• Menu
  • Menu
Udine header

Udine: de multiculturele universiteitsstad.

Udine is de hoofdstad van de provincie Udine, in regio Friuli Venezia Giulia in Italië. Het is een gezellige stad waar veel studenten komen en veel culturen samenkomen. Omdat de stad ook dicht bij Oostenrijk en Slovenië ligt, zie je veel van de Oostenrijkse en Slavische cultuur terug in deze Italiaanse stad. Het is een bruisende stad met gezellige mensen, knusse restaurantjes, interessante bezienswaardigheden en leuke winkelstraten. 

Udine is een leuke bestemming voor een stop tijdens een rondreis in Italië of voor een rustige vakantie. Wij geven je de leukste bezienswaardigheden en gezelligste plekjes om iets te eten.

In het centrum van Udine in de Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia

De leukste uitjes en bezienswaardigheden in Udine

Het is een echte universiteitsstad waar veel mensen uit verschillende landen komen en samen de stad zo gezellig maken. Als je naar Udine gaat wil je vast weten wat er zoal te doen is en daar komen wij kijken.

Waan je in de Venetiaanse sferen van Udine

In de architectuur in Udine zie je duidelijk de invloeden van Venetië terug. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Piazza della Liberta (Square Liberty). Hier kun je zien hoe de zuilengalerij prachtig is opgebouwd en hoe de astronomische klok en Leeuwen op het plein zorgen voor die Venetiaanse sferen. Ook slaan twee moren elk uur op de klok. Deze klokkentoren bevindt zich op de Loggia di San Giovanni. De Loggia del Lionello komt uit de 16e eeuw en door het wit en roze marmer krijg je die Venetiaanse sfeer. Bekijk hieronder alle mooie afbeeldingen van zowel Loggia di San Giovanni als Loggia del Lionello bij Liberty Square.

Mensen lopen op het plein Square Liberty in het centrum
Drukte op het plein Square Liberty
Piazza della Liberta
Piazza della Liberta (Square Liberty)
De klokkentoren bovenop Loggia di San Giovanni
De klokkentoren bovenop Loggia di San Giovanni
Standbeeld voor het Loggia di San Giovanni met de klokkentoren
Standbeeld voor het Loggia di San Giovanni met de klokkentoren
De zuilen van Loggia di San Giovanni
De zuilen van Loggia di San Giovanni
De zuilen van Loggia del Lionello
De zuilen van Loggia del Lionello
Het raadhuis binnen in Loggia del Lionello
Het raadhuis binnen in Loggia del Lionello
Loggia del Lionello op het plein Piazza della Liberta
Loggia del Lionello op Piazza della Liberta

Ook de bogen op het plein doen daaraan denken. Je kunt in de Loggia naar binnen, hier zit het raadhuis. Het is interessant om te zien hoe de oude ruimte nu nog gebruikt wordt. 

Bezoek het kasteel van Udine

Nog een waardige bezienswaardigheid is het Kasteel van Udine. Deze ligt op een heuvel achter het Loggio di San Giovanni. Na een goede wandeling, kom je bij het kasteel uit. 

Je kunt het kasteel en de kasteeltuin bezoeken. Vanuit de tuin kijk je over de stad Udine en de bergen heen. In het kasteel kun je een aantal musea bezoeken zoals het museum van archeologie, fotografie en een galerij. Als je dus fan bent van kunst en geschiedenis is dit zeker een aanrader. De kasteeltuin is een heerlijke plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht.

Kasteel van Udine
Het kasteel van Udine
De weg die naar kasteel van Udine loopt
De weg naar het kasteel van Udine
Het kasteel van Udine met tuinen en zicht op de stad
Het kasteel van Udine met tuinen en zicht op de stad
Uitzicht over Udine vanaf het kasteel
Uitzicht over Udine vanaf het kasteel

Werken van schilder Giambattista Tiepolo & de kathedraal van Udine

De Italiaanse Giambattista Tiepolo was een tijdje een inwoner van Udine en is met zijn werken erg bekend geworden. Het is ook niet voor niks de trots van de stad en zijn werken zie je daarom ook overal terug. 

