• Menu
  • Menu
Rome header

Rome bezienswaardigheden

Rome moet je echt eens gezien hebben. Als je van steden houdt of geschiedenis, kunst of architectuur interessant vindt, Rome heeft het allemaal. Het is een prachtige stad met een rijke historie. In Rome zijn ontzettend veel bezienswaardigheden die je echt eens moet bezoeken, het is de hoofdstad van Italië en met twee uurtjes vliegen ben je er al.

Top 8 bezienswaardigheden Rome

Het klimaat is er over het algemeen heerlijk, hoewel het er in de zomer wel erg warm kan worden. En de Italiaanse keuken is uitstekend. Rome staat garant voor een geslaagde stedentrip. Welke Rome bezienswaardigheden mag je echt niet overslaan tijdens je trip? Europa-vakanties.nl heeft ze voor je op een rij gezet.

  1. 1. Het Pantheon

Bezienswaardigheden: Pantheon

Het Pantheon van Rome is wereldberoemd. Het woord Pantheon betekent ‘gewijd aan de goden’ en werd al in de tweede eeuw na Christus gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Het is een van de oudste en ook best bewaarde gebouwen ter wereld en de toegang is helemaal gratis. Ook de binnenzijde is nog heel goed in tact gebleven. Dit komt onder andere doordat het gebouw vanaf de zevende eeuw dienst deed als christelijke kerk. De beelden van de oude goden zijn toen verwijderd en vervangen door christelijke heiligen. Het is een indrukwekkend gebouw om naar binnen de stappen. Je komt in een hele grote open ruimte met een prachtige grote koepel van ongewapend beton. In de top hiervan zit een gat, het oog. Via dit oog valt er licht naar binnen en als het regent, komt de regen door het gat naar binnenvallen.

  1. De Trevi fontein

Trevi fonteinen

Vlak bij het Pantheon vind je de Trevi Fontein. Deze bezienswaardigheid in Rome trekt jaarlijks erg veel bezoekers. De fontein is het decor geweest van verschillende beroemde Hollywoodfilms zoals Roman Holiday, La dolce vita en Angels and Demons. De Trevi fontein is opgetrokken in de weelderige stijl van de barok. Het thema van de fontein is water en de zee. Zo zie je onder andere Neptunus, de god van de zee in schelpvormige strijdwagen en de godinnen van overvloed en gezondheid.  Het verhaal gaat dat als je een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit, je ooit eens zal terugkeren naar de eeuwige stad. Dagelijks worden de munten uit de fontein gevist en de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel.

  1. Het Colosseum

Colosseum in Rome

Nog een heel groot en zeer bekend bouwwerk in Rome is het Colosseum. Het Colosseum is een echte bezienswaardigheid in Rome.  Het Colosseum valt bijna niet te missen. Het is werkelijk een enorm theater midden in het centrum van Rome. De bouw van het grote amfitheater was in 80 na Christus voltooid en werd met name gebruikt voor gladiatoren gevechten. Hierbij namen gladiatoren het soms tegen elkaar op, maar vochten ze ook vaak tegen wilde dieren.  Kort na de opening van het amfitheater werden er zelfs zeeslagen opgevoerd waarbij het Colosseum werd gevuld met miljoenen liters water om de beroemde zeeslagen uit het verleden voor het publiek na te spelen.

  1. De Spaanse Trappen

Bezienswaardigheden: Spaanse Trappen

Bezoek als je in Rome bent ook de Spaanse Trappen. In de lente worden deze 138 treden tellende trappen voorzien van een pracht van bloemen. Het schijnen de mooiste trappen ter wereld te zijn.  De drie delen van de trappen zijn een verwijzing naar de Heilige Drie-eenheid.  Je kunt tijdens je bezoek aan de Spaanse Trappen van de gelegenheid gebruik maken om eens heerlijk uit te rusten en te genieten van het heerlijke, echte Italiaanse roomijs, dat je in een van de vele ijssalons die Rome rijk is kunt kopen.

