• Menu
  • Menu
Monopoli header

Monopoli: niet het spel, maar de gezellige Italiaanse stad in Puglia

Bij Monopoli denk je misschien meteen aan het spel Monopoly, maar het is dus ook een stad in het Zuid-Italiaanse Puglia. Monopoli is een schattig plaatsje in de regio Puglia die bekend staat om zijn oude huisjes, prachtige haven met vissersbootjes en de warmte van de inwoners.

Net zoals bij veel dorpen en steden in Puglia word je ook in Monopoli warm ontvangen door de lokale inwoners. Zij geven je vaak tips over wat je zoal kunt doen in het stadje, waar je het beste kunt eten en meer. Lekker wandelen in Monopoli is al een uitje op zich. Je geniet er van de mooie witte huisjes en straten, de laid back mensen die er wonen en de gezelligheid. Het plaatsje heeft een historisch en authentiek centrum.

Ook wij geven je de leukste en interessantste uitjes in Monopoli. Zo maak je er sowieso een geslaagd dagtripje of vakantie van. Lees snel verder voor de leukste dingen om te doen en de lekkerste plekjes om te eten in Monopoli. 

Uitzicht over Monopoli met de kathedraal
Uitzicht over Monopoli met de kathedraal
Monopoli met stadsmuur en het stadsstrand
Monopoli met stadsmuur en het stadsstrand
Straat in het historische centrum van Monopoli
Straat in historische centrum
Vakantie naar Monopoli in Puglia

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Monopoli

Er zijn veel leuke activiteiten in Monopoli en veel gezellige tentjes om een hapje te eten of een lekkere espresso te drinken. Ontdek alles over Monopoli: van lekker luieren tot actief bezig zijn, van geschiedenis bekijken en cultuur snuiven tot een hapje ergens gaan eten.

Interessante bezienswaardigheden met veel geschiedenis

Geschiedenis is er volop te vinden in het stadje van Monopoli. Bezoek bijvoorbeeld de bekende haven van Monopoli. Hier vind je de drukke vissers en de leukste kleurrijke vissersbootjes. 

De haven van Monopoli
De haven van Monopoli

  1. De oude stadsmuur

Ook kom je hier de oude stadsmuur tegen, die de geschiedenis van de stad goed weergeeft en vroeger diende als bescherming tegen aanvallen. Bij deze stadsmuur zie je vandaag de dag altijd nog de kanonnen terug. Het is een mooie wandeling om langs de stadsmuren te lopen. Daarnaast heb je vanaf hier ook een prachtig uitzicht op zee. De stadsmuur sluit aan op het kasteel van Monopoli waar je zo naartoe door kunt lopen. 

Zicht op de stadsmuur aan de kust van Monopoli
Stadsmuur aan de kust van Monopoli
De stadsmuur van Monopoli
De stadsmuur van Monopoli
Kasteel van Monopoli met wandelpad over de stadsmuur
Kasteel van Monopoli met wandelpad over de stadsmuur
Afgebroken stuk bij de stadsmuur
Afgebroken stuk bij de stadsmuur
Uitzicht op de stadsmuur van Monopoli vanaf zee
Uitzicht op de stadsmuur van Monopoli vanaf zee

  1. Het kasteel Castello Carlo V

In Monopolie raden we ook het Castello Carlo V aan. Dit kasteel is gebouwd door Spanjaarden zodat de stad beschermd zou worden als het werd aangevallen vanuit het water. Je kunt er ook naar binnen, het is namelijk nu een expositieruimte geworden. Het kasteel Castello Carlo V is een voormalige gevangenis. 

Voorkant van het kasteel Castello Carlo V
Voorkant van het kasteel Castello Carlo V
Castello Carlo V
Castello Carlo V
Castello Carlo V kasteel
Het kasteel Castello Carlo V
Het kasteel Castello Carlo V aan zee
Het kasteel Castello Carlo V aan zee

Bekijk vanuit een van de torens van Bastione Santa Maria het mooi uitzicht op de zee. Bij de torens van Bastione Santa Maria zie je ook nog verschillende kanonnen. 

