• Menu
 • Menu
Salerno header

Salerno: de Italiaanse stad die nog ontdekt moet worden

Een charmante stad, gelegen ten zuiden van Napels en in de provincie Campania, dat is de stad Salerno. Nog niet helemaal ontdekt door het toerisme, maar toch zijn er al genoeg redenen voor een vakantie naar Salerno. Wij vertellen je graag waarom je deze stad moet bezoeken en wat je er kunt doen.

In vergelijking met veel andere Italiaanse steden is Salerno geen hele grote stad. De stad heeft circa 135.000 inwoners. Toeristen kiezen daarom eerder om naar andere bekende steden in Italië te gaan. 

Salerno ligt aan het begin van de Amalfikust. Wie dus een reis maakt langs deze kust kan Salerno goed meepakken. Bovendien is het een betaalbare stad in vergelijking met andere steden als Rome, Napels, Milaan of Capri-Stad.

Foto van de vakantie Salerno in Italië

Waarom op vakantie naar Salerno?

Ben jij nog in twijfel of je wel of niet een bezoek wilt brengen aan Salerno? Dan geven wij hieronder graag onze argumenten waarom deze stad een aanrader is.

 1. Het is een heerlijk rustige stad

Hoewel het op straat en in het verkeer af en toe redelijk druk kan zijn, kom je hier geen massatoerisme tegen. Dat is tegenstelling tot veel andere Italiaanse vakantiebestemmingen. Salerno kent veel gezellige, smalle en mooie straatjes door de hele stad. Hier kun jij in alle rust lekker ronddwalen. Ook geeft de rust je meer de kans om de Italiaanse cultuur te ontdekken in plaats van wanneer je op een toeristische locatie bent. 

 1. Relatief goedkoop

Daarnaast is Salerno ook een relatief goedkope stad. Dat terwijl het onderdeel is van de Amalfikust. Aan deze wereldbekende kust liggen veel plaatsen waar de prijzen ook stukken hoger liggen. Ook is er in Salerno flink geïnvesteerd in overnachtingen, waardoor hier meer aanbod is gekomen en de prijzen dus ook relatief lager blijven. 

 1. Toplocatie tussen de kustlijnen Cilento en de Amalfikust

Verder heeft Salerno een ideale ligging tussen twee kustlijnen. Ben jij van plan om de Amalfikust te bezoeken, maar wil je ook de regio Cilento ontdekken? Dan is een verblijf in Salerno voor jou de perfecte plek. Vanaf kun kun je beide zeer eenvoudig bezoeken.

Andere plekken die je vanaf hier makkelijk bezoekt zijn Pompeï of Napels. Er gaan diverse boottochten vanuit Salerno naar verschillende bestemmingen in de omgeving, maar je hebt ook de mogelijkheden om met de bus of trein te reizen. Helemaal mooi en gezellig is het natuurlijk om met een eigen auto een van de kustlijnen te verkennen.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en activiteiten van Salerno!

Wil jij het mooiste ontdekken van Salerno? Bekijk dan onze onderstaande tips en kom alles te weten over Salerno. 

 1. Kathedraal van Salerno (San Matteo)

De Kathedraal van Salerno, oftewel de ‘Duomo di San Matteo’, is niet te missen. In het centrum van de stad is deze toren, met een hoogte van 52 meter, duidelijk boven de andere gebouwen uit te zien. De kerk dateert uit de 11e eeuw, maar door de jaren heen zijn er meerdere delen verwoest. Dit kwam door verschillende aardbevingen die hebben plaatsgevonden.

Kathedraal bovenuit de stad Salerno
Kathedraal met de stad Salerno

Bij aankomst bij de kathedraal zie je meteen al de imposante trappen met een toegangspoort en twee beelden van leeuwen. Op de deur van de kerk zijn er heiligen terug te zien, waaronder San Matteo, aan wie de kerk is gewijd.