  1. Vaticaanstad

Een echte Rome bezienswaardigheid, ook al hoort dit niet echt bij Rome is Vaticaanstad. Vaticaanstad is de kleinste zelfstandige staat ter wereld en wordt eigenlijk ingesloten door Rome. Het staatshoofd van Vaticaanstad is de paus die er zetelt in het Apostolisch paleis. Het Vaticaan is tevens de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. In het Vaticaan staat de Sint Pieter, dit is een van de allergrootste kerken ter wereld en om z’n minst zeer imposant te noemen. De basiliek is versierd met prachtige kunst , beelden en schilderijen die zijn opgebouwd uit mozaïek. In de Sint Pieter kun je ook de toren beklimmen en van boven heb je een prachtig uitzicht over het Sint Pietersplein en heel Rome.

  1. De Sixtijnse Kapel

Plafondschildering van Michelangelo

Binnen het Vaticaan staat ook de Sixtijnse Kapel. De kapel ligt in het Apostolisch Paleis en vind je door vanaf het Sint Pietersplein om Vaticaanstad heen te lopen en via de andere zijde naar binnen te gaan. In de Sixtijnse Kapel kun je Michelangelo’s plafondschildering bewonderen, deze bestaat uit zo’n driehonderd  figuren, waarvan de bekendste “De Schepping” is.  Michelangelo heeft ook het schilderij “Het laatste oordeel’ boven het altaar gemaakt. De Sixtijnse Kapel wordt gebruikt als pauselijke huiskapel, maar ook het conclaaf van het College van Kardinalen, waarbij een nieuwe paus gekozen wordt, wordt hier gehouden.

  1. Het Forum Romanum

Forum Romanum in Rome

Terug naar de oudheid ga je op het Forum Romanum. Dit is het religieuze, economische en politieke centrum van het Rome in de oudheid. Forum Romanum betekent eigenlijk Romeins marktplein. Hier werd handel gedreven, er werden discussies gevoerd over de politiek en er stonden tempels waar de Romeinse burgers konden bidden. Nu is het Forum een uitgegraven vlakte met veel ruïnes, toch is het plek waar je echt even overheen gelopen moet hebben. Met een beetje verbeelding kun je je voorstellen hoe het oude centrum van Rome eruit gezien moet hebben. Op het Forum Romanum vind je zoal de Tempel van Vespasianus, het huis van de Vestaalse maagden en Triomfbogen. Als je het Forum uitkomt kijk je recht tegen het Colosseum aan. Je kunt dan ook een combinatie ticket kopen om op een dag en Forum Romanum en het Colosseum te bezoeken.

  1. Castel Sant’Angelo

Kasteel Sant'Angelo

Als je de film Angels and Demons gezien heb je naast de Trefi Fonteinen vast ook veel interesse voor Castel Sant’Angelo, ook wel Engelenburcht genoemd. Dit kasteel dat vlak bij Vaticaanstad staat was oorspronkelijk gebouwd als praalgraf voor keizer Hadrianus en speelt een belangrijke rol in de film Angels and Demons. Maar ook als je deze film niet gezien hebt is een bezoek aan dit indrukwekkende fort beslist de moeite waard. De pausen gebruikten dit fort als toevluchtsoord in geval van dreging.  Tegenover het kasteel staat de Pont Sant’Angelo, oftewel de Engelenbrug. Aan beide kanten van de brug staan tien beelden van engelen, gemaakt door Bernini. Iedere engel draagt een voorwerp dat te maken heeft met de lijdensweg van Jezus. Je kunt het kasteel ook in en de ondergrondse gang bezoeken die tussen het Vaticaan en de Engelenburcht loopt.

Handige tips voor Rome bezienswaardigheden te bekijken

Als je een bezoek brengt aan Rome en hier de bezienswaardigheden wilt bekijken, maar dan gebruik van de Roma Pass. Deze pas kost je eenmalig 39 euro en is drie dagen geldig, ideaal dus voor een stedentrip. Je krijgt hiermee voor sommige bezienswaardigheden in Rome gratis toegang en verder ook veel korting. Bovendien kun je hiermee onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. De Roma Pass is niet geldig bij het Vaticaan omdat dit officieel geen deel uitmaakt van Rome. Verder is het aan te raden om je bezoek aan Rome te plannen in de lente of in de herfst. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel bijna 40 graden. Dat is misschien net iets teveel van het goed als je oude gebouwen wilt bewonderen.