• Menu
 • Menu
Turijn header

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Turijn, Italië

Turijn is een van de bekendste steden in de regio Piëmont, Italië. Vroeger was het de thuisbasis van de koninklijke familie en die luxe zie je nog steeds terug in de stad. Turijn is aan de ene kant een knusse stad met schattige straatjes, maar aan de andere kant voelt het als een grote stad zoals Milaan of Berlijn.

Turijn is lange tijd de hoofdstad van Italië geweest en de koninklijke familie verbleef hier in kastelen. Deze geschiedenis zie je nog steeds goed terug in de stad.  Ook kun je er natuurlijk heerlijk eten en drinken!

Turijn in Italië
Turijn

Dat maakt Turijn de ideale locatie voor een dagtripje of een langere vakantie. Met onze tips verveel jij je sowieso niet in Turijn en heb je een geslaagde vakantie.

De leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Turijn

Er is genoeg te doen in Turijn. Van allerlei bezienswaardigheden en activiteiten tot eten, geschiedenis en kunst en cultuur. 

Nog een paar tips voor als je veel bezienswaardigheden gaat bekijken in Turijn:

 • Als je veel gaat bekijken dan kun je een ticket kopen voor de Hop on/Hop off bus. Deze bus rijdt langs veel verschillende bezienswaardigheden en je kunt opstappen en uitstappen wanneer je wilt met een ticket. 
 • Er worden ook veel stadswandelingen georganiseerd in Turijn. Dan loop je dus ook langs veel mooie gebouwen, bezienswaardigheden en pleinen. Als je niet zelf alles wilt plannen, is dit een perfecte optie en tegelijkertijd krijg je veel informatie mee bij zo’n wandeling.
Palazzo Madama
Bezienswaardigheden Turijn: Palazzo Madama

Het centrale plein Piazza Castello

Een plek waar je sowieso geweest moet zijn is het centrale plein. Niet alleen voor een lekkere wandeling, maar aan dit plein zijn ook de belangrijke bezienswaardigheden van de stad te vinden. Zo vind je hier de paleizen Palazzo Reale en Palazzo Madama. Maar naast deze paleizen zijn er meer historische monumenten aan dit plein en mooie fonteinen. 

Piazza Castello plein met fonteinen
Piazza Castello met Palazzo Reale
Palazzo Madama op het plein Piazza Castello
Palazzo Madama op Piazza Castello
Piazza Castello
Het Piazza Castello plein en zicht naar Palazzo Reale
Piazza Castello
Piazza Castello plein

Ook voor lekkere restaurants of het halen van een snack is het plein de juiste plek. Je vindt hier ook veel Gelateria’s om een lekker Italiaans ijsje te halen. 

Piazza Castello
Piazza Castello

De verschillende paleizen in Turijn

Er zijn ook veel prachtige paleizen in Turijn. Dit laat echt zien dat de koninklijke familie hier vroeger gewoond heeft. De paleizen stralen luxe uit en zijn natuurlijk ook prachtig om te zien. 

Het Palazzo Reale is een van de bekendste paleizen in Turijn. Dit paleis is prachtig om te zien en komt vanuit de renaissance. Toen werd het gebouwd door de familie Savoy. Deze familie zorgde er ook voor dat de stad bleef bloeien en zo uitgroeide tot een hoofdstad in die tijd. 

Palazzo Reale van Turijn
Palazzo Reale
Palazzo Reale met beeld
Beeld voor Palazzo Reale

Zij brachten ook kennis over architectuur mee. Pleinen en straten werden veranderd en gebouwen werden ook herbouwd. De familie betaalden architecten om marmeren paleizen in de barokstijl te bouwen. 

Het Palazzo Reale is er hier een van. Deze werd gebouwd door Carlo Emanuele de tweede in 1650. De zalen en kamers in het paleis zijn nog steeds te bewonderen. De tuinen zijn daarnaast ook erg prachtig en hadden Versailles als voorbeeld. 

Met op plein voor Palazzo Reale
Palazzo Reale met mensen op het plein
Façade van Palazzo Reale
Façade van Palazzo Reale van dichtbij

Een andere paleis dat niet mag ontbreken is het Palazzo Madama. Deze ligt bovendien op een steenworp afstand van het vorige paleis en beiden aan het plein Piazza Castello. Ze zijn dus eenvoudig met elkaar te combineren. Een aantal redenen waarom je het Palazzo Madama wilt bezoeken zijn:

Palazzo Madama in centrum van Turijn
Palazzo Madama
Interieur van Palazzo Madama in barokke stijlen
Interieur van Palazzo Madama in barokke stijlen
 • Wanneer je met de lift naar boven gaat dan geniet je op de top van de toren van een prachtig uitzicht over Turijn
 • Binnen in het paleis is het museum Turijn Civic Museum of Ancient Art te vinden. 
 • Het Palazzo Madama was in eerste instantie een kasteel en werd pas later een paleis met barokke stijl. 
 • Prachtig interieur in barokke stijlen.
 • Direct midden op het plein Piazza Castello, waar je niet omheen kunt

Musea in Turijn 

Musea zijn er ook genoeg in Turijn. 

