• Menu
  • Menu
Como header

Alle leukste uitjes om te doen in Como?

Como is een stadje aan het Comomeer, in de regio van Lombardije, en ligt dus in het noorden van Italië. Como is voornamelijk bekend om het Comomeer en dit is een van de drukst bezochte meren in heel Italië. Maar ook de stadjes eromheen zijn de moeite waard. Wij gaan we dieper in op het stadje Como en wat je hier kunt doen!

Dit zijn de bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes die je niet mag missen in Como!

Er is namelijk een heleboel leuks te beleven en zwemmen in het Comomeer is daar slechts 1 van. Ontdek de leukste uitjes in Como: van lekker eten tot luieren tot lange wandelingen maken en de plekken en bezienswaardigheden die je hier niet mag missen. 

vakantie naar Como in Lombardije
Vakantie Como, aan het meer

Het Tempio Voltiano

Ooit gehoord van Alessandro Volta? Dit is de wetenschapper die de batterij uitvond. Daarover is op dit moment een museum in Como waar je leert over de geschiedenis van de uitvinding en hoe de wetenschapper dit voor elkaar heeft gekregen. 

Tempio Voltiano aan het water in Como
Tempio Voltiano
Het Tempio Voltiano museum
Het museum Tempio Voltiano

Tegenwoordig gebruikt iedereen de elektrische batterij wel ergens voor en we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Juist daarom is het zo interessant om dit museum te bezoeken en staat het als tip in deze lijst. Hier kun je leren over Alessandro Volta, die de batterij uitvond, en hoe het allemaal veranderd is sinds toen. 

Tempio Voltiano van boven
Tempio Voltiano van bovenaf
Tempio Voltiano met Como
Uitzicht op Tempio Voltiano met Como

Basilica di San Fedele

Er staan veel kerken in Como, maar een van de mooiste is volgens ons toch wel de Basilica di San Fedele. Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw en is geheel in de romaanse stijl opgemaakt. Aan de kerk zit ook een prachtige klokkentoren

Klokkentoren van Basilica di San Fedele in Como
Klokkentoren van Basilica di San Fedele

Deze kerk vind je op het Piazza San Fedele. De kerk is gebouwd op resten van een oudere kerk, een kerk uit de 7e eeuw die was gewijd aan Euphemia. Deze kerk is nu gewijd aan de martelaar van Fidelis.

Basilica di San Fedele met het plein Piazza San Fedele in Como
Basilica di San Fedele aan het plein Piazza San Fedele
Basilica di San Fedele in het centrum van Como
Basilica di San Fedele
Mozaïek van Jezus op de Basilica di San Fedele
Mozaïek van Jezus in de facade van Basilica di San Fedele
Het plein Piazza San Fedele in de avond van Como
Het plein Piazza San Fedele in de avond
Klokkentoren van de kerk Basilica di San Fedele in Como
Klokkentoren van de kerk Basilica di San Fedele

Cattedrale di Como

De Como Kathedraal is ook een prachtige kerk om te bezoeken. Deze kerk, die eigenlijk Cattedrale di Santa Maria Assunta: Duomo di Como heet vind je op de Piazza Duomo. De geschiedenis achter deze kerk is vooral interessant.

De bouw van deze kerk is namelijk begonnen in 1396 en pas afgemaakt in 1770. Het heeft dus bijna 400 jaar geduurd voordat deze kerk afgebouwd was. Hierdoor zie je ook veel verschillende stijlen in het gebouw terug.

De kathedraal van como op het plein Piazza Duomo
De kathedraal van como op het plein Piazza Duomo
Kathedraal 'Duomo di Como' (Cattedrale di Santa Maria Assunta)
Kathedraal ‘Duomo di Como’
Beelden en details in het exterieur van de kathedraal van como
Beelden en details in het exterieur van de kathedraal van como
Facade van de kathedraal Cattedrale di Como
Facade van Cattedrale di Como
Como met kathedraal van boven
Bovenaanzicht van Duomo di Como met Como

Via de kabellift de Faro Voltiano bezoeken

Een andere tip van ons is de kabellift nemen naar Brunate. Brunate is een ander dorpje, maar de kabellift vertrekt wel vanuit Como. Dit dorpje ligt ongeveer 500 meter boven Como en is dus helemaal niet ver.