Kanon bij torens van Bastione Santa Maria
Kanon bij torens van Bastione Santa Maria
De toren Bastione Santa Maria met twee kanonnen
Bastione Santa Maria met twee kanonnen

  1. Prachtige kerken als de Cattedrale Maria Santissima della Madia en Santa Maria del Suffragio

In Monopoli vind je ook veel prachtige kerken. Midden in het historische centrum zit het Cattedrale Maria Santissima della Madia, die in 1107 is gebouwd. Madonna della Madia is ook de patroonheilige van de stad en op 16 december is haar naamdag.

Facade van de kathedraal Cattedrale Maria Santissima della Madia
Facade van de kathedraal Cattedrale Maria Santissima della Madia
Facade van de kathedraal Maria Santissima della Madia
Facade van de kathedraal Maria Santissima della Madia
Klokkentoren van Cattedrale Maria Santissima della Madia
Klokkentoren van Cattedrale Maria Santissima della Madia

Een andere prachtige, maar een tikkeltje lugubere kerk vind je verderop van de kathedraal. Hier staat namelijk de Santa Maria del Suffragio, die ook wel als bijnaam de Kerk van het Vagevuur heeft. Dit is niet zomaar: de kerk is versierd met beelden van schedels en in de kerk kun je act gemummificeerde lichamen zien van de gewone mens. De reden van al deze beelden: het staat symbool voor dat de dood voor iedereen gelijk is.

Facade van de kerk Santa Maria del Suffragio
Facade van de kerk Santa Maria del Suffragio
Decoraties op de deur van de kerk Santa Maria del Suffragio
Decoraties op de deur van de kerk Santa Maria del Suffragio

Lekker eten en drinken in Monopoli?

Lekker eten en drinken kun je in Monopoli ook zeker. Overal zijn de mensen vriendelijk en soms krijg je zelfs extra koekjes mee. Zin een lekker Italiaans wijntje? Ga dan naar een van de vele wijn-baren in de stad. De Baldovino Winebar is zeker een aanrader.

Italië staat natuurlijk ook bekend om zijn goede pizza en pasta. Haal de beste pizza bij Pizzaria Madlà. Wil je graag zelf koken met de beste streekproducten? Koop dan alles in bij Magnapulia. Voor een lekker bakje koffie met een koekje ernaast kun je het beste een tentje uitzoeken op de Piazza Garibaldi. Dit is een zeer gezellig pleintje in het centrum met diverse horecagelegenheden.

Mooi restaurant in het centrum van Monopoli
Mooi restaurant in centrum van Monopoli

Luieren op het strand

Zin om even helemaal niks te doen op je vakantie in Monopoli? Vakantie betekent voor veel mensen ook naar het strand gaan. Ga daarom lekker naar een van de stranden in de stad. Neem je handdoek en een boekje mee en ga naar het stadsstrand Cala Porta Vecchia. Hier kun je heerlijk liggen zonnen, soms even afkoelen in de zee en heb je ook nog een mooi uitzicht op de stad en de oude stadsmuur.

Het strand Cala Porta Vecchia
Cala Porta Vecchia strand

Iets zuidelijker gelegen ligt het strand Porto Ghiacciolo Beach. Hier ben je al op slechts 4 kilometer van Monopoli. Vanaf dit strand heb je een prachtig uitzicht op het kasteel Castello di Santo Stefano. Dit kasteel is van een particulier en wordt geregeld gebruikt om feesten te organiseren.

Porto Ghiacciolo beach met uitzicht op castello di Santo Stefano
Porto Ghiacciolo beach met zicht op het kasteel Castello di Santo Stefano

Naast het voorgaande stadsstrand en Porto Ghiacciolo Beach is er nog een echte aanrader om heerlijk te genieten van het strand. Capitolo ligt iets zuidelijker langs de kust en is een lange strook waar je heerlijk kunt genieten van het mooie weer. Capitolo beschikt over duinen met een groot zandstrand en vele strandtenten.

Capitolo beach in de buurt van Monopoli
Capitolo beach

Huur een Vespa of boot en ga lekker touren

Zin om te touren door de stad of in het water? Dit kan in Monopoli zelfs als je geen huurauto hebt. In Monopoli heb je Way To Move, waar je de authentieke Vespa kunt huren om door de stad heen te touren. Bij Rent Me Charter kun je zelfs een bootje huren om lekker over het water te gaan varen.