 • Het Egyptisch museum
 • Het filmmuseum
 • Streetart in de straten van Turijn
 • Art nouveau bouwstijlen in de stad

Een van de beste musea is toch wel het Egyptisch museum. Hier vind je de grootste collectie aan oud-Egyptische kunst. Het is de grootste collectie buiten Egypte zelf. Deze wordt ook wel Museo Egizio genoemd. 

Collecties in Museo Egizio
Collectie in het interieur van Museo Egizio
Egyptisch museum (Museo Egizio) in Turijn
Museo Egizio (Egyptisch museum)

Het museum is gevestigd in een paleis uit de 17e eeuw en dat gebouw is zelf ook erg mooi om te zien. De collectie is voornamelijk verzameld door de Savoy familie. Tussen de collectie vind je onder andere beelden van goden uit Egypte, tombes en sarcofagen. 

Het filmmuseum (Museo del Cinema) is daarnaast ook een favoriet voor velen. Dit museum laat de rijke geschiedenis van Italië zijn films zien. Je leert over duizend jaar oude films en de geschiedenis van de film vanaf het begin af aan, zowel Italiaanse films, als niet Italiaanse films worden veel besproken.

Interieur van het filmmuseum
Interieur van het filmmuseum
Het filmmuseum in Turijn
Binnen bij het Filmmuseum
Museo del Cinema museum
Museo del Cinema

In dit museum kun je ook de lift nemen naar de Mole Antonelliana. Deze toren zie je overal in Turijn en staat symbool voor de stad. Vanuit de toren kun je uitkijken over de prachtige stad en soms zelfs de Alpen zien. 

Mole Antonelliana
Mole Antonelliana
Toren van Mole Antonelliana
Mole Antonelliana toren
Mole Antonelliana van Turijn
Mole Antonelliana

Ook de straten in Turijn worden gebruikt als museum. Er is namelijk veel streetart te zien in deze stad. Dit bestaat voornamelijk uit muurschilderingen. 

Verder kun je veel art nouveau spotten in Turijn. Deze stijl voor architectuur was erg populair aan het begin van de 20e eeuw in Turijn. In Wenen zie je ook veel van deze stijl, maar in Turijn eigenlijk bijna net zoveel. 

Art Nouveau bouwstijlen
Art Nouveau bouwstijlen

In Turijn wordt art nouveau ook wel Liberty style genoemd. In wijken zoals de San Donato of Cit Turin sport je prachtige gebouwen in deze stijl. Leuk is om deze beide, of een van de wijk, op te zoeken en er een wandeling doorheen te maken. Hier geniet je van de mooie gebouwen die zijn gemaakt in de art nouveau stijlen. 

Gebouwen met art nouveau stijl in de wijk Cit Turin
Art nouveau stijl in de wijk Cit Turin
Historisch gebouw in de wijk San Donato in art nouveau stijl
Historisch gebouw in de wijk San Donato in art nouveau stijl
Art nouveau / liberty style
Gebouwen in art nouveau (liberty style)

De oude Fiat fabriek is hier ook een voorbeeld van. De façade van dit gebouw is namelijk in art nouveau stijl. Bovenop het dak van de Fiat fabriek is nog steeds een testbaan te vinden. Deze is open voor het publiek om te bezoeken en een uniek plekje om eens te bekijken!

Lingotto op de Fiat fabriek in Turijn
Lingotto (oude testbaan) op de Fiat fabriek
De Fiat fabriek in Turijn
Fiat fabriek
Hoofdkantoor van de Fiat fabriek in Turijn
Hoofdkantoor van de Fiat fabriek

De Duomo

In Turijn kun je ook de prachtige Duomo van Turijn bezoeken, oftewel de kathedraal van Turijn. Jarenlang werd geloofd dat hier de lijkwade van Jezus zou liggen. Dit is helaas niet zo, maar toch denken veel mensen dat het aanraken van deze wijde Lepra geneest. 

Duomo van Turijn
De Duomo (kathedraal) van Turijn

Jaarlijks komen er nog steeds veel mensen op de Duomo en de lijkwade af. Het is een spiritueel reliek dat veel mensen trekt en nog steeds veel betekent voor mensen. De Duomo di San Giovanni is waar de lijkwade zich in bevindt. 

Kathedraal van Turijn
Kathedraal van Turijn

Er is ook een museum over de lijkwade, namelijk de Musea della Sindone. Hier kun je van alles leren over de vondst van de wade, het testen op de wade en hoe het kleed uiteindelijk in de duomo terechtkwam.

Romeinse geschiedenis in Turijn

Er is nog steeds veel Romeinse geschiedenis terug te vinden in Turijn. Deze stad werd gebouwd in de eerste eeuw en werd toen nog Augusta Taurinorum genoemd. Veel andere Italiaanse steden zijn voor Christus al gebouwd en dat maakt deze stad dus redelijk jong. 