Je kunt de kabellift naar boven nemen en nadat je het dorpje hebt bezocht het korte weggetje naar Faro Voltiano wandelen. Dit is een vuurtoren op een heuvel van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Sommige claimen zelfs dat ze bij goed weer helemaal tot aan Zwitserland konden kijken.

Kabellift van Como naar Brunate
Kabellift van Como naar Brunate
De Faro Voltiano vuurtoren bezoeken
De Faro Voltiano vuurtoren op de heuvel
De trappen omhoog in de Faro Voltiano vuurtoren
De trappen omhoog in de vuurtoren Faro Voltiano
Uitzicht vanuit Faro Voltiano
Uitzicht vanuit Faro Voltiano
De Faro Voltiano vuurtoren
De Faro Voltiano vuurtoren
Uitzicht op Como vanaf Brunate
Uitzicht op Como vanaf Brunate

Schilderijen van Pierpaolo Perretta spotten

Nog nooit een kunstwerk van Banksy gezien? Dat kan in Como helaas ook niet, maar je kunt wel iets soortgelijks spotten. Banksy is een anonieme kunstenaar die schilderijen over de hele wereld en op straat plaatst

Ook in Como vind je iets soortgelijks. Hier weten ze wel wie het doet, namelijk Pierpaolo Perretta. Sinds 2013 plaatst hij interessante kunstwerken in het straatbeeld. Als je door de stad loopt is het leuk om deze te spotten. Maak er een speurtocht van en probeer ze allemaal te verzamelen. 

Naar Teatro Sociale

Voor een leuk avondje uit raden we Teatro Sociale aan. Dit theater is nog geheel in de oude stijl, met wat renovaties, te bewonderen. De gouden balkons en rode stoelen geven dit theater een prachtige uitstraling. 

Je kunt hier een opera of toneelstuk bekijken. Deze zijn niet prijzig. Het ligt er geheel aan welke plek je kiest om te zitten. In het verleden is hier al een versie van Shakespeares Macbeth uitgevoerd en kon je ook het sprookje Hans en Grietje zien. Dat zijn dus erg toegankelijke en leuke toneelstukken. 

Teatro Sociale
Teatro Sociale

Bij dit theater kun je van tevoren ook een lekker hapje eten of na het toneelstuk of de opera een borrel pakken. Dan kun je samen nog even kletsen over wat je net gezien hebt en bespreken wat je ervan vond. 

Teatro Sociale naast de kathedraal van Como
Teatro Sociale naast de kathedraal van Como

Wandelen in het prachtige Park Como

Zin om actief bezig te zijn, maar toch tot rust te komen in een mooi stukje natuur en park? Dan hebben wij als tip het park in Como voor je. Vanaf de boulevard loop je een paar stappen en dan ben je al bij het park aangekomen. 

Dit park is een openbaar deel van de stad en ligt vrijwel direct aan het meer. Hier kun je dus ook even een dekentje uitleggen om lekker te zonnen. Neem een lekker flesje wijn en wat te snacken mee en je dag is compleet. 

Ook vind je in dit park het eerder genoemde Tempio Voltiano. Daarnaast is er tijdens veel dagen ook een draaimolen aanwezig. Dit is perfect als je kinderen hebt, die zullen dit namelijk erg leuk vinden. 

