• Menu
  • Menu
Trieste header

Trieste: de prachtige hoofdstad van Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia is een regio in het noordoosten van Italië en Trieste is hier de hoofdstad van. De regio is nog relatief onbekend, maar wordt steeds meer bezocht door toeristen. Trieste is een prachtige stad en er is veel te doen in de pittoreske straatjes. De mensen daar geven je een warm welkom. Trieste wordt ook wel geschreven als Triëst. Wij geven je tips voor de beste uitjes, het beste eten en veel meer in Trieste/Triëst.

Boten in de haven van Canal Grande in Trieste
Boten in de haven van Canal Grande

De leukste dingen om te doen en proeven in Trieste

In Trieste is genoeg te doen, het is niet voor niks de hoofdstad van Friuli Venezia Giulia. Je wordt als eerste welkom onthaald door de lokale inwoners en meteen vallen de pittoreske huisje en smalle straatjes je op. 

Na onze tips te lezen weet je precies de weg naar leukste en interessante dingen in deze stad. We beginnen natuurlijk met het belangrijkste: waar je het lekkerste kunt eten of drinken. 

Bekende standbeelden in Trieste bezoeken 

Standbeeld van James Joyce

In Trieste staan een aantal bekende standbeelden die veel over de stad vertellen. Een van de bekendere standbeelden is het standbeeld van de schrijver James Joyce. Dit standbeeld vind je bij Ponto Rosso. James Joyce was een Ierse schrijver, bekend van zijn werk Ulysses. In de 20e eeuw heeft James meer dan 15 jaar in de hoofdstad van Friuli Venezia Giulia gewoond en gewerkt. Het standbeeld beeld James af met een hoed en een boek onder zijn armen. Het beeld is langs de route gezet waar hij vaak langsliep om naar zijn werk te gaan: Engelse les geven aan zeelieden. 

Gezicht van het James Joyce standbeeld

Naast het standbeeld van James Joyce is er nog een bekend standbeeld aan de kade van Le Sartine. Dit is een standbeeld van twee meisjes die al jarenlang in de stad te vinden is. Het is een bronzen standbeeld die twee meisjes afbeeldt zittend op de kade. Ze zitten nonchalant te kletsen en hebben verschillende voorwerpen vast waarmee ze de Italiaanse vlag aan het naaien zijn. Verderop ligt er een bronzen plakkaat met een schaar erop die symbool staat voor de officiële toekenning van Trieste tot Italië. De twee meisjes zijn al zoveel aangeraakt, dat je op sommige plekken de brons nog steeds erg goed kunt zien. Op andere plekken is de brons al blauw geworden. 

Le Sartine met standbeelden van de twee vrouwen
Le Sartine met standbeelden
Standbeeld van twee vrouwen aan de kade
Standbeeld van twee vrouwen aan de kade
Standbeeld van twee meisjes aan kade van Le Sartine
Standbeeld van twee meisjes aan kade van Le Sartine
Standbeeld van twee vrouwen bij Le Sartine
Standbeeld van twee vrouwen bij Le Sartine

Historische bezienswaardigheden in Trieste

Trieste is een stad vol geschiedenis en dit zie je op veel plekken in de stad terug. Als je een geschiedenis fanaat bent, dan zit je hier goed. Hier is veel bewaard gebleven en ook veel gebeurd. Sommige overblijfselen zijn nog te zien en te bezoeken. 

Neem je fotocamera mee om de plekken vast te leggen. Het zijn stuk voor stuk erg speciale plekken die Trieste maken tot wat het is. Advies voor als je religieuze gebouwen wilt bezoeken: draag gepaste kleding want met een korte broek kom je niet binnen. 

Waan je in de Romeinse sferen

In Trieste is een prachtig oud Romeins amfitheater bewaard gebleven. Dit theater is gebouwd in de 1e eeuw en een deel is nog intact. Dit theater staat midden in het centrum en daar vlakbij vind je ook een nationaal gedenkmonument genaamd Foiba di Basovizza.

Gedenkmonument Monumento Foiba di Basovizza
Gedenkmonument ‘Monumento Foiba di Basovizza’

Het prachtige oude amfitheater en het gedenkmonument zijn het bezoeken waard. Het theater is al zo lang overeind gebleven. Nog steeds zie je veel zitplekken en zie je waar de toneelstukken vroeger hebben plaatsgevonden.

Romeins amfitheater in Trieste
Romeinse amfitheater in Trieste
Het amfitheater in Trieste
Ruïnes van het amfitheater
Het romeinse amfitheater in Trieste
Het romeinse amfitheater

Bezoek het Castello di Miramare

Kastelen zijn er genoeg in Italië, en zo ook in Trieste. In Trieste bezoek je het kasteel Castello di Miramare. Dit kasteel ligt aan de kust en is een prachtig wit gebouw boven op een rotspartij genaamd Grignano

Kasteel Castello di Miramare
Het kasteel ‘Castello di Miramare’
Facade van Castello di Miramare
Facade van Castello di Miramare
Kasteel Miramare (Castello di Miramare)
Kasteel Miramare / Castello di Miramare
Baden bij het kasteel Castello di Miramare
Baden bij het kasteel Castello di Miramare
Castello di Miramare met uitzicht over zee

Het Miramare kasteel kijkt uit over de zee en heeft daarnaast aanliggende botanische tuinen die je bezocht moet hebben. Je kunt dit kasteel ook binnenstappen en zien hoe hertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg ooit in het kasteel geleefd heeft. Je kunt zelfs zijn meubels nog bekijken.