In Parco del Valentino, het stadspark van Turijn, kun je het historische huisje en dorpje genaamd Borgo Medievale nog bezoeken. Daarnaast kun je ook een oud amfitheater zien liggen. Ooit kwamen hier meer dan 3000 toeschouwers op af. 

Borgo Medievale in Parco del Valentino
Borgo Medievale in Parco del Valentino
Borgo Medievale
Borgo Medievale
Parco del Valentino
Parco del Valentino stadspark

Verder kun je in Turijn nog deels de oude toegangspoorten van de stad zien. De Porta Palatina laat een van de oude toegangspoorten van de stad zien. Deze poort was erg belangrijk. Hier konden reizigers namelijk voorraden inslaan voor ze verder reisden. 

Porta Palatina
Porta Palatina
Porta Palatina toegangspoort van Turijn
Porta Palatina: de oude toegangspoort van Turijn
Wandelpad langs Porta Palatina
Porta Palatina met wandelpad

Fietsen door en in omgeving Turijn

Fietsen is een van de beste manieren om Turijn te ontdekken. Je bent snel overal en je geniet van de natuur en prachtige omgeving. Als je een fietstocht met gids wilt dan kun je terecht bij Baja Bikes en fiets je langs alle bezienswaardigheden. 

De gids vertelt je over de geschiedenis van de stad en alle belangrijke families die er gewoond hebben. Met de fiets kom je langs alle prachtige gebouwen en parken. Zoals het Parco Del Valentino

Op de fiets door Turijn
Turijn op de fiets

Het stadspark Parco del Valentino en voor locals is dit een van de favoriete plekjes in de stad. Midden in het park staat een replica van een middeleeuws huisje uit Turijn. 

Je kunt natuurlijk ook een fiets huren en zelf langs alle bezienswaardigheden fietsen.

De beste koffie in Turijn vind je hier

De koffiecultuur in Turijn is erg groot. Er staan veel prachtige koffiehuizen in Turijn waar je een heerlijk kopje koffie kan drinken. De koffiehuizen stralen luxe en een antiek gevoel uit. Je ziet veel rode pluche, bladgoud en spiegels terug. 

 • Een van de beste koffiehuizen is naar onze mening Caffé Torino. Sinds 1903 is dit koffiehuis al een begrip in deze stad en veel inwoners komen er graag. Je kunt er heerlijke koffie, gevulde broodjes en allerlei zoete lekkernijen kopen. 
 • Een lokale specialiteit is de Turijn Bicerin. Veel lokale inwoners zijn gek op dit drankje. Het is een drankje dat bestaat uit een deel espresso, een deel warme melk en een deel chocolademelk. 
 • Klinkt toch heerlijk? Het beste kun je dit halen bij Caffé al Bicerin, waar het drankje ook is uitgevonden. Hier zijn zelfs Alexandra Dumas en Mozart een keer geweest. 

Het beste eten in Turijn?

Je kunt niet alleen goed koffie drinken in Turijn, maar ook goed eten.

 • Een ijslolly van chocola is namelijk een uitvinding uit Turijn. Deze zoete lekkernij begon bij Pepino. Hier werd de chocolade-ijslolly uitgevonden. Bij Pepino kun je aanschuiven voor een lekkere ijslolly. 
 • Je kunt bij Pepino lekkere koffie halen met een ijslolly erbij, maar je kunt er ook gaan zitten voor een uitgebreide lunch of lekker glas wijn van lokale wijnmakers. Pepino is dus zeker een aanrader als je in Turijn bent. 
 • Dineren kun je in Turijn ook heel goed. In veel restaurantjes vind je een uitgebreid buffet om je onbeperkt vol te eten. 
 • De beste restaurants in Turijn zijn volgens ons toch wel de Caffè Platti, Caffè Vittorino Veneto en Arancia di Mezzanotte.

Bezoek de Lingotto buiten de stad

Lingotto ligt niet in Turijn, maar net iets buiten het centrum. Toch is het zeker de moeite waard om naar af te reizen. Lingotto kun je meteen herkennen aan de blauwe bol op het gebouw en je ziet het van een afstand al liggen. Hiervoor hadden we het al kort over de oude Fiat fabriek. 

Lingotto was een symbool voor de moderne architectuur van de stad, die je ook veel ziet in de stad zelf. Vroeger werden er fiats getest op het dak van Lingotto, maar dit is helaas alweer verleden tijd. 

Blauwe bol bovenop Lingotto
De blauwe bol bovenop Lingotto
Dak van de Fiat fabriek in Turijn
Dak van de Fiat fabriek

Nu kun je in Lingotto winkelen en films kijken. Ook kun je er overnachten en je ogen uitkijken bij alle kunstwerken die er hangen. Je kunt ook nog steeds over het circuit wandelen waar de fiats op getest werden.