Het park van Como
Wandelpad in het park van Como

Winkelen op de markt 

In Italië vind je in alle stadjes wel een markt eens in de week en dat is in Como niet anders. In Como is er elke dinsdagochtend tot 1 uur in de middag een markt, donderdag is er ook een markt van 8 tot 1 uur en zaterdag is er de grootste markt buiten de stadsmuur. De markten vind je onder andere op Piazza Vittoria en Viale Varese

De grootste markt, de zaterdagmarkt, is van 8 uur in de ochtend tot 7 uur in de avond open. Hier kun je het meeste kopen van alle markten. Niet alleen kun je hier verse ingrediënten, zoals pasta en groenten kopen, maar ook dingen om mee te kopen, kleding of sieraden. 

Met een bootje varen langs de kust

In Como kun je ook op een bootje stappen of een bootje huren om langs alle dorpjes die langs het Comomeer liggen te varen. Como is een van de grootste stadjes langs het meer en de andere stadjes zijn nog kleiner, maar toch hebben ze allemaal hun eigen iets. Ook hebben ze allemaal een haven en kerk.

Lekker eten in Como?

Como bevindt zich aan het Comomeer en daarom kun je op veel plekken heerlijk vis eten. Er wordt veel vis geserveerd die echt alleen maar uit het Comomeer komt zoals de Lavarello of Missoltini.

Lavarello of Missoltini vis in Como
Lavarello of Missoltini

Als je graag wilt eten met een uitzicht op het Comomeer, dan is de Gatto Nero Cernobbio de perfecte plek. Hier kun je heerlijk eten en heb je een prachtig uitzicht op het meer. Als het dan donker begint te worden wordt het restaurant nog gezelliger. 

Uiteten in Como met uitzicht op het Comomeer
Uiteten met mooi uitzicht op het Comomeer

Voor de beste kaas- en vleeswaren kun je terecht bij Il Crotto del Sergente. Hier kun je een stukje Italiaanse kaas of vleeswaren zoals salami eten onder het genot van een heerlijke wijn of een biertje. De ideale plek voor een borrel dus. 

Bij Il Crotto del Lupo kun je terecht voor lokale en traditionele gerechten van Lombardije. Hier kun je bijvoorbeeld polenta eten, zowel zoet als hartig, maar ook pizzoccheri bestellen. Dit zijn eigenlijk gewoon extra dikke spaghetti slierten die worden geserveerd met aardappelblokjes, groenten en gesmolten kaas en boter. Dat klinkt toch heerlijk?

Bij eten hoort ook een toetje en wat is een beter toetje in Italië dan ijs? Voor het beste ijs raden we aan langs Gelateria Rossetti te gaan. Hier hebben ze het lekkerste ijs en keuze tussen veel lekkere smaken. 

IJsje aan het Comomeer
IJs aan het Comomeer

Zwemmen in het Comomeer

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij onze laatste tip. Je zult wel gedacht hebben: gaan ze nog beginnen over het Comomeer? Ja zeker, want dit is natuurlijk een van de leukste dingen aan verblijven in Como. Je zit dicht bij het Comomeer. 

Het Comomeer is een erg groot meer en zelfs een van de grootste meren als het gaat om alpenmeren in Italië. Daarnaast is het, het diepste meer in dit land. Het meer zelf is prachtig en helder en de omgeving is ook niet slecht. De prachtige natuur bestaande uit veel bomen en bossen maken dit meer nog mooier. 

Het waait vrijwel altijd bij het Comomeer en daarom wordt er ook veel gesurft en je kunt er ook wakeboarden en waterskiën. Naast sportief bezig zijn kun je er ook heerlijk eten. Ook in Como kun je vlakbij het meer terecht bij een van de leuke restaurantjes. 

Daarnaast is het meer natuurlijk de ideale locatie om even uit te rusten. In Como kun je aan het meer gaan liggen met je eigen handdoekje of een ligbedje huren. Neem een boekje, je koptelefoon en wat lekkers te eten en drinken mee en je kunt er zo de hele dag tot rust komen. 

De prachtige natuur van en rondom het meer maken het nog meer een rustgevende plek. Daarnaast kun je ook heerlijk zwemmen in het water van het meer. Dit is lekker afkoelend met warm weer.