• Menu
  • Menu
Le Marche header

Bezoek het rustige ‘Le Marche’ voor een heerlijke Italiaanse vakantie

Le Marche is een gebied in Italië die een paar steden huist waar het nog niet zo toeristisch druk is als in andere grote steden in Italië. In Le Marche vind je alles van heerlijk eten tot schattige Italiaanse straatjes tot prachtige natuur. En geen zin in drukte, maar wil je wel echt Italië meemaken? Dan is De Marken of Le Marche de perfecte plek.

Ontdek de mooiste vakantie bestemmingen in Le Marche

Le Marche beschikt ook over prachtige stranden. In De Marken zoek je veel leuke plekken en steden die we uiteen zetten in dit artikel. 

Ancona: de hoofdstad van de regio

Ancona, de hoofdstad van Le Marche, vind je tegen de helling van de Monte Conero. In deze stad kun je veel cultuur snuiven, maar ook lekker luieren aan het strand. Het is namelijk een bekende badplaats. Daarnaast kun je heerlijke wandelingen maken langs de haven. 

Op zoek naar bezienswaardigheden? Bezoek dan eens het Lazzaretto en bekijk de Triomfboog van Trajanus. Deze bevindt zich bij de pier in het noorden. Ook bezoek je in het historische centrum het Theater van de Muzen. De Santa Maria delle Scale is ook erg mooi om te zien. 

Ook de Kathedraal van San Ciriaco is de moeite waard in Ancona. Toch meer van het winkelen? Dan zit je hier ook goed. Er zijn veel winkels en boetiekjes. Het Piazza del Plebiscito is hier een goede plek voor. 

Urbino: de universiteitsstad met prachtige bezienswaardigheden

Urbino is de stad in het noorden van Le Marche. Urbino is een echte universiteitsstad en het bruist er dan ook van alle studenten en gezellige kroegjes. Ook heb je er een prachtig historisch centrum dat zelfs op de Werelderfgoedlijst staat. Je zult meteen zien waarom dit is als je er bent. 

In de stad zie je veel kunst en geschiedenis terug. In de 15e eeuw was het Federico van Montefeltro die de kunst van de renaissance naar de stad bracht. Hij gaf opdracht aan veel bekende kunstenaars om te helpen. Zo zie je ontwerpen van Leonardo da Vinci terug in de stadsmuren.

Een leuke bezienswaardigheid in deze stad is het Dogenpaleis. Deze vind je in het centrum van de stad. Je ziet er de renaissance kunst en architectuur echt goed in terug zien. In het kasteel bekijk je een kunstcollectie. 

Hier zie je ook werken van Rafaël, die in Urbino is geboren. Je kunt ook nog steeds zijn geboortehuis bezoeken in de stad. Voor nog meer leuke bezienswaardigheden bezoek je de kathedraal, net buiten de stad. Daar vind je ook het oude Santa Chiara klooster en het Dogen Mausoleum

Pesaro: mooie gebouwen en prachtige natuur

Pesaro ligt in het noorden van Le Marche. Pesaro staat vooral bekend om zijn prachtige natuur en vlakbij de stad vind je dan ook het natuurpark Parco Naturale del Monte San Bartolo. In dit park kun je heerlijk wandelen en tot rust komen. 

Ook bezoek je er veel interessante bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld eens het Palazzo Ducale en zie meteen het Piazza del Popolo. Dit gezellige plein is altijd druk en bruisend en de fontein in het midden van het plein is erg leuk voor een foto. 

Naast het palazzo Ducale kun je nog veel meer zien in deze stad. Bezoek bijvoorbeeld eens het kasteel Rocca Costanza. Dit kasteel is al prachtig om te zien en vanuit daar kun je ook uitkijken over de stad en de kustlijn. 

Ook een bezoekje aan deze kustlijn is erg leuk en verrassend. Hier kun je namelijk een kunstwerk spotten: de Sfera Grande van Pomodoro.

Fano: de stad van geluk

Fano wordt ook wel La Città della fortuna genoemd. Dit betekent de stad van geluk. De stad is namelijk in een ver verleden opgedragen aan de godin van het geluk. Dat voel je meteen in deze stad en daarom verdient deze ook zeker zijn plek in dit rijtje. 

Als je van carnaval houdt, dan zit je hier goed. Dat wordt hier namelijk uitgebreid gevierd. De gezellige gebeurtenis trekt veel mensen aan en dat betekent een gezellige paar dagen. 

Ook zie je veel geschiedenis in de stad. Je ziet bijvoorbeeld de oude stadspoort nog, die door Augustus is gebouwd in het jaar 9 na christus. Hoe mooi is het om zo’n oude poort te zien? Ook de stadsmuren die hieraan verbonden zijn, zijn prachtig om te zien. 

Als je op zoek bent naar geluk, dan moet je echt de Fontana della Fortuna bezoeken. Deze fontein, met daarin een bronzen beeld van de godin Fortuna, is in de 16e eeuw gemaakt. Het beeld zie je nog steeds in het Museo Civico

Ascoli Piceno: de stad van de vele torens

Deze stad kan niet ontbreken in deze lijst. In het zuiden van Le Marche ligt Ascoli Piceno. Deze stad kenmerkt zich door veel torens en een prachtig plein genaamd Piazza Del Popolo. Als je op dit plein staat heb je de keuze tussen veel leuke bezienswaardigheden. 

De San Francesco kerk valt meteen op en de Palazzo dei Capitani is ook erg prachtig. Heb je er dorst van gekregen? Bezoek dan eens het Caffé Meletti. De koffie en espresso hier zijn heerlijk en de speciale anijslikeur uit Ascoli Piceno is hier ook verkrijgbaar. Als je van kunst en cultuur houdt, dan is de Pinacoteca zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit vind je op de tweede verdieping van de Palazzo del Municipio en hier bewonder je veel kunstwerken van onder andere Tiziano, Crivelli en Tintoretto.