• Menu
  • Menu
Toscane header

Toscane

Als je aan een ideale vakantie denkt, denken veel mensen aan het Italië en nog specifieker aan Toscane. Toscane Italië is een van de meest geliefde vakantielocaties vanwege de prachtige natuur, glooiende heuvels, de historische steden, heerlijke wijnen en de culinaire specialiteiten.

Al met al is Toscane daarom een geweldige locatie voor je volgende vakantie. Ben je benieuwd naar de prachtigste bezienswaardigheden, de beste tips voor een vakantie naar Toscane Italië en opties voor een camping Toscane? Lees dan vooral verder.

Glooiende heuvels, cultuur en heerlijk eten in Toscane

Verschillende regio’s binnen Toscane

Toscane is een van de mooiste regio’s van heel Italië en grenst in het noorden aan Ligurië, in het oosten aan Umbrië, in het zuiden aan Lazio en in het westen aan de Tyrreense Zee. De omgeving bestaat uit glooiende heuvels, kronkelende weggetjes, karakteristieke dorpjes, boerderijen, wijn- en olijfgaarden en de kenmerkende cipressen. Per gebied in Toscane verschilt het landschap, waardoor het een veelzijdige locatie is om op vakantie te gaan. Waar in het noorden van Toscane, in de provincies Massa en Lucca bescheiden bergtoppen te vinden zijn, vind je in het zuiden van het gebied de glooiende heuvels en baaien aan de zee. 

Een van de meest belangrijke locaties in het zuiden is Siena, waar je net alleen prachtige natuur kunt vinden, maar ook veel geschiedenis, kunst en cultuur kunt bekijken. In het westen van Toscane vind je steden als Livorno en Pisa en kun je naar prachtige kiezelstranden en vind je eindeloze velden aan zonnebloemen.

De mooiste steden van Toscane

Naast de indrukwekkende natuur en het rustgevende landschap, kun je in Toscane Italië ook je hart ophalen in prachtige, culturele steden. Je vindt hier vaak gezellige winkeltjes, leuke restaurants en veel cultureel erfgoed. Hier onder vind je een aantal steden die zeker een bezoekje waard zijn als je in Toscane bent.

  • Florence
  • Lucca
  • Siena
  • Pisa

Benieuwd naar wat deze steden te bieden hebben? Lees dan vooral verder over de beroemdste bezienswaardigheden in deze steden.

Florence: de hoofdstad van Toscane

Als je in de regio bent, mag je de hoofdstad, Florence, zeker niet overslaan. Je vindt hier de Basilica di Santa Maria del Fioro: het dominerende symbool van de stad. Verder is de Ponte Vecchia, een middeleeuwse brug ook enorm beroemd. In de verschillende musea van de stad vind je de David van Michaelangelo en werken van Da Vinci en Botticelli. Als fan van mode ben je hier ook aan het goede adres met grote winkelketens en unieke winkeltjes. 

Santa Maria basiliek in Florence
Santa Maria basiliek in Florence

Wandelen, kunst en cultuur bekijken in Lucca

Een relatief rustige stad in Toscane Italië is Lucca. In deze stad is enorm veel cultuur en historie terug te vinden. Je vindt hier bijvoorbeeld nog stadsmuren uit de Renaissance en ook in het stratenplan is nog de oude Romeinse tijd terug te zien. In deze stad kun je dus rustig wandelen en genieten van de cultuur, zonder drommen toeristen om je heen.

De stad Lucca in Toscane
De stad Lucca

De toren van Pisa bekijken

Als je geen problemen hebt met toeristen, dan is een bezoek aan Pisa ook zeker de moeite waard. Vanwege de scheve toren van Pisa is het enorm druk in deze stad, maar dit is voor een dag zeker niet erg. Naast de beroemde toren vind je in Pisa leuke restaurantjes en kun je een middag ronddwalen door de straatjes van de stad.

Toren van Pisa naast de kathedraal
Toren van Pisa naast de kathedraal

Een van de mooiste steden: Siena

De laatste stad in Toscane die zeker een bezoek waard is, is Siena. De historie uit de Middeleeuwen is hier goed bewaard gebleven en de Piazza del Campo is een van de mooiste pleinen van Europa. In Siena vind je imposante panden, slingerende steegjes en leuke terrasjes. Twee keer per jaar kun je hier ook een bekende paardenrace bezoeken. Deze Palio delle Contrade trekt jaarlijks enorm veel bezoekers en is zeker een aanrader.

Siena in Toscane
Siena

Naar de kust en het strand

Als je op vakantie gaat naar het westen op een camping Toscane, dan kan een bezoek aan de rots- en kiezelstranden zeker niet ontbreken. In deze regio vind je mooie stranden en een aantal gezellige kustplaatsen. In het toeristische Marina di Carrara vind je een langgerekt zandstrand en het strand La Lecciona is gelegen in een prachtig natuurgebied. 

Het strand van Marina di Carrara
Het strand van Marina di Carrara

Een van de mooiste stranden is Il Golfo di Follonica, waar ook een aantal belangrijke kustplaatsen bij in de buurt te vinden zijn. Breng onder andere een bezoek aan Piombino, Follonica, Castigliona della Pescaia en Scarlino. Hier vind je zandstranden om heerlijk te ontspannen in de Italiaanse zon. Een andere luxe badplaats is Forte dei Marmi.

Ben je op zoek naar iets meer rust tijdens een bezoek aan een camping Toscane, dan is een bezoek aan Quercianelle. Hier vind je schitterende baaien, mooie stranden en ruige rotsen. Tevens zijn hier maar weinig toeristen te bekennen, waardoor je optimaal kunt genieten van de rust en de ongerepte omgeving. 

Kamperen op een camping Toscane

Een van de beste manieren om te overnachten in Toscane Italië is door er te kamperen. Hierdoor kun je overdag de drukte opzoeken in de prachtige steden en daarna tot rust komen op te camping. Vooral aan de kust vind je een groot aantal aan camping Toscane opties, terwijl de mogelijkheden landinwaarts een stuk beperkter zijn. Wil je toch meer in het binnenland zitten, dan kun je kiezen voor een camping Toscane in de buurt van een grotere stad zoals Florence, Volterra, Siena of San Gimignano. 

Kamperen op de camping in Toscane
Kamperen in Toscane

De beste reistijd voor een camping Toscane

Als je van plan bent op vakantie te gaan en een camping Toscane wilt gaan boeken, dan is het verstandig om rekening te houden met de ideale reistijd. Toscane is een bestemming waar je het hele jaar terecht kan, aangezien ook in de winter er perioden zijn met mooi weer zijn. Het voordeel hiervan is dat het dan een stuk rustiger is in de steden zoals Florence. Ook in het voorjaar is het mooi weer in deze regio. De temperaturen zijn dan al prima, terwijl deze in de zomermaanden vaak boven de 30 graden Celsius uitkomen. 

Als je op een camping Toscane wilt verblijven dan kun je het beste tussen april en medio oktober gaan, aangezien dan een groot deel van alle camping geopend is.

Andere manieren van overnachten

Als je geen fan van bent van kamperen, dan zijn er ook andere manieren om te overnachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Een agriturismo
  • Hotel
  • Bed & Breakfast
  • Vrijstaande villa

Aangezien Toscane Italië een belangrijk toeristisch vakantie gebied is, zijn er een tal van mogelijkheden om hier te ovenachten. Ook kun je op een camping Toscane vaak stacaravans huren of vrijstaande huisjes. Zo heb je de rust van een camping gecombineerd met meer luxe dan een tent.