Botanische tuinen bij Castello di Miramare
Botanische tuinen bij Castello di Miramare

Complex Kleine Berlin bezoeken

Op de laatste vrijdag van de maand kun je tussen 8 en half 11 in de avond ondergrondse complexen bezoeken met een begeleider. Deze complexen onder de grond zijn tijdens de 2e Wereldoorlog door de Duitsers gemaakt. Het is dus een interessant stukje geschiedenis. 

Draag goede schoenen, want je loopt door een grot en kan op sommige plekken plasjes water tegenkomen. Draag ook fijne en stevige kleding en neem een zaklamp. Let wel op dat deze rondleiding maar eens per maand is, op de laatste vrijdag van de maand. 

Tunnel bij complex Kleine Berlin
Tunnel bij complex Kleine Berlin

De prachtige en gezellige haven van Trieste

De haven van Trieste is het ook zeker waard om te bezoeken. Hier kun je een heerlijk langs wandelen. Er liggen veel verschillende bootjes en je kunt kijken naar de vele vissers die elke dag het water op gaan. Niet alleen zijn er veel tentjes om iets te gaan drinken of eten, maar vaak is er ook een evenement of markt bij de haven. Een mooi gedeelte vind je bij Canal Grande in de haven van Trieste.

De haven is dus echt the place to be en dé plek om te zijn als je veel mensen wilt ontmoeten. Houdt in de gaten welke evenementen of markten er komen. Zo zijn er markten met lekkere lokale etenswaren of evenementen met muziek en wijn. 

Gezellige terrasjes en restaurants aan de haven van Trieste
Gezellige terrasjes en restaurants aan de haven van Trieste bij Canal Grande
Gezellige haven van Trieste
Gezellige haven van Trieste
Restaurants en cafés langs Canal Grande
Restaurants en cafés langs Canal Grande

Bezoek Grotta Gigante: grootste grottencomplex ter wereld

Op een paar kilometer van Trieste, in de regio Sgonico, vind je het grootste grottencomplex van de wereld. Met maar liefst een lengte van 280 meter en een breedte van 65 is het extreem groot. 

Wat het zo prachtig maakt in de grotten Grotta Gigante, zijn de enorme stalagmieten (druipsteenkegels die vanaf de grond omhoog groeien) en stalactieten (pegels vanaf het plafond). In deze grotten worden deze op een mooie manier verlicht. 

Het grottencomplex Grotta Gigante
Het grottencomplex ‘Grotta Gigante’
Wandelpad door de grotten Grotta Gigante
Wandelpad door de grotten Grotta Gigante
Stalagmieten in Grotta Gigante
Stalagmieten in Grotta Gigante

Zwemmen in Trieste

In de warme maanden is zwemmen natuurlijk heerlijk. Gelukkig heeft Trieste ook een stadsstrand en strand hoort natuurlijk bij vakantie. Het stadsstrand, genaamd Bagno Alla Lanterna, ligt bij de vuurtoren aan de haven. Hier kun je lekker zonnen, zwemmen en genieten van het lekkere weer. 

Het is er vaak wel druk en veel lokale inwoners gaan er ook graag even zwemmen en zonnen. Als je wat vroeger gaat kun je dus een mooi plekje bemachtigen, maar later op de dag zul je naar een plekje moeten zoeken.

Eten en drinken in Trieste 

Leuke plekjes om te eten en drinken vind je genoeg in Triëst. In deze hoofdstad Friuli vind je overal terrasjes en restaurants. In veel van de straatjes vind je leuke plekken om iets te drinken of eventueel een hapje te eten. Hoe dichter je bij het centrum komt, hoe duurder het gaat worden. Als je toch liever zelf wilt koken, dan is dat gelukkig ook mogelijk. In Trieste vind je veel supermarkten waar je voor mooie prijzen producten inkoopt.

Italië staat bekend om goed eten en vooral om goede pasta, pizza, ijs en koffie. In Trieste is voornamelijk de ijs en koffie erg goed. Voor een goede gelato ga je naar Bar Gelateria II Penguino. Dit ligt aan het prachtige water en je kunt er de beste ijsjes halen.

Gelato ijs in Trieste
Gelato ijs

Trieste is daarnaast de stad waar het merk illy ontstaan is, een bekend koffiemerk. Overal in de stad kun je deze lekkere koffie van illy drinken, bijvoorbeeld bij Caffè degli Specchi, waar je naast goede koffie ook historische gebeurtenissen kan zien op de wandspiegels. 

Het koffiemerk illy
Het koffiemerk illy