum Daniele Colomboni

Een bekend persoon uit Limone sul Garda is Daniele Colomboni. Deze man is geboren in 1831 in Limone sul Garda en heeft zijn hele jeugd in deze stad gewoond. Hier studeerde hij en kwam hij erachter dat hij zijn leven wilde wijden aan het evangeliën van Afrika. 

Op zijn 23ste werd hij priester en op zijn 26ste reisde hij naar Afrika af. Hier heeft hij veel voor elkaar gekregen, ook ondanks tegenslagen zoals geen financiering meer en ziektes die veel van zijn mede priesters opliepen. 

Hij stierf op 50-jarige leeftijd en werd jaren later, in 2003, door de paus als heilige verklaard voor meerdere wonderen die er gebeurd waren onder zijn hand en bij enkele inwoners van Afrika. 

Het geboortehuis van Daniele kun je nog steeds bezoeken in Limone sul Garda. Het is erg interessant om te leren over alles dat deze man heeft meegemaakt en wat hij allemaal voor elkaar heeft gekregen in zijn korte leven. 

Bij het geboortehuis zit ook een museum met allerlei spullen uit het leven van Daniele. Hier zie je hoe hij leefde in verschillende landen en hoe hij zijn jeugd heeft doorgebracht in Limone sul Garda. Ook ontdek je waarom hij uiteindelijk tot heilig is verklaard. 

San Benedetto

Als je in Limone Sul Garda bent zijn niet alleen bekende mensen die daar geboren zijn en de citroentuinen leuk om te bezoeken. Een bezoekje aan de San Benedetto parochiekerk is namelijk ook echt de moeite waard. Als je een mis wilt bijwonen, kan dit op zondagen.

De San Benedetto kerk
San Benedetto kerk met blik op het water

Deze kerk vind je bij de haven in Limone. Hier binnen kijk je echt je ogen uit. Hier hangen een aantal grote schilderijen en, in echte barokke stijl, is de kerk versierd met allerlei gouden ornamenten. De schilderijen zijn onder andere van Andrea Celesti

De kerk is gebouwd in de 10e eeuw en toen weer gerestaureerd in de 17e eeuw. Het is werkelijk een prachtig oud bouwwerk om te zien. De kerk is tevens gebouwd op de resten van een romeinse basiliek.  

Interieur van de kerk San Benedetto
Interieur van de kerk San Benedetto
San Benedetto kerk in Limome sul Garda
San Benedetto kerk

De wandeling naar deze kerk is ook niet slecht. Je loopt door leuke straatjes met winkeltjes en gezellige barretjes. Daarnaast is het uitzicht bij de kerk prachtig. Je kijkt over het meer en de haven uit. De promenade van Limone sul Garda is ook een gezellige plek om overheen te lopen. 

Kleine haven met promenade in Limone sul Garda
Kleine haven met promenade
Promenade met bloemen
Promenade met bloemen
Authentieke straat in het centrum van Limone sul Garda
Leuke oude straat in het centrum van Limone sul Garda

Let op: je moet hier wel met gepaste kleding naar binnen. Je mag bijvoorbeeld niet in badkleding naar binnen en liever ook niet blote schouders. Je kunt sjaals lenen bij de ingang om bepaalde delen te bedekken.

San Pietro in Oliveto

Er zijn meerdere prachtige kerken in Limone Sul Garda, maar de San Pietro in Oliveto is te speciaal om uit dit lijstje weg te laten. De San Pietro in Oliveto is een klein kerkje dat zich midden in een olijfboomgaard bevindt. 

De wandeling naar deze kerk toe is al prachtig. Je loopt door een prachtige olijfgaard naar het kerkje toe. Het kerkje is klein en vervallen, maar alsnog prachtig om te zien. De schilderijen aan de binnenkant zijn wat vervallen, maar alsnog goed te zien. 

De locatie van deze kerk is vooral erg leuk. Midden in de olijfboomgaard vind je dit kleine kerkje. Het werd en wordt gebruikt door veel mensen die in de olijfgaard komen en werken. Zelf kun je er ook een kaarsje aansteken.

Tot slot kunnen we ook de San Rocco kerk aanraden wanneer je in Limone sul Garda bent.

De San Rocco kerk
San Rocco kerk