• Menu
  • Menu
Portofino header

Genieten van de luxe in Portofino, Italië

Wil jij beroemdheden spotten? En genieten van heerlijk eten en met prachtig uitzicht op de zee vol met luxe jachten? Dan zit je bij Portofino goed. Hier komen veel beroemdheden en het is een leuke en luxe vakantiebestemming. Maar er is nog veel meer leuks te doen.

Portofino ligt aan de Riviera di Levante en ten oosten van Genua, de hoofdstad van de regio Liguria. Het is een luxe stad aan de rivier waar je geniet van lekker eten, de natuur en het is een plek vol geschiedenis en cultuur. Ook kun je er luieren op het strand of meevaren met een van de jachten. 

Bovenaanzicht van Portofino in Ligurië
Bovenaanzicht van Portofino in Ligurië

Zien & gezien worden in Portofino

Portofino is een vakantiebestemming voor beroemdheden en dus is er de kans dat je er een spot tijdens je eigen vakantie daar. Maar waarom is deze plek dan zo in trek bij de beroemde mensen? Al in de jaren zestig kwamen een aantal rijke families naar Portofino. De families Ferrari, Agnelli en Pirelli vestigden zich in deze stad. Hun merken worden dan ook veel geassocieerd met deze stad. 

Ook bekende modemerken vestigden zich hier. Denk bijvoorbeeld aan grote namen zoals Dolce and Gabbana en Armani. Neem dus ook zeker een dikke portemonnee mee als je hierheen gaat.

Lees snel verder voor onze tips wat je kunt doen in deze luxe stad. Van lekker eten tot bezienswaardigheden die je echt moet zien. 

Haven van Portofino met boten en jachten

De mooiste bezienswaardigheden & geschiedenis en cultuur in Portofino!

Voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers is hier genoeg te doen. Het barst hier van de rijke geschiedenis vanaf het ontstaan van deze stad en de komst van de grote namen naar deze luxe plek. 

  1. Wandelen naar de vuurtoren in Portofino

Bezoek zeker de vuurtoren. Deze kijkt mooi uit over de stad en er zit ook een leuke wandeling aan verbonden. Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen kun je deze bekijken en daarna uitrusten met een drankje bij de bar. Hier geniet je van het uitzicht.

Mooi uitzicht vanaf de vuurtoren van Portofino
Uitzicht vanaf de vuurtoren van Portofino
Vuurtoren van Portofino
Vuurtoren van Portofino
Wandelpad naar de vuurtoren
Wandelpad naar de vuurtoren
  1. De haven van Portofino

De haven behoort absoluut tot de hoogtepunten. Niet alleen spot je er schitterende boten en jachten, maar ook vind je er restaurants en cafés. Er hangt altijd een goede sfeer. Schuif dus eens aan bij een van de leuke terrasjes aan de haven.

Drukte en gezelligheid in de haven van Portofino
Gezelligheid in de haven
Terrasjes in de haven
Terrasjes in de haven
Jachten in de haven van Portofino
Jachten in de haven
  1. Het kasteel van Portofino met de musea

Ook een waardige bezienswaardigheid is het kasteel in Portofino. Dit kasteel heet Castello Brown en bevindt zich aan het einde van een voetpad die je vanuit de Piazzetta bewandelt. Het kasteel bevindt zich op een heuvel van waaruit je de prachtige haven ziet. Het is een klim, maar dan heb je wel echt iets. 

Castello Brown
Castello Brown / Kasteel van Portofino

Je kunt ook bij dit kasteel naar binnen voor een leuk en leerzaam museum over het kasteel zelf. Hier leer je over de geschiedenis van het kasteel, zoals wie er zoal gewoond hebben en meer. 

Voor een museum met een mooie beeldentuin ben je op de juiste plek bij Museo Del Parco. Hier is een prachtige beeldentuin afgewisseld met moderne kunst en uitzicht vanuit het terras. 

