• Menu
  • Menu
Savona header

Onze tips voor een leuke vakantie in Savona, Italië

Savona ligt in de Riviera dei Fiori, de bloemenriviera, van Italië. Dit is een gebied in Ligurië, in het noorden van Italië. Savona is de naam van de provincie , maar ook de gelijknamige hoofdstad van deze provincie. Wij geven je de leukste tips voor uitjes in de stad Savona!

De leukste bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes in Savona

Panoramisch uitzicht over Savona
Historische torens in het centrum van Savona
De bekende historische torens in het centrum van Savona
Foto tijdens vakantie naar Savona
Vakantie naar Savona

Savona is een klein en pittoresk stadje met vriendelijke inwoners. In het gebied met de haven, ook wel Dock Area genoemd, vind je veel monumenten en plekken om iets te eten en drinken.

Daarnaast kun je lekker naar het strand of genieten van de luxe van een hotel of vakantiewoning in Savona. Er is genoeg te doen voor een leuke vakantie, of je nu met vrienden, familie of je partner gaat. Lees snel verder voor onze tips. 

Bezienswaardigheden in Savona

Ondanks dat het een klein stadje is, is er veel te zien in Savona. Savona heeft namelijk, net als vele andere Italiaanse steden, een grote geschiedenis en veel aanvaringen gehad met oorlog en hierdoor verdedigingswerken nodig gehad.

Het oorlogsmonument Rintocchi e Memorie (War Memorial)

Bezoek bijvoorbeeld het oorlogsmonument genaamd Rintocchi e Memorie, ook wel War Memorial genoemd. Dit monument is gebouwd na de eerste wereldoorlog en om de gevallen van deze oorlog te herdenken. Later zijn hier ook nog andere gevallen bijgekomen. Elke dag om 18.00 luiden de klokken en staat iedereen even stil bij dit monument.

Het oorlogsmonument Rintocchi e Memorie in Savona
Het oorlogsmonument ‘Rintocchi e Memorie’

De torens Le Torri del Brandale, La Torretta en Leon Pancaldo

Aan torens heb je ook genoeg in Savona. Bezoek bijvoorbeeld de Le Torri del Brandale of de La Torretta, de toren voor Leon Pancaldo. De Brandale toren is gebouwd in de 12e eeuw en werkte toen als verdedigingsnetwerk. Deze toren vind je tussen de haven en het oude stadscentrum en vroeger was het dus ook de toegangspoort tot de stad. 

Brandale toren met middeleeuwse torens in Savona
Brandale toren met middeleeuwse torens
Le Torri del Brandale in Savona
Le Torri del Brandale
De toren Le Torri del Brandale
De historische toren Le Torri del Brandale

Dat het een toegangspoort was kun je nog steeds zien aan een paar smalle ingangen. Ook zie je familieschilden van belangrijke families die ooit in Savona hebben gewoond en geregeerd. 

Ook de Torretta is erg mooi om te zien. Vanuit de haven zie je deze toren meteen boven de stad uittorenen en daarom was het in de 14e eeuw ook gebouwd als richtpunt en baken van de stad. Van hieruit konden ze veel zien. 

De toren La Torretta
De toren La Torretta aan de haven
De toren La Torretta in Savona
De toren La Torretta
Klok op de toren Torretta in Savona
De klok op de toren Torretta

Kerken en kapellen bezoeken

In deze stad staan er ook veel prachtige kerken en kapellen. De Cattedrale di Nostra Signora Assunta, oftewel de kathedraal van Savona, is prachtig om van binnen te bekijken. Het gouden orgelspel is indrukwekkend en de verschillende beelden en schilderijen die de kerk versieren zijn ook interessant om te zien. Deze kathedraal is gebouwd in de 16e eeuw en wordt ook wel Il Duomo genoemd omdat op Piazza Duomo de ingang is. 

Cattedrale di Nostra Signora Assunta kathedraal van Savona
Cattedrale di Nostra Signora Assunta kathedraal van Savona
De binnentuin van de kathedraal van Savona
De binnentuin van de kathedraal van Savona
Facade van de kathedraal van Savona
Facade van de kathedraal

Ook de Sistine Chapel is een prachtige kapel die nog in de barokke stijl is te bewonderen. Overal op de muur is er geschilderd en alle gouden accenten maken deze kapel erg indrukwekkend.

All About Apple museum

Meer fan van minder traditionele bezienswaardigheden? Bezoek dan eens het All About Apple museum in deze stad. Dit museum gaat helemaal over Apple en de geschiedenis van dit merk. In dit museum zie je oude computers en kun je oude games spelen en leren over het ontstaan van de Apple. 

Het museum Pinacoteca Civica di Savona

Als je van sculpturen en keramiek houdt, dan moet je echt een kijkje nemen in de Pinacoteca Civica di Savona. Dit museum heeft als collectie veel sculpturen en keramiek uit de jaren 1300 tot 1900. Het gebouw zelf is al erg mooi en de collectie samen met moderne kunst in het museum is prachtig om te zien.

Het lekkerste eten in Savona?

Wat eten betreft heb je ruim de keuze in Savona. Er zijn niet alleen veel pizzeria’s, maar ook veel restaurants met een andere keuken. Dit is voornamelijk omdat er veel toeristen op de stad afkomen. 

Zo kun je sushi eten bij Sushi Beach of Zuid-Amerikaanse smaken proeven bij El Patacon. Ook eet je heerlijk Indisch bij Flavours of India. Voor lekker Arabisch eten ga je naar bij Bella Recco.

Voor een goede pizza zit je goed bij Fior di Aromo Fior di Grano. Er staat niet veel op het menu, maar alles ervan is wel heerlijk. Naast pizza kun je er ook antipasti eten en afsluiten met een Italiaans toetje zoals Tiramisu.

Voor een uniek etentje kun je terecht bij Bagni Stella Marina. Dit is een restaurant aan het strand waar je prachtig uitzicht hebt op de zee. Als het donker is gaan er gezellige lampen aan en dan wordt het knus. Hier eet je voornamelijk veel heerlijke vis.

Straat aan de kust van Savona
Centrum van Savona

Naar het strand in Savona

In Savona zijn veel stranden waar je heerlijk kan zonnen en relaxen. Pak er een boekje en wat lekkers te drinken bij en de dag is helemaal compleet. Dit zijn volgens ons de beste plekjes: 

Het drukbezochte strand in Savona
Drukbezochte strand in Savona

Bagni Marea is volgens ons het beste strand in Savona. Dit strand is voor een deel openbaar voor publiek, maar het andere deel kan worden gereserveerd. Je huurt dan ligstoelen en een parasol. 

Bij dit strand zit ook een Mare Hotel en als je daar verblijft horen deze stoelen en parasol erbij. Ook zitten er barretjes en restaurants bij het strand. Heerlijk plekje om tussendoor even een cocktail te drinken of wat te eten. 

Ook Bagni Mauro is een aanrader. Ook hier heb je een deel waar je stoelen huurt en een deel waar je zelf een handdoek neer kunt leggen. Dit stuk strand ligt op een prachtige locatie naast de bergen met veel zonuren. 

Parasols en ligbedden op het strand van Savona
Parasols en ligbedden op het strand
Het zandstrand van Savona
Zandstrand van Savona

Achter de ligstoelen vind je ook verschillende strandtenten waar je heerlijk Italiaans eet. Hier serveren ze simpele, maar lekkere pasta en pizza. In de avond gaan de sfeerlampen aan en kun je hier ook heel gezellig eten.