Kathedraal van Salerno
Binnenplaats van de kathedraal van Salerno
Leeuw op deur van kathedraal van Salerno
Leeuwen beeld op deur van kathedraal van Salerno

De binnenkant van de kathedraal is nog mooier. Hier zijn verschillende fresco’s (muurschilderingen direct op het natte kalk), prachtige zuilen en mozaïeken terug te bewonderen.

San Matteo kathedraal in Salerno
San Matteo kathedraal

 1. Wandel naar het kasteel ‘Castello di Arechi’

Het kasteel Arechi ligt op 300 meter boven zeeniveau direct achter de stad Salerno. Het kasteel is vernoemd naar de Lombardische hertog Arechi II. Door de jaren heen is het voor diverse doeleinden gebruikt en er zijn daarom vaker meerdere delen bij aangebouwd. Bij het kasteel Arechi vind je ook een museum, waar je meer leert over de geschiedenis. 

Castello di Arechi in Salerno
Het kasteel ‘Castello di Arechi’

Voornamelijk vanwege het prachtige uitzicht over heel Salerno is een wandeling het mooiste om er te komen. Eenmaal boven heb je een prachtig plaatje om van te genieten en dit plekje is zeker een fotomomentje waard. Om er te komen is er een wandelroute die begint bij de kathedraal in het centrum. Er gaat ook een bus vanuit het centrum, maar deze rijdt niet heel vaak en wij vinden de wandeling een stuk leuker! 

Uitzicht over Salerno vanaf kasteel Arechi
Uitzicht over Salerno vanaf kasteel Arechi
Het kasteel Arechi in Salerno
Het Arechi kasteel

 1. Street art bewonderen in de wijk Fornelle

Je bent al snel een paar uur zoet bij het bekijken van de street art in de wijk Fornelle. Fornelle is een van de oudste wijken in Salerno en in 2015 is hier een project (onder de naam Muri D’Autore) gestart om de wijk een beter imago te geven. Elk jaar wordt deze wijk door veel mensen bezocht om de kunstwerken te bewonderen. Je komt er veel werken tegen van internationale artiesten. De wijk Fornelle is een historische wijk en sowieso een leuke wijk om bezocht te hebben.

 1. Het historische centrum ontdekken

De kathedraal is een van de unieke gebouwen die je wilt zien in het centrum. Maar Salerno heeft meer te bieden. Het historische centrum is op zichzelf al leuk om doorheen te dwalen en de perfecte manier om de sfeer van de stad te proeven. 

Naast de kathedraal van Salerno zijn er nog een aantal andere historische kerken en gebouwen die we aanraden. Een bekende architect in de stad Salerno is Ferdinando Sanfelice. De onderstaande drie gebouwen zijn dan ook door hem ontworpen. 

 • Palazzo Ruggi d’Aragona (dit gebouw is niet toegankelijk, maar wel van de buitenkant te bekijken)
 • Palazzo Conforti
 • Palazzo d’Avossa
Fontein op het binnenhof van Palazzo Ruggi d'Aragona
Fontein op het binnenhof van Palazzo Ruggi d’Aragona
Terras in historisch gedeelte van Salerno
Historisch gedeelte van Salerno met terras
Straatje in het centrum van Salerno

 1. Mooie wandelingen maken buiten de stad

Tot slot kunnen we het absoluut aanraden om een wandeling buiten de stad te maken. Zoals aangegeven is een wandeling naar het kasteel Arechi een van de mogelijkheden. Maar er zijn veel meer wandelroutes. Zodra je vanuit het centrum de stad uitloopt vind je tal van routes om een mooie wandeling te maken. 

Een van de plekken die wij aanraden is een wandeling naar de top van de berg Monte San Liberatore. Deze ligt op circa een uur wandelen van het centrum van Salerno en is dus prima te doen. De top van de berg is niet te missen, want er staat een groot kruis bovenop de berg. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Golf van Salerno en de hele kustlijn!

Kruis bovenop Monte San Liberatore
Kruis dat op de berg Monte San Liberatore staat
De berg Monte San Liberatore
Monte San Liberatore
Uitzicht vanaf de berg Monte San Liberatore
Uitzicht vanaf de berg Monte San Liberatore