Het kasteel Castello Brown in Portofino
Het kasteel van Portofino (Castello Brown)
Het kasteel van Portofino
Het kasteel van Portofino
Kasteel van Portofino in de heuvels
Kasteel van Portofino in de heuvels
  1. Het middeleeuwse klooster San Fruttuoso

Om nog verder terug in de tijd te gaan bezoek je het middeleeuwse klooster genaamd San Fruttuoso. Het klooster is te bereiken met een veerboot vanuit Portofino. Vroeger werd dit klooster bewoond door monniken, vissers, maar ook geregeld door piraten. Tegenwoordig is het klooster een museum en tijdens de zomermaanden worden er regelmatig concerten gehouden. 

Het San Fruttuoso klooster
Het San Fruttuoso klooster
San Fruttuoso klooster
San Fruttuoso klooster
Het San Fruttuoso klooster
Het San Fruttuoso klooster

Vlakbij kun je duiken in de zee en vind je het Christusbeeld die ooit in de zee is gevallen. Dit hoort bij de geschiedenis van Portofino. Dit is een echte aanrader, aangezien het een speciaal onderdeel is van de stad en je niet overal een groot beeld van jezus onder zee tegenkomt. 

Duiken bij het beeld van Jezus onder water bij San Fruttuoso
Duiken bij San Fruttuoso bij het beeld van Jezus onder water

Heerlijk eten in Portofino?

Voor goed eten zit je op deze plek goed. Wel willen we je vertellen dat het niet allemaal even goedkoop is, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Doordat zoveel beroemde mensen hier ook eten en vakantie vieren, zijn de restaurants vaak iets duurder en luxer. 

Pizza eten aan de haven van Portofino
Pizza eten aan de haven van Portofino

Voor een goed en uitgebreid ontbijtje zit je goed bij Eldòlz. Hier krijg je heerlijke koffie, fruit, eieren en brood voor het ontbijt of de lunch. Als je toch liever zelf iets gaat halen, dan is de bakkerij Fiordiponti een aanrader. Hier ligt heerlijke geurend brood. Het is er wel vaak druk, dus ben er op tijd bij!

Bezoek bijvoorbeeld de La Beccaccia als je de traditionele keuken uit Liguria wilt proeven. Hier kun je lekker eten en genieten van de beste vlees- en kaaswaren. Voor nog meer snacks en goede wijn zit je goed bij de Winterose Wine bar, met prachtig uitzicht over het water. 

Wijnbar met mooi uitzicht over het water
Wijnbar met mooi uitzicht over het water

Voor nog meer traditioneel en lokale cuisine kun je terecht bij een van de vele Trattoria’s. Deze zijn vaak iets laagdrempeliger, maar nog steeds goede plekken om een lekker hapje te eten. 

Voor een unieke plek moet je zijn bij de Al Faro di Portofino Lounge bar op het uiterste puntje van een van de rotspartijen bij de stad. Hier heb je prachtig uitzicht op het water en de stad en geniet je van loungen en een goede borrel.

Mooi uitzicht tijdens het uiteten vanaf de rotsen over het water in Portofino
Mooi uitzicht tijdens het uiteten vanaf de rotsen over het water in Portofino

Genieten van de natuur

Ben je toch meer van je rust pakken in de natuur in plaats van alle bezienswaardigheden bezoeken? Ook dan is er voor jou genoeg te doen. De stad zelf is sowieso al prachtig om te zien, met de mooie kleurrijke huisjes en de haven. 

Bij Portofino trek je ook prachtig de natuur in. Beloop een van de wandelpaden, bijvoorbeeld het wandelpad door een speciaal natuurgebied richting de San Fruttuoso. Dit is ongeveer een wandeling van twee uur en dan eindig je op een plek met prachtig uitzicht. Bewandel dit pad tijdens de ochtend of namiddag, zodat het niet te warm is. 

Portofino is te bekijken vanuit het land of de zee. Als je graag de natuur in trekt dan kun je alle kanten op vanuit Portofino. Naast het wandelpad naar de San Fruttuoso kun je ook het wandelpad naar de vuurtoren nemen.

Er is ook de mogelijkheid om een bootje te huren in Portofino. Je kunt een kleine boot huren of meegaan op een van de jachten die aan de kust liggen om uit te gaan varen. 

Boot huren in Portofino
Boot huren in Portofino
Portofino per boot

Tussen de boten bevinden zich ook veel luxe jachten, dus misschien spot je wel een beroemdheid. Bij AMM Charter kun je meevaren op een luxe jacht langs Portofino en soms ook richting Cinque Terre. Ga lekker achterover zitten en geniet van de tour en de luxe van de jacht.

Dit zijn de mooiste stranden van Portofino!

Een van de mooiste stranden in de regio ligt in de baai Paraggi. Het strand beschikt over alle nodige voorzieningen en de baai is omringd door bomen en veel groen. 

Strandstoelen en parasols bij baai Paraggi
Strandstoelen en parasols op het strand in de Paraggi baai
Het strand in de Paraggi baai
Het strand in de Paraggi baai
Uitzicht op het strand in Paraggi baai
Het strand in de Paraggi baai
De baai Paraggi
De baai Paraggi

Bij Portofino vind je veel kiezelstrandjes en voornamelijk langs de kust richting Rapallo vind je de beste plekjes. Hier blijft de zon lang staan en kun je goed afkoelen in zee. 

Kustweg bij Portofino richting Rapallo
Kustweg bij Portofino richting Rapallo

Er zijn hier voldoende parasols te vinden. Er zijn nog veel meer kiezelstrandjes langs de weg richting Santa Margherita Ligure loopt. Ook is er een mooi strand te vinden voor het klooster van San Fruttuoso.

Boten in de haven van Santa Margherita Ligure
Boten in de haven van Santa Margherita Ligure
Het strand voor het klooster van San Fruttuoso
Het strand voor het klooster van San Fruttuoso

Actief zijn in Portofino?

Of je nu sportief bent of juist wilt luieren op deze vakantie, het kan allebei. Doordat Portofino ook zo goed is uitgerust op toeristen (er komen zelfs meer toeristen dan dat er inwoners wonen) heb je veel keuze uit leuke activiteiten.

Voor de sportievelingen onder ons raden we aan een kajak te huren bij Outdoor Portofino. Niet alleen een goede work-out, maar ook nog eens prachtig uitzicht. Je kunt makkelijk naar een van de dorpjes in de buurt kajakken.

Ook als je van wandelen houdt, zit je goed. Dit hebben we net al even aangestipt, maar er zijn genoeg wandelroutes in en rondom Portofino. Je kunt kiezen voor een route met speciale bestemming, zoals het klooster bij San Fruttuoso, of naar een hoger deel van de stad lopen om te genieten van het uitzicht.

Echte Italiaanse merken shoppen

Vanaf de jaren zestig werd Portofino echt een stad voor de rijken. Rijke families, zoals de Ferrari familie, kwam richting deze stad en settelde zich hier. Niet alleen automerken komen uit deze stad, ook veel modemerken vestigden zich hier. 

Denk bijvoorbeeld een Armani, Dolce & Gabbana en nog veel meer bekende Italiaanse merken. Deze namen zijn dan ook erg verbonden aan Portofino. Heb je al lang gespaard voor een leuke tas of jas en wil je deze dan eindelijk gaan kopen? Dan zit in Portofino goed. 

Zorg ervoor dat je genoeg geld bij hebt en bezoek de winkelstraten van Portofino is. Hier vind je meteen de beste, en helaas ook dure, Italiaanse merken. 

Ook zijn er natuurlijk de typische schattige Italiaanse winkeltjes met leuke souvenirs en kleine hebbedingetjes. Niet alleen ben je hier goedkoper uit, maar ook heb je een leuk aandenken aan je vakantie.

Straat in het centrum en dichtbij de haven van Portofino
Straat in het centrum en dichtbij de haven van Portofino