Als je fan bent van kunstgeschiedenis dan is deze tip voor jou. In het paleis van Udine zie je zijn werken hangen, maar ook in de kathedraal kun je zijn werk bekijken. 

De kathedraal van Udine (ook wel bekend als Duomo S. Maria Annunziata) op zichzelf is al speciaal. Het heeft namelijk eeuwenlang geduurd voordat het gebouwd was en daardoor zie je veel stijlen terug in het gebouw. Denk aan romaanse en gotische stijlen, maar ook invloeden vanuit de renaissance en de barok. In de sacramentskapel zie je werken van Tiepolo. De kathedraal is te vinden op het plein Piazza del Duomo. 

Facade van de Kathedraal van Udine
De facade van de kathedraal van Udine
Kathedraal van Udine / Duomo Santa Maria Annunziata
Kathedraal van Udine (Duomo Santa Maria Annunziata)
Kathedraal van Udine
Kathedraal van Udine

Winkelen in Udine

Udine staat ook bekend om een plek waar je goed kan winkelen. De beste winkelstraten in deze stad zijn de Via Paolo Canciani, Largo del Pecile en Via Mercatovecchio. Hier koop je veel bekende merken, zowel Italiaans als andere bekende merken. Als je dus al lang op zoekt bent naar die ene tas of jas zit je in deze stad goed. 

Rust tijdens het winkelen uit en neem een drankje in een van de vele tentjes die in de winkelstraten verspreid zijn. Advies over je kledingstijl nodig? Dit kun je in veel winkels vragen, de verkopers helpen je graag. 

Mooie historische straat in het centrum van Udine
Historische straat in het centrum van Udine

Eten en drinken in Udine

Udine staat ook wel bekend om zijn gezelligheid en daar hoort natuurlijk goed eten en drinken bij. In deze stad zijn er veel leuke tentjes en restaurants om een lekker hapje te gaan eten dus er is sowieso genoeg keuze. In het centrum kun je veel lekkere kazen en hammen proeven en er zijn ook genoeg plekjes om te gaan borrelen. 

Borrelen in Udine

Voor een borrel zit je goed in Udine. Er is zelfs een Friuliaanse traditie die stevig wordt doorgezet hier. Het wordt Tajut genoemd. Mensen verkassen dan massaal naar barretjes en tavernes om hier een deciliter wijn te gaan drinken. Dit gaat dan samen met lekkere snacks zoals een stukje ham of kaas. 

De deciliter komt voort uit de geschiedenis en vroeger mocht dit omdat herbergiers toen maximaal 1 deciliter mochten geven aan gasten. Deze Tajut is dus een echte traditie die vol wordt gehouden in Udine en die ook leuk is om aan mee te doen. Hiervoor hoef je niet eens ergens naar binnen, dit kan overal.

Mooi uitzicht over de stad Udine
Mooi uitzicht over Udine

Snacken in Udine

In Udine kun je ook heerlijk snacken. Het is niet echt een goede plek voor mensen die veganistisch willen of moeten eten. De snacks in de stad bestaan voornamelijk uit lekkere kaas en ham. Deze eet je meestal als voorgerecht of bij je glas wijn. Zoek je een speciaal gerecht? Dan zijn de Cjarsons iets voor jou. Deze ravioli kan zowel zoet als hartig worden bereid en eet je op veel plekken in Udine. De beste Cjarsons vind je bij Osteria alla Ghiacciaia. Goede pasta eet je ook bij Trattoria ai Frati. Daar hebben ze heerlijke gnocchi met eend.

Vleeswaren- en kaasverkoop op de lokale markt van Udine
Vleeswaren- en kaasverkoop op